Op al die zakjes van Knorr bijvoorbeeld staat op de voorkant 'zonder toegevoegde smaakversterkers' maar als je dan bij ingredienten kijkt staat er wel gistextract tussen, dus 621. Zo misleidend..
Maar het went wel.. Net als eten zonder zout... In begin lijkt alles smakeloos maar na een tijdje begin je dingen weer te proeven
En als je geen E-nummers wil eten moet je beginnen met alle kant en klare sausen te schrappen. Meteen ook goed voor je suiker- en zoutinname dus heel goed voor het afvallen
Het boekje de boodschappencoach is echt een aanrader, boordevol informatie over E nummers en stoffen die in voeding zitten. Ik ben het nog aan het lezen maar echt een aanrader.
Ik let er wel op dat er niet meer dan 2 inzitten anders krijg ik echt barstende hoofdpijn. Het liefst helemaal geen E nummers natuurlijk.
Dat kun je heel simpel zelf maken Alleen niet te veel tegelijk... Want het is geen eeuwen houdbaar zoals Heinz of calve Nou eten wij maar heel weinig van zulke sausjes dus die koop ik toch wel meest van de tijd. En dan de mayo met de kortste ingredientenlijst. Bij ons de yogonaise van calve geloof ik. Gebruiken het zo vaak dat ik elke keer weer even moet kijken welke we ook alweer hadden (Vaak kun je daar al heel eenvoudig aan bepalen waar de meeste extra toevoegingen in zitten) Ik ben niet roomser dan de paus overigens.. En sommige dingen koop ik wel gewoon Wel bewust kopen maar geen fanaticus dus.
Ik vind het wel interessant om te weten die E nummers. Ik vergeet alleen elke keer dus die nummers en wat het is.. Ik wil me er ook eens in gaan verdiepen waarom het slecht voor je is etc.. Maar klopt het dat die E nummers in bijna alles zitten?
Geen idee of dit E nummer vrij is maar knoflooksaus kan je heel makkelijk maken van Griekse yoghurt, gedroogde munt, zout en geperste knoflook..
Wij mijden hier ook de E621, manlief krijgt er migraine van. In de zonnatura bouillon zit gistextract en ik was ook in de veronderstelling dat dat E621 is, we hebben het gevraagd aan zonnatura, aangezien ik dat zo raar vond. Dit schreven ze ons: Het gistextract wat gebruikt wordt in onze producten is natuurlijk. Doormiddel van een speciaal proces wordt er uit natuurlijk gist een extract gemaakt met een bouillonachtige smaak. Dit is een ander product dan de smaakversterker mononatriumglutamaat, E621. Gistextract en E621 hebben andere basisgrondstoffen. In biologische producten is E621 niet toegestaan. Overigens hebben gistextract en E621 wel een overeenkomst, ze bevatten namelijk beide glutamaat. Glutamaat zit van nature ook in bijvoorbeeld parmezaanse kaas, gefermenteerde sojaproducten, sardientjes en tomaten. Glutamaat is het zout van glutaminezuur, een aminozuur. Aminozuren, zoals glutaminezuur, zijn bouwstoffen van eiwitten en zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het zout van glutaminezuur (glutamaat) heeft een unieke smaak die meestal wordt omschreven als hartig (umami). Door gistextract toe te voegen aan een product, hoeft er minder zout gebruikt te worden. Dit is gunstig voor de zoutconsumptie, die veel te hoog is bij veel mensen.
Kerrysaus is heel makkelijk. 30 gram bloem en 30 gram boter. De boter laat je smelten, dan doe je de bloem met een eetlepel kerrie erbij en dat laat je even gaar worden. Dan een beetje melk erbij of vocht van wat je kookt. Ming ming ik heb dezelfde vraag een gesteld aan zonnatura dit jaar. Kreeg alleen een heel ander antwoord. Ze vertelde mij dat ze niet anders konden dan het erin doen. Sausjes hoef je niet allemaal te meiden. De taco saus van tex-mex geloof ik is veilig en ook bertolli is goed.
Zout is ook een e-nummer Maar goed.. Zo kun je dus bezig blijven en keihard alle e-nummers ontwijken is dus ook niet perse goed. Bewust kijken, bewust kopen...
Ja je schrikt je echt helemaal de blubbers als je dat boekje gelezen hebt van die dame met die franse naam. Ik heb toen alle E-nummer producten weggesmeten. Nu ligt er wel wat in mijn kast maar minder en koop ik veel bewuster. Ik heb ook die app. Handig wel.
Unox soep in zak: zonder toegevoegde smaakversterkers en zonder kunstmatige kleurstoffen.... Ik begin te leren!
Ik let er wel op, maar het is niet zo dat ik alle e-nummers vermijd. Heb ook niet gemerkt dat ik me gezonder voel of meer energie heb.
Dat bedoel ik dus... Veel e-nummers staan gewoon voor 'normale' producten als zout of suiker, dus is niet altijd per se slecht. Wat ik wel lastig vind is dat sinds mensen meer op E621 bv. zijn gaan letten ze er andere namen voor gaan geven, zoals gehydrolyseerd eiwit en gistextract. Alsof het dan "minder erg" overkomt ofzo.
Ik heb trouwens ook niet dat ik ergens meer van eet wanneer er MSG in zit hoor. Sommigen zeggen dat over bv chips, maar ik denk dat ze van gewone chips zonder smaakversterker net zoveel blijven pakken... Ik houd niet zo van chips, dus dan blijf je er ook sneller vanaf. Sommige mensen hebben dit ook met nootjes e.d. en daar zit ook geen smaakversterker in. Desondanks vermijd ik het wel zoveel mogelijk maar het is niet dat alles wat erover wordt gezegd ook daadwerkelijk klopt. Heeft eerder te maken met je smaak en of je een erge snaaierd bent, dat speelt ook mee...
Ik let er altijd op wat er in zit en heb een aantal lekkere producten gevonden in de gewone supermarkt die e-nummer vrij zijn. - Lays Naturel Ribbelchips - Arla kwark - Appelsientje vruchtensap - Hola Soda - Biologische vleeswaren - Heinz biologische tomaten ketchup - Bouillionkuipjes
In dat geval moet je natuurlijk helemaal uitkijken met zuurkool, spruitjes, kiwi's en sinaasappels...boordevol E300