Ik zou inderdaad in gesprek gaan en kijken of je samen tot een oplossing kunt komen. Los daarvan zou ik haar gezien haar leeftijd een stuk meer verantwoordelijkheden geven. Hier smeren ze vanaf de kleuterklas zelf hun brood, pakken zelf hun tas in en regelen ook hun kleding sinds die tijd grotendeels zelf. Juist om dat gemekker grotendeels te voorkomen. En mekkeren ze wel; have fun! Met 10 jaar kun je als ouder over het algemeen prima uit de situatie weg gaan, dat zou ik in het ergste geval dus ook doen. En de verantwoordelijkheid mbt op tijd en met de juiste spullen op school komen bij haar neerleggen. Best kans dat ze dat goed oppakt, scheelt jou een hoop gedoe.
Dat is mijn grootste energievreter. G is een heel entertainment team in 1. Nu reageer ik heftig op geluid en beweging dus dat is een erg onhandige combinatie. Af en toe is t ff schipperen en zo nu en dan bonje. Vooral als ik moe ben en de stuitetbalmodus gaat aan en dan uitgerekend op een punt dat je niet even uit elkaars vaarwater kan. Oordopjes zijn onvoldoende. @ts meer autonomie, haar probleem niet jouw probleem maken (klinkt makkelijk I know) maar probeer die mindset wel aan te nemen voor dit type gevallen. Voor hun is een "doe dit, doe dat , ga je nou eens omkleden, denk aan je tijd" als een rode lap op een stier. Zij willen van t gezeur af, jij wilt niet meer dat gedoe. Vaste routine punten met tijden, zij regelt de volgorde maar die tijd moet ze klaar zijn (incl je 5 minuten marge).
Het aanstaan is niet erg. Ik gen ook erg helder in de ochtend al is dat wel wat minder geworden afgelopen jaren Het gaat om het niet stoppen. Keuze is nu of negeren of reageren. Op dit moment is blijkbaar iets anders in de ontwikkeling. Het gaat om het doorgaan en niet stoppen. Het lijkt wel of hij de discussie aan wil gaan en dat red ik niet in de ochtend.
Het is geen geschreeuw. Het zijn dingen herhalen of door blijven gaan met iets. Soms net zo lang tot je er wat van zegt. Of hij de discussie aan wil gaan en dat trek ik niet in de ochtend.
Maar je bent als gezin in huis. Dus hou je rekening met elkaar. En zou ik dus bespreken dat hij ophoudt met dat gedrag in de ochtend en anders volgt er een consequentie.
Het is dus iets wat hij tot hij reactie krijgt, dan kan hij er prima mee stoppen of volume lager. Daarnaast voor een discussie zijn er 2 nodig; ik zou gewoon blijven herhalen wat ik zeg en daarna niet meer reageren, ze zijn oud genoeg. Voor to zoals hier gezegd is; ga op een rustig moment het gesprek aan en laat het drama bij haar.
Als ze net zo'n slecht gevoel voor combinaties heeft als mijn dochter dan snap ik het wel. Die zoekt zelf ook de meest vreselijke outfits bij elkaar en zegt dan 'maar het is toch allebei groen? Toch passen pastel mintgroen en legerprint donkergroen vrij slecht samen. En dan nog de zomerkleding in de winter issues... Hier gaat het dus ook gewoon samen of ik leg twee setjes klaar.
Maar dat kan je haar dan toch leren. En het is ook een kwestie van eigen smaak kunnen ontwikkelen. Voor m’n dochter had ik vorig jaar gewoon de kleren per setje in de kast liggen. Momenteel is ze vooral van spijkerbroeken dus past vrijwel alles bij elkaar, dus zoekt ze zelf uit. Ze loopt sochtends naar mijn telefoon en kijkt wat het weer wordt en beslist dan of ze een longsleeve of trui aan doet. Soms vraagt ze tips, maar verder regelt ze het helemaal zelf.
Hier haal ik de zomerkleding uit de kast in de winter en andersom. Vriendinnetjes van dochter kwamen ook in de winter in zo'n luchtig zomerrokje met een dikke maillot eronder en sandalen. Tja, dat gaan we hier dus niet doen. Alleen de kleding van het seizoen in de kast zorgde voor een hoop duidelijkheid. De oudste was heel erg van zelf kleding kiezen. Maar ik vond het niet goed als ze als pipo de clown over straat ging. Dus vanaf dat ze een jaar of 1,5 was hadden we de afspraak dat zij of het shirt/blousje/trui koos, óf broek/rok/ jurk en ik combineerde dan af. Allemaal blij. En ook als ze niet alle vrijheid krijgen, dan komt het uiteindelijk goed. Ze is nu 15 en kan zich prima kleden. Niet altijd mijn smaak, maar dat hoeft nu ook niet meer. Zolang het niet vies is, niet kapot is en de juiste maat.
