Ik weet het nog niet. Aan de ene kant denk ik dat het geen kwaad kan want engels is gewoon een taal die je over de hele wereld kan gebruiken. Aan de andere kant vind ik het wel belangrijk dat ze ook goed nederlands kunnen spreken. Dus als school er voor zorgt dat nederlands toch prioriteit 1 blijft maar daarnaast wel engels geeft vind ik het geen probleem. Mijn zoontje krijgt vanaf groep 1 al engels, niet zoveel maar toch genoeg dat hij in groep 3 waar hij nu in zit wel het één en ander al kan verstaan. Kinderen kun je het beste op jonge leeftijd een andere taal leren.
Ik ben het er mee eens dat het niet als 2e taal aangeleerd hoeft te worden, maar les er in sta ik 100% achter.
Ben voor. Dochter kijkt hier al veel engelse tekekenfilms en of you tube en ze zingt engels en zegt zelfs engelse woorden ze begrijpt mij in elk geval en ik haar. De school waar ze naar toe gaat krijgen ze ook in groep 1 al engens geen 50 procent maar denk 10/20 procent. Vind het alleen maar een goed idee. Van mij mogen ze er ook gelijk Frans en of Duits bij doen. Hoe meer talen je spreekt hoe mondiger je bent en overal kunt gaan werken later. Ik ben voor veel extra taal onderwijs. Heeft denk echt meer voordelen dan na delen. Wel Nederlands spreektaal op schoolplein en met gewone dingen. Ja ben denkt modern?
Wij hebben bewust gekozen voor een school waar vanaf groep 1 engels wordt gegeven. Dit wordt gedaan door een native speaker, dus iemand die de taal goed beheerst. Nu ze zo klein zijn pikken ze het nog makkelijk op. En ze doen het op een heel leuke speelse manier.
Ik vind dat kinderen in groet 1&2 vooral moeten spelen en moeten leren hoe het werkt op school. En zelfs in groep 3 vind ik dat er spelend les moet worden gegeven. Tegenwoordig word er al zo onwijs jong van alles van een kindje verwacht. Dus, nee. Ik vind dat ons kind geen engels moet krijgen in de kleuterklas.
50% vind ik veel, maar vroeg mee beginnen is goed voor het taalbegrip. Daar zou ik zeker achter staan, mits de leerkracht goed Engels spreekt (in ieder geval foutloos, accentloos bestaat in mijn ogen niet).
Precies. Een native speaker of iemand die minimaal op Hbo-niveau is geschoold in het Engels. En dat is een utopie, gezien (sorry) de uitstroom van de PABO tegenwoordig.
Ik ben voor, vreemde talen leer je veel beter als je daar in de kleutertijd mee begint. Wel een paar voorwaarden: het Engels van de leerkrachten moet echt goed zijn, het liefst (near) native speakers voor de klas, en er moet ook goede aansluiting met het middelbaar onderwijs zijn (zodat ze niet in de brugklas 'overnieuw' moeten beginnen en alle interesse in talen kwijtraken). Ik vind het erg jammer dat er alleen maar naar Engels gekeken wordt. Nederland heeft twee andere 'buurtalen', en een goede beheersing van Duits en Frans is even goed belangrijk, ook voor onze economie. Ik zie niet in waarom je geen tweetalig Frans-Nederlandse, Duits-Nederlandse of Arabisch-Nederlandse scholen zou kunnen hebben.
Mijn dochter gaat naar een international school en krijgt vanaf groep 1 Engels. Overigens was het in groep 1 nog voornamelijk het leren van de kleuren, dieren en cijfers in het Engels. Ze zit nu in groep 2 en leert nu ook bepaalde activiteiten in het Engels te benoemen zoals het buitenspelen, kringgesprek maar ook kledingstukken en Engelse woorden behorend bij een thema dat in het Nederlands behandeld wordt. (Bv de verschillende seizoenen maar ook Halloween feest) Dit Engels is geïntrigeerd in de normale lessen en wordt door de kinderen goed opgepakt. Daarnaast is er de mogelijkheid om 2 keer in de week extra Engelse les bij te wonen na schooltijd waarbij er ook al dieper wordt ingegaan op de grammatica en uitspraak. Het is wel zo dat er in groep 3 geen Engels wordt gegeven, dit omdat de kinderen zich dan volledig moeten concentreren op het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Verder is het gewoon vooral op een leuke speelse manier. Dus bv liedjes die ze in het Nederlands hebben geleerd leren ze vervolgens ook in het Engels. Mijn dochter leerde zo in groep 1 eerst dit liedje : Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag... Kun je zeggen, kun je zeggen welke dag het is vandaag? En als ze het liedje (en dus de dagen van de week) in het Nederlands beheersen wordt het liedje ook in het Engels geleerd. Wanneer er dan in het kringgesprek wordt gevraagd welke dag het vandaag is geven de kinderen ook eerst in het Nederlands en daarna in het Engels het antwoord. En zo is er bijvoorbeeld ook een liedje over de verschillen in het weer waarbij ze heeft geleerd dat je misty, cloudy, sunny & rainy hebt. Overigens bestaat deze school met dit principe al heel wat jaren want ik heb hier zelf ook op deze manier les gehad. De docenten spreken allemaal vloeiend Engels, doen hier ook examens voor en reizen ook geregeld af naar Engeland voor een werkweek etc.
Dat is niet meer in de kleuterklas et Word nu al veel van kleuters gevraagd. En het Word nog meer waarom de juf van mijn zoon besloten heeft om te stoppen je juf zijn. Wij leren als tweede taal Duits aan onze kinderen dat vind ik belangrijker als Engels. Aangezien we 5 keer in de week in Duitsland zijn
Maar waarom zou Engels niet op een spelende manier geleerd kunnen worden? Mijn dochter heeft op school met Halloween een heel leuk Engels liedje geleerd incl. bijbehorende bewegingen/dansje. Ze vond het liedje zo leuk dat de hele familie het tig keer heeft moeten horen en zelfs nu zingt ze het nog. Op deze manier heeft ze er wat Engelse woorden bijgeleerd.
Ik zie de meerwaarde er niet van. Je kan van kinderen niet verwachten dat ze weten wat ze zeggen als ze de betekenis van Nederlandse woorden niet kennen. Ik heb in België op school gezeten, in het grensgebied waar dus ook veel Nederlanders op school zaten. Het niveau van hun engels en ons engels, wat wij pas krijgen op de leeftijd van 12, was nagenoeg hetzelfde. Wel was het niveau van ons Nederlands tot 25% beter. Je merkte duidelijk het verschil tussen ons. Wij hadden het veel makkelijker met het begrijpen van Nederlands, terwijl een Nederlander het echt moest 'leren'. Nee ik zie dus geen meerwaarde. Kinderen zulle wel dingen oppikken