Hallo, graag zou ik meer informatie willen (van ervaren mensen?) wat betreft het verhuizen van Nederland naar België (als Nederlander) Ben 100% afgekeurd wegens chronische ziekte. Welke nadelen/voordelen zijn er? Wat ik veel heb begrepen is dat de huizen markt er een stuk goedkoper is, hoe zit het bvb met grond waarop je zelf kan bouwen? Hoe zit het met de rest van de financiële voor en nadelen? En hoe zijn de belgen ten opzichten van de Nederlanders? Hoor graag meer, dank alvast.
Hier zijn wij vorig jaar verhuisd naar Belgie. In alle opzichtten is Belgie goedkoper. Je blijft omdat je afgekeurd bent gewoon de uitkering in Nederland krijgen. Wel moet je er rekening mee houden dat je zorgverzekering dan ook in Nederland blijft doorlopen (je krijgt ook in Belgie maar wordt gekoppeld met je Nederlandse). Verder vind ik gewoon dat je altijd zelf moet aanpassen naar de woonplaats waar je gaat verhuizen. Ik zie dat je uit Limburg komt. Nu ligt het er heel erg aan waar je gaat wonen maar waar wij nu wonen daar merk je amper verschil met de mensen uit NL Limburg. Sterker nog hier wonen er heel veel mensen uit Nederland.
Grappig, mijn vriend komt uit België en woont nu sinds 3 jaar hier in NL maar vind België dus absoluut niet goedkoper. Op sommige vlakken wel, maar andere totaal niet.
Wij gaan na 4,5 jaar, over 1,5 week terug naar Nederland. Ik vind het een fantastisch land. Heel anders dan Nederland. Wij wonen op de taalgrens en het voelt alsof zuid Europa hier begint. Wij hebben ervaren dat de kosten hier hoger liggen, het salaris van mijn man werd elk half jaar aangepast aan het verschil en meestal kregen we dan 15/20 % meer dan in Nederland. Ziektekosten is voordeliger, zolang je niet veel zorg nodig hebt, anders kunnen de kosten snel oplopen. Wel weer belastingaftrekbaar. Woningen zijn, waar wij wonen niet goedkoper, wel iets meer grond, maar we verbazen ons af en toe over de idioot hoge prijzen. bso is geweldig. Altijd beschikbaar wanneer je wilt en de kosten zijn minimaal. En de kinderen gaan vanaf 2,5 jaar al naar school. Verder heel veel bureaucratie en weinig zaken die je online kan regelen. Maar ik neem dat graag voor lief. Als het had gekund, zou ik graag blijven in België.
Grappig wij vinden juist van niet. Behalve de boodschappen die zijn wel veel duurder dan in NL. Maar schoolkosten, sport, opvang, zorgverzekering etc... Veel goedkoper dan NL. Nu zijn wij niet om die reden naar Belgie verhuisd. Zijn daar pas achter gekomen toen wij hier al woonden.
In het verlengde daarvan. Hoe staat het met de banenmarkt in België? Is het net zo rampzalig als hier in Nederland of niet? Ik heb wel eens de overweging gehad maar naar België uit te wijken. Duitsland is wat lastiger gezien mijn Duits verre van geweldig is.
Ik woon in België. Ben hier wel als kind komen wonen, maar ondertussen woont heel mijn familie terug in NL. De huizenmarkt is zeker niet goedkoper, al ligt dit wel aan de regio waar je zoekt. Toen wij op zoek waren naar een huis hebben we ook in NL gekeken en daar was het toch gauw een 50 000 euro goedkoper. Boodschappen zijn duurder in BE, zorgverzekering en opvang pakken goedkoper. Onderwijs is beter. Qua banen: er is genoeg werk als je maar wilt werken (echter denk ik dat dit in NL ook geldt.) Mijn man heeft bijvoorbeeld nog geen dag zonder werk gezeten. Maar natuurlijk heb je ook hier in BE mensen die beweren dat er geen werk is en blablabla. Dat ligt dus vooral aan je eigen ingesteldheid. In België heb je ook ziekteuitkeringen, maar geen idee of je daarvoor in aanmerking komt als je al in ziektewet zit in NL.
