Een niet-leerbaar kind?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door merah, 26 nov 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Ik herken het verhaal wel van wat mijn broertje liet zien.

    Had 0 concentratie en motivatie, deed niet wat hem gevraagd word.. Niet uit onwil maar gewoon omdat hij het vergat.

    De juf gaf stempel adhd maar dat heeft hij helemaal niet
    Uiteindelijk is dyslexie gediagnosticeerd.
    Dyslexie is meer dan taal probleem, passend is ook je taken/opdracht vergeten, zeker als je er meerdere tegelijk krijgt.

    Wat kan je voor je dochter proberen is kijken of kinder fysiotherapeut met sensorische informatieverwerking achtergrond mee kan helpen in tips en adviezen zodat ze zich beter kan concentreren in de klas.

    Als jij en school het idee hebben dat er meer onder schuilt kan je eens gerichter gaan onderzoeken. (dat kan je via de huisarts aanvragen)

    Kinderen met autisme verwante stoornis kunnen ook moeite hebben met prikkelverweking en zo snel de concentratie verliezen. Bijvoorbeeld naar de wc vluchten omdat het daar even stil en rustig is.

    Succes
     
    merah vindt dit leuk.
  2. fairy2011

    fairy2011 Fanatiek lid

    28 nov 2010
    3.509
    295
    83
    Merah, je valt me altijd op omdat onze oudste dochters exact even oud zijn.

    Ik ken je verder niet, maar ik denk dat jij als ervaren moeder van drie prima in staat bent te beoordelen of je gevoel klopt. Ik voel uit je berichten op het forum ook dat je bezig bent met de vraag of er niet meer aan de hand is.

    Vaak klopt je moeder gevoel, dus luister naar jezelf!

    Overigens herken ik wel dingen die ik als redelijk normaal acht op deze leeftijd. Dingen als pak even je schoenen en na een half uur verstrooid terug komen met speelgoed, omdat ze onderweg afgeleid is geraakt haha. Onze dochter heeft een behoorlijk concentratieprobleem, maar dat hebben er wel meer in de klas.
     
    Roanna en merah vinden dit leuk.
  3. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    #23 gitta, 27 nov 2018
    Laatst bewerkt: 27 nov 2018
    Vergeet alsjeblieft niet de HB-hoek! Door o.a. de overexcitabilites en door het feit dat ze veel dingen nooit hebben hoeven oefenen, kunnen veel gedragsuitingen ontstaan die raakvlakken hebben met autisme en AD(H)D. Dan ligt een misdiagnose zo op de loer. Onze oudste heeft ook neigingen naar dit gedrag, en het wordt erger bij onderprikkeling/onderuitdaging. Ze gaat dan steeds meer in haar hoofd leven en vergeet de stoffelijke wereld bijna helemaal. Nu, bij beter passend aanbod op school, gaat het veel beter.

    Aangezien je dochter lang gekleuterd heeft, kan het dus zijn dat ze al drie jaar lang van alles doet wat ze allang kan. Op het moment dat er dan iets gedaan moet worden dat ze nog niet helemaal onder de knie heeft, kan het zijn dat ze volledig dichtklapt. Dit is zó herkenbaar: onze dochter zat op een gegeven moment in de tweeënhalf uur durende werkperiode alleen maar om zich heen te kijken, haar tafel onder te krassen, haar gum uit elkaar te pulken etc. (Zag ik omdat ik leesmoeder was.) Nu doet ze de dagelijkse, zeer sterk gecompacte, portie van het basiswerk in een uur tijd en de rest van de dag verrijking en verbreding, waarbij ook de executieve functies getraind worden. En opeens kan ze zich thuis ook aankleden en bedenken wat ze allemaal mee moet nemen als ze uit logeren gaat. Ze is net acht en zit in groep 6, dus kort gekleuterd en een keer versneld. En dan nog zit ze eigenlijk voor de basisstof niet op haar plek.
     
