Eerste keizersnede nu 36 weken baby in stuit

Discussie in 'De bevalling' gestart door nicolle87, 7 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. nicolle87

  nicolle87 Lid

  28 jan 2010
  21
  0
  0
  Hopelijk kom ik iemand tegen die voor dezelfde keuze heeft gestaan.

  Mijn eerste bevalling was nogal een (voor mij) heftige ervaring. Na een flinke weeenstorm en weeenopwekkers te weinig ontsluiting, hartslag van de kleine achteruit en uiteindelijk een keizersnede gekregen. (Waar ik gelukkig vrij snel van hersteld ben) Onze kleine meid had de navelstreng om haar nekje, in het vruchtwater gepoept, veel vruchtwater binnen gekregen, maagje leeg gepompt, en uiteindelijk is ze 11 dagen in het ziekenhuis moeten blijven met sonde voeding, ze is nu nog steeds ontzettend slecht met eten / drinken.

  De eerste weken zwangerschap wist ik zeker dat ik met een geplande keizersnede wilde bevallen, rust voor mij en rust voor de baby. Met 26 weken kreeg ik een gesprek in het ziekenhuis en kreeg een gyn die aangaf dat er geen reden was voor een keizersnede en dat zijn idee was om het zelf te proberen maar veel sneller in te grijpen als het “niet lukt” dus op papier staat “laagdrempelige keizersnede”. Nu ben ik 36 weken en ligt de klein (nog steeds) in de stuit. Nu moet ik donderdag terug naar de gyn in het ziekenhuis om te bepalen wat ik graag wil, of uitwendig draaien of een geplande keizersnede.

  Mijn kans is vrij hoog op een keizersnede omdat we hebben gekozen voor laagdrempelig, mag ik ingeleid worden als ik over de 40 weken heen ga? Iemand ervaringen met uitwendig draaien, heb in de brochure van het ziekenhuis gelezen dat je weeen remmers krijgt en dat 40% van de pogingen lukt.

  Ben 5 januari uitgerekend als ze voor een geplande keizersnede gaan willen ze hem 28/29 december doen. (39 weken zwanger) Voor mij is natuurlijk bevallen zoveel enger als via een keizersnede omdat mijn vorige keizersnede vrij soepel is verlopen… Ben benieuwd naar jullie verhalen/ervaringen..

  Liefs
   
 2. madelein

  madelein VIP lid

  28 feb 2011
  6.730
  615
  113
  Heftig verhaal!

  Ik heb me zelf de laatste tijd verdiept in de kwestie stuitligging en wat het beste is voor de kleine.
  Die van ons lig al de hele zw in stuit en zou mij dus verbazen als ze ineens nog draait.

  Ik heb ea aan onderzoeken gelezen waarbij de 3 opties uiteen gezet worden: uitwendige versie, stuitbevalling ( kan alleen bij onvolkomen stuit) of keizersnee.
  Voor het kindje is de keizersnee veruit het veiligst. Voor de moeder de versie.
  Succes kans van een versie is idd niet heel hoog, en het is ook niet zonder risico's voor het kindje.
  Ik zou daarom altijd voor een keizersnee gaan, ik wil zelf niet eens een versie proberen.

  Sterkte met het maken van een keus!
   
 3. Joycelyn

  Joycelyn Bekend lid

  27 feb 2015
  602
  1
  16
  NULL
  NULL
  Gisteren gezien dat onze uk nog in stuit ligt. Al enkele weken was er onduidelijkheid, maar bij de laatste controle hebben 2 VK gevoeld en dachten beiden dat het kindje toch gedraaid was. Zelfs gisteravond ging de VK voelen en zei volmondig; dit zijn de billetjes. Pas enkele minuten later bij de echo moest ze toch tot een andere conclusie komen...
  Zometeen adviesgesprek over de verschillende opties. Kans dat kindje zelf nog draait is zéér klein ivm beperkte ruimte en het feit dat ze in ieder geval al sinds de 20-wekenecho op deze wijze ligt.
  Ik lees dus hier mee en als ik zinnige info krijg, dan zal ik die ook delen.
  Sterkte met het maken van keuzes!
   
