Klaar met de middelbare school, niet klaar met je algehele opleiding. Na het VMBO gaan de meesten door naar het MBO (middelbare beroepsopleidingen), of havo. Hoe lang duurt de middelbare school in België?
Ja maar met 16 kan je hier nog niet stoppen. Je moet 6 middelbare schooljaren doorlopen. Schooljaren gaan per geboortejaar dus rond uw 18 ben je klaar mer het middelbaar. Er bestaan wel uitzonderingen voor leerlingen waarbij het echt niet lukt op school. Die kunnen dan op leercontract maar dat is maar een kleine groep. Voor leerlingen uit de b-stroom (beroepsopleidingen) is er nog een extra jaar voorzien (7de jaar is niet verplicht).
Oké en stel, je wil kapper worden, of verzorgende, heb je dan daarna wel nog een vervolgopleiding nodig (zoals hier), of zit dat ingebakken in je middelbare school? Want kun je dus niet met 16 stoppen omdat je dan nog geen startkwalificatie hebt, maar je kan wel al klaar zijn met je middelbare school.
De 1ste 2 jaar doe je meestal algemeen A of B stroom. En erna start je met kiezen. Wil je bijvoorbeeld kapster worden (beroepsopleiding) dan ga ja van het 3de tot 6de middelbaar naar school in zo een richting. Wanneer je dan met 18 klaar bent, kan je aan de slag. Wanneer je kiest voor een beroepsopleidingen kan je in het middelbaar niet meer terug naar een niveau hoger. Dan blijf je dit doen tot het middelbaar afgerond is. Je hebt heel wat richtingen in het middelbaar. Al die richtingen zijn verdeeld in groepen - doorstroom (dit is voor degene die na het middelbaar zo goed als zeker gaan verder studeren) - dubbele ( dit is voor de studenten die een combinatie krijgen maar waarbij ook de théorie basis sterk aan bod komt) -arbeismarkt (dit is voor studenten waarbij vooral met de handen werken aan bod komt en waarbij ze echt een vak leren). Na 6 jaar een richting in de groep arbeidsmarkt kan er gekozen worden om nog een extra jaar te doen. Vanuit doorstroom en dubbele kan je richting hoge school of universiteit. Wanneer je voor arbeidsmarkt kiest dan kan je dit niet doen zonder een examen vooraf. Kapper en verzorgende zijn 2 opleiding waarbij je na 6 jaar middelbaar aan de slag kan. Verzorgende is een job die stilaan verdwijnt in België dus het is voor leerlingen die deze richting kiezen is het aangeraden om nog een extra jaar te volgen en dan hebben ze een diploma zorgkundige. Anders is het een certificaat. Wil je verpleegkundige worden dan zie je deze leerlingen vooral uit zorg en welzijn of wetenschappen komen, die studeren dan nog verder. Dus de meesten gaan tot hun 18 naar school met gewone schooluren zoals iedereen. Van 08u30 tot 15u30 of 16u30 en op woensdag een halve dag.
Maar als je dan bv kapper wil worden, ben je dan na die 6 jaar bso dus ook kapper? Of moet je daarna nog een kappersopleiding doen? Hier zou je eerst 4 jaar vmbo doen en dan nog een kappersopleiding van 2 jaar (of de opleiding ‘haarstylist’ of ‘salonmanager’, die gaan iets verder dan de kappersopleiding en duren 3 jaar). Effectief ben je dan dus ook 6 of 7 jaar bezig, alleen is het opgedeeld in middelbare school en beroepsopleiding.
Dan ben je idd basis kapper. In het 5de en 6de middelbaar krijg je dan wss ook economie zodat je ook op zelfstandige basis kan werken. En wat dan als je klaar bent met vmbo? Kan je dan al werken of moet je sowieso nog naar school? Dus als iemand kapster wil worden bij jullie. Welke richting is dit dan tot hun 16 en wat dan als dit klaar is? Of is een kapper net zoals bij ons dus zeker rond de 18 als ze klaar zijn?
Iemand die kapster wordt gaat van +/- 12 tot 16 naar het vmbo. Daarna naar het mbo waar je meerdere niveaus hebt. Niv 2 is dan Bijv basis kapper, en duurt 2 jaar, niveau 3 is 3 jaar en niveau 4 is 4 jaar en dan kun je ook ondernemer worden. Je bent dus ergens tussen de 18 en 20 als je klaar bent. mijn zoon gaat een niveau 4 mbo opleiding doen die maar 3 jaar duurt. Na mbo 4 kun je doorstromen naar het HBO
Dus eigenlijkt exact zoals bij ons e. Alleen beetje anders ingedeeld Ik dacht dus eerst dat iemand na vmbo dan al aan de slag kon als bijvoorbeeld kapster. Is het vervolg na de vmbo dan nog verplicht?
Ja. Want ze hebben een startkwalificatie nodig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Die heb je nodig wil je ooit een bijstandsuitkering aanvragen.
Oh goed dat daar regels rond zijn. Bedankt voor alle info al. Hebben ze in die MBO opleidingen dan ook nog gewone vakken (Engels, wiskunde,....) of is dat puur praktijk
Op het mbo hebben ze inderdaad ook Engels, Nederlands en meestal wiskunde. (Zelf had ik dat niet, was niet relevant voor mijn opleiding)
Wel handig voor leerlingen die een heel praktijk gerichte opleiding volgen en ook voor degene waarbij studeren mss minder vlot loopt.
Wiskunde of tenminste rekenen is inmiddels verplicht. Ook met kwalificatie-eis. Dus je moet er voor slagen.
Ah oké. Dat was 18 jaar geleden nog niet. Nederlands toen wel. Vind ik ook wel goed hoor! Je hebt het toch nodig, al is het maar om je financiën op orde te houden.
Dat laatste wist ik trouwens niet, interessant... zal wel tot een bepaalde leeftijd zijn neem ik aan? Vrieger kenden ze dat soort begrippen en regels nog niet natuurlijk.
Is sinds vorig jaar zo. Je krijgt geen diploma op mbo 4 als je niet rekent op havo niveau. Een van de redenen dat dochter terug is gegaan naar de havo, daar is het niet verplicht.
Volgens mij bestaat dit al bijna 20 jaar. Je valt tot je 16de onder de leerplicht, heb je na je 16de nog geen diploma dat voldoet aan die kwalificatieplicht, dan moet je tot je 18de onderwijs volgen. En daarvoor (in de tijd dat ikzelf op de middelbare school zat) bestond er een andere vorm van die kwalificatieplicht vanaf 16, dus ook toen kon je niet zomaar vanaf je 16de stoppen met school zonder diploma.