Echo met 20 weken

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door CVB, 30 jan 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. CVB

  CVB Actief lid

  11 nov 2005
  261
  0
  0
  moeder en huisvrouw
  Kraggenburg
  Vanochtend gebeld voor een afspraak voor de echo van 20 weken. Er zou dan gelijk gekeken worden naar een open ruggetje. Een uitgbreide echo dus.
  Toen ik dus belde en mij vroegen met wat voor reden er een echo gemaakt zou moeten worden zij ik dus ook: leeftijd. Leeftijd is geen reden.
  Vreemd antwoord want toen ik dus onverwacht zwanger werd van deze spruit, werden gelijk alle mogelijkheden van onderzoeken in een foldertje gepresenteerd omdat ik 37 was. Besluit je dus om die onderzoeken te laten doen ( geen vlokkentest en geen vruchtwaterpunctie wanneer niet nodig) en dan blijken de ziekenhuizen er nog niet klaar te voor zijn omdat ze over te weinig middelen beschikken om aan de vraag te voldoen.
  Dus wat gebeurd er nu als blijkt dat mijn kindje wel een open ruggetje heeft terwijl ze dat dus met een echo hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen zien? Wie draait er dan voor de kosten op terwijl ik rechtsgeldig door mijn leeftijd recht heb op deze onderzoeken.
  Ik zal het allemaal wel weer verkeerd inzien maar toch........
   
 2. BiancaB

  BiancaB Lid

  16 sep 2005
  23
  0
  0
  Huismoeder
  santpoort noord
  Wat vreemd zeg naar mijn mening ongeacht leeftijd nationaliteit of medische indicatie heeft iedere zwangere vrouw woonachtend in nederland nu recht op een uitgebreide echo tussen de 20 en 22 wkn zwangerschap dat vergoed zal worden uit het ziekenfonds pakket dit geldt al bij een basisverzekering, dus als ik jouw was zou ik dit even natrekken. (ook desnoods bij je verzekering)

  Volgende week krijg ik ook een uitgebreide termijn echo met 21 wkn, er werd mij gevraagd of ik het wilde laten maken bij mijn gynaecologe omdat sinds kort het ziekenfonds deze echo betaald zonder dat daar een speciale reden voor hoefde te zijn.

  gr. Biancab
   
 3. PamEnMarcel

  PamEnMarcel Actief lid

  Ja, inderdaad vreemd. Ik was vorige week voor mijn 2e echo naar't ziekenhuis geweest. Mijn 1e echo was in't 8e week (pre-nataal i.v.m. nekplooi-meting). De 2e was voor "gewone" controle en daar hoefde ik me niet voor te verantwoorden. Volgens mijn verloskundige moet ik voor de 3e keer tussen de 20e~22e week. Ze hebben geen 1 keer moeilijk gedaan. De verloskundige niet, het ziekenhuis niet en de verzekering ook niet.
   
 4. Miranda

  Miranda Bekend lid

  6 jun 2005
  627
  0
  0
  Verpleegkundige in ouderen psychiatrie
  Gelderland
  Ik heb het mijn verloskundige ook gevraagd, maar er werd geen tweede echo gemaakt omdat ze daar de kapaciteiten niet voor hebben om iedereen dit aan te bieden. Ze gaf me wel een nummer om een pretecho te laten maken. en dat hebben we dus gedaan
   
 5. Nala

  Nala Fanatiek lid

  29 okt 2005
  1.236
  1
  0
  Groningen
  Ik heb het toevallig ook net gevraagd aan mijn verloskundige. Zij gaf als reden dat de regering het wel bepaald heeft dat iedere vrouw met een week 20 recht heeft op een 2e echo, maar dat de verzekeringsmaatschappijen het nog niet vergoeden... En waarom dat dan weer is.. Tja, dat weet ik niet.. Waarschijnlijk zal dit ongeveer in juni wel het geval zijn volgens haar.
  Maar ik kan me goed voorstellen dat je ervan baalt dat je een aantal onderzoeken nu niet hebt kunnen doen, omdat je ervan uit ging dat je toch nog een echo kreeg. Als ik jou was, zou ik voet bij stuk houden om toch nog een echo voor elkaar te krijgen.
   
 6. Beppie

  Beppie Fanatiek lid

  16 aug 2005
  1.109
  0
  0
  Ik vind het maar raar hoor.
  Ik krijg met 20 weken wel een echo!!
   
 7. CVB

  CVB Actief lid

  11 nov 2005
  261
  0
  0
  moeder en huisvrouw
  Kraggenburg
  Wat Miranda al zegt, de capaciteit is er nog niet voor in de ziekenhuizen werd er gezegd. Over niet vergoeden weet ik niets.
  Ik moet half februari weer naar de huisarts voor controle en haar kennende zal ze het er ook niet bij laten zitten. Of evt naar een echobureau gaan. Maar het moet wel vergoedt worden door de verzekering, daar ga ik voor. Je hebt er toch recht op?
   
 8. Ellen1973

  Ellen1973 Actief lid

  22 sep 2005
  253
  0
  0
  reclasseringswerker
  Bergschenhoek
  Wat een raar verhaal cvb! Sinds 1 jan zit deze echo in de basisverzekering. Ik zou lekker een ander zks bellen! (zwolle?)

