Ik moet me even over schaamte heenzetten, maar ik ben heel benieuwd naar jullie gevoel hierbij. Ik heb sinds een aantal jaren het herpes virus, genitaal. Nu zwanger van ons eerste kindje en de laatste weken veel symptomen van herpes. Ik maak me ontzettend druk over de bevalling. Veel informatie opgezocht, protocollen, adviezen, ook vanuit het buitenland. Daar geven ze aan: vanaf 35 weken antivirale middelen en bij uitbraak tijdens laatste trimester is het advies keizersnede. Ik heb hier 4 weken lang heel goed over nagedacht en wil voor een geplande keizersnede gaan ( ook hierover hebben we de info van nadelen en risicos op een rijtje gezet). Vandaag gesprek gehad bij de gynaecoloog en die deed het risico voor het kindje af als erg laag. Terwijl de cijfers naar mijn idee toch hoger liggen. Ik zie het dan ook niet zitten om normaal te bevallen, aangezien ik nu heel veel last heb van symptomen en geen enkel risico wil nemen voor de gezondheid van het kindje. Mocht het kindje het krijgen, dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn.... Nu had ik gedacht dat mijn gynaecoloog het met me eens zou zijn, maar hij vond me eigenlijk een angsthaas en vond zelfs dat ik met een blaasje wel gewoon kon bevallen. de angst wordt steeds groter en mijn hart en hoofd schreeuwen dat ik dit niet wil, ik wil geen risico voor het kindje. Ook al is het risico klein.... Wat vinden jullie? Protocol in nl is ook anders dan in het buitenland. In het buitenland zijn ze hier veel voorzichtiger mee.
Ik zou het risico ook niet willen nemen. Herpes is heel gevaarlijk voor kleine kinderen. Misschien second opinion vragen aan een andere gyn of zelfs een ander ziekenhuis?
Dat was dus ook mijn reactie.... Ik gaf aan dat ik hoe dan ook geen risico voor het kindje wilde. Hij vindt de risicos voor een keizersnede veel groter. Hij zei: wat als je straks met een trombose been zit of bij een volgende zwangerschap met een baarmoeder ruptuur.... Mijn man vroeg toen: wat zijn dan de risico's voor het kindje als hij het virus krijgt? Gynaecoloog zei: kindje kan koorts krijgen, net zoals bij andere ontstekingen of infecties. Ze blijven kwetsbaar. Toen zat ik dus tegen het dak aan! Voor een beetje koorts ga ik echt niet om een keizersnede vragen! Vond het zo oneerlijk dat hij de zware risico's van een keizersnede opnoemde, maar bij de herpes infectie van een kindje het minst erge opnoemde.... Over 2 weken weer een gesprek met hem. Dan zouden we tot een beslissing komen zei hij. Ondertussen wil hij dat ik ook met een kinderarts ga praten. Maar of dat iets aan mijn gevoelveranderd. Heb tranen met tuiten gehuild daar in die kamer....
ik zou voor een keizersnee gaan helaas heb ik mijn meisje de candida schimmel mee gegeven en heeft ze weken met spruw gelopen dat vond ik al erg genoeg!
Maar als de gyn een keizersnede niet nodig vindt kun jij hoog en laag springen maar heb je niks te zeggen. Ik zou toch nog met een andere gyn praten. En na een ks krijg je spuiten om trombose tegen te gaan en de kans op een baarmoederruptuur bij een volgende bevalling is 0,6%. De kans dat jouw kindje ziek wordt is veel groter.
Wat vervelend voor je. Ik zou zeker voor een second opinion naar een ander ziekenhuis gaan, want Herpes kan niet alleen maar koorts veroorzaken bij een pasgeborene. Mochten ze nu in het tweede ziekenhuis hetzelfde zeggen, kun je altijd nog je verzekeraar opbellen en vragen in hoeverre een keizersnede in België wordt vergoed, onder voorwaarde dat een Belgische gynaecoloog dit nodig vindt. Maar de Nederlandse gynaecoloog heeft wel gelijk dat een keizersnede een hoog risico met zich meebrengt. Dit kan wel veiliger zijn voor de baby waarvan je nu zwanger bent, maar bij alle volgende brusjes zul je bij de weeën van een bevalling 0,5 % risico hebben op het scheuren van de baarmoeder. Maar dan zou je natuurlijk weer voor een keizersnede kunnen gaan.
Ook dan zouden we idd weer voor een keizersnede gaan. Maar moet ik de gezondheid van dit kindje nu op het spel zetten, omdat er misschien ooit een tweede komt? Wij vinden van niet. We zijn ons inderdaad bewust van het risico van een keizersnede. Dat hebben we ook afgewogen tegen risico van herpes... En dan voelen wij ons duidelijk het beste om voor een keizersnede te gaan. Gynaecoloog heeft nu geen stellig nee gezegd, hij wil het over 2 weken weer bespreken. Maar hij is geen voorstander van een geplande keizersnede. Hij vindt het risico voor het kindje wat betreft herpes te verwaarlozen. Wij vinden van niet. Hoe laag het cijfer ook is, ik zou het mezelf nooit vergeven als ik mijn kindje herpes zou geven....
Natuurlijk moet je de gezondheid van je kind niet op het spel zetten voor iets wat misschien wel nooit zal gebeuren. Maar bij onze ziekenhuisvoorlichting werd dit als reden gegeven waarom er in Nederland terughoudender met keizersnedes werd omgegaan. Voor je gynaecoloog is het dus wel een argument. Mocht je trouwens je gynaecoloog wel zover krijgen dat hij akkoord gaat met een keizersnede, zorg dan dat hij het in je dossier zet. Mijn gynaecoloog bleek in ene op vakantie te zijn en ik kon toen opnieuw gaan bevechten dat ik als ik dat wilde ingeleid zou worden (wat achteraf gelukkig niet nodig was).
Ik vond dit op Herpeschannel.nl - Informatie over Herpes Virus o.a. Genitalis,Simplex,Zoster en de zwangerschap. "De kans op een gezonde baby is zeer groot. Cijfers uit Amerika wijzen uit dat neonatale herpes bij minder dan 0,1% van alle kinderen voorkomt, terwijl daar naar schatting 20-25% van de vrouwen besmet is met genitale herpes. De meeste vrouwen krijgen gelukkig gezonde babies." Zet dat af tegen 0,5 % risico op een baarmoederruptuur plus de andere risico's van een keizersnede die best groot zijn. Info op internet kan flink overdreven aangegeven worden, het is veel minder betrouwbaar dan de wetenschappelijke gegevens die artsen hebben. Ik denk dat je beter met meerdere artsen kunt praten en betrouwbare infobronnen op kunt zoeken. Ik begrijp jullie ongerustheid.
Dat zijn inderdaad de cijfers als het gaat om alle vrouwen. Dus niet alleen de vrouwen die ook daadwerkelijk herpes hebben. Bij vrouwen die het wel hebben, maar op het moment van de bevalling geen symptomen hebben ligt het percentage tussen 1 en 5 procent. Wanneer er wel symptomen zijn en vliezen zijn gebroken liggen de cijfers hoger, namelijk rond 15 procent...