Mijn moeder waarschuwde mij gisteren voor het volgende, misschien heeft iemand beroepsmatig of zelf ervaring en kan mij vertellen of ik het goed begrijp. Mijn ouders zijn gescheiden sinds 15jaar. Sinds die tijd heeft mijn vader een schuld van ruim 125.000euro opgebouwd, en daar naast nog een aantal kleinere schulden bij oa postorderbedrijven. De grote schuld is bij zijn werkgever, een groot internationaal bedrijf. Hoe hij dit voor elkaar kreeg doet er niet zo toe, komt er in grote lijnen op neer dat hij heel naïef en gul is voor mensen die daar misbruik van maken. Hij is niet meer zo jong en mijn moeder waarschuwde me dat ik moet uitkijken dat, mocht hij overlijden, die schulden op mij verhaald zullen worden. Ik kon dat wel" afwijzen" maar dat zou wel moeilijk zijn en ook geld kosten. Beneficair erven of zoiets zei ze. Dan zou uit zijn vermogen de schulden worden betaald en het overschot voor mij en mijn zus. Maar er is geen enkel vermogen dus dat gaat niet op. Radicaal afwijzen is dan vlg mij de enige mogelijkheid. Maar betekent dit dat ook alle persoonlijke spullen zonder waarde zomaar vernietigd worden, zoals onze baby-foto's en andere emotioneel waardevolle spullen die financieel niks waard zijn? Of krijg je die dan wel? Ik hoop dat mijn vader natuurlijk nog niet overlijdt, maar deze boodschap zette me wel aan het denken. Kan ik hierover bij de notaris op voorhand informatie inwinnen, of kan dat pas als het zover is? Ik zie hem de schulden i.i.g. niet aflossen in zijn leven...
Wij hebben die keuze ook gehad toen mijn vader overleed, nou had mijn vader geen schulden. Maar stel dat hij die had en we hadden de erfenis beneficair geaccepteerd dan was alles dus op dat moment van de bank, elk kopje in huis. Aan fotos en persoonlijke spullen die geen geld opleveren hebben ze niet veel dus die zouden we wel zelf mogen hebben.
Dit hebben wij met mijn schoonouders en heb het pas uitgezocht. Beneficair aanvaarden (andere twee opties zijn verwerpen of aanvaarden dus ook incl schulden) maar je mag dan niets hebben totdat alle schulden zijn ingelost. Nu hebben mijn schoonouders nirts waardevols of spullen waarvan je zegg die zou ik willen hebben dus zouden wij dat niet erg vinden. Hoop dat het nog heeeeeel lang duurt!!! maar we hebben er wel over nagedacht.
Wat kost beneficiair aanvaarden van een erfenis? - Nalatenschapsmakelaar Zie reactie #2. Je krijgt bij het volledig verwerpen van de erfenis niets mee. Erfenis verwerpen | Financieel: Geld of Erfenis ontvangen - Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting onder het kopje "niets meenemen". Ik zou eens met je vader gaan overleggen of hij bepaalde persoonlijke eigendommen, zoals fotoboeken, misschien op dit moment (lees: bij leven) al aan jullie wil overdragen. Dan heb je dat dilemma in ieder geval niet meer na zijn dood. Als je zéker weet dat hij een grote schuld na zal laten (groter dan zijn vermogen), dan zou ik onder geen beding de erfenis aanvaarden. Op dat moment erf je dus ook alle schulden, maar dat wist je al
Ik hoop ook dat het bij mijn vader nog lang duurt, maar zo'n mega schuld zou niet echt een leuke erfenis zijn haha dus idd goed om al uitgezocht te hebben voor ik straks voor het blok gezet word. Ik voorzie ook eerder dat er schulden bij komen dan dat er afgelost wordt helaas... Vooraf verdelen/over spreken is inderdaad een goed idee, maar wel moeilijk om zo'n gesprek aan te gaan. Pa weet dat hij er financieel een zootje van maakt, maar hij zegt zo gelukkig te zijn. Maar ik ben het niet als ik ervoor op zou moeten draaien Hij wil ook nog gaan trouwen met zijn Afrikaanse vriendin, volgens mij erft zij dan wel automatisch de schulden, als ze in gemeenschap van goederen trouwen. Ik hoop dat ze verstandig is en niet in gemeenschap trouwt.
