Eenvoudig kerstdiner

Discussie in 'De lounge' gestart door Naturel, 27 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.494
    226
    63
    Noord-Holland
    Hallo allemaal,

    Kerst is nog ver, maar binnen onze familie, wegens vele wisseldiensten, al gepland. Nu is het diner bij ons. Wij staan niet graag in de keuken en houden van eenvoud en iets wat je kunt voorbereiden.

    Wat zouden jullie op tafel zetten? De lat ligt vaak hoog, dus ben echt op zoek naar inspiratie... het moet ook te doen zijn voor mensen die geen melk mogen.

    Zelf dacht ik het volgende
    Taart en koffie bij binnenkomst
    Vooraf rundercarpaccio of carpaccio van tonijn
    Hoofdgerecht een lekker stuk vlees van de slager met koude bijgerechten en patat
    Nagerecht geen idee nog..
    Daarna koffie met chocolade

    Bedankt alvast
     
  2. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    19.649
    11.830
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Zo hé, jij bent lekker op tijd! :D

    Stoofpeertjes!

    Kan als nagerecht, maar ook als (koud) bijgerecht.

    En misschien wat aparts/ leuks voor de kinderen? Genoeg inspiratie op internet te vinden.
     
  3. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    35.817
    42.330
    113
    Een lekkere Zalm Wellington? Of een vega variant?
    Met aardappelkroketten erbij en stoofpeertjes erbij.

    Vooraf wellicht een rundvlees salade maken (dit is gewoon altijd goed omdat iedereen het lust en heel makkelijk kant en klaar te kopen als het niet zelf wilt maken) en een salade caprese?

    Als nagerecht tiramisu of gewoon wat friandises bij de koffie?
     
  4. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    35.817
    42.330
    113
    En zijn die mensen die geen melk mogen lactose intolerant? Want daar heb je tegenwoordig prima alternatieven voor.
     
  5. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    13.337
    19.397
    113
    #5 Adje, 27 sep 2022
    Laatst bewerkt: 27 sep 2022
    Ik ben juist van het uitgebreide koken met kerst, maar je voor- en hoofdgerecht klinken prima. Als bijgerecht zou ik er een lekkere salade bij doen en wel iets met warme groente. Maar dan eventueel iets dat je vooraf kan maken en alleen hoeft op te warmen, of wat je alleen nog in de oven hoeft te schuiven.
    Dat kan hier variëren van geroosterde groentes tot een lekkere puree (bv, knolselderij, of wortel, of zoete aardappel, etc.). Is een beetje afhankelijk van wat voor vlees je serveert. Een (zelfgemaakte) appelmoes doet het hier ook altijd goed.

    Bij een nagerecht met gasten maak ik graag iets wat je vooraf kan voorbereiden en zo kan serveren. Bv een chocolademousse, fruitbavarois of panna cotta. En dan daarnaast nog een lekkere saus, een crumble, vers fruit, slagroom oid. (Ik geloof dat je tegenwoordig zat lactosevrije producten hebt die room/melk kunnen vervangen in dit soort desserts.)

    Ik zelf vries het dan meestal zelfs in (en dat kan dus echt ruim van te voren) in een leuke siliconenvorm. Afhankelijk van de grote is het zo ontdooit. Maar dat is weer niet handig met echt veel mensen, want het is het handigste om het te intdooien op het bord/schaaltje waarop je het serveert. Dus daar moet je dan wel ruimte voor hebben. Zelf heb ik daar speciale kleine kartonnetjes voor.
    Maar het kan ook prima in een mooi glas of schaaltje opstijven.

    De laatste keer dat ik gasten had, heb ik een ijstaart gemaakt van diverse smaken ijs. Dat kan bv in een met plasticfolie bekleed cakeblik, maar ook dat kan weer in een mooie siliconenvorm. Ik maak zoiets dan met zelfgemaakt ijs, omdat je dan smaken kan maken die je niet zo gauw in de winkel koopt (laatst had ik chocolade ijs, oreo parfait en tonkabonen ijs), maar je kan het ook prima maken met ijs uit de winkel. Die moet je dan eerst een beetje zacht laten worden (zeker niet helemaal laten smelten) en dan in bv laagjes in de vorm. En in jouw geval zou ik er dan twee maken 1 met diverse roomijssmaken en de andere met sorbetijs.
     
    Nina Sanders en Magnolia29 vinden dit leuk.
  6. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    30 nov 2015
    10.066
    20.387
    113
    Vrouw
    Als hoofdgerecht vind ik iets als stoofvlees of rollade makkelijk, dat kun je lekker op het vuur zetten en heb je weinig extra tijd voor nodig. Wij maken áltijd stoofpeertjes, maar dan een dag van te voren. De ene helft heeft ze namelijk liever koud, de anderen warm ;)
    Aardappelgratin vind ik ook fijn; kan zo in de oven.

    Als nagerecht maak ik dan vaak mini trifles in een glas. Dus bijv. laagje koek of cake, verschillende soorten vla of mousse, vers fruit enz. Makkelijk van te voren te maken en je haalt het zo uit de koelkast :thumup:
     
  7. chantal1985

    chantal1985 Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.305
    555
    113
    Wij doen met oma & opa (die houden van lekker simpel, niet te gek, eten elke dag het allerliefst AVG-tjes) rollade, sausje, twee soorten groenten want dan kunnen ze kiezen (wortel/doperwt en rode kool meestal), aardappelkroketjes en stoofpeertjes. Viennetta als toetje (eten wij nooit, dus voor ons ook een soort jaarlijkse traditie :D), en ze zijn helemaal content. :thumup:
     
    Casara, Isabella2020 en hummeltje5 vinden dit leuk.
  8. Chechi

    Chechi Fanatiek lid

    4 aug 2020
    1.810
    2.373
    113
    Vrouw
    Bij de Albert Heijn heb je melk vrije chocolade lava cakejes. In de oven, eventueel een bolletje ijs zonder melk erbij. Heb je weinig werk aan en is echt heerlijk.