    femkes en zigzag vinden dit leuk.
  4. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.385
    858
    113
    home sweet home
    Onze dochter in tegenstelling tot jou dochter was super gemotiveerd. Maar ondanks dat heeft de ruim een jaar stil gestaan op school. Misschien lijkt ze ongemotiveerd maar lukt het haar niet?
    Bij ons heeft een hele zoektocht gevolgt. Via school, ib-er maar ook via hulpverlening. Eerste keer geen diagnose tegen verwachting maar via andere ingang opnieuw getest en nu toch diagnose (adhd) en sinds medicatie gaat het beter. Daarnaast dyslexie. Nu komt ze eindelijk weer tot leren net de juiste hulp. Wat ik met mijn verhaal wil zeggen. Volg je gevoel! En soms is dat knokken en zoeken
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.137
    8.869
    113
    Heb het idee dat je hiermee voor mijn dochter ook de spijker op z'n kop slaat! Ik ga er eens opletten of dat voor mij dochter ook geldt! (Naast wat andere zaken, maar dit zou best eens mee kunnen spelen.)
     
    gitta vindt dit leuk.
  6. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    Idem hier.. Heeft naar mijn idee dus inderdaad niks met slim of niet slim te maken. Mijn zoontje loopt behoorlijk voor op leeftijdsgenootjes maar is ook heel snel afgeleid. Ik probeer zoveel mogelijk structuur aan te brengen bij de dagelijkse dingen. En herinner hem altijd aan het volgende: Kijken, denken, doen, controleren. Het wil nog niet echt lukken maar ik hoop dat als ik het vaak genoeg herhaal hij het zelf op een gegeven moment ook gaat toepassen.
     
  7. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Goede tips allemaal!
    HB, of in ieder geval juist heel slim... dit is wel een eyeopener zeg ik eerlijk. Dat verklaart ook waarom het in eerste instantie juist veel beter leek te gaan toen ze naar groep 3 ging. Onze middelste is ook versneld en mogelijk is er een erfelijke component?
    Op andere vlakken vind ik haar namelijk juist heel slim, of nou ja, misschien is het wel normaal, maar ze speelt nu minecraft en ik ben echt onder de indruk hoe makkelijk zij dingen in 3D maakt. Gebouwen, maar ook hele grote dieren...

    Maar... toch denk ik eerder iets in de richting van autisme en/of ADHD. Ze heeft namelijk wel meer ‘typische’ dingen. Vanmorgen de juf weer gesproken. Ze hebben een eigen pedagoog in dienst en mogelijk is het een idee om haar als start eens te laten observeren.
     
    fairy2011 vindt dit leuk.
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    #28 Jo79, 27 nov 2018
    Laatst bewerkt: 27 nov 2018
    Mijn dochter heeft ook een hoge intelligentie, dyslexie en zakt snel weg in haar eigen gedachten waardoor ze niet goed oplet. En nog wel meer dingen, nogal chaotisch.
    Met zwemles had ik bewust bij haar voor kleine groepen (max. 6 kinderen) en een andere lesmethode gekozen (Easyswim), waarbij er meer persoonlijke aandacht, afwisseling en uitdaging in de lessen zat. Mijn zoon heeft regulier gedaan en ja, dat is gewoon een stuk saaier. Bij hem heb ik op een gegeven moment ook gezegd dat ze hem naar het diepe moesten doen, omdat hij dan wel zijn best moest gaan doen om boven water te blijven. In dat ondiepe badje deed hij alleen wat als de juf of meester naast hem zwom of hem aansprak. En dat werkte echt een stuk beter, gewoon door het wat moeilijker te maken. Ze hadden allebei snel hun diploma, alleen had het vast sneller gekund bij mijn zoon als ze hem niet 3 maanden in dat ondiepe badje hadden gelaten, want het ging door verveling alleen maar slechter i.p.v. beter.
    Ik vermoed add bij de één, adhd bij de ander en momenteel loopt er ook een onderzoek, want op school geeft het ook wel problemen.

    Oh en over 10 sommen maken waarvan je na 2 sommen al weet hoe het werkt, tja, dan krijg je al snel zoiets van ‘waarom moet ik er nog 8 maken? Logisch. De meeste methodes hebben stipjes of tekens in werkboeken die voor verschillende niveaus staan. Bij de een hoef je alleen de basis te doen, voor kinderen die het toch allemaal snel doorhebben, de ander is iets meer voor gemiddelde leerlingen en dan is er vaak nog iets voor leerlingen die moeite hebben met rekenen. Zo ook nog wel eens bij taal.
    En wat voor boekjes laten ze haar lezen op school? Van die Avi start of M3, met van die titels als ‘een doos voor Koos’ of ‘de kip op de wip? Werkelijk, er zit niet eens een verhaal in, dus veel kinderen willen het al niet eens lezen. Ik liet ze altijd wat moeilijkere boeken kiezen die wel hun interesse hadden, dan gaat dat lezen ook beter als ze meer gemotiveerd zijn.
     
