Een maand lang geen bruikbaar voedsel weg gooien

Discussie in 'De lounge' gestart door Suzzert, 9 nov 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Islah

    Islah Niet meer actief

    Nou hier is dat dus echt niet zo, al vanaf dat ik op mezelf woon... Maar ik weet dat er bij mijn moeder bv. genoeg wordt weggegooid. En ik ken ook genoeg andere mensen waarbij er heel veel wordt verspild. Mijn oma is nog erger, als een product alleen al in de buurt komt van een THT-datum, bv. 2 dagen ervoor, wordt het al weggegooid.

    Overigens heb ik ook niet gezegd dat ik niks weggooi, het gebeurt heus wel eens maar gelukkig bijna nooit. Maar dan heb ik het over iets dat onverhoopt toch sneller kapot ging dan gedacht, bijvoorbeeld een heel zacht geworden aardappel die tussen allemaal goede aardappels ligt, sinaasappel met groene zachte plek op de fruitschaal terwijl de rest nog gewoon goed is etc.
     
  2. Islah

    Islah Niet meer actief

    Weekmenu maken?
     
  3. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83
    Bij mij gaat dat echt niet werken. Sowieso op het werk niet daar gaan er kilo's per dag de kliko in (Omdat het os een plekje heeft of niet vers meer is en dus langer als 8 uur oud)
    Hier thuis probeer ik het wel maar aan het eind van de week weet ik niet wat ik met alle meuk moet en gooi ik het alsnog weg ik wil alleen vers en als het dan dagen in de koelkast ligt eet ik het niet meer
     
  4. AnneThamar

    AnneThamar Niet meer actief

    Waarom vries je het dan niet in? Ik vind het zo zonde om alles zo weg te gooien. Wij vriezen ook vaak van alles in en dat eet ik dan wanneer ik een keer alleen ben, of we eten alledrie wat anders.

    Wat doe je voor werk dan?
     
  5. Soit

    Soit Niet meer actief

    Ik doe dat altijd al, ik haat weggooien. Alles gaat op, wordt gebruikt voor de volgende dag of in de vriezer. Van schillen enz. Maken we compost. Overgebleven stukjes brood, fruitstukjes etc. Etc. Gaan naar de kippen. Koelkast goed in de gaten houden (houdbaarheid) en op tijd opmaken (ja ook als je eigenlijk meer zin had in iets anders)

    Gewoon bewust inkopen en niet zonder hersens je kar volkieperen scheelt al de helft.

    Wij doen er echt bewust niet aan mee. De westerse-pleur-maar-weg-mentaliteit
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ja ik vraag me ook af, als je toch per se vers wil eten en het niet eens een paar dagen in de koelkast wil laten liggen, waarom doe je dan niet dagelijks boodschappen ofzo? Scheelt veel verspilling.
     
  7. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Het is makkelijk om te roepen 'ik gooi nooit wat weg', is mijn eerste gedachte ook. Maar als je er bij nadenkt is dat soms toch nog wel wat. Brood hier nauwelijks, we hebben geen hond dus alles en ook de kapjes worden hier door onszelf opgegeten ;)

    Ik bewaar de restjes ook, maar soms is het zó weinig, zeg maar twee happen en hebben we echt onze buik al zó vol, dan gaat het weg. Ik kook altijd net teveel zeg maar. Dat krijg je er ook moeilijk uit.

    Verder geloof ik dat we het inderdaad netjes doen, oud stukje kaas wordt geraspt, vleeswaar blijt nooit over, maar bijv. zlf slaatje gemaakt donderdag, expres de helft van het recept genomen maar was nog erg veel! Die aardappels zijn nu al over datum dus vandaag nog een keer eten en dan toch echt weg!Ziek worden hoeft van mij nou ook weer niet.
     
  8. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Ik doe ook weleens weekboodschappen, meestal op maandag, ik koop bijv. voor de eerste drie dagen vers, en dan een dag macaroni en de laatste dag een zak zuurkool ofzo wat de hele eek kan liggen.

    Trouwens, kool en dat soort dingen kan allemaal een paar dagen liggen hoor dus wat bedoelen jullie dan met eten voordat het verrot?
     
  9. Islah

    Islah Niet meer actief

    Dan moet je gewoon wat creatiever zijn. Klein restje saus bv. maak ik gewoon soep van voor tussen de middag, om maar wat te noemen.

    En aardappels over datum..? Staat daar dan überhaupt een datum op? :( Hier i.i.g niet hoor.

    Ik ben ook echt een voorstander van afgepast koken. Ofwel genoeg voor 1x of juist voor 2 dagen koken. Ik gebruik dan ook maatbekertjes e.d om de rijst mee af te wegen enzo.
     
  10. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Nou ja aan jou kunnen we niet tippen he ;)

    Maar ik heb het niet over saus maar over aardappels met groente, hutspot enzo.

    Mijn man eet de ene keer veel meer dan de andere, oudste dochter evenzo dus vind dat lastig.

    Die aardappels waren voorverpakte uit het koelvak.
     