    Overigens ben ik op momenten dat ik weinig moeite wil doen met kerst erg fan van de Albert Heijn; ze hebben vaak oven schotel gerechten die al helemaal geprepareerd zijn. Mooi serveren en klaar.

    Verder qua ideeen:
    - bruchetta
    - haricotverts gerold in spek bakken
    - gegrilde regenboog wortels uit de oven ; die kleurrijke wortels in allerlei kleuren
    - mini quiche / quiche cupcakes ; kan groenten in en makkelijk van te voren te bereiden
    - pommes duchess ipv friet; gewoon kant en klaar uit de diepvries en ziet er feestelijk uit
    - je hoofdgerecht met vlees valt of staat vaak met een goede saus. Een heerlijke rode wijn of pepersaus kun je van te voren bereiden
    - de manier waarop je het serveert maakt soms meer het verschil dan wat je serveert, pak groots uit met serveren en het is sowieso een hit.
     
  9. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    5 mrt 2013
    4.356
    2.215
    113
    Als je niet graag in de keuken staat, gourmetten of zoiets dergelijks.
    Stoofpeertjes, die heb je ook kant en klaar in een pot.
    (Ik ben ook geen kookwonder)

    Hier wordt het of pizza of stamppot of iemand anders kookt.
     
  10. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    5.209
    5.767
    113
    Hier kun je vaak bij de slager en de groenteboer de heerlijkste gerechten bestellen, sommige dingen nog even kort in de oven, maar verder heb je er eigenlijk geen werk aan.
    Misschien is dat een optie?
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  11. Golden1213

    Golden1213 Fanatiek lid

    14 apr 2020
    1.837
    1.421
    113
    Gourmetten!

    Iedereen blij!:roflmao:
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    17.598
    20.070
    113
    Vrouw
    Winter bbq :D
     
  13. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    6.940
    6.837
    113
    Amsterdam
    Wat wij doen is dat degene waar het is het hoofdgerecht maakt en de andere dan of het voorgerecht, bijgerechten of het toetje. Zodat je niet altijd als het bij jou is alles moet doen. Dus wellicht is dat nog een voorstel om te doen?
     
    Syane vindt dit leuk.
  14. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    35.817
    42.330
    113
    Ohh die laatste ga ik onthouden. Super makkelijk maar wel heel feestelijk!
     
  15. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    24 feb 2017
    3.803
    3.185
    113
    Aardappelgratin, kun je zo in de oven schuiven. Sperziebonen (of nog lekkerder: Groene asperges) met een plakje spek grillen in de oven. Aardappelkroketjes. Aardappelpuree met kaas, knoflook en bosuitjes. Witlof met ham en kaas, ook uit de oven. Ik maak nu ook vaak een ovenschotel met sperziebonen, ui, paprika en spekjes, zo lekker! Stoofpeertjes is inderdaad al genoemd en zo makkelijk vantevoren te bereiden. Stoofvlees, ook makkelijk vantevoren te bereiden en zelfs in een slowcooker als je die hebt. Hasselback aardappels. Als toetjes zou ik persoonlijk gewoon tegen die tijd een ijstaart kopen waar je mee doodgegooid wordt tegen die tijd. Of zelf tiramisu maken, heel simpel!
     
  16. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    24 feb 2017
    3.803
    3.185
    113
    Oeh! Dat hebben wij vorige kerst gedaan bij mijn zus thuis. Dat was echt heel lekker! :)
     
  17. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    8.347
    7.180
    113
    Haha! Dit is exact wat mijn ouders graag eten. Viennetta eet ik ook alleen maar daar.
     
    chantal1985 vindt dit leuk.
  18. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.082
    6.106
    113
    Zijn het grote vlees liefhebbers? Ik lees vooral veel vlees en weinig groente. En waarom koude bijgerechten, waar denk je dan aan? Is warm niet lekkerder bij een stuk vlees.
     
  19. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    8.881
    12.594
    113
    Vrouw
    Lekker en simpel.

    * Hartige hapjes
    *Soep
    *Kalkoen of kip met warme groenten,stoofpeer, appelje met veenbessen champignonsaus en kroketten.
    * Ijstaart, dame blanche,...

    *Hartige hapjes
    * Kaas en garnaal kroket
    *Stoofpotje
    * lava cake, bolletje ijs, rood fruit.
     
  20. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    5 sep 2013
    1.494
    226
    63
    Noord-Holland
    Wat een ideeën! Top zeg:thumup:

    Ik wil vooral niet te veel hebben gemaakt en niet dagen in de keuken hebben gestaan. Ook vind ik het niet nodig om 500 euro er aan uit te geven (had ander familielid vorig jaar).. we deden eerst iedereen wat meenemen, maar zelf vind ik het fijner het in eigen beheer te hebben:| heel tegen strijdig ik weet het..

    Voor nu een lekkere salade er bij. Stoofperen. Spruitjes met spek. Ik dacht aan suddervlees en rollade.
    Voor de Kids patat sowieso er bij.

    Een toetje in een glaasje klinkt ook goed.
     

Deel Deze Pagina