  9. tuc

    tuc Niet meer actief

    Dat van die pedagoog zou ik zeker laten doen.
    Hier heeft de juf het enkel laten doen voor haar bevestiging en voor het dossier. Maar waar die vrouw allemaal mee kwam wat ze gezien had was ik zo van onder de indruk! Zo compleet herkenbaar en echt in de kleinste details. Het geeft je echt handvaten om verder te gaan!
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.137
    8.869
    113
    Iets als een disharmonisch profiel zou ook nog kunnen. Of dat haar executieve functies niet voldoende ontwikkeld zijn (wat iemand hier ook al schreef). Of een combinatie van allerlei factoren (ik bedoel, mb/hb kan ook samen gaan met ASS of ADHD).

    Zou zeker kijken of ze geobserveerd kan worden. En eventueel toch een onderzoek laten uitvoeren.
     
    femkes vindt dit leuk.
  11. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Er is zeker een erfelijke component. Kinderen uit 1 gezin schelen over het algemeen hooguit 10 IQ-punten van elkaar (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). De alarmbellen gingen bij mij rinkelen door het lange kleuteren in combinatie met het feit dat je middelste wel herkend is als snel. Mag ik vragen wat de 'typische dingen' zijn?
     
  12. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.466
    4.919
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Nou, dat typeer ik dan wel weer als autistische dingen (al heb ik daar ook weer niet zo veel verstand van). Zo was ze gisteren avond helemaal van slag omdat ze een boekje van playmobil had gevonden waar de boerderij die zij heeft in een bepaalde opstelling in stond. Ze wilde het ook zo gaan neerzetten, maar kwam in conflict omdat ze al een opstelling had staan (en die moest ze dan natuurlijk afbreken). Ze kreeg het in haar hoofd niet uitgedacht en was er echt verdrietig van en zelf een beetje in paniek. Dat zijn echt de momenten waarop ik zo met haar te doen heb! Ze vindt zichzelf ook heel erg dom. Onbewust hebben wij daar een oorzaak in denk ik, want al zeggen we dat natuurlijk niet letterlijk, maar als ik 10 keer de opdracht tot uitkleden heb gegeven en er is nog steeds niets gebeurd, dan raak ik wel geïrriteerd. Maar zij zegt dan dat ze het vergeten was. Wat ik dan ‘onzin’ vind, maar langzaamaan (ook door jullie voorbeelden) begin ik het toch te geloven. Verder heeft ze een tijdje dwanghandelingen gehad. Wilde geen kleine knuffeltjes mee maar bed, want die ‘moest’ ze achter haar bed gooien (en dan drama). Kind kon er niet van slapen. Wilde niet meer met Lego spelen, eant dan ‘moest’ ze steentjes in haar mond stoppen en dan was ze bang ze door te slikken. Ze heeft een enorm rechtvaardigheidsgevoel, maar kan dat niet kanaliseren. Dus als iemand iets doet wat niet mag dan gaat ze daar vol in (of fysiek of in bewoording). Kan niet wachten met praten als iemand anders aan het woord is. Ten eerste valt het haar niet eens op dat er al iemand anders praat, maar als ze moet wachten is ze ook alweer vergeten wat ze wilde zeggen (ook weer reden voor drama). Ze is heel erg van de vaste dingen. Spullen op vaste plekken en weten waar ze aan toe is. Ze ziet het ook gelijk als ik iets op haar kamer ook maar 1 cm verplaatst is. Ze is gek op dino’s (ik iets minder want haar kamer raakt overvol) en weet er veel van. Motorisch niet handig. Bv met eten: mijn zoon van 3 knoeit minder. Fietsen blijft een ding.
    Enorm creatief. Zegt ze ineens: mama, ik ga de vuurtoren van Ameland maken! Ik denk nog: jaja...
    Maar een uurtje later stond hij er. Duidelijk herkenbaar en vol detail.
     
