Mag ik dat nou wel of niet eten?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door chantal1984, 23 dec 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. chantal1984

    chantal1984 Niet meer actief

    Nou mijn vraag zeg al genoeg telkens als ik bij de verloskundige ben geweest denk ik shit dit had ik nog moeten vragen en dit ook maar dan vergeet ik het weer en dan vergeet ik later ook weer te bellen echt heel stom :D maar goed nou vraag ik het aan jullie.. Ik vroeg me af of je Zalm mocht eten en dan niet de zalm die je bakt maar echt die gerookte zalm die je op een toostje doet ik ben nu 24 wkn zwanger en ik heb er ineens hele erge trek in :D hahaha.... en weten jullie misschien ook of je Vetta kaas ( geiten kaas ) mag eten want dat weet ik ook niet maar dat vind ik zoooooo lekker :D
     
  2. deb1

    deb1 Actief lid

    28 nov 2006
    256
    0
    0
    volgens mij mag je het allebei eten.
     
  3. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.270
    6.800
    113
    Volgens mij gerookte zalm ( vacuum verpakt) niet.

    Fetta weet ik niet zeker, :(
     
  4. Niet meer actief

    Fetta-kaas: geen idee
    Gerookte zalm: niet als hij vacuumvoorverpakt is. In die verpakkingen kan de listeria-bacterie zitten, net als in andere vacuum voorverpakte vissen. Alleen verse gerookte zalm mag je eten. Vacuumvoorverpakte vissoorten liggen vaak wat langer in de supermarkt waardoor die bacterie er in kan zitten. Niet schadelijk voor jou, wel voor het kindje.

    Liefs Tanya (Tantan)
     
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.270
    6.800
    113
    • Geef de voorkeur aan gekookte groenten.
    • Gebruik geen rauwe melk of producten bereid van rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. Mozarella, Brie, Camembert).
    • Let erop dat voedsel goed verhit is en niet te lang bewaard is na de maaltijd. Oppassen dus met afhaalmaaltijden.
    • Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees. "Bien cuit" is niet altijd even smakelijk maar wel veilig.
    • Snij tijdens de bereiding van de maaltijd nooit rauwe groenten en vlees met hetzelfde mes en op dezelfde snijplank.
    • Hou de houdbaarheidsdatum nauwlettend in het oog en gebruik geen producten die langer dan 12 uren na bereiding of opening in de koelkast zijn bewaard.
    • Rauwe melk: in ongepasteuriseerde of niet-gesteriliseerde melk kunnen ziekmakende (listeria) bacteriën voorkomen.
    • Kip en rauw vlees: door kruisbesmetting met listeria en het bewaren van gegaarde kip kunnen ziekmakende hoeveelheden ontstaan. Ook rauwe vleessoorten zoals filet americain en sommige Franse worstsoorten van rauw vlees kunnen bacteriën bevatten.
    • Rauwmelkse zachte kazen: het gaat vooral om kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan, dus schimmelvorming. Voorbeelden van riskante kazen: Brie de Meaux, Camembert au lait Cru, Reblochon fermier en Coulommiers. Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘ au lait cru ’ op de verpakking als de kaas gefabriceerd is van rauwe melk. ‘Au lait pasteurisé’ betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën worden gedood. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig navraag te doen in de winkel of bij de fabrikant.
    • Vis en schaaldieren: met name rauwe of koudgerookte vissoorten zoals gerookte zalm, haring en schaaldieren zoals oesters hebben een zeker risico op listeria.
    • Groenten en fruit: rauwe groenten en fruit kunnen listeriabacteriën bevatten. Zolang het rauwe product niet bewerkt is, blijft de besmetting normaal gesproken zo beperkt dat het niet tot ziekte leidt. De van nature aanwezige andere bacteriën weerhouden listeria ervan zich te vermenigvuldigen.
    • In gesneden rauwkost en salades is de kans op vermenigvuldiging groter, zeker bij bewaren. Door de groente goed te wassen verdwijnt de besmetting niet geheel maar wordt het aantal bacteriën wel minder.
    • Was steeds je handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit, rauw vlees en katten en kijk uit met de kattenbak.
     
