Eicelkwaliteit: eicel gaat kapot bij injecteren zaadcel

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door JosjeM, 3 feb 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  Even mijn verhaal in het kort rondom het ICSI traject. Ik ben onder behandeling bij het Radboud en mocht na de prikinstructie beginnen op 5 januari met decapeptyl, 8 januari stoppen met de pil en 18 januari starten met stimuleren van de eicelgroei met 150 Gonal F.

  Afgelopen donderdag heb ik de eicelpunctie gehad en er zijn 16 follikels aangeprikt en 11 eicellen uitgekomen. Een mooie score, daar waren we super blij mee. Op zaterdag (gisteren) werden we gebeld met de uitslag van het aantal bevruchtingen. Er was slechts 1 embryo uitgekomen en deze liep ook nog eens flink achter op schema. De vraag was of de terugplaatsing een dag later überhaupt door zou kunnen gaan.

  Gelukkig konden we vanmorgen toch terecht voor een terugplaatsing. Ik heb uiteindelijk een embryo van C-kwaliteit teruggeplaatst gekregen. We waren al lang blij dat er íets teruggeplaatst werd.
  De reden waarom de rest het niet gehaald is omdat mijn eicellen kapot gingen bij het injecteren van de zaadcel. Slechte eicelkwaliteit volgens deze gynaecoloog. Iets waar weinig aan te doen is en een gegeven is net zoals iemand blond haar en blauwe ogen heeft. Ze zagen dit niet vaak bij het Radboud. Het kwam wel even rauw op mijn dak.

  Over 4 a 5 weken hebben we een evaluatiegesprek met onze eigen arts en ik hoop dat zij met wat bemoedigende woorden komt.

  Wie heeft hier ervaring mee of heeft tips?
   
 2. Flamingooo

  Flamingooo Niet meer actief

  Ik heb geen ervaring of tips maar wil je gewoon even een dikke knuffel geven. Dit soort nieuws wil je gewoon niet krijgen, zeker als je al zo’n lange weg hebt afgelegd.

  Ik ga heel hard duimen dat je ondanks de mindere kwaliteit zwanger blijft van deze TP!
   
 3. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  Lief van je ♡
   
 4. stiertje88

  stiertje88 Fanatiek lid

  24 mrt 2013
  1.131
  274
  83
  Och jeetje, wat een pech.
  Je hebt gelukkig wel veel eicellen.
  Misschien kan een ander medicijn ipv gonal f wel nog iets betekenen.
  In DD zeiden ze dat Meriofert beter is voor de kwaliteit. Daar doen ze vaker dat, soms icm gonal f.
   
 5. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  #5 JosjeM, 3 feb 2019
  Laatst bewerkt: 3 feb 2019
  Oh dat is een goede. Wie weet kan ik dat meenemen als vraag aan mijn arts tijdens het evaluatiegesprek. Heb ook gelezen dat er Menopur wordt gebruikt bij mindere eicelkwaliteit.
   
 6. Meisje93

  Meisje93 VIP lid

  21 mrt 2015
  30.791
  12.468
  113
  Geen ervaring mee.
  Maar wat een teleurstelling dit!
  Ga heel hard duimen voor je, dat deze embryo lekker gaat innestelen bij je.
   
 7. Chitje

  Chitje Fanatiek lid

  25 jun 2018
  1.480
  620
  113
  Vrouw
  Ach meis, wat een akelig en verdrietig nieuws! Dikke knuffel! Hopen dat deze toch blijft plakken!
  Vraag idd om andere medicijnen om te stimuleren. Waren jullie ook al in Düsseldorf geweest? Wellicht kunnen ze daar nog iets betekenen?
   
