Ik wil graag mijn verhaal vertellen, omdat ik vaak lees dat mensen geen screeningsecho willen doen omdat ze het kindje 'sowieso willen hebben en houden'. Omdat ze 'het toch niet weg zouden willen laten halen'. Ik vind het jammer dat veel mensen op deze manier over een screeningsecho denken, want het doel is natuurlijk niet om te kijken of je kindje een afwijking heeft om daarna te zeggen of je dat kindje dan wilt houden of niet. Dat is te kort door de bocht. Het is geen eliminatie-echo. Een screeningsecho is er namelijk ook om bijtijds belangrijke EN BEHANDELBARE afwijkingen op te sporen. Ik wil graag d.m.v. mijn verhaal benadrukken hoe belangrijk het kan zijn om zo'n screeningsecho WEL te laten doen. Omdat er in mijn familie meerdere kindjes zijn gestorven aan een hartafwijking lieten wij een screeningsecho doen. Gelukkig was er met het hartje niets aan de hand, maar tijdens de echo werd er bij toeval wel een andere afwijking geconstateerd. Mijn kindje heeft hydronefrose. Door een vernauwing in het buisje dat tussen de niertjes en de blaas loopt, blijft er te veel vocht in het niertje staan waardoor er stuwing in de niertjes optreedt. Er blijft dus te veel vocht staan. Deze stuwing kan ervoor zorgen dat de nierfunctie van mijn kindje beschadigd raakt. Tot nu toe hebben we geluk en is de nierfunctie nog niet aangetast door de stuwing, maar ieder half jaar moet ons kindje diverse onderzoeken ondergaan om te kijken of dat nog steeds zo is. Mocht blijken dat de nierfunctie wel achteruit gaat of is gegaan, dan grijpen ze in om verdere beschadiging aan de niertjes te voorkomen. Dit kan alleen operatief, helaas. Vaak komen ze pas achter deze afwijking als kinderen ouder zijn, puber of adolescent. Bijvoorbeeld doordat ze opeens helse pijnen krijgen. Dan is de nier vaak al beschadigd en aan die beschadiding is dan vrijwel niets te doen. Wij zijn dan ook zooooo ontzettend blij dat wij het geluk hebben dat we nu al op de hoogte zijn van de afwijking van ons kindje. Als eerste omdat we, mocht ons kindje heel veel huilen na de geboorte, wij konden weten dat het van die niertjes kon zijn/ komen. Anders wordt er al snel gezegd: ach een huilbaby, terwijl ons kindje misschien vreselijke pijn zou hebben gehad. Als tweede omdat we nu in staat zijn om eventuele schade aan de niertjes te voorkomen doordat ons kindje goed in de gaten wordt gehouden. En dat is wel de allerbelangrijkste reden! Hadden we dit niet geweten dan hadden wij hier niet op in kunnen spelen en waren ook wij er pas achter gekomen als het al te laat was geweest. Ik moet er niet aan denken! Uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuze om die echo wel of niet te laten doen en dat is maar goed ook. Ik wil alleen dat mensen zich ook bewust zijn van de voordelen die zo'n echo met zich mee kan brengen. Dat het er niet alleen maar om gaat of je kindje weggehaald moet worden of niet.
vervelend dat je zulk nieuws over je kindje te horen krijgt. Maar wel goed dat je kindje geen hartproblemen heeft. Bij mij in de familie komen ook hart problemen voor. ik heb mijn broertje verloren, mijn opa, tante en nichtje zijn alledrie geboren met een hartafwijking en hebben inmiddels een open hart operatie achter de rug. om die reden wil de VK dat ik ook een screeningsecho onderga. Ik heb de afspraak staan op 22 januari. Inderdaad zoals je zegt het is geen eliminatie echo, maar wij vinden het een geruststellend idee dat mocht er iets mis zijn dat ze al heel veel kunnen zien. Wij hopen natuurlijk dat alles gewoon goed is. Maar mocht dat niet het geval zijn zijn we in ieder geval wel voorbereid.
Ik ben het met je eens Renate. Wij hebben eerst de nekplooi gedaan en als hier een te grote kans uit zou komen, zouden we verder onderzoeken doen en de zwangerschap verbreken. De kans is nu niet heel klein, maar redelijk, dus we zien wel. Evengoed hebben we een 20 wkn echo laten doen. Dit omdat mijn man een klompvoet heeft. Dit kan ervoor zorgen dat ons kindje ook een klompvoetje heeft. Om hierop voorbereidt te zijn, kregen we die 20 wkn echo. Daarnaast wil ik graag weten of ik voor verrassingen kom te staan bij de geboorte en is het wel levensvatbaar. Ook niet onbelangrijk. Maar bij 20 wkn echo had maar 2 dingen een reden kunnen zijn voor "eliminatie" en dat zou niet levensvatbaar zijn of ernstige handicap.
Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Ik las net het topic in de lounge over het feit dat mensen ervoor kozen om een kindje weg te laten halen i.v.m. een hazenlipje e.d. Daar staan een aantal reacties bij waarbij er wordt gesproken over de 20-weken-echo alsof je daarna standaard gaat beslissen of je het kindje wilt houden of niet. Ik vind dat zo oppervakkig en kan me er echt heel erg aan storen. Vandaar dat ik ook eens de positieve kant van zo'n echo wilde benadrukken. Ik ben bang dat mensen straks niet meer zien dat die echo er ook is omdat ze er dan op tijd bij kunnen zijn. Dat het niet alleen maar draait om weghalen of niet.
Klopt Renate, en ik vind ook nog eens dat het naast alle noodzaak ook gewoon heel fijn is om je kindje in de baarmoeder zo te zien. Het is ook wel genieten als alles in orde is vind ik. Groetjes Arielle
Sluit mij bij je aan rernate, valt mij ook op dat de 20-weken echo verkeerd wordt opgevat.Heel goed dat je je verhaal hier plaatst. Sommige afwijkingen zijn zelfs te behandelen voor de geboorte, gelukkig maar dat zulke testen bestaan. Ik laat het ook doen, ondanks mijn vruchtwaterpunctie. Niet alles is te zien aan deze punctie zoals hartafwijkingen, of bloedvatproblemen. Heel veel sterkte met je kindje, hoplijk blijft alles goed gaan. groetjes Patricia
Ik ben het ook met je eens. Ik laat zowiezo de screeningsecho uitvoeren, ook al komen er bij ons in de familie geen afwijkingen voor. Mocht er inderdaad wat gevonden worden, dan ben je er tenminste snel bij. En ook afwijkend gedrag (veel huilen o.i.d.) kan inderdaad eventueel herleid worden.
ik vind het jammer dat ik dit niet eerder geweten heb. Mijn vk's (twee verschillende) zeiden beiden dat ze geen afwijkingen zouden kunnen vinden die behandeld konden worden omdat daar alles nog te klein voor was. Dus vooral daarom hebben wij het niet gedaan. We zagen er geen voordelen van in. Nu begrijp ik (ook door een ander, eerder topic) dat dit niet klopt... en dat zoals bij jou Renate er een afwijking opgespoort is waardoor meteen met een behandeling gestart kan worden en je kindje dus een voorsprong heeft. Daarom baal ik ervan dat wij dus verkeerd ingelicht zijn (dit ga ik zeker nog ter sprake brengen!). Ik had het nog voor de zekerheid aan de andere vk gevraagd en die zei hetzelfde... heb zelfs nog hartafwijkingen als voorbeeld genoemd... maar ook volgens haar was dat niet te zien! Gelukkig hebben wij door de stuitligging alsnog een uitgebreide echo gekregen waar ze alles nagelopen zijn... en was alles goed... anders had ik me best wel schuldig gevoeld als ons kindje een aandoening zou blijken te hebben die ze op een echo hadden kunnen zien waardoor er eerder met een behandeling begonnen zou kunnen zijn.
He gelukkig stramger! Dan heb ik toch een beetje bereikt wat ik met dit topic wilde bereiken. Volgende keer weet je het nu wel, toch? Kan je je VK lekker mee om de oren slaan!
Daarom ben ik ook blij dat je het er neer zet! het is gewoon balen dat je wel er goed over nadenkt (want dat hebben we zeker gedaan) maar op grond van verkeerde voorlichting je beslissing neemt... Als ik het over kon doen met wat ik nu weet had ik het wel gedaan... Daarom ga ik het ook zeker tegen de vk's zeggen. Daar kunnen anderen hun voordeel mee hebben...
Beste Renate, ten eerste : fijn at het zo vroeg ontdekt is, maar wat naar dat je kindje toch zo ziek kan worden. Ik heb een vraag : welke screeningbedoel je hier. Heb je het nu over de 20 weken echo of over de nekplooi + bloed? Ik dacht dat nkplooi alleen voor down gelde. Wij hebben namelijk belsoten geen nekplooi te laten doen maar wel een 20 weken echho. Jouw verhaal zet me aan het denken, vandaar mijn vraag. alvast bedankt voor het antwoord.
@ Wannabe: Als ik er even tussen mag springen: Renate bedoelt de screeningsecho. Bij de combinatietest is verder nog niets te zien namelijk. Een afwijking zoals Renate beschrijft, kan onmogelijk al met de nekplooi vastgesteld worden. Bij een nekplooi kunnen ze aan de hand van een eventueel verdikte nekplooi alleen vaststellen of er een verhoogde kans is op Down. Het is alleen maar een kansberekening.