De Abvakabo zegt over de CAO gezondheidszorg: Abvakabo FNV | Cao GHZ Kan mijn werk worden aangepast als ik zwanger ben of na mijn bevalling? | Rijksoverheid.nl Geen overwerk en nachtdiensten verplicht dus (recht, maar overleg wel met werkgever).
het is niet verplicht dus? Net thuis gekomen uit een slaapdienst, en lig nu compleet afgebroken op de bank. Heb maar 3,5 uur kunnen slapen ( van de 7 ) en omdat de diensten al in de middag beginnen, heb ik dus ook mn op dit moment heeeeeel erg hard nodige middag/vroeg in de avond slaapje gemist, omdat ik op dit moment echt verschrikkelijk moe ben! dat ik een paar keer in de week die extra slaapjes overdag mis is geen ramp is, als ik dan maar voldoende nachtrust kan hebben...en dat is dus niet het geval tijdens zo'n diensten Ik draai gemiddeld 3 slaapdiensten in de week en het ziet er niet naar uit dat ik ( en mijn collega's ) de komende tijd ( misschien nog wel maanden ) rustige nachten gaan hebben. d.w.z. nachten waarbij we een aantal keer per nacht actief bezig zijn...en dat dan 3 keer in de week....dat is voor iemand die niet zwanger is al niet vol te houden ik kan in ieder geval nog maar moeilijk in slaap komen als ik tijdens een nacht actief bezig ben geweest, en tegen de tijd dat ik weer slaap, wordt ik alweer uit mn slaap gehaald Ik kwam net thuis uit het werk en wilde nog even wat te eten maken en drinken in schenken...stond van vermoeidheid helemaal te trillen op mn benen en het zweet brak me uit...moest meteen gaan zitten, anders was ik gewoon omgevallen! en dat was dus pas de eerste dienst van deze week...heb nu nog 3 diensten te gaan tot zondag, waarvan nog 2 slaapdiensten Als dit zo nog weken gaat duren, ga ik dat niet trekken ben ik bang Maar voel me zo'n zeur als ik dat aan ga geven aan mijn leidinggevende....ben natuurlijk niet ziek of gehandicapt, maar "gewoon" zwanger!
Als je zo moe bent kun je toch overleggen of je tijdelijk minder slaapdiensten kunt draaien? Die vermoeidheid is echt iets van de eerste weken van de zwangerschap vaak (tot een week of 15/16)... Ik zou gewoon eens met je werkgever gaan babbelen!
ze heeft een tijdje geleden gezegd dat ze me vanaf mei, minder in gaan plannen voor slaapdiensten...vond dat ook al zo raar, omdat je vaak inderdaad tot de c.a 14 weken zo verschrikkelijk moe bent, en de vermoeidheid daarna wel mee valt! ik kijk deze week even aan, en zal het dan wel even met mn leidinggevende overleggen
Bij zwangerschap mogen ze je niet verplichten tot onregelmatig werken en overwerk. Dus als jij de slaapdiensten te zwaar vindt, moeten ze je andere diensten geven, als jij daar op staat.
Je hebt 3,5 geslapen van de 7, betekent dit dat je de andere 3,5 aan het werk bent geweest of kort hebt gewerkt en de slaap niet weer kon vatten? Toen ik nog nachtdiensten draaide werd een slaapdienst een wakkere dienst als ik vaker dan 3 keer mn bed uit werd geroepen of 1malig uren achtereen inactie moest zijn.
Toevallig zit ik in een vergelijkbare situatie: Ik werk in de Jeugdzorg en draai zo'n 8 slaapdiensten per maand. Inmiddels ben ik 5 maanden zwanger en heb vorige week bij mijn leidinggevende aangegeven dat het niet meer lukt om slaapdiensten te draaien. In de nachten lig ik wakker en in de ochtenden voel ik me te verrot om de kinderen de begeleiding te geven die nodig is. In onze CAO staat dat aan zwangere werknemers > 3 maanden tegen haar wil geen slaapdiensten kunnen worden opgelegd. Op grond hiervan kon ik dus mijn slaapdiensten laten vervangen. Ga dus even na wat hierover in jouw CAO staat. Gebruik maken van een dergelijk recht kan per direct en dat houdt in dat je kan stoppen wanneer jij aangeeft wanneer dit nodig is (dus niet pas wanneer jouw leidinggevende van plan is het rooster aan te passen, JIJ geeft de grens aan de werkgever moet zich daar op aanpassen en niet andersom) Hou wel in de gaten wat er met je uren gebeurt! Dit is een punt waar ik zelf momenteel over struikel. Je werkgever kan redelijkerwijs vragen om de gemiste slaapdiensturen op andere momenten (overdag) te draaien. Ergens ook logisch, je bent immers niet ziek. Wel het je recht op roosteraanpassing, maar moet daar zelf ook iets voor doen. Alleen...als jij bijv. 30 uur aan slaapdiensten hebt staan en deze niet kunt compenseren op andere dagen, omdat je rooster dan te vol wordt of je het lichamelijk niet trekt: wat gebeurt er dan met het aantal uren dat 'open blijft staan'? Mijn werkgever lijkt deze 'resturen' in mijn schoenen te willen schuiven als minuren. Ik ben van mening dat een 'lichamelijk niet in staat zijn' moet leiden tot ziekmelding en niet het probleem van de medewerker mag worden. Op dit punt moet ik echter zeggen: wordt vervolgd. Bovenstaande over je rechten vanuit de CAO. Hoop dat je daar iets mee kan, dat zou het fijnste zijn voor jou. Mocht er in jullie CAO nou niet zoiets geregeld zijn, bedenk dan dat jij simpelweg niet meer kunt doen dan je lichamelijk aan kan. En als je het niet trekt, dan ben je niet in staat om die dienst te draaien en meld je je DUS ziek. En wat heb jij dan nodig om weer aan het werk te kunnen? Aanpassing van je diensten. Een slimme werkgever kan dit overigens zelf ook wel bedenken en weten dat het dus in ieders belang is om mee te gaan in wat jij wel/niet aan kan. Ik weet uit ervaring dat het makkelijk klinkt en dat het vaak lastig is om je zo zakelijk/hard op te stellen, maar echt...denk aan jezelf en aan je kindje! Een ander doet het niet voor je. Goodluck!
kort gewerkt ( 3 x c.a.15 minuten ) en daarna de slaap niet meer kunnen hervatten...dit wordt dus geen "wakkere" dienst...het gaat me ook niet om de compensatie als wakkere dienst....maar dat ik om 15.00 's-middags begin, tot de volgende ochtend 11 met maar 3,5 uur slaap wanneer ik 's-nachts actief bezig ben geweest, kom ik niet makkelijk meer in slaap en tegen de tijd dat ik weer licht lag te slapen, moest ik er weer uit! Voorlopig ziet het er naar uit dat dit de komende maanden nog wel bijna elke nacht zo zal zijn
Je werkgever mag jou na de derde maand geen onregelmatige diensten meer verplichten. Je hebt dus recht op regelmatige dagdiensten, dat staat in de CAO. Als jij het niet meer trekt, is je werkgever verplicht om zo snel mogelijk (per direct) vervangend werk aan te bieden.