  13. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Ik ben geen psycholoog, alleen ervaringsdeskundig op HB-gebied. Ik zou deze gedragingen met deze bril op duiden als: zij voelt zich niet veilig doordat ze niet gezien wordt en niet gevoed in haar intense cognitieve en emotionele behoeften. Dan probeert ze die controle dus buiten zichzelf te verkrijgen, door haar wereld te ordenen. Sowieso worden dwanghandelingen erger tijdens stress, die jouw dochter zeker lijkt te ervaren. Het rechtvaardigheidsgevoel is een dingetje bij hoogbegaafden: hoe kán het nou dat iemand zich niet aan de afspraak houdt. De intense beleving van haar gedachten die ze dan ook meteen wil uiten, omdat ze anders door zoveel sporen in haar hoofd het oorspronkelijke kwijt is. Motorisch kan het zijn dat ze zeker niet voorloopt, dat kan komen door domweg weinig oefening. Veel dingen kunnen ze door te visualiseren hoe iets gaat en dan lukt het (voorbeeld: weigeren te fietsen, alleen op de loopfiets. Dan met 4,5 op de gewone fiets stappen en wegrijden. Zwemmen was hier dus ook een drama, alleen is onze nogal streberig, dus die zette al huilend wel door, het was haar eer te na dat ze dat diploma niet zou halen).

    Volgens mij is een van de grootste verschillen met autisme dat er wel vooruitgang in zit na training. Wij hebben bijvoorbeeld dat onderbreken van anderen aangepakt door te zeggen dat ze een hand op de arm van degene moet leggen tegen wie ze iets wil zeggen. Daarmee concentreert ze zich ook gelijk op haar eigen gedachten, want ze weet dat degene die aan het praten is zijn/haar aandacht op haar zal richten als hij/zij klaar is. Onze dochter hoeft dan niet in de gaten te houden of er een gat in het gesprek valt en vergeet haar eigen gedachten dan dus niet.

    Zoals gezegd: er kan ook iets anders achter zitten, maar ik wil laten zien dat de invulling van gedrag afhankelijk is van de bril waardoor je kijkt. Het uitsluiten van de optie HB kan leiden tot een misdiagnose, waar je dochter niet mee geholpen is. Lees James T. Webb Misdiagnose van hoogbegaafden.
     
    Roanna vindt dit leuk.
  14. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam

    Ik bedoelde het idd ook niet dat het iets is dat bij typisch bij HB past. Ik heb namelijk het gevoel dat er dochter mogelijk wel wat meer speelt, al weet ik niet wat.
     
  15. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Genoeg aanwijzingen dat je dochter 'anders' is dan gemiddeld en dat het haar remt in haar functioneren. Ik zou dus onderzoek laten doen naar ontwikkelingsproblematiek (het hele scala van ASS, AD(H)D, dyslexie, HB en alle 'broertjes en zusjes' daarvan kennen veel overlap, ik zou in beginsel daarom ook breed laten kijken in welke richting het meeste past). Wij hebben een verwijzing via schoolarts geregeld, maar dit had ook net zo goed gekund via huisarts. Dan heb je daarna vaak te maken met wachtlijsten, dus voor je zo'n traject hebt afgerond ben je zo een half jaar (of langer) verder. Alle reden om niet te lang te wachten. Als het niet goed gaat met je kind is een paar maanden al heel lang...

    Daarnaast kunnen observaties van orthopedagoog op school al sneller wellicht tot praktische veranderingen in aanpak op school leiden, die meer bij je dochter aansluiten.

    Wij hebben onze dochter (in groep 3) laten onderzoeken door een GZ-psycholoog (riagg), na intake en screening waren er aanwijzingen dat iets van autisme mogelijk aanwezig was en daar is toen daarna nog gericht onderzoek naar gedaan, inclusief IQ-test. Ze heeft geen 'diagnose' gekregen (voldeed niet aan criteria), maar we hebben wel veel inzicht gekregen in 'hoe haar brein werkt' en hoe je daar op aan kunt sluiten. Tot onze verrassing bleek ze bijvoorbeeld een sterk dysharmonisch IQ-profiel te hebben, waar op school geen rekening mee werd gehouden en zorgde voor over- en onderschatting op verschillende onderdelen.
     
    femkes vindt dit leuk.
  16. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Ik ook van mijn hb zoon.
    En vaak hebben zij ook júist moeite met simpele dagelijkse dingen. Ik leg kleding bijv op volgorde klaar anders lukt het niet, maar hij maakte in groep 4 al wel groep 8 rekentaken en gaf in groep 2 een spontane spreekbeurt over luchtstromen :D
    Maar goed, er zijn nog 1000 andere mogelijke redenen dus goed laten onderzoeken lijkt me idd verstandig.
     
