Ter info Het eten van te veel aardappels voor de zwangerschap zou de kans op diabetes vergroten tijdens de zwangerschap, blijkt uit een studie waarbij meer dan 15.000 vrouwen in de Verenigde Staten tien jaar lang gevolgd werden. Vrouwen die een portie aardappelen per week eten, zouden 20 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, terwijl twee tot vier porties per week zou leiden tot een 27 procent grotere kans op de ontwikkeling van de aandoening. Vijf of meer porties per week zou zorgen voor een kans groter dan 50 procent, aldus de Amerikaanse wetenschappers, die hun onderzoek publiceerden in British Medical Journal. Vrouwen die twee porties aardappelen per week verruilden voor twee porties van een andere groente als erwten, bonen of linzen, zouden 12 procent minder kans hebben om de conditie te ontwikkelen. Vervanging "We hebben gevonden dat een hogere pre-zwangerschapsconsumptie van aardappelen wordt geassocieerd met zwangerschapsdiabetes, zelfs na correctie van andere hoge risicofactoren", aldus auteur Cuilin Zhang, dokter van het Nationale Instituut van Gezondheid in Maryland. "Vervanging van de aardappelen met andere groentes werd geassocieerd met een lager risico." De wetenschappers denken dat de hoge hoeveelheid aan zetmeel in de aardappelen zorgt voor de piek in glucose waardoor de diabetes wordt veroorzaakt. Ook de kans op diabetes Type 2 later in het leven wordt daardoor groter, zeggen de onderzoekers. Zoete aardappelen Het onderzoek is uitgevoerd met alle soorten aardappelen, behalve zoete aardappelen. 'Eten van te veel aardappels vergroot kans op zwangerschapsdiabetes' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dan gaan we ons maar aan alle regeltjes houden in de zwangerschap he, niet zo moeilijk. Zijn we wel binnen 2 weken door vanwege verhongering maar wel 2 weken lang niks gegeten wat kwaad kan voor de zwangerschap
Haha ik vind dit soort artikelen zo leuk. Ik heb de test twee keer moeten doen omdat ik vanwege meerdere redenen een verhoogde kans zou hebben op zwangerschap diabetes en mijn suikerwaarden zijn lager dat van de gemiddelde persoon zonder zwangerschapsdiabetes. Ze hebben een man een test laten doen. Hij mocht een maand geen suikers eten en na die maand was hij ineens in een pre diabetes staat. Ze zouden die test grootschaliger moeten uitvoeren. Ik ben benieuwd wat eruit komt.
Maar hier vervangen ze aardappelen met andere groente. In Amerika zien ze aardappelen dus als groente. Wij zien het als koolhydraat bron naast de groente. Ik vervang mijn aardappelen niet met groente, maar met rijst, pasta, bulgur, brood enz. Dus ik ben nu heel benieuwd wat het avondeetpatroon van deze vrouwen was. Een collega van mij is net terug uit Amerika en geeft ook aan dat bij haar familie een normale maaltijd vlees aardappel is. Zonder groente. Dan eet je dus ook veel meer aardappel. Al met al, graag meer info over de hoeveelheden!