Ik zou serieus maar eens in het Kadaster kijken of je toch niet mede eigenaar bent van de woning. Want wat jij hierboven beschrijft mag met het overzetten van de hypotheek op 1 naam, maar niet met schenken van het gids.
Kan wel hoor, onder de marktwaarde is niet altijd perse een schenking. Op dit moment geldt dat alles boven WOZ waarde is vrijgesteld van schenkbelasting. Ik weet niet wanneer dit verhaal heeft gespeeld, maar er is natuurlijk een lange tijd geweest waarin de waarde van de woning niet zo gek veel hoger lag dan de openstaande hypotheek en dan is het vaak wel oke. Maar dat verschilt per geval natuurlijk.
In principe heb je met je ex samen nog een eenvoudige gemeenschap die verdeeld moet worden. Jullie hebben beiden een gelijk aandeel en dus allebei recht op de helft van de woning. Om een schenking te voorkomen dien je te verdelen op minimaal de WOZ waarde. De WOZ waarde per 1-1-2022 zal in de komende maand wel bekend worden, en die dient dan minimaal aangehouden te worden om zeker te weten dat het niet als schenking wordt gezien. Je kunt ook proberen een overeenkomst te maken waarin je spreekt over een natuurlijke verbintenis, namelijk dat jij door een dwingende morele verplichting hiervan afziet. Dit is NOOIT een garantie dat er geen schenkbelasting betaalt hoeft te worden, want de belastingdienst bepaalt of zij hierin meegaan. Als je ex inderdaad echt niet mee wil werken dan zul je een advocaat een brief moeten laten sturen, vaak gaan mensen dan al bewegen. Doet hij dat niet, dan via advocaat gaan regelen. En dan ook overwaarde eisen, in ieder geval genoeg om je advocaatkosten te dekken. Succes!
Ik denk dat juridische hulp hierbij sowieso verstandig is, ook gezien zijn houding. Misschien dat hij er minder moeilijk over doet als jij zwart op wit kan aangeven wat er moet gebeuren? Dus bv bepaalde formulieren aanleveren, ondertekenen bij notaris etc. De andere optie is je laten uitkopen, dat lijkt me voor hem toch veel minder aantrekkelijk…
Ja dat kan, maar als er al 15 jaar waarde is opgebouwd in het huis zoals bij TS lijkt het me verstandig het goed uit te laten zoeken door een financieel specialist/ belastingconsulent. Lijkt me sterk dat dat geen aanzienlijke schenking is.
Ts heeft natuurlijk ook al 15 jaar niet meer meebetaalt, dus dat bedrag mag al van het uitkoop bedrag afgehaald worden. Met een beetje pech moet ze haar ex nog geld betalen. Ik zou in ieder geval alles uit laten zoeken via het juridisch loket/ de rechtswinkel. En daarna een advocaat en evt. financieel adviseur in de hand nemen voor het geval de afwikkeling te ingewikkeld wordt.
Als daar niets over is vastgelegd in bijvoorbeeld een akte maakt het niet uit wie de hypotheek betaalt. Zou mooi zijn zeg, als je zonder papieren samenwoont, het huis op beider naam staat en de man het meest verdient en dus de hypotheek betaalt, zou de vrouw vervolgens minder recht hebben op haar deel van het huis? Zo werkt dat niet. Als er twee hypotheeknemers zijn en maar een betaalt alles, wordt het huis niet ineens 'meer' van de andere. De eigendomsverdeling van het huis staat in de koopakte, nergens anders. Wel eens met je tweede deel. Alles goed uit laten zoeken.
Ik denk niet dat dit is hoe het werkt? Wij hebben ook samen een hypotheek maar ik betaal niets, dat doet mijn man.
Eens hoor, daarom ook het stukje over 'ik weet niet wanneer dit speelde' over dat bericht, en mijn andere post over de situatie van TO. Maar meer om aan te geven dat het dus in het geval van dat andere bericht wel mogelijk kan zijn.
Zoals @Juul75 zegt moet dat inderdaad wel afgesproken worden, bij een eenvoudige gemeenschap ontstaan niet automatisch vergoedingsrechten. Daar kun je natuurlijk in een overeenkomst wel afspraken over maken, en dan zelfs de beleggingsleer toepassen (niet alleen het bedrag dat is afgelost, maar als investering dus je inleg is dan meer waard geworden). Levert wel een mogelijk volgend probleem op, op het moment dat de belastingdienst erachter komt dat zij nooit heeft meebetaald maar hij wel mooi de afgelopen 15 jaar alle rente heeft afgetrokken
Ja dit is een mooi stekelig probleem........ Kern van de zaak: altijd je financiën direct afhandelen als je uit elkaar gaat.
Wauw! Ik dacht ik hou het simpel dan snappen jullie in elk geval het probleem. Ik heb al eerder contact gehad met de hypotheker om uit te vogelen hoe dit proces uberhaupt werkt. Het huis is al die jaren minder waard geweest dan de hypotheek, pas nu, als hij het zou verkopen, is het pas ongeveer de waarde van de hypotheek. Ik ga maar juridische hulp zoeken, dan weet ik zeker dat ik geen fouten maak.
Dat heb ik geprobeerd maar de bank ging niet akkoord. Daarna heeft het 3 jaar te koop gestaan zonder resultaat en de afgelopen jaren gaf ex steeds aan te willen verhuizen en verkopen dus ik had nog hoop maar helaas onderneemt hij geen stappen en ben ik het nu zat.
Veel sterkte, wat een bijzondere mensen zijn er toch dat dit jou zo moeilijk wordt gemaakt. Ik blijf mij verbazen! Hopelijk kan je dit op korte termijn afronden. Wat is zijn motivatie dat hij jou niet van de hypotheek wilt halen?
Het enige wat ik kan bedenken is dat hij het niet alleen kan betalen, en nu wel kan blijven en als er iets met hem gebeurd waardoor hij niet meer kan betalen, gaan ze het bij haar halen, want ze is hoofdelijk aansprakelijk.
Nee als het huis ooit weer minder waard wordt dan draait hij verlies in zijn ogen en dan kom ik daar mooi vanaf en hij zit er mee. Letterlijk zijn woorden.