Wij hebben volgende week een afspraak bij een basisschool voor een introductie gesprek en rondleiding. Wat vonden/vinden jullie belangrijk bij een keuze maken tussen basisscholen?
Afstand, hoe gaan ze om met kinderen die moeilijker leren of juist snel zijn, faciliteiten, creativiteit en extra activiteiten en vooral hoe gaan ze om met kinderen. Maar bovenal de sfeer proeven. Wat de doorslag gaf bij mij was het gevoel... Overigens heb ik gekozen voor montessori onderwijs.een zeer bewuste keuze.
Vooral ook je gevoel volgen. En neem je kleine mee, zie je meteen hoe ze op haar reageren. Ik had twee scholen op het oog die in eerste instantie even goed leken. Maar toen we er met mijn zoon heengingen viel een school duidelijk af. Die vrouw was snel geïrriteerd omdat mijn zoon niet goed stil kan zitten. Ook keek ze hem nauwelijks aan terwijl het toch echt om hem gaat. Succes!
Waar jullie je als ouder goed bij voelen... Wij zijn bij twee scholen geweest. De school die het beste aangeschreven staat in het dorp en de kleine school met de (zeer achterhaalde) mindere reputatie. Na de bezoeken wisten we het al... directeur 1 was een aardige man maar we hadden het idee dat hij ons enorm naar de mond zat te praten. Daarnaast kregen we een rommelige indruk van de school (heel veel kinderen op de gang etc). Directeur 2 vroeg veel,over ons kind, sprak elk kind bij naam aan wat we tegen kwamen, werd hartelijk begroet door diezelfde kinderen en de school kwam heel rustig over ondanks werkplekken op de gang. We weten dat veel vriendjes straks op de andere school zullen zitten en veel kinderen in de klas van zoon wonen in Amsterdam en dus niet zo heel makkelijk om mee te spelen... Tot slot heeft de aanwezigheid van een programma voor bovenpresteerders licht mee gespeeld. En toen een bekende zei dat ze deze school zo streng vomd omdat de kinderen in de ochtend een handje moeten geven, waren we helemaal om. Niets mis mee dachten wij! Na één jaar zijn wij nog steeds erg blij met onze keuze. Oja, ik zou een kind pas bij een voorlopige keuze mee nemen.
Zelf zat ik ook in Amsterdam op school maar kwam uit Amstelveen. Is nooit n probleem geweest met vriendjes en spelen!
Wij zijn van de week ook geweest bij 2 scholen. De ene school viel al gauw af geen goed gevoel bij. Niet een veilig gevoel om mijn kind daar achter te laten. Toen naar de andere gegaan en dat was super. Goed gevoel, leuke leerkrachten en super hoe ze op haar reageerden. We hadden ook een heel leuk gesprek met de directeur. We zouden eventueel nog naar een 3de maar dat hoeft nu niet meer. Wij zijn dus heel erg afgegaan op gevoel, verhaal en sfeer. We hadden wel een paar punten die voor ons belangrijk waren. Hoe ze met pesten omgaan, hoe er les wordt gegeven of er ook naar het kind wordt gekeken bijvoorbeeld wat sneller of wat trager en of ze daar dan ook wat mee doen. En de sfeer en hoe noa reageerde op de school.
Uiteindelijk heeft de sfeer en manier van omgaan op de school de doorslag gegeven... en toevallig was dat ook nog de school die 1 straat verderop ligt! Mijn dochter voelde zich er ook meteen thuis en mengde zich al tussen de kleuters bij de rondleiding met haar net 3 jaar! Ook de leerkrachten gingen leuk met haar om... Verder was er een goede sfeer op de school, heel aantal leerkrachten 'op leeftijd' wat ook goed is vind ik ipv allemaal van die jonge guppen (hihi, misschien mijn eigen idee hoor...) Aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden en extra aandacht daar waar nodig. Individuele aandacht in de klas en eigen taakjes/verantwoordelijkheden.... Al met al zeer tevreden met onze keus en nu nog een jaar wachten, haha!
Wij zijn bij drie scholen in het dorp geweest. De eerste viel al af omdat de directrice "geen promotiepraatje voor de school wilde houden". Ik vroeg me hierbij meteen af of ze zich dat wel kon veroorloven, gezien het feit dat de school net weer onder het juk van de inspectie uit was. Het leek me vanuit dat oogpunt goed, maar het was rommelig en donker in de school, het kleuterlokaal stond bomvol en daarbij was ook nog eens zo goed als elk plekje op de muur volgehangen met van alles, hingen er touwen door het lokaal met vanalles eraan, kortom: hieperdepiep. De tweede gaf ons op zich wel een goed gevoel, maar het grootste nadeel vond ik dat zelfs een kleine klas (2 groepen, 15 kinderen geloof ik) gebruik maakte van twee ruimtes waarbij er dus steeds geswitched werd tussen die ruimtes (2 lokalen met tussendeur). De derde gaf ons meteen bij binnenkomst al een goed gevoel. Er heerste een bepaalde soort rust. Her en der zaten kinderen door de school te werken en kon je ook meteen zien dat je ook best van de gemiddelden mocht afwijken want er zat ook een jongen met een koptelefoon op in het overblijflokaal te werken. Zelfs met de deuren open en twee groepen in 1 lokaal, bleef het rustig. + dat de ligging van de school ideaal is. Afgelegen, aan de ene kant landerijen en de andere kant een rustige weg waar echt niks langs komt, omdat de weg naar nog 3 huizen leidt. Een afgeschermde speelplaats, zeer ruim, eigen gymlokaal. Het was ook een school waar alle leraren ook zo'n beetje alle kinderen wel kennen. Nou is het ook een kleine school, scheelt ook, maar die andere 2 waren ook niet de grootsten. Ook de kleuterklas was ruim, leuk ingericht en niet schreeuwerig. Ondanks dat de school best een oud gebouw is. Eigenlijk waren we al om voordat we een woord met de directrice gesproken hadden. Het gesprek verliep goed, mijn zoontje werd in het gesprek betrokken (en hij gaf zowaar antwoord) en de werkwijze van de school sprak ons erg aan. En voor ons ook heel belangrijk: mijn zoontje mag zijn wie hij is. Nog een paar weken en dan zal hij beginnen. Nu nog afwachten wat de adviezen gaan zijn.
