Goedemiddag dames, Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen! Het betreft het kopen van een eerste huis. Wij hebben het perfecte huis op het oog. Vraagprijs 115.000 euro. Uiteraard moeten wij hiervoor geld lenen. Alleen ik zie echt door de bomen het bos niet meer! Dus.. Waar moet je allemaal op letten? Hoe veel kost ons dit, naast de prijs van het huis natuurlijk. Wat komt er voor de rest allemaal bij kijken, waar moet je op letten? Dat soort dingen. Ohja, wij hebben nu een huurhuis. Alvast bedankt! X
Ik ben toevallig ook aan het kijken voor een huis rond die prijsklasse. Reken er in ieder geval op dat je rond 3000 euro kwijt bent aan eigen geld. Je mag namelijk niet meer alle kosten in je hypotheek onder brengen.
Langsgaan bij een hypotheekadviseur is inderdaad een goede start. Je levert daar bepaalde documentatie aan, zoals jaaroverzichten van salaris, en die kan je alvast een aardige indicatie geven van wat je mag gaan lenen. Als je al een poosje werkt zou het genoemde bedrag geen probleem moeten zijn. Denk ook alvast na over de typen hypotheek die je hebt. Je hebt bankspaarhypotheken, beleggingshypotheken, lineaire hypotheken, en ongetwijfeld nog een paar soorten die ik vergeet. Wat past bij jou? Ben je iemand die risico's voor lief neemt, of neem je de veilige route? Dat zijn overwegingen die je kunt maken. Denk er ook aan dat een koophuis betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor groot onderhoud. Dit betekent dat als het huis grote tekortkomingen heeft die direct aandacht verdienen, je hier een bedrag voor weg moet kunnen zetten. Zie je die tekortkomingen? Is er een bouwkundige keuring gedaan? Wat kwam daaruit? Vraag de verkoper ook altijd naar tekortkomingen of naderend onderhoud. Als de verkoper op de hoogte is van dit soort zaken, mag hij/zij dit niet achterhouden. Heb je het geld en sta je erg onzeker in je schoenen, dan kun je altijd nog overwegen een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zelf hebben wij dit niet gedaan bij het kopen van ons huis. We hebben over en weer gebeld met de verkoopmakelaar en mijn ouders, en toen de koop gesloten was de hypotheekadviseur ingelicht. Die heeft toen de eindjes verbonden. Het bleek allemaal aardig soepel te gaan.
Zoals hierboven staat, de eerste stap is naar een hypotheekadviseur die kijkt mee naar de prijsklasse waarin jullie kunnen kopen en kan aangeven hoe de kosten zijn opgebouwd, dus waarvoor je nog meer betaalt.
Op online sites van banken kun je het ook globaal zelf uitrekenen. Op de site van ABN AMRO is hij erg makkelijk in te vullen. Heb je wel je brutojaarinkomen en dat van je partner nodig.
Denk verder ook na of je bijvoorbeeld nieuwe vloeren (bedekking) wilt, gordijnen, behang etc. Dit kan ook behoorlijk in de papieren lopen en is wel handig om hier vooraf overna te denken en voor te budgetteren. Wij zijn ons aan het oriënteren op nieuwbouw en daar zit dit natuurlijk allemaal nog niet in en moet je dus direct doen. Evt kun je dit soort zaken ook later nog oppakken, maar heb je de mogelijkheid/ budget om het vooraf te doen, is vaak wel zo makkelijk.
Dames, hartstikke bedankt voor jullie reacties! Wij gaan morgen een afspraak maken bij de hypotheekadviseur. Jaaropgaven etc hebben we bij elkaar gezocht, alleen van afgelopen jaar zijn ze (nog) niet binnen. Zal niet zo lang meer duren Zo'n aankoopmakelaar is zeker een optie voor ons. Gaan we ons even in verdiepen
In plaats van de jaaropgave kun je ook het laatste loonstrookje nemen, daar staat ook alles op wat de adviseur nodig heeft.
Dit is inmiddels niet meer zo voor nieuw af te sluiten hypotheken sinds 2014. Er zijn nog maar 2 soorten, annuitair en lineair. Dat maakt de keus in ieder geval wat makkelijker
Ik wist het ook alleen omdat we toevallig vorige week bij de adviseur zijn geweest hoor. Daar hou je je natuurlijk niet dagelijks mee bezig als het je werk niet is
Even langs gaan bij een hypotheek adviseur, die kan je ook gelijk helpen met de voordeligste hypotheek verstrekker te vinden. In principe heb je de koopprijs van het huis, daar over komen nog extra kosten (de kosten koper) deze kosten zijn bijvoorbeeld voor de notaris en advies kosten voor de hypotheek adviseur. Je kan echter slechts maar een klein percentage over die koopsom heen lenen. (dacht dat het maar 2% was) hou er dus rekening mee dat je ook eigen geld moet inleggen en niet alles kan lenen. (wij hebben geloof ik een 3.000 euro zelf nog moeten inleggen)
Twee procent is wel weinig ja.. Maar goed, ik snap het ook wel. Enig idee of er ook kosten verbonden zitten aan de zgn overdracht? Of zit dit bij notaris erbij? Kosten koper (of kosten klootzak, zoals mijn man het noemt 😂 hebben we idd meegerekent in zo'n online berekensysteem.
Dit klopt wel hoor, je kunt nog max. 102 % financieren. De rest moet je uit eigen middelen betalen. Per 2018 kun je de kosten helemaal niet meer mee financieren.