  17. famofthree

    famofthree Fanatiek lid

    13 sep 2017
    1.024
    1.031
    113
    Vrouw
    Onderzoek lijkt me een goede stap in ieder geval. Ik heb zo'n vermoedrn op basis van je verhaal maar er zijn zoveel overlapping en even zoveel verschillende reacties van kinderen dat het alle kanten op kan. Succes met voor jullie de juiste weg vinden.
     
  18. Jennifer93

    Jennifer93 Actief lid

    3 okt 2013
    400
    209
    43
    Vrouw
    Moeder
    Je verhaal lijkt erg op dat van onze zoon, vanaf baby(ja echt) hebben we moeite met hem gehad en sinds een jaar, hij is nu 7 geworden in augustus, zitten we in wat rustiger vaarwater..
    Ook concentratieproblemen, indd naar boven sturen voor kleding, een kwartier later gaan kijken. En hem in zn pyama bezig zien met lego of een knuffel..
    Heel herkenbaar.
    Bij ons helpt hey heel erg om rust in te bouwen, echt zoveel mogelijk. Hij heeft veel last van overprikkelingen.
    We hebben momenteel bijv een stageire, die er normaal tot 6 uur is, maar woensdag heb ik haar na vanmiddag eten naar huis laten gaan, omdat ik weet dat onze zoon er slecht tegen kan en mega druk word van zo een situatie.
    Met kleding aantrekken bijv helpt het goed om kleding klaar te leggen en te zeggen in stappen wat hij moet doen maar niet te veel.. dat is even zoeken.. bijv ik heb kleren klaargelegd, maak hem wakker en zeg dan.. doe je pyama maar uit, broek en trui aan en kom naar beneden, zo kort mogelijk.. geen mogelijkheid geven om in de war te raken.
    En dan komt hij aangekleed beneden. (Zonder sokk3n want ja dat had ik niet gezegd..) maar hij is aangekleed en kan eten.
    Onze dochter van het 5 is heel anders, bijdehand, leert snel en heeft bijna geen uitleg nodig.. maar daar maak je een belangrijke fout.. vergelijk je kinderen niet, maar zie ze als individu met hun eigen goede en mindere kwaliteiten.
    Ik weet hoe je je voelt en Ik heb echt met mijn handen in het haar gezeten denkend dat het nooit goed kwam met hem..
    Sterkte!! En als je vragen oid heb mag je ook altijd pb en..
     
  19. s82

    s82 Actief lid

    10 mei 2011
    451
    18
    18
    Sorry ik heb alleen de openingstopic gelezen.
    Klinkt alsof je over mijn oudste uit ‘11 schrift.
    Eerste jaar veel gehuild, wat onhandige motoriek, wel sociaal.
    Sinds groep 3 echt leerproblemen. Getest en blijft een normaal/ iets boven gemiddeld iq te hebben maar een lage verwerkingssnelheid. Nu de diagnose ASS gekregen en bezig met andere school.
     
  20. yeps

    yeps Bekend lid

    27 aug 2012
    506
    18
    18
    NULL
    NULL
    Ik zou het laten onderzoeken. Ik heb 2 dochters, beiden HB (blijkt na onderzoek). De oudste heeft wat autistische neigingen, de jongste adhd kenmerken. Ze zijn echter niet autistisch of als ADHD getest. Ik heb met de jongste in begeleiding gezeten bij iemand die gespecialiseerd is in HB. Zij zei dat de meeste HB-ers ofwel autisme ofwel adhd trekken hebben.
    De jongste kan ontzettend afgeleid ogen, zit altijd te wiebelen en te 'hummen' in de klas, werkt t liefste staand enz...Ze zit pas stil als ze echt op haar niveau wordt uitgedaagd. Als t maar iets te makkelijk is, lijkt ze weer andere stimuli te 'zoeken'. Voor mij was dat echt een eye-opener.
    En evengoed; als je dochter niet hoogbegaafd is maar bv wel ADHD heeft, dan kan daar ook weer een specifiek plan op worden gemaakt. Maar mij klinkt t wat in de oren als dat ze onder-gestimuleerd wordt op school.
    Succes
     

Deel Deze Pagina