 8. Equivoque

  Equivoque Bekend lid

  9 apr 2017
  861
  666
  93
  Vrouw
  Bij mij speelt een ander probleem, maar de domper is helaas zeer herkenbaar... wij hadden na de eerste punctie (ook in het Radboud) 15 eicellen, maar na ivf geen enkel embryo. Alleen drie abnormale bevruchtingen, maar die deelden ook helemaal niet verder. De embryoloog had het toen ook over een slechte eicelkwaliteit.
  Ik kreeg toen bij de tweede poging ook meriofert (is hetzelfde als menopur) en er zou ICSI worden gedaan. Hierbij bleek helaas dat mijn eicellen helemaal niet rijp werden, en bevruchting dus helemaal niet mogelijk was. Daarmee was eiceldonatie voor ons nog de enige optie.

  Ik heb in die tijd wel veel opgezocht over het verbeteren van de eicelkwaliteit, en naast menopur gebruiken voor de stimulatie zijn er een aantal voedingssupplementen die je zou kunnen proberen. Volgens mij zijn omega 3 (visolie) en ubiquinol de belangrijkste. Rikaonline biedt complete pakketten aan, maar die zijn wel schreeuwend duur... heb in een ander forum wel gelezen dat iemand daar spectaculair goede resultaten mee had, maar diegene was al wat ouder en had volgens mij niet jouw probleem, wel steeds weinig embryo's. Maar misschien toch het proberen waard!

  Dat er wel een embryo ontstaan is, is op zich wel al positief; het kan dus wel! Met een beetje geluk zit er de volgende keer net wel die ene goede tussen.
  Heel veel succes!!!
   
 9. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  @Equivoque Jeetje, dat moet ook een klap geweest zijn.. Heb je destijds zelf voorgesteld om Meriofert te proberen of heeft je behandelend arts dit bepaald?

  Zelf zou ik andere medicatie nog wel willen proberen, mits deze tp niet tot een zwangerschap komt. Maar ook zou ik mijn amh willen laten prikken.

  Ubiquinol en omega 3 slik ik al, echter nog geen 3 maanden, eerder anderhalve maand. Ik ben ook al een beetje op internet gaan zoeken en lees ook veel over DHEA en magnesium. Wellicht is dat ook nog het proberen waard.
  Mocht dit alles ook slecht uitpakken, dan wil ik eventueel nog wel uitwijken naar Dusseldorf voor een second opinion en/of extra onderzoeken die in Nederland niet gedaan worden.

  We zijn op zich wel blij dat er een embryo is ontstaan, ondanks dat deze van C-kwaliteit is. Toch viel de rest ons behoorlijk rauw op het dak. Daarnaast bracht deze arts het ook niet erg tactisch. Ik vind het nogal wat.

  Waar ben jij nu onder behandeling?
   
 10. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  Wij waren nog niet in Dusseldorf geweest. Deze houden we nog wel in ons achterhoofd voor een second opinion en/of meerdere onderzoeken. Alleen is vivaneo niet gecontracteerd bij mijn zorgverzekering.. Dus dat zou dan op zich moeten laten wachten.
   
 11. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  Lief van je meis
   
 12. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.577
  3.425
  113
  Heb je je al ingelezen over MOAT?

  Waren je eicellen wel goed rijp? Eicellen die echt kapot gaan met bevruchting worden ook niet beter van een beetje menopur. Als je hormoonwaardes keurig rijp waren is er wellicht meer aan de hand.
   
 13. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  @Champetter geen idee of ze rijp waren. Daar heb ik niet naar gevraagd. Na de punctie heeft de laborant enkel gemeld dat ze 11 bruikbare eicellen hebben gevonden..

  MOAT heb ik nog nooit van gehoord. Ga ik eens nalezen. Wat houdt dat in dan?
   
 14. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.577
  3.425
  113
  Dan is stap 1 wel om na te gaan of je eicellen rijp waren. Dat zou ook aan je hormoonwaardes moeten zijn af te lezen vlak voor punctie. Heb je een bloed afname gedaan vlak voor de punctie of tijdens de punctie?

  MOAT is een techniek/ specialisme van het UZ Gent om abnormale eicel en embryo kwaliteit door te meten en eicellen te activeren voor bevruchting plaats vindt. AOA meen ik. Google eens op MOAT UZ Gent en of geassisteerde eicelactivatie.