Hier zou ze dan in verschillende tinten groen naar school gaan, maakt mij niets uit. Een dun zomerjurkje met sandalen mag nu niet, dan moet ze zich gewoon weer gaan omkleden - maar als ze dan een weerwoord heeft, dan gaat ze maar zelf ondervinden waarom ik het geen goed idee vond
Haha, doet mijn zoon van 8 ook: kijk mam, allebei blauw. Ik vind het niet mooi en hij doet niet moeilijk als ik zeg dat een andere trui bij die broek beter staat. Maar ik heb er ook niet zon moeite mee als hij daarmee Wtl ern keer naar school gaat. Vandaag heeft hij een donkerblauwe broek aan en daarbij en mooie trui uitgezocht. Die trui heeft een zwart boord, niet mijn keus voor op die broek. Het is mij best hoor. En de zomerkleding ligt hier niet meer in de kast, dus die kan niet meer gepakt worden Scheelt een hoop struggles hoor. @Celien22, laat haar maar zelf haar kleren uitzoeken. En als je moeite hebt met bepaalde combi's kun je ook nog als regel stellen: kies jij de broek/rok, dan zeg ik welke trui(en) daar op staan. En tja, als ze dan een keer in een combinatie naar school gaat die niet naar jouw zin is, maar het is zonder problemen gegaan. Dat is toch ook wat waard. En verder: laat haar maar zelf dingen doen. Ze is groot genoeg om veel meer dingen zelf te regelen.
Ik zou het omdraaien en eerst iedereen zichzelf aan laten kleden, zelf de kleding uitzoeken vooral bij de 10 jarige. En als je aangekleed bent kun je komen ontbijten. Dat was hier in ieder geval de oplossing want omdat madam soms zo treuzelde met het kiezen en aantrekken (huilen , drammen zeuren) van haar kleding ( ik wil die broek aan en die trui maaahaaaar het past niet bij elkaar weheheheheheheheh) kwam het dus (in het begin) regelmatig voor dat ze dus zonder ontbijt naar school toe moest (boterhammen wel extra in haar broodtrommel gedaan hoor). Ondertussen is ze 14, af en toe is het nog drama omdat ze iets aan wil dat nog niet gewassen is of het is zoekgeraakt in de puinhopen die zij haar slaapkamer noemt. Maar het antwoord is steevast, als het niet in de wasmand ligt wordt het niet gewassen en misschien vind je het terug als je je kamer opruimt .
Gisteren een gesprek gehad met dochter. Ze gaf aan dat douchen in de ochtend haar misschien helpt. We hebben daarom een wekker bij haar neergezet. Zodra die afgaat gaat ze douchen en zich daarna aankleden. Vanmorgen ging het prima. Los van het feit dat ik na 10 minuutjes even moest herinneren dat ze er wel onder weg kon . De kleding heeft ze zelf uitgekozen en was ook prima. Dus tot nu toe bedankt voor de tips om met haar in gesprek te gaan. Als dit zo blijft is het een kleine verandering die veel doet! ik merkte dat ik minder verantwoordelijkheden gaf aan onze dochter in vergelijking met de meesten hier. Dat heeft me aan het denken gezet en daar wil ik ook mee bezig. Wat zijn de verantwoordelijkheden van jullie kinderen rond deze leeftijd allemaal?
Mijn 9jarige maak ik wakker (vanaf vo niet meer, tenzij ze toevallig kunnen mee ontbijten en dat willen), ze pakt zelf kleding, kleedt zich aan, komt naar beneden. Ontbijten, zelf brood voor school smeren. Haren kammen (wisselend zelf/met hulp), tanden poetsen, gezicht schoon. Trommel afmaken. Fruit/groente doe ik vaak wel. Koek wat mag die dag zet ik klaar zodat ze kunnen kiezen of ik doe dat ook zelf. Pakje drinken pakken. Tas inpakken, ik vraag hooguit gym/boeken ruilen/huiswerkmap/etc maar pak het niet. 8:15 schoenen en jas aan en gaat ze naar school. Zo gaat de ochtend meestal
Ik maak hem wakker, hij doucht en kleed zich aan voor hij naar beneden komt. Pakt zelf ontbijt en zijn lunch. Ik heb dan al thee gezet voor hem. Na ontbijt poetst hij z'n tanden en doet hij z'n haar. School tas pakt hij avond tevoren in (afspraak). Kleding bemoei ik mij niet mee. Vind zeker niet alles mooi van mijn brugpieper maar hij gaat z'n gang maar. Gaat altijd zelf optijd weg. Dit is al zo vanaf z'n 10e. So far so good .
