kan iemand mij uitleg geven over die eigen bijdrage? ik snap er namelijk helemaal niks van. ik kreeg net een brief van me man, maar kan er niet uit opmaken of het nou afgeschreven word of niet ik verdiep me er eigenlijk nooit in. heeft er iemand verstand van ?
Alle medische zorg die je maakt zullen eerst uit de eigenrisico worden betaald. Behalve: huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 22 jaar. zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen; zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het eigen risico geldt voor alle andere zorgvormen uit uw basisverzekering. Hoop dat het wat duidelijker is zo.
Wil je wel helpen, misschien kun je wat preciezer vertellen wat er in de brief staat? Het kan heel goed over je Eigen Risico gaan (de 150 euro per verzekerde die je zelf betaald). Het kan bijvoorbeeld zijn dat je medicijnen hebt gehaald die je verzekering heeft voorgeschoten, maar die toch onder je eigen risico vielen. Dan moet je dat bedrag terug betalen. Zat er een accept giro bij de brief? Je mag me ook wel pb'en oid
Hoe zit het dan met alternatieve geneeswijze? Zoals de giropraktor, werd voorheen altijd voorgoed maar valt nu ook onder de eigen risico?
Nee, alles wat onder je aanvullende verzekering vergoed wordt (zoals een bril, alternatieve geneeswijze etc) valt niet onder het eigen risico. Het eigen risico is alleen voor dingen die via de basisverzekering vergoed worden met uitzondering van de dingen die Mariekje hierboven ook al noemt. Dat zijn dus bijvoorbeeld medicijnen of kosten voor een specialist of een dietist oid.
Er is een verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage. Je hebt een eigen risico van 150 euro. Daarnaast moet je voor verschillende dingen nog een eigen bijdrage betalen, denk dat aan kraamzorg en psychologische hulp, dat staat los van je eigen risico en komt dus nog eens boven op die 150 euro.
Nee, pas als je gebruik maakt van zorg die uit het eigen risico wordt betaald, ga je die E 150 betalen. Maar... het stapelt op. Dus als jij naar de huisarts gaat voor blaasontsteking en je krijgt daar een antibiotica kuur tegen, dan hoef je voor het bezoek aan de huisarts niet te betalen, maar die antibioticakuur wel (terwijl die waarschijnlijk wel in de basisverzekering zit). Stel je voor dat die kuur E 10 kost en je hebt in een jaar 15 kuren nodig (even als voorbeeld, want 15 kuren is natuurlijk niet de bedoeling) dan zit je na 15 kuren aan die E 150 en zal de 16e kuur wel vergoed worden. Bij mij is het zo dat ik de kuur dan bij de apotheek niet hoef te betalen, maar dat ik achteraf van de zorgverzekering een acceptgiro krijg om het bedrag te betalen. De apotheek ziet alleen dat het vergoed wordt en kan niet zien wat je al verbruikt hebt van je eigen risico. Maar, stel je voor dat je voor ziekenhuisopname gaat, dan mag je die E 150 waarschijnlijk in 1x betalen, want die kosten zijn veel hoger dan E 150.
Klopt zo'n beetje, het gaat zo: -> eerst wordt er gekeken of dat wat je gedaan hebt onder de basisverzekering valt -> dan wordt er bekeken of dat in het rijtje uitzonderingen valt wat niet van het ER afgaat (huisarts, verloskundige etc) -> dan kijken ze of je je ER al vol hebt gemaakt -> dan wordt er bepaald hoeveel ER je moet betalen. Als je bijvoorbeeld voor 10 euro medicijnen hebt gehaald, en dat is het eerst dat je aan ziektekosten hebt dat jaar. Dan moet je dus die 10 euro betalen en heb je voor de rest van het jaar 140 euro eigen risico over. Als je dan naar een specialist moet en dat kost bijvoorbeeld 200 euro, dan moet je 140 euro eigen risico betalen en ben je dus klaar voor dat jaar.
Er gaat nog een stapje aan vooraf. EERST wordt gekeken wat je VERPLICHTE EIGEN BIJDRAGE is, dan gaat je eigen risico pas gelden. Kost een bezoek aan de psych 60 euro per keer dan moet je eerst 10 euro eigen bijdrage betalen, dan blijft er nog 50 euro over en dat valt dan in je eigen risico. Je moet dus 3x naar de psych voor de zorgverzekeraar ook maar IETS gaat vergoeden en dan heb je dus al 180 euro uitgegeven. Zelfde geldt voor kraamzorg.
Ik krijg de acceptgiro van 150 euro gewoon in 1 keer, met een specificatie erbij waar het voor was. (deze keer bloedprikken en medicijnen, en nog een stukje van een bezoek aan een specialist). Ik krijg dus niet gelijk een acceptgiro als ik 1 keer medicijnen nodig heb, ik krijg een jaaroverzicht zeg maar.
Hier houden ze het in op de declaraties en haal ik geen 150 euro aan declaraties, dan moet ik het aan het eind van het jaar betalen.
Ik kreeg ook voor elke keer een aparte acceptgiro, dus kon het in kleine beetjes betalen. En niet overal hoef je een eigen bijdrage te betalen. Ook dit is weer afhankelijk van je verzekering.
Volgens mij ben ik echt nog dommer dan het achterent van een varken want ik snap er niets van. maar ik kan ook ff niet zo snel uitleggen wat ik niet snap want er is er zojuist hier eentje op mijn buik in slaap gevallen en dat typt zo moeilijk hihihi
hier hetzelfde als bij Marijke84. pas toen de 150 euro eigen risico (van mij) gebruikt was kreeg ik een factuur om die 150 euro te betalen, dus niet tussendoor allemaal losse kleine facturen, gewoon nu ineen keer die 150 euro. en er zijn altijd dingen waar je een eigen bijdrage voor hebt, ff een voorbeeld mijn moeder krijgt binnenkort voor het eerst in 25 jaar weer een nieuw onder en bovengebit, en krijgt van die kosten weer 75% vergoed, 25% moet ze dus zelf betalen, maar vanuit haar aanvullende verzekering krijgt ze van die 25% ook nog eens max. 200 euro terug, dus het uiteindelijke bedrag dat zij straks moet gaan betalen zal ongetwijfeld 100% meevallen en misschien wel volledig vergoed worden? (als die 25% minder is dan die 200 max.) en zo gaat het met veel dingen die je niet voor de volle 100% vergoed krijgt, als er bijstaat eigen bijdrage gaat dan volgens mij altijd over 25% die dan voor jou rekening vallen maar waarover je vanuit je aanvullende verzekering ook nog eens een vergoeding voor kunt vragen voor een bepaalde max.
Nee hoor eigen bijdrage voor bijvoorbeeld psychologische hulp MAG de verzekeraar niet vergoeden, ook niet als je het meest uitgebreide pakket van Nederland hebt, het mag wettelijk gewoon niet.
en eigen bijdrage van kraamzorg? Is ook een wettelijke eigen bijdrage en die werd bij mij gewoon vergoed (en wordt door veel aanvullende verzekeringen vergoed). En ben even aan het googlelen gegaan, en wat jij zegt is niet waar. Psychologische hulp zit in het basis pakket voor 8 zittingen, voor die zittingen geldt een eigen bijdrage van 10 euro. Maar in de aanvullende verzekering kan het al zo geregeld zijn dat ook de eigen bijdrage voor die 8 zittingen vergoed worden, en dan wat je nog meer nodig hebt is de vergoeding natuurlijk echt afhankelijk van de aanvullende verzekering. zie hier het verhaal van aanvullende verzekeringen van Unive overigens vergoedt het VGZ de eigen bijdrage weer niet.