 4. Bloembloem

  Bloembloem Bekend lid

  21 okt 2010
  560
  2
  18
  Orthopedagoog
  Je kunt zelf ook nog proberen te draaien. Wat goed werkt is om je strijkplank tegen de bank te zetten (niet uitklapt dus) en daar dan even op gaan liggen met je hoofd naar beneden. Je baarmoeder is een ballon vorm, dus aan de bovenkan breder en als je baby wat langer naar de bovenkant ligt is de kans groter dat hij toch de ruimte heeft om te draaien :)
   
 5. Marisha

  Marisha Fanatiek lid

  15 jul 2006
  2.728
  0
  0
  Bediende
  België
  Mijn eerste lag de hele zwangerschap in stuit en zou dus met keizersnede gehaald worden. Dag voor geplande keizersnede op 38 weken ging ik op laatste controle en bleek ie toch nog gedraaid te zijn... Dan toch maar gewacht op bevalling en op 41,3 weken moeten ingeleid worden om uiteindelijk toch uit te draaien op een keizersnede.

  Bij de tweede mocht ik zelf kiezen voor welke optie ik wou gaan. Heb toen zelf voor keizersnede gekozen omdat me de eerste keer goed was meegevallen en ik geen risico's wou nemen. Vind het vreemd dat je niet zelf mag kiezen... Andere regels in BE dan in NL blijkbaar.
   
 6. nicolle87

  nicolle87 Lid

  28 jan 2010
  21
  0
  0
  Onze kleine ligt ook al de hele zwangerschap in een stuit..

  @Madelein..
  Waarop baseer je dat dat voor het kindje een keizersnede verruit het veiligste is? Als de baby gedraaid is met de versie, is een gewone bevalling toch beter?

  @Joycelyn..
  Ben je iets wijzer geworden van het gesprek? Eventueel dingen die je kunt delen? :D

  @Marisha..
  Hebben ze bij jou eerste niet geprobeerd om te draaien? Ik mag nu ook zelf kiezen alleen gaan de voorkeur van de gynaecoloog uit naar een versie en daarna natuurlijk proberen te bevallen en de drempel naar een keizersnede laag te houden... Vandaar dat ik de voor/nadelen even op een rijtje probeer te zetten.

  Mijn eerste keizersnede is erg spoedig verlopen, maar ik wil het beste voor de kleine. Ons meisje heeft tijdens de bevalling zoveel stress meegekregen en dat wil ik nu echt niet meer!
   
 7. Joycelyn

  Joycelyn Bekend lid

  27 feb 2015
  602
  1
  16
  NULL
  NULL
  Gisteren goede voorlichting gehad van de VK. Eigenlijk zijn er maar twee opties (met deze termijn) afwachten en in overleg met gynaecoloog beslissen hoe te bevallen als ze over 2 á 3 weken nóg in stuit ligt. Of nu proberen te draaien. Wij gaan a.s. vrijdag naar het ziekenhuis voor een draaipoging. Daarbij wordt voorafgaand aan de poging gekeken hoeveel vruchtwater er nog om de baby zit. Dat is een van de belangrijkste factoren of de poging wel of niet slaagt. Voor, tijdens en na de poging krijgt de baby een CTG. Voor de baby zijn er verder weinig risico's. Ook wordt aangegeven dat de poging direct wordt gestopt als blijkt dat er (om welke reden dan ook) teveel weerstand is.
  Er is een minimale kans (minder dan 1%) dat de draaipoging tot een spoedkeizersnede leidt (nog diezelfde dag) omdat de ademhaling van de baby daarna niet goed op gang komt of omdat de weeën beginnen of omdat de placenta loslaat. Je wordt continu in de gaten gehouden, dus als er iets is, dan zouden ze dat eigenlijk meteen moeten kunnen waarnemen.
  De kans echter dat de poging wel slaagt en je gewoon op natuurlijke wijze kunt bevallen en de kans dat de poging niet slaagt en je daar een keuze in moet gaan maken, is echter véle malen groter.
  Stuitbevalling kan níet als baby met voeten naar beneden ligt, wél als baby met billetjes naar beneden ligt of in kleermakerszit zit. Kans dat je tijdens natuurlijke bevalling alsnog een keizersnede moet is zo'n 50%. Verder bij natuurlijke bevalling meer kans op complicaties voor baby en bij keizersnede meer kans op complicaties voor moeder...
  Wij hopen dat de draaipoging lukt, maar kans is bij 1e zwangerschap zo'n 40%...
  Ik laat vrijdag weten of het is gelukt! Jullie ook succes met maken van keuzes.
   