  11. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83

    In vriezen dan beland het ergens in een verdomhoekje en De word het maanden laten weg gegooit. Nu houden we niet veel over thuis hoor want er gaat een hoop naar de dieren.

    Ik werk in een delicatessenwinkel met versproducten
     
  12. Islah

    Islah Niet meer actief

    Wat vriendelijker zijn zou je misschien niet misstaan, ik heb nergens gezegd dat ik perfect ben en alles het beste doe. Maargoed kennelijk vinden sommigen het niet leuk om tips te krijgen, mijn excuses.

    Ik denk dat er velen met mij zo zijn... En een vriendin van mij, die eet kleine restjes stamppot gewoon op een boterham. Dat bedoel ik dus met creatiever zijn. Van dat sausje was gewoon een voorbeeld.
     
  13. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Ik ben volgens mij gewoon vriendelijk hoor, sterker nog ik geef je een compliment!

    Jij zou ook vriendelijker kunnen zijn en zeggen: Wat fijn dat er toch nog veel mensen zijn die er proberen zoveel mogelijk aan te doen! Want mij verbaasde dat eerlijk gezegd. En je tips zijn welkom hoor!

    Ik eet ook overgebleven aardappels op brood, hutspot tussen de middag is een goed idee trouwens. Ik bedoelde het meer als voorbeeld dat je er niet altijd aan ontkomt. (Ja makkelijk gezegd maar bedoel het niet om mezelf vrij te pleiten ofzo ;))
     
  14. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    15.234
    6.094
    113
    Ja zo zit ik er ook in. Wij hebben geen huisdieren/kippen oid dus wat op het bord heeft gelegen (en dus van gegeten is) gaat weg. Wat nog in de pan zit bewaar ik wel en verwerk ik de volgende dag.
    Het is wisselend wat mijn kinderen en ik eten. Dus vaak wel wat over.
    Maar hoef er niet ziek van te worden.
    Wat ik lastig vind, is dan heb ik een restje in de koelkast, en dat eten er ineens onverwacht gasten mee. Ja dan kook ik toch vers.
    Dus er gaat weleens wat weg, maar probeer het echt zo min mogelijk.
     
  15. Beatissimam

    Beatissimam Fanatiek lid

    23 sep 2013
    4.559
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik gooi ook weinig weg. Kook heel afgepast. Brood vries ik in en haal de porties die we nodig hebben in eruit. Soms blijft er over en dat gaat naar de kippen. Maar menseneten aan je hond geven is levensverkortend voor je hond, echt niet gezond! Sowieso kan het verteringsstelsel van een hond geen granen aan, dus brood absoluut niet geven. Zout ook niet.

    Kleine beetjes groente die ik over heb (gebeurt niet vaak) zoals broccoli of boontjes gaan door de pastasaus of roerbakschotel.
    Kleine beetjes nasi of risotto oid die over zijn, worden een paar dagen bewaard, maar belanden daarna ook wel in de vuilnisbak.
     
  16. Islah

    Islah Niet meer actief

    2jees, voor mijn gevoel had jouw opmerking echt een bepaalde ondertoon. Maargoed, dan zal ik er wel naast zitten.
    Kan me het wel voorstellen hoor, soms is het echt even puzzelen om bijna niks te moeten weggooien. Maar wat ik vooral bij kinderen merk, is dat het heel handig is om een paar keer kleine beetjes op te scheppen. Zo doe ik dat hier tenminste. Ik heb tot nu toe ook nog nooit ervaring gehad met eten-weigeraars dus heb ook makkelijk praten.
     
  17. Beatissimam

    Beatissimam Fanatiek lid

    23 sep 2013
    4.559
    0
    0
    NULL
    NULL
    Blugh. Eerlijk. Er zijn grenzen! Ik vind stamppot na 1 dag in de koelkast al zo stinken!
     
  18. Islah

    Islah Niet meer actief

    Beetje off-topic maar zit er dan geen zout in hondeneten?
     
  19. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    15.234
    6.094
    113
    Islah, ja dat scheelt. Ik schep bijv 1 eetlepel groente en een halve aardappel en een half stukje vlees op per kind en sowieso hebben ze daar genoeg aan, maar soms lukt dat niet eens.
    En nou eten ze gelukkig tenminste iets, zoontje heeft een paar jaar lang z'n avondeten niet eens aangeraakt.;)
     
  20. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    7.018
    548
    113
    er wordt hier weinig weggegooid. af en toe een paar kapjes brood en meestal een paar happen avondeten wat overblijft vd kindjes. ik schep hun borden bewust al niet te vol maar vooral de middelste eet soms slecht. waar zij dan in heeft zitten roeren en mee heeft zitten spelen ga ik echt niet bewaren :)
    maar verder wordt hier weinig weggegooid. groente en fruit komt altijd op of het gaat de vriezer in, vleeswaren gaan hier ook netjes op. gewoon afgepast inkopen. vlees wat overblijft eet manlief wel op. echt fatsoenlijke hoeveelheden avondeten worden ingevroren zo ook met bv een restje chinees wat zaterdag overbleef.
     

Deel Deze Pagina