  Groetjes, Ellen
   
 9. CVB

  CVB Actief lid

  11 nov 2005
  261
  0
  0
  moeder en huisvrouw
  Kraggenburg
  In Zwolle sta ik dus mooi onder controle he..... Wezenlanden dus. En daar zou ik dus niet terecht kunnen voor die echo. Zo'n groot en bekend ziekenhuis dus. Mijn huisarts zou er achter aangaan maar daar heb ik nog niets van vernomen. Anders geeft ze me maar een verwijsbrief. Ik zit toch niet voor niets in de molen van de onderzoeken? Dan moeten ze het afmaken ook. Met 24 weken moet ik ook nog een echo laten maken omdat de cyste nog niet verkleind was. Ik heb eigenlijk geen zin om uit te wijken naar Meppel of Lelystad. Ze moeten gewoon afmaken waar ze aan begonnen zijn. Punt!!!
   
 10. Jenny

  Jenny Fanatiek lid

  14 mei 2005
  1.432
  0
  0
  Begeleiding dagbesteding
  WW
  Hoi, ik ben vanochtend bij de vk geweest. Ik krijg bij de 20 weken ook geen echo. Schijnbaar doen veel verzekeraars de echo nog niet vergoeden. Mooi pech dus, maar wat doe je eraan?
  Jenny
   
 11. Ellen1973

  Ellen1973 Actief lid

  22 sep 2005
  253
  0
  0
  reclasseringswerker
  Bergschenhoek
  Jenny dat klopt echt niet hoor! het zit in de basisverzekering sinds dit jaar!
   
 12. Jenny

  Jenny Fanatiek lid

  14 mei 2005
  1.432
  0
  0
  Begeleiding dagbesteding
  WW
  Raar, ze hebben het zelf verteld en bij de vk hing ook al een brief dat het niet vergoed wordt! Ik ga nu eens bellen, want ik wil het weten.Jenny
   
 13. Beppie

  Beppie Fanatiek lid

  16 aug 2005
  1.109
  0
  0
  Ik heb ook gehoord dat de 20 weken echo vergoed wordt.
   
 14. sweetangel100

  sweetangel100 Niet meer actief

  Nu weet ik het ook allemaal niet meer :rolleyes: :(: :(: :(:
  In elk geval weer lekker duidelijk, zoals bijna alles rondom ziektekosten de laatste tijd.... Ben eens benieuwd hoe het nu echt zit!
   
 15. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Er zijn heel veel onduidelijkheden rondom die 20 weken echo.
  De ene verzekeraar vergoedt m wel gewoon. De ander doet er erg moeilijk over.

  Zelfs het ministerie geeft verschillende antwoorden op de vraag of het nou wel of niet vergoed wordt. :(
  (jaja, die nieuwe zorgverzekering is een toppertje hoor)
   
 16. Beppie

  Beppie Fanatiek lid

  16 aug 2005
  1.109
  0
  0
  Ik heb net mijn verzekering gebeld, en volgens haar zit het standaard in de basisverzekering.
  Dus iedereen zou het vergoed moeten krijgen.
   
 17. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Antwoord van het CTZ (College toezicht zorgverzekeringen)
  Maar postbus 51 en het ministerie komen weer met hele andere antwoorden.
  Ik zou zeggen: check het eerst bij jouw zorgverzekeraar en als ie er niet moeilijk over doet, laten maken dat ding.

  Doen ze wel moeilijk sla ze dan eens om de oren met dat Menzis, VGZ het wel in het basispakket hebben zitten.
   
 18. Beppie

  Beppie Fanatiek lid

  16 aug 2005
  1.109
  0
  0
  Bij AGIS dus ook, en volgens hen zit dit standaard in het basispakket, en dus bij alle verzekeraars :(
   
 19. CVB

  CVB Actief lid

  11 nov 2005
  261
  0
  0
  moeder en huisvrouw
  Kraggenburg
  Kan het wel in het basispakket zitten, wanneer er een overvraag aan echo's is, zijn ze er bij de ziekenhuizen nog niet op berekend en krijg je hem alsnog niet...
  Ik moet woensdag weer voor controle en dan praten de huisarts en ik verder. Misschien bij een echobureau. Ze wilden ook de cyste nog nameten of die verkleind was met 24 weken. Een echo moet er dus nog komen op medische indicatie.
   
 20. Jansen

  Jansen Bekend lid

  6 nov 2005
  588
  0
  0
  Vandaag in het nieuws:

  Grote problemen bij 20-weken-echo
  Ziekenhuizen kunnen de grote vraag naar de zwangerschapscontrole na 20 weken niet aan door een gebrek aan verloskundigen. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV).

  Zwangerschapscontrole
  Meerdere controles
  Sinds 1 januari mogen alle zwangere vrouwen na 20 weken een standaard echo laten maken. Eerder kregen vrouwen slechts één echo. Extra controle werd alleen gedaan met een medische reden.

  Heel jaar
  Ziekenhuizen kunnen de groeiende vraag niet aan door een gebrek aan specialisten. Het KNOV verwacht dat dit probleem nog het hele jaar aanblijft.
   

Deel Deze Pagina