Beetje afhankelijk van het soort kind ook. D e mijne hebben ADHD en dan is aankleden, eten, tanden poetsen, rugzak inpakken al een klus om allemaal te onthouden Toen ze kleiner waren werkten we met picto's maar dat wilden ze op een gegeven moment niet meer. En op welk moment van de dag je de verantwoordelijkheid geeft maakt niet uit he? Dat moet niet per se in de ochtend. Wij houden van een relaxte ochtend dus zorgen dat alles klaar ligt/staat. De lunchtrommel op de basisschool maak ik (of soms mijn man) de avond van te voren. Maar die bevatten hier ook wat meer dan een paar boterhammen. Dus daar hebben we niet meer naar om te kijken. Ik leg de avond van te voren ook de kleding klaar zolang de kinderen dat zelf willen. De jongste van 10 vindt dat helemaal prima. De oudste deed dat met 10 zelf. Maar wel et de afspraak dat het de avond van te voren klaar gelegd wordt, en dat trek je ook aan. Ik doe niet aan gedoe s ochtends. Fruit op de basisschool maak ik s ochtends. Beker water vult hij zelf. Dus wat de jongste (10) moet doen s ochtends is: aankleden, eten (ontbijt smeert hij zelf) tanden poetsen, rugtas inpakken. (Spullen als huiswerk en andere zaken die mee naar school moeten doen we ook de avond van te voren). Dus hier hoeft weinig gedaan te worden, heel relaxt. In het weekend maakt hij zijn eigen lunch en pakt hij zelf zijn kleding. Dat is wat ik bedoelde met: het hoeft niet per se s ochtends. Ik vind het wel belangrijk dat hij dat allemaal leert/kan, maar niet dat hij elke ochtend alles zelf regelt. Een relaxte ochtend vinden wij veel belangrijker, en zoals gezegd: met ADHD zijn die handelingen al uitdaging genoeg.
Nu 11 en 13 jaar (meeste gold met 9 ook al) 's ochtends: Persoonlijke verzorging (als in tandenpoetsen, aankleden etc) Kleding kiezen Ontbijt klaarmaken Lunchtrommel vullen Tas inpakken (lunchtrommel en daarbij ook beker vullen, fruit pakken) Op tijd de deur uitgaan Huis afsluiten (wij zijn soms al naar het werk) Oudste: zelf op tijd je bed uitkomen met een wekker Verder: Op gezette tijden kamer opruimen Was in de wasmand Tafel dekken en afruimen Vaatwasser uitruimen en inpakken Huiswerk maken Voor en na muziekles/sporten zelf spullen regelen/opruimen en ook daar geldt: zelf de tijd in de gaten houden wanneer je weg moet
mijn oudste zoon is 10. (de jongste 8, en die doet eigenlijk hetzelfde als zijn oudere broer) hij staat op, gaat zelf naar beneden, helpt ons met het dekken van de ontbijttafel. smeert zijn eigen brood voor ontbijt en lunch. kiest fruit uit, doet water in zijn dopper en pakt zijn tas in. Dan gaat hij tanden poetsen en aankleden, de ene dag ook douchen, de andere niet, meestal heeft hij geen zin om te douchen, dus dan moeten we even zeggen dat het wel moet, en gaat hij dat wel doen. Dan zoekt hij kleding uit en doet dat aan. meestal vraagt hij even aan ons of hij een trui of (longsleeve) tshirt aan kan doen, of dat het korte broeken of lange broeken weer is. we helpen ze wel met het in de gaten houden van de tijd en we brengen hem nog wel even naar school. de oudste mag 1 dag na schooltijd alleen naar huis, hij is dan 2-3 uur alleen thuis. hierover hebben we afspraken gemaakt, die heeft hij zelf op papier gezet, dus hij weet daarbij wat wel en niet kan. ze mogen zelf door de wijk fietsen, naar het winkelcentrum. soms gaan ze daar voetbalplaatjes kopen. doen ze ook allemaal zelf. met avond eten altijd even helpen met tafel dekken en opruimen. Wij houden vooral nog dingen met tijd in de gaten, dat is nog wel iets waar we aan kunnen werken denk ik, dat ze dat ook wat beter zelf organiseren. En opruim dingen mag ik ze ook wel wat beter in laten worden, bijv. tas netjes in de gang ophangen, of de was in de wasmand gooien.
Hier puberdochter van 11. Ik ben al lang geleden gestopt met het klaarleggen van kleding voor haar. Want inderdaad, wat ik uitkies is toch niet goed en daarnaast verandert ze nog 3x van mening inderdaad het liefst vlak voordat je weg moet. Ze regelt zelf haar kleding. Dat kan ze prima, slechts een enkele keer bemoei ik me er tegenaan als ik denk dat het echt te warm is voor een dikke trui of te koud voor alleen een shirt, verder zoekt ze het echt zelf wel uit! Dat gedoe vlak voordat je weg moet is vervelend, ik zeg gewoon dat wij (broertje en ik) wel zo vertrekken en als ze mee wil dat ze dan om moet schieten. Geeft hier ook wel eens wat gezeur, geschreeuw en hysterisch gedrag.... heurt derbij... zelf rustig blijven is de truc (maar wel lastig soms ) Vaste routines werkt vaak wel goed. Hier komen ze vaak eerder uit bed dan ik... dan zitten ze meestal voor de tv. Ipad/telefoon mag pas na het ontbijt en als ze aangekleed zijn. Als ik beneden kom gaan we ontbijten. Daarna aankleden, dochter daarna de badkamer in want dat duurt vaak wel even. Rond 8 uur sommeer ik zoonlief te gaan tandenpoetsen en pak ik de tassen in. Kunnen ze ook zelf hoor, maar ach. Daarna schoenen en jas aan en gaan!