 8. nicolle87

  nicolle87 Lid

  28 jan 2010
  21
  0
  0
  #8 nicolle87, 10 dec 2015
  Laatst bewerkt: 10 dec 2015
  @Joycelyn...
  Mij is vorige week de vraag gesteld of ik weer een keizersnede wilde of een draaipoging wilde doen, ik heb mezelf de hele week beziggehouden met de voor en nadelen van het draaien dus bovenstaande tekst was voor mij al bekend. Vanmorgen moest ik weer naar het ziekenhuis voor een extra groeiecho (manneke is aan de kleine kant ligt met alles een beetje onder de lijn, ben nu 36+2) Tijdens de echo zagen ze dat hij in een "onvolkomen" stuit ligt (Beide beentjes omhoog) ik heb daarom een negatief draai advies gekregen. (Ze laten de keus wel altijd bij de moeder) maar omdat ik een keizersnede heb gehad bij de eerste, en het is laagdrempelig bij de tweede hebben ze geadviseerd om een keizersnede in te plannen, binnen 2 werkdagen krijg ik een telefoontje van het ziekenhuis om een gesprek in te plannen met de anesthesist..

  Heel veel succes met je draaipoging vrijdag !!!!
   
 9. Nuage

  Nuage VIP lid

  12 mrt 2008
  9.020
  658
  113
  Mijn dochter lag de hele zwangerschap goed, maar toen ze wilden beginnen met inleiden met 39w5d bleek ze opeens gedraaid te zijn naar stuit. Toen is er gekozen voor een keizersnede.

  Nu ben ik erop gebrand om geen keizersnede te krijgen. De baby ligt alleen nu weer in onvolkomen stuit en ik heb een vermoeden dat dat zo blijft, al hoop ik het niet.

  Ik krijg ook een laagdrempelige keizersnede volgens de gynaecoloog. Zelf zou ik een versie niet aandurven denk ik, dat vind ik te eng. Ben heel benieuwd hoe het bij jou gaat! Ik zou denk ik liever gaan voor een stuitbevalling.
   
 10. nicolle87

  nicolle87 Lid

  28 jan 2010
  21
  0
  0
  @Nuage..
  De baby heeft nog 11 weken om te draaien dus misschien draait hij nog wel goed. Ze zeggen dat als de baby in een "Onvolkomen" stuit ligt je niet vaginaal mag bevallen. Ook dat zal zijn redenen hebben... Succes en hopelijk draait de kleine nog.
   
 11. Nuage

  Nuage VIP lid

  12 mrt 2008
  9.020
  658
  113
  Oh verdorie ik dacht juist dat het dan wel kon, heb ik het door elkaar gehaald. Ja wat ik al zei, mijn dochter draaide nog in week 39 dus ik maar me totaal nog niet druk. Maar wel een beetje :D
   
 12. Kinderwens87

  Kinderwens87 Fanatiek lid

  31 aug 2012
  3.750
  1.103
  113
  Vrouw
  Bij een onvolkomen stuit, dus met de billen beneden en voetjes omhoog, is een vaginale bevalling juist relatief het veiligst. Bij volkomen stuit met de voetjes naar beneden is een vaginale bevalling in principe geen optie.
   
 13. Nuage

  Nuage VIP lid

  12 mrt 2008
  9.020
  658
  113
  Oh dus ik had het wel goed onthouden haha ja zo ligt mijn baby nu ook maar ja het is nog vroeg
   
 14. Joycelyn

  Joycelyn Bekend lid

  27 feb 2015
  602
  1
  16
  NULL
  NULL
  We hebben een eigenwijze meid, heeft niets, maar dan ook niets meegegeven! Gynaecoloog en verloskundige hebben geprobeerd haar twee kanten op te draaien, maar het is niet gelukt. De billetjes liggen al redelijk diep in mijn bekken.
  Bevalling wordt nu hoe-dan-ook in het ziekenhuis. Nog wel de keuze voor een natuurlijke bevalling of keizersnede. De meeste voorwaarden voor een natuurlijke bevalling zijn gunstig: relatief kleine baby, veel vruchtwater, onvolkomen stuit (beentjes helemaal naar boven). Wat ongunstig is, is dat het mijn eerste bevalling is (nog niet 'voorberwerkt') en mijn leeftijd ('oudere' vrouwen hebben over het algemeen een wat moeizamer bevalling).
  De gynaecoloog laat de beslissing bij ons. Ze adviseert niet direct een keizersnede. Alles maar even op ons in laten werken en dan beslissen...
   
 15. Nuage

  Nuage VIP lid

  12 mrt 2008
  9.020
  658
  113
  Moeilijke beslissing lijkt me dat! Wat is je leeftijd als ik mag vragen? Was het pijnlijk de draaipoging?

  Ik schrik wel een beetje van wat ze zeggen. Ik verwacht een nogal grote baby en omdat ik eerder een keizersnede heb gehad is het daar ook nog niet "voorbewerkt". Ik ben 34 als ik ga bevallen.
   

Deel Deze Pagina