  Sowieso zou ik een gesprek aanvragen bij het Radboud, wat men zelf denkt en adviseert voor poging twee.
   
 15. Equivoque

  Equivoque Bekend lid

  9 apr 2017
  861
  666
  93
  Vrouw
  Bij het Radboud stelden ze zelf de menopur voor. Ik heb uiteindelijk gekozen om deze tweede poging in Düsseldorf te doen, omdat ze daar ook calciumactivatie deden wat mogelijk de bevruchting kan verbeteren (al bleek later het probleem daar niet te liggen). Daar min of meer hetzelfde behandelvoorstel gekregen als bij het Radboud, behalve dan met kort ipv lang protocol.
  Daarna overgestapt naar Nij Geertgen voor de eiceldonatie. Maar volgens mij doen ze dat in het Radboud tegenwoordig ook als je zelf een donor hebt.

  MOAT wordt hier ook nog genoemd; dat doen ze in Gent en is ook eicelactivatie (Düsseldorf doet een calciumbadje, Gent injecteert het). Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dat voor jou een oplossing is want hiervoor moeten ze ook eerst ICSI doen, en als je eicel dan al kapot gaat heb je er niets meer aan...

  Of ze rijp zijn kunnen ze direct na de punctie nog niet zien, maar wel op het moment dat ze gaan injecteren. Alleen rijpe eicellen worden geïnjecteerd.

  Kortom, een heel lastig probleem dat misschien niet op te lossen is... het ligt eraan hoe vaak je het wil proberen, als de kans op succes per poging maar heel klein is.
  Ik weet niet of je donatie zou willen overwegen als het niet met je eigen eicellen mag lukken (ik zag het eerst helemaal niet zitten, maar als je geen andere mogelijkheid hebt ga je er toch anders naar kijken) maar hier hebben we ook een eigen topic voor op dit forum. Wees welkom om hier mee te lezen of om advies te vragen!
   
 16. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  Er is bij mij geen bloed afgenomen voor of tijdens de punctie.

  Ik had net al het een en ander opgezocht. Doen ze dit alleen in Gent of zouden ze deze techniek inmiddels ook al in Dusseldorf toepassen?

  Morgen maak ik een afspraak met mijn behandelend arts. Dat moest sowieso.
   
 17. Mila27

  Mila27 Fanatiek lid

  20 jul 2017
  3.103
  2.313
  113
  Vrouw
  Wat een rotnieuws @JosjeM ! :( Verder geen tips maar mijn duimen draaien voor deze emmy! ❤️
   
 18. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.577
  3.425
  113
  Jammer dat je geen oestradiol waardes hebt na stimuleren/ voor punctie. Dat bevestigd namelijk of de boel echt rijp was. Niet alle zkh doen het hoor, dus zeker geen blamage van het Radboud maar wel doen is beter.

  MOAT is echt alleen in UZ Gent. Ik ben zelf altijd patiënt geweest in DD. Zij doen ook veel maar het is wel een kliniek dus gefocust op toepasbare vruchtbaarheid en daarvoor halen ze veel uit de kast hoor. Maar echt wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan in Universitaire Ziekenhuizen. Zodra iets vervolgens toepasbaar is neemt DD het vaak snel op in het ‘menu’. MOAT is gewoon nog echt heel nieuw.
   
 19. JosjeM

  JosjeM VIP lid

  4 jun 2017
  6.628
  5.021
  113
  Vrouw
  @Champetter en @Equivoque dankjewel voor jullie reacties. Ik lees het op een later moment even goed door en ga het een en ander uitzoeken.

  Ik wil het eerst even allemaal laten bezinken en een gesprek afwachten met mijn arts. Als ik vragen heb, mag ik jullie dan nog even aan de mouw trekken?
   
 20. Equivoque

  Equivoque Bekend lid

  9 apr 2017
  861
  666
  93
  Vrouw
  Natuurlijk, geen probleem!
  Succes met het gesprek!
   

Deel Deze Pagina