Ik denk dat jobs hier in België makkelijker te vinden zijn. Wel een groot verschil: hier wordt veel meer voltijds of maximum 4/5e gewerkt. Ook door vrouwen. Jobs zoals in Nederland van maar 10u ofzo, vind je hier nauwelijks. Of je moet specifiek naar werken met dienstencheques zoals poetsen kijken.
Mijn vriend is een arbeider( metaalsector) en solliciteerde zich rot. Maar een baan vinden ho maar. Hij komt hier in NL, en binnen 2 weken had hij een baan waar hij nu vast in dienst is. Ligt dus heel erg aan de sector waarbinnen je werkt denk ik.
Goedkoper? Duurder bedoel je. De huizen zijn stukken duurder, veel belgen verhuizen net naar nederland (juist over de grens). Een kleine gerenoveerde rijwoning betaal je ongeveer 250.000, voor een halfopen 300.000-350.000 en een open bebouwing 350.000 en hoger Een groot verschil is ind dat moeder véél meer werken dan in nederland. Hier blijf je 4/5de of voltijds werken. De meeste gezinnen hebben 2 wagens en bijna iedereen een rijbewijs terwijl ik merk dat dat in nederland bijna uitzondering is.
Dat hangt er maar vanaf... In Antwerpen en Vlaams-Brabant zeer zeker. In Limburg of West-Vlaanderen zal je veel meer krijgen voor je geld.
Ik ben zelf dokterassistente. Maar heb ook voldoende administratieve werkervaring. En ik heb ook nog ene opleiding in de richting van arbeid/organisatie psychologie. Enige punt is ik kan niet fulltime werken. Daar loop ik in nederland ook tegen aan zoveel vacatures zijn fulltime.
Maar dan wilt hij ook binnen die sector blijven. Mijn man werkt nu ook in een compleet andere sector dan waarvoor hij opgeleid is, maar hij heeft wel goedbetaald werk. Ik snap best dat mensen in hun sector willen blijven, maar dan vind ik het niet correct om te zeggen dat er geen werk is. Dat is er wel, maar niet in de gewenste sector. Maar oke, dat gaat niet meer over verhuizen naar BE.
Parttime komt wel voor, maar een stuk minder. Al valt het mij wel op dat in de sociale sectoren (allerlei jobs waarbij je werkt met mensen) parttime iets vaker voorkomt.
En dan ligt het er ook nog aan of je in een stad wilt wonen of echt in een dorp. Brugge bijvoorbeeld is ook echt duur.
Wij wonen in Brugge, en hier zijn de huizen prijzen echt veel duurder als in Nederland. De boodschappen ook, alleen hebben we nu een AH( hosanna) De vaste lasten vind ik ook duurder, gemiddeld betalen we voor internet, tv en 1 mobiel abonnement 120 per maand. Gas water licht ook duurder. En ja hoe ze tegen Hollanders aan kijken, hier in de stad denken ze dat we toeristen zijn, op school van de kinderen geen problemen omdat ze ook vanaf het begin zijn meegegaan. Op mijn werk( zorg) ook geen probleem. Ik werk parttime trouwens. Wel zijn de west Vlamingen erg gesloten, weinig open contact. Ze roddelen ook veel over de hollanders En hier ook een lauwe speelcultuur voor de kinderen. Er kan bijna niet gespeeld worden na schooltijd omdat ze tot 16 naar school gaan en op woensdag is het maanden van tevoren te plannen. Helaas heb ik niet zoveel Belgische vriendinnen, maar wel Nederlandse. We spreken dan ook regelmatig af in de hema
ik.vind Belgie ook veel goedkoper dan Nederland. ik weet niet waarom maar als ik hier in de Albert Heijn ben, is het me goedkoper dan in NL.
Maar er zijn maar enkele AHs in België. Globaal zijn de boodschappen hier toch echt véél duurder. Niet voor niets dat veel Belgen op de grens naar Nederland boodschappen gaan doen.
Klopt, ik herinner me nog de Nutrilon 1 dozen. Hier in BE enkel te koop bij de apotheker aan 18 of 19 per bus, terwijl in NL dit vrij te koop is aan 13 of 14E of zo. Hebben een keertje in 1 of ander dorp de C1000 en nog een winkel geplunderd