Ik snap dat je dat moeilijk vindt, maar ik zou het toch doen. Ik neem aan dat je vader weet dat je op de hoogte bent van zijn schulden? Misschien kun je dan het gesprek met hem aan gaan over wat er met zijn bezittingen gaat gebeuren na zijn dood. Je hoeft niet verwijtend te doen of met je vinger te wijzen (ik bedoel daar niet mee te zeggen dat je dat van plan bent ofzo ), maar ik denk dat je vader het misschien ook wel een fijn idee vindt om te weten wat er met zijn bezittingen gebeurt na zijn dood. Als hij dat begrijpt, ziet hij hopelijk zelf ook wel in dat het verstandig is om het e.e.a. wat alleen maar emotionele waarde heeft van te voren al te "verdelen" Ik hoop dat die vriendin inderdaad ook zo helder is maar dat is meer iets tussen je pa en die vriendin. Houd er wel rekening mee dat áls ze gaan trouwen in gemeenschap van goederen én hij overlijdt eerder dan haar, al die zaken van emotionele waarde naar haar toe gaan. Mocht zij daarna komen te overlijden, dan gaan deze goederen naar háár familie Ja, zo werkt het Goed dat je het nu uitzoekt!
Dank je wel, inderdaad toch door de zure appel heenbijten denk ik. Hij weet dat ik op de hoogte ben inderdaad. Wat zijn vriendin betreft, zij is totaal niet bekend met Nederlandse regels, dus ik hoop dat hij zelf ook haar behoed voor zoiets, maar dat is inderdaad iets tussen hen.
Nou heb ik hier ook een vraag over. Een tijd terug was er ook zo'n soort topic en daar begreep ik uit dat je kind dan voor de schulden op moet draaien. Dus het kleinkind. Ik heb toen niet doorgevraagd maar wil nu wel graag weten of ik dat nu goed begrepen heb of niet.
Als je de erfenis niet aanvaard mag je inderdaad niks hebben. Daarom hebben mijn ouders heel veel persoonlijke spullen van ons op dit moment als aan ons gegeven. Mijn ouders hebben een aantal verbouwingen meegenomen in hun hypotheek waardoor er op dit moment , mede door de gedaalde huizenprijzen, een restschuld gaat overblijven. Ze zijn wel aan het proberen om al wat af te lossen waardoor we misschien over een paar jaar de erfenis wel kunnen accepteren. Mijn ouders zijn hier gelukkig heel open in zodat we als het goed is niet voor verrassingen komen te staan. Mijn broertje is er wel van overtuigd dat mijn ouders een hoop spaargeld hebben en die accepteert waarschijnlijk wel daardoor draait hij dan voor de hele schuld op. Dat is in ieder geval wat wij begrepen in het gesprek met de notaris wat we een tijdje geleden hebben gehad.
Als je beneficair aanvaart mag je helemaal niks meer uit het huis halen, je krijgt dat ook later niet alsnog, je mag dan helemaal niet meer in het huis komen en alles is voor de schuldeiser. Mijn man heeft dit een aantal jaar teug gehad met zijn vader, tja hun wilden ook de schulden niet erven van iemand waar ze geen contact mee hadden (anders ook niet hoor ). Dit wordt via een notaris bij de rechtbank geregeld kosten waren toen geloof rond de 500 euro die ze met 3 man moesten delen. @draagmoeder, als je beneficair aanvaard is het na jou klaar en klopt er nooit iemand ergens meer aan. Op het moment dat jij verwerpt/niet aanvaard kloppen ze aan met de erfenis (dus de schulden) aan bij de volgende erfgenaam in rij, vaak zussen en broers van de overledenen als niemand aanvaart of die kosten voor benificair wil betalen dan komen ze zodra jouw kind 18 wordt bij hem/haar aankloppen met de erfenis enzovoort. Dus als je verstandig bent dan aanvaard je benificair kost iets maar dan is het daarna ook klaar.
Wij hebben pas de erfenis van mijn schoonvader verworpen. Hij had ook meer schulden dan baten. Mijn man heeft dit zelf via de rechter gedaan. Let wel op. dat je dit ook voor je kinderen moet doen. Hier voor moet je eerst toestemming voor vragen bij de Kanton rechter. Als je kunt aantonen dat er schulden zijn is dit zeker geen probleem. Het heeft ons 150 gekost. Wij hebben geen persoonlijke dingen gekregen van mijn schoonvader. Omdat je verworpen hebt. De zaak loopt nog veder dus geen idee wat er met persoonlijke dingen gaan gebeuren.
