Wie studeert er aan de Open Universiteit?

Discussion in 'De lounge' started by luca2504, Sep 23, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Dag dames,

    ik ben op zoek naar ervaringen met de Open Universiteit!

    Ben aan het overwegen daar een master klinische psychologie te doen omdat ik in het buitenland woon en anders een jaar terug naar Nederland zou moeten komen, maar ik twijfel nog omdat ik bang ben voor de kosten (wat ik nu uitgerekend heb kom ik al aan 4 000 euro) en ik me afvraag of het wel 'op niveau' is.
    En hoe doe je dat met een stage en scriptie? Moet je zelf onderzoek gaan verrichten of helpen zij je met het vinden van een plek waar je dit kunt doen?

    Alle meningen en ervaringen zijn welkom!
     
  2. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Hoi,
    Ik heb mijn propedeuse Management & Organisatie gedaan via de OU.

    Op zich is het wellicht voor jou wel een oplossing, het is in principe onderwijs op afstand, want je in je eigen tijd kunt doen. En ze hebben een gewone accreditatie, m.a.w. als je afstudeert heb je dus ook gewoon een bachelor of master titel en die wordt erkend. Het is geen LOI ofzo ;).

    Het werkt met modules en voor elke module doe je tentamen. Als je in NL woont wordt die tentamens afgenomen op het dichtbijzijnde OU gebouw, voor mensen die in het buitenland wonen worden die volgens mij afgenomen op een consulaat (het zijn tenslotte officiele tentamens). Ik weet niet hoe dat werkt bij jou tak van sport werkt natuurlijk met stages e.d., maar dan zou je dat eens even na moeten vragen bij de OU.

    En ja, er zijn kosten aan verbonden, maar je kunt verspreid betalen (in maandelijkse termijnen), maar die moeten te overzien zijn. Besef wel dat wanneer je tijdelijk naar NL verhuist je wellicht het veelvoud aan inkomsten kwijt bent ...

    Het is een afweging natuurlijk ...
     
  3. Juul84

    Juul84 Niet meer actief

    Hier nog een studente psychologie aan de OU. Niveau is zeker academisch, vergelijkbaar met andere universiteiten. De OU moet ook gewoon voldoen aan de eisen van een universiteit.

    Ik vind het opzich een ideale oplossing om academisch onderwijs te volgen terwijl je kleine kinderen hebt. Maar....ik vind het persoonlijk wel erg moeilijk om gedisciplineerd te studeren omdat je natuurlijk erg op jezelf bent aangewezen. Je kunt wel via blackboard studiegroepjes vinden waardoor je wat meer contact hebt met andere studenten.
     
  4. Juul84

    Juul84 Niet meer actief

    Oh ja, ik sta nog helemaal aan het begin dus heb me nog niet verdiept in stage en scripties.

    Waar je wel rekening mee moet houden (maar ik heb geen idee wat je opleidingsachtergrond is en wat je einddoel is): als je in de gezondheidszorg wil gaan werken, moet je nog de specialisatie tot GZ-psycholoog volgen. Dit is in de vorm van een opleidingsplek. Maar...die opleidingsplekken zijn erg schaars. Per jaar komen er maar een paar plekken vrij. Veel studenten hebben de illusie dat ze na hun master klinische psychologie aan de slag kunnen in de gezondheidszorg maar dat is dus niet zo; je moet dan wel een opleidingsplek voor GZ-psycholoog weten te bemachtigen.
     
  5. nana33

    nana33 VIP lid

    Nov 17, 2008
    5,536
    3
    0
    Ik heb er zelf niet gestudeerd, maar ken wel iemand die er werkt. Wat betreft stage en afstuderen zul je "gewoon" begeleid worden door een docent. Wel zal er sprake waarschijnlijk zijn van iets minder intensieve begeleiding, ook gezien de afstand, maar aangezien je je hele studie zelfstandiger bent dan de gemiddelde student zal dit vast geen probleem vormen.
    In theorie is het diploma dat je krijgt gelijk aan een diploma van een andere universiteit. In de praktijk is dit alleen niet altijd het geval en zou het feit dat je aan de OU hebt gestudeerd het wel iets moeilijker kunnen maken om een plek te vinden bij een GZ opleiding mocht je dat willen.
    Succes!
     
  6. Ik heb mijn bachelor behaald aan de universiteit in Leiden in 2010, en ik weet dat je de GZ opleiding moet doen om GezondheidsZorgpsycholoog te worden (en wat je zegt erg weinig plekken, 200 per jaar geloof ik voor heel Nederland), maar ik heb al een plek waar ik kan gaan werken (in Frankrijk) en van daaruit kan ik die GZ opleiding doen (in het frans), dus is voor mij niet echt van toepassing :) Scheelt weer!

    Wel vraag ik me af hoe het zit met de basisaantekening psychodiagnostiek. Die is volgens mij alleen geldig in Nederland dus dan zou ik een stage in Nederland moeten lopen plus k heb er in Frankrijk niets aan.

    En ik ben er ook nog niet uit of ik enkel collegegeld betaal of instellingscollegegeld. Omdat ik officieel niet meer in Nederland woon betaal ik volgens mij instellingscollegegeld :(

    Strijkkraal; ik moet helaas wel naar nederland komen voor de tentamens, je kunt ze alleen op het consulaat maken als je buiten Europa woont. Maar dat is niet zo erg, je kunt toch zelf bepalen wanneer je tentamen doet dus dan kan de kleine gelijk opa en oma zien :)
     

Share This Page