Ik word er soms 'gek' van dat alles in de bovenbouw gericht is op het middelbaar onderwijs. Ze moeten gewoon enorm veel omdat de overgang naar het middelbaar onderwijs anders te groot voor ze is. Soms heb ik gewoon medelijden met ze.... Laat ze nog even lekker kind zijn.. Mijn oudste heeft momenteel CITO entreetoetsen. Ze heeft in 2 weken tijd meer als 10 toetsen. Daarbij ook nog haar gewone huiswerk, een verkeersexamen in theorie en praktijk en een boekbespreking. Dat arme kind is bijna overspannen... en dan zijn ze 10/11 jaar
Ik vraag me eigenlijk af, of de mensen hier wel weten wat voor tijd het een leerkracht kost, om lessen of een toets voor te bereiden. En dat het vaak in eigen tijd gebeurt, dus waar ze niet voor betaald krijgen. 's Avonds, in de weekenden, in de vakanties... Volgens mij staat niemand daar bij stil, maar het is wél een probleem, als ze een uurtje in hun vakantie bezig moeten zijn met het helpen van hun kind met wat huiswerk/overhoren...
Ja, dat begrijp ik. Misschien is het omdat ik Belgische school gewend ben? Dat bedoel ik echt niet verkeerd, maar mijn stiefdochter kreeg op die leeftijd ook gewoon huiswerk enzo in de vakantie onder het mom 'dan heb je lekker veel tijd om het te doen'. Of een opstel/boekbespreking schrijven ofzo. En ik vroeger ook. Misschien daarom dat ik het echt niet vreemd vind.
Wat heeft dat hier mee te maken? Als je leerkracht bent/wordt weet je toch dat je regelmatig buiten werktijd om lessen moet voorbereiden? En omdat dat zo is zijn ouders dus ook maar verplicht om in hun vrije tijd bezig te zijn met huiswerk... Toen ik aan kinderen 'begon' wist ik ook dat deze tijd van huiswerk en leren er aan zat te komen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het er altijd mee eens ben.
Ik denk het ook niet, we hebben dagen gehad dat we tot 7 uur op school zaten om dingen voor de volgende dag voor te bereiden. Maar lieve mensen de leraren die ik ken of mee samengewerkt heb die vinden die druk op de kinderen ook te groot. Hun maken de regels en maatstaven niet, dan moet je toch echt in Den Haag zijn en het niet op de leraren afreageren.
Ik vind een goede voorbereiding beter dan dat ze met 11/12 jaar ineens in zo'n groot gat vallen. De onderbouw van de middelbare is niet meer te vergelijken met hoe makkelijk wij het hebben gehad. De bovenbouw óók niet. Die is ook meer gericht op vervolgonderwijs of werk. En dat is óók goed, want mijn ervaring was, dat daar óók een veel te groot verschil tussen dat (heb HAVO-HBO gedaan).
Het gaat erom dat je helemaal niet zo makkelijk met lessen kunt gooien omdat daar gewoon heel veel tijd in zit.
Ik heb inderdaad wel eens gehoord dat het Belgische systeem anders/strenger is als hier in Nederland. Misschien zijn ze hier wat te vrij? Ik vraag me ook af of Belgische kinderen slimmer zijn of meer bereiken met deze manier van onderwijs. Ik denk zelf niet dat je er slimmer van wordt als je veel huiswerk moet doen in je vrije tijd. Zeg ik maar niet hier thuis...
Ik zou het fijner vinden als de overgang wat geleidelijker zou gaan. Hier is het verschil tussen groep 6 en 7 zo enorm. 't Lijkt wel of ze in groep 7 opeens hysterisch worden over het idee dat de kinderen binnen 2 jaar naar het middelbaar onderwijs gaan... Ik wil eigenlijk ook niet vergelijken met de situatie die wij hebben gehad, want vroeger was natuurlijk alles beter , maar ik zie gewoon dat het enorm veel vergt van kinderen in die leeftijd. En volgens mij zou het ook anders kunnen.
