Uit nieuwsgierigheid: wanneer zijn jullie begonnen met voorlezen en wat lazen jullie dan voor? Ik lees mijn dochter van 3 maanden voor uit nijntje, maar ik vraag me af in hoeverre ze wat meekrijgt van de zinnetjes. Wellicht dat alleen woordjes beter is?
Hoi hoi, ik ben ook zo rond de 3 maanden gaan voorlezen. Ik had ook de dick bruna boekjes. Zijn korte zinnetjes. Al krijgen ze niet veel mee van de plaatjes/het voorlezen. Het is wel een ritueel van voor het slapen gaan wat we nog steeds volgen en het werkt goed! Succes!
Ook zo rond 3 maanden.. Wij hebben een abonnement bij de bibliotheek en daar hebben ze speciaal boekjes voor de allerkleinsten. Met een spiegeltje erin of wat geluid maakt. En dan vertel ik er iets bij en kijken we plaatjes, zl vind het in ieder geval gezellig en trekt zelf de boekjes nu uit mijn handen haha.
Hier ook zo rond de drie/ vier maanden begonnen met voorlezen. Toen ze erg klein was las ik ook echt verhaaltjes voor. Vaak (kinder) sprookjes. Vanaf een een maand of 8 ongeveer wilde ze mee lezen en zijn we overgestapt naar plaatjes boeken met enkele zinnen/ woorden. Nu, met 2,5 verteld mijn dochter mij hoe het verhaaltje gaat. Voor echt voorlezen heeft ze geen geduld.
Hier al tijdens de zwangerschap, daarna ook sowieso dagelijks een verhaaltje. Eerst vooral Toon Tellegen omdat dat voor mezelf ook gewoon erg leuk was En toen ze wat ouder werd boekjes van Dick Bruna etc. Ze kreeg van het verhaal natuurlijk weinig mee in het begin, maar werd wel rustig van mijn voorleesstem en toen ze wat ouder werd, werden de plaatjes interessant. Nu is ze bijna 2,5 en echt dol op voorlezen, ze krijgt verhalen ook heel goed mee, kan ze goed na vertellen etc. Ze is heel vlot met praten, heeft een hele grote woordenschat, en ik denk dat het voorlezen daar toch zeker aan heeft bijgedragen. De tweede wordt nu dus automatisch ook al voorgelezen
Ik een anderhalve maand geleden ongeveer. Molly de muis, een boekje van 5 bladzijdes met op elke bladzijde één zin. Hij is zich totaal nog niet bewust van het verhaaltje (kijkt naar de plaatjes of wil het boekje in z'n mond stoppen), maar het is hier ook onderdeel van ons slaapritueeltje
Zo rond de 6 weken. Overdag Dick Bruna boekjes, en boekjes met inderdaad een woord of korte zinnetjes, en als ze naar bed ging Jip en Janneke. Als het verhaal uit was sliep ze allang ik ben dit blijven doen en ik ben er echt van overtuigd dat ze, zo jong als ze zijn, er iets van meekrijgen.
Hier begint de interesse pas sinds kort te komen, ze wijst en ik benoem alles. Maar echt voorlezen gaat nog steeds niet hoor, ze vindt het leuker om te bladeren en smijten, ze trekt steeds alles uit mn handen.
Vanaf de geboorte las ik Jip en Janneke, vanaf 4 maanden Bumba die boekjes hebben harde kaft, korte zinnen en veel kleur. Maand 4 tot 8 kwam er niet veel door behalve "ik wil boekje in mijn mond en erop slaan" na maand 8 was dit nog steeds zo maar ziet ze echt de plaatjes lacht er ook naar.
Vanaf de geboorte voor het slapen gaan. Gat hier niet om het meekijken enzo maar gewoon lekker relaxt de nacht in. Hier lezen we sprookjesboeken voor en veel 365 dagen boekjes met dus veel korte verhaaltjes. De krant vind ie ook prima. Hij houdt gewoon van het luisteren naar onze stem en het lekkere knuffel moment met zijn drieën op het grote bed
Gewoon lekker gaan voorlezen. Je kunt ook van die zachte boekjes gebruiken waar geen verhaaltje in staat maar alleen plaatjes. Het benoemen van wat jullie op de pagina zien is namelijk ook al voorlezen. Je hoeft met zo'n kleintje je ook niet aan de tekst te houden, dat komt wel als ze groter zijn, maar gewoon samen gaan zitten en een boekje bekijken is ook voorlezen. Kijk maar eens voor tips op www.boekstart.nl, dat is speciaal gericht op voorlezen aan baby's.
ik lees de hele dag door voor, maar ik doe het ook specifiek voor elk slaapje als onderdeel van het ritueel.
Hoi, Toen de kraamzorg weg was begon ik koning bobbel voor te lezen van Marianne busser en ron schroder. Vooral omdat ik dat zelf erg leuk vind. De kleintjes krijgen op die leeftijd nog niet zo veel mee, maar kijken wel heel erg naar je gezicht. Je zou in principe ook de krant kunnen voorlezen. Rond de drie maanden zijn zwartwitboekjes leuk. Je kan vertellen over de vormen e.d. je ziet die oogjes dan groter worden. Daarna worden kleuren leuk. En knisperboekjes. Dan de boekjes met een tekening per plaatje en zo verder.....
Ben begonnen na 3 weken ofzo, maar alleen voor de nacht. We lezen Jip en Janneke, die is nu bijna uit. Hij zit nog steeds heel braaf op schoot te teuten en aandachtig te luisteren. Hij slaat wel af en toe het boek dicht... Volgens mij kun je er ook niet vroeg genoeg mee beginnen!
In het begin juist vaak na het slapen, dus als vorm van spelen. Voor het slapen had geen nut, dan had ze er geen zin in Nu ze 2jr is, is het sowieso onderdeel van de routine voor het slapengaan, zowel 's middags als 's avonds. Dan lees ik ook echt een verhaaltje voor. Overdag lezen we ook, maar dan meer actief samen kijken en vertellen dan dat ik voorlees en zij luistert.
Met 3 maanden. Voorlezen is erg goed voor het taalaanbod en de taalontwikkeling. Ik zou er dus niet te laat mee beginnen /edit: google maar eens op "voorlezen ontwikkeling kind". Genoeg informatie over waarom voorlezen bij baby's / peuters erg belangrijk is
Vanaf een maand of 6 denk ik, maar hij wilde daarna steeds het boek zelf hebben en werd boos als ik het vasthield om het voor te lezen. Dus daarna even een tijdje gestopt met echt voorlezen, want het werd een strijd voor het slapen gaan. En dat wilde we niet. Vanaf 2 jaar echt weer bewust gaan voorlezen, elke dag voor het slapen gaan. Lekker in zijn bedje. Hij ligt dan onder de dekens op zijn buik in pyjama en gepoetste tanden te luisteren wat we voorlezen Echt lekker momentje is dat <3 De jongste heeft het geduld er nog niet voor, komt wel. Gewoon af en toe wat zinnetjes uit boekjes lees ik de hele dag voor. Ze hebben zelf allemaal kartonnen boekjes tot hun beschikking en die kunnen ze gewoon pakken wanneer ze willen.
Hier begonnen vanaf 1 jaar. Hij vindt het nu geweldig, komt echt met zijn boekjes aangesjouwd. Eerste boekje was een voelboekje met dieren, enorme hit. Verder kleine kartonnen boekjes, want bladzijdes schuren blijft populair.