  6. mirie

    mirie Lid

    17 sep 2006
    40
    0
    0
    ojee heb net nog een broodje gerookte paling op en die paling heb ik gekocht in de supermarkt moet ik me zorgen maken dames
     
  7. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Waar komt dat lijstje vandaan Bosi? Vind eigenlijk dat sommige dingen wel erg overdreven zijn :(
    Zoals dat je geopende producten niet langer dan 12 uur in de koelkast mag bewaren? Jeetje, als ik bv kipkerrie ofzo heb en er is nog wat over, dan eet ik daar rustig de volgende dag weer van!
     
  8. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Ik heb begrepen (heeft de VK op het forum ook gezegd) dat je aan het einde van de zwangerschap je sowieso niet meer zo erg druk hoeft te maken over die bacterie.

    En gerookte paling is dus niet rauw, naar mijn idee mag dat gewoon! (net als gerookte ham etc.)
     
  9. sim

    sim Niet meer actief

    volgens mij was gerookte zalm uit de supermarkt ook niet zo goed. gerookte paling weet ik niet..

    hoorde laatst (ook pas op het eind) dat softijs ook niet goed zou zijn. eigenlijk zouden ze dit aan het begin bij de vk gewoon op een lijstje mee moeten geven..

    trouwens op voedingcentrum.nl staat ook veel informatie en die kun je ook altijd bellen.
     
  10. Judith75

    Judith75 VIP lid

    9 okt 2006
    5.623
    0
    0
    Mama
    Bergen op Zoom
    Verse zalm mag, devoorverpakte niet.
    Fetta mag.
     
  11. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.270
    6.800
    113
    Ik had het gewoon gegoogeld. Een belgische site geloof ik.

    Maar er wordt zoveel andere dingen gezegt hier en daar, ik word er ook helemaal, :rolleyes: van.
     
  12. Mist

    Mist Fanatiek lid

    18 dec 2006
    1.201
    1
    0
    Brabant
    hmm nou ik wist met mijn vorige zwangerschap dus ook niet dat het niet mocht en heb dus echt flink zitten eten van gerookte zalm op pistoletjes dus dat komt op hetzelfde neer als paling, aan het einde van mijn zwangerschap hoorde ik dat het niet mocht en er was gelukkig niets aan de hand.
    Dus het valt best mee er bestaat alleen een kans dat en als je die kan voorkomen kan je dat beter doen natuurlijk ;)
     
  13. amilah

    amilah Fanatiek lid

    28 nov 2006
    1.014
    0
    0
    Bejaardenverzorgster
    Gemert, Utrecht en Amsterdam Den Bosch? lol
    Ik zou me geen zorgen maken mirie alleen zou ik als ik jou was het nu dan niet meer eten tot na de bevalling :)
     
  14. wannabe

    wannabe Fanatiek lid

    17 dec 2006
    1.493
    1
    0
    accountmanager
    Deventer
    In Nederland is bijna geen rauwemelkse kaas te krijgen ( ik heb het nog ooit in een supermarkt gezien, wellicht in een enkele delicatessezaak)
    Bijna alle brie , camembert etc etc is dus veilig.

    Au lait cru ( van rauwe melk) vind je vooral in Frankrijk.
     
  15. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.445
    1.843
    113
    Je mag wel gerookte paling, net als gerookte zalm, maar dan wel vers bij de visboer vandaan en niet de vacuum verpakte...Dus het gaat weer om de verpakking...
     
  16. chantal1984

    chantal1984 Niet meer actief

    Oke nou dan laat ik deze zalm maar liggen want hij is vacuumverpakt ( balen ) maar dan ga ik lekker wel vetta kaas salade eten morgen als ik uit eten ga hihihihihi.... Thanx dames voor jullie antwoorden... :D
     

Deel Deze Pagina