Wij hadden op de basisschool nooit huiswerk. Toetsen alleen in de 6e klas ( groep 8) Ik vind dat het allemaal wat doorslaat tegenwoordig. Misschien moeten we onze kinderen na de basisschool een jaartje vrij geven om bij te komen
Neuh ik denk ook niet per se dat je er slimmer van wordt hoor. Het ligt er ook helemaal aan welk type je bent. Ik heb ook geen idee hoe het zit met de resultaten van Belgische tov Nederlandse schoolgaande kinderen. Maar ik ben echt gewend aan dit systeem zeg maar, daarom ook dat ik het helemaal niet raar vind. Begon me al af te vragen of ik gek was omdat de meesten hier het heel raar vinden. Maar ik begrijp het nu zo'n beetje, denk ik. Als er op de Nederlandse scholen normaal weinig tot geen huiswerk wordt gegeven in de vakanties, kan ik begrijpen dat het een beetje raar overkomt.
Diezelfde vakanties als de kinderen krijgen... dus dat versterkt alleen mijn argument. Als leerkrachten in de avond, weekenden en vakanties bezig zijn met het voorbereiden en nakijken van de lessen, huiswerk en proefwerken, dan is het toch niet gek als er ook van de kinderen een beetje tijd buiten de schooltijden om wordt gevraagd? Maar goed... het gaat volgens mij helemaal niet om de kinderen Het zijn eerder de ouders, die vinden dat ze het recht hebben om in de schoolvakanties helemaal niks te hoeven doen wat met school te maken heeft...
Maar dat is toch hun eigen keuze? Ze hadden ook voor een ander beroep kunnen kiezen, het hoort erbij vind ik en dat weet je als je voor leerkracht studeert.
Ik heb altijd begrepen dat de schoolresultaten uit België beter zijn dan hier, maar die kinderen hebben het lef ook niet om hun leraar uit te schelden ect. Van mij mag een stukje ouderwetse strengheid terug komen in de Nederlandse scholen.
Dat is iets anders... Het is toch het werk waarvoor je kiest? Ik ken mensen die 60 uur werken in de week...gewoon omdat dit gewoon zo gaat bij dat soort werk.
Heb je helemaal gelijk in. En op dezelfde manier is het ook je eigen keus om kinderen te krijgen en ze naar school te sturen. En het kan ook een keuze zijn, om in de ouderraad te stappen en te pleiten voor een huiswerkvrije maandag na de vakanties. Of voor andere zaken, waar je het niet mee eens bent. Maar pas op: Dit gaat wel ten koste van je kostbare vrije uurtjes!
Ik ben het er helemaal mee eens dat leerkrachten vaak buiten schooltijd om nog aan 't werk zijn. Dat zie ik op de school van mijn kinderen ook. Als zij rond 5 uur naar huis gaan omdat ze op het schoolplein gespeeld hebben zijn er vaak nog meesters en juffen aan het werk. Maar waarom zou er daarom van de kinderen buiten schooltijd om een beetje tijd moeten worden gevraagd? Dat snap ik gewoon niet. Dat het in de schoolweek zo gaat, prima. Maar waarom in de vakanties? Mij geeft het een beetje het gevoel: omdat de juf of meester nu voor jou bezig is in de vakantie, moet jij dat ook maar doen....
Heeft denk ik niet met slimmer te maken, maar met discipline.. blijkbaar zijn er hier genoeg moeders die het niet nodig vinden hun kind bijv het weekend voordat school weer begint 'in het gareel' te zetten... Zo mag je nooit een toets of huiswerk op maandag geven! Maar eerlijk; ik zou het als leerkracht zijnde niet zo inplannen maar ik zou zeker wat zeggen tegen de moeder van de manier waarop zij naar mij zou mailen, want het komt op mij over alsof ze 'dreigt' met; als jij de toets niet verzet, dan bezorg je mijn dochter een onvoldoende..