Maar stel, dit weet je nu en je vader komt te overlijden. Dan ga je toch naar zn huis en pakt de spullen met emotionele waarde en je weigerd vervolgens de eefenis? Of is dit te makkelijk gedacht? Als iemand overlijd dan krijg je toch niet dezelfde dsg al de vraag wat je met de erfenis wilt Ik ken iemand die de "erfenis" van zn broer geweigerd heeft. Die mocht toen inderdaad het huis niet meer in en ze hebben nog op tijd de emotioneel waardevolle spullen weg gehaald.
Ik heb dit ook meegemaakt, ik heb de erfenis van mn vader geweigerd door enorme schulden. Toen werd inderdaad zijn hele huis in beslag genomen en is zijn broer is het huis nog ingesneakt om wat spullen veilig te stellen, maar omdat het zo'n enorme bende was heb ik alleen nog maar een schoenendoosje met herinneringen en foto's van mn kindertijd :x (hij had alles ingepikt tijdens de scheiding van mn ouders)
Kan je niet met je vader afspreken dat alles wat enige emotionele waarde heeft voor zijn kinderen - zoals foto's - binnenkort wordt doorgegeven? Als hij morgen zou komen te overlijden heeft hij er zelf immers niks meer aan en dan ben je dus wel alles kwijt. Terwijl hij de spullen bij jullie wel ten allen tijde kan zien (dat zou ik hem wel beloven) en het jullie gelukkig zou maken dat die spullen wel in de familie blijven. Zijn nieuwe partner heeft er overigens ook niks aan van oude babyfoto's van jullie te blijven houden na zijn overlijden. Zij wint of verliest er dus niks aan als hij zo'n dingen zou doorgeven.
Tuurlijk kun je spullen pakken als je wilt verwerpen. Maar als je ook maar 1 foto mee neemt. Heb je volgens de wet dus de erfenis geaccepteerd. Dus als je dat durft te riskeren.
Dit heeft mijn moeder mij ook verteld. Hetzelfde geldt als ik bv een ritje in pa's auto rijd, dat zien ze als erfenis aanvaarden. Ik betaal liever 150e beneficairkosten dan 125.000euro schuld, wat het MINIMAAL is in mijn vaders geval, het is in feite meer maar de hoogte van de postorderdschulden weet ik niet precies, rond de duizend denk ik. Ik zou ook echt niet willen dat mijn ongeboren mannetje daar over 18jr mee lastig gevallen wordt. Wist ik overigens niet, dat dat ook nog kon gebeuren. Maakt het voor mij nog duidelijker dat ik er goed aan doe om het uit te zoeken.
Maar wie bewijst dat ts bv die foto's niet al 10 jaar in huis heeft...ipv dat ze die net na zn dood uit huis heeft gehaald...als het echt om dat soort spullen gaat weet toch niemand dat?
Ik denk dat je dat ook wel kúnt doen, maar officieel mag het niet. En als het op de één of andere manier te bewijzen / achterhalen is, dan wordt het inderdaad gezien als het aanvaarden van de erfenis en ben je nog verder van huis. Waarom wil je dat risico lopen als je het ook bij leven kunt regelen zoals ik al eerder voorstelde?
Bedankt voor je uitleg. Ik heb even op google gekeken en snap het nu een stuk meer. Weet ik tenminste wat ik moet doen mocht het ooit zover komen.
Ik weet niet of je vader een levensverzekering heeft? Want dit kan ook nog schelen. Mijn ouders houden ons jaarlijks op de hoogte, toen ik een relatie had met mijn ex, hadden ze op laten nemen dat mijn ex niks zou krijgen, maar het wel naar mij zou gaan. (Koude uitsluiting, geloof ik) dit hebben ze nu terug gedraaid. Als ze overlijden, hoop dat dat nog heel lang duurt, is het huis schuldenvrij vruchtgebruik is vastgelegd, en loopt er ook nog een spaarverzekering voor overlijden zodat belastingtechnisch we niet extra hoeven te betalen, is een constructie waarbij wij (broer en ik) er wel bijstaan, maar geen gebruik van kunnen maken nu. Mijn vader heeft alles helemaal verteld waar we alles kunnen vinden, welke papieren we nodig hebben etc. Dit naar aanleiding van het overlijden van mijn opa, (oma leeft nog, maar had totaal geen weet van de financiën) daar was het een hele grote rotzooi mee, hadden een stuk of wat spaarrekeningen (waar alleen mijn opa vanaf wist, deden aan van alles mee. Ze zijn met 4-en een half jaar bezig geweest om het allemaal duidelijk en inzichtelijk te krijgen.