Wat de doorslag gaf? Ons onderbuik gevoel. Het feit dat onze dochter nog even klein mag blijven: - een aparte kleuteringang - een apart speelplein voor de kleuters - een aparte gymzaal voor de kleuters - 'ouderwetse' kleuterjuffen die weten wat ze van een kleuter kunnen verwachten en die om kunnen gaan met kleuters Verder: geen promotiepraatje door de directeur, maar eerlijkheid over zaken waar nog aan gewerkt moet worden. Ik prik daar, als onderwijsmens, sowieso doorheen (dat was dus bij een andere school; leuk PR-praatje, dacht ik toen). En verder nog wat dingen, maar dat is ondergeschikt aan het feit dat ons kind nog even klein mag blijven.
Hoe gaat de school om met verschillende niveaus? Hoe groot is de school/klas? Zijn de klassen (redelijk) schoon, netjes en rustig ingericht? Werken ze met thema's? Is er een lerarentem met verschil (jong/oud en mannen/vrouwen) Kan je kind (op den duur) veilig naar school fietsen? In wat voor buurt ligt de school? Wat doen ze aan sociale vaardigheidstraining? (is het bv een kanjerschool, is er een pestprotocol) Een continurooster of juist niet? Hoe ver is de BSO en is deze leuk? Is het schoolplein uitdagend? Zijn er goede ramen? (veel scholen zijn met mooi weer heel muf en daar wordt je erg benauwd en moe van) Wanneer en hoe werken ze met computers? Iedere school heeft een schoolgids waar je veel informatie kan lezen. Vergelijk het eens met elkaar. ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen. Succes met je keuze?
Bedankt voor al jullie adviezen ga morgen even een lijstje maken met punten. Ik vindt sowieso dat het goed moet aanvoelen, de directrice zei wel gelijk of we Lara ook meenamen dat vinden ze namelijk erg leuk. De scholen liggen allemaal niet ver van elkaar (woon in een dorp), en de 2 die wij ingedachten hebben liggen beide op route van huis en werk maarja we willen ook verhuizen binnen het dorp dus dan kan het zijn dat we iets verder weg van de school zitten maar dat maakt niet uit als onze dochter het maar naar haar zin heeft. Wij willen dat ze naar een openbare basisschool gaat dus dan blijven er 2 scholen over. Nog ff een vraagje naschoolse opvang doen jullie dat op de school zelf of op een andere locatie. Op beide basisscholen is het mogelijk dat ze op de naschoolse kan die in het gebouw zit maar dat lijkt me niet zo leuk of wel? Lijkt mij ook wel fijn dat als de school is afgelopen dat ze ff een andere omgeving heeft. Gaat om 2 dagen dat ze naar de naschoolse zou gaan dan.
Mijn dochter gaat ook naar de buitenschoolse opvang. Dat zit naast haar klaslokaal. Daar heeft ze geen enkel probleem mee. School = school; bso = bso. Dat verschil kennen ze heel snel.
Wij zijn momenteel geen opvang nodig, maar mocht het weer zover komen, dan zit er een bso in de school. Ideaal.
Ik zou bso inde school juist een voordeel vinden. Dat gedoe altijd met kinderen die met een taxi naar een andere lokatie vervoerd moeten worden... Pfff. Dan is de taxi weer te laat, ineens weer een andere chauffeur die helemaal niet weet welke kinderen hij mee moet nemen enz. De bso-ruimte is ook echt wel anders ingericht dan een gewoon klaslokaal, het is geen schoolse sfeer ofzo. En een voordeel (in ieder geval bij ons) is da de bso- kinderen gewoon op het eigen plein buitenspelen en dat vriendjes en vriendinnetjes die niet op de bso zitten daar vaak ook naartoe komen. Juist gezellig dus. Voor ouders die een december- of januari-kindje hebben, zou ik ook even navragen hoe strak de 1 januari grens gehanteerd wordt voor de overgang naar groep 3. Is dat een keiharde lijn? Of durven ze hiervan af te wijken voor december-kindjes die eigenlijk nog niet toe zijn aan groep 3 of januari-kindjes die er juist al wel klaar voor zijn? Verder zou ik willen weten hoe ze omgaan met niveauverschillen in de groep. Zijn er onderwijsassistenten? Hoe worden doe ingezet? Hoe en wanneer vinden er oudercontacten plaats? Op welke manier wordt er gewerkt aan het vormen van een groep en een prettige sfeer op school? Maar uiteindelijk komt het denk ik ook neer op het gevoel dat je hebt als je een school binnen loopt. De aankleding van het gebouw, de werksfeer die er hangt, de wijze waarop kinderen worden aangesproken. Zorg dus in ieder geval dat je een rondleiding hebt onder schooltijd! Anders zie / 'voel' je dit soort dingen niet!
Dat wilden ze bij ons inderdaad 'persé' afspreken, de introductie met rondleiding tijdens schooltijd... Vond ik ook erg fijn om de school in gebruik te zien! Toch anders als een lege school... Hebben de complete schoolgids mee gekregen en de schoolkalender van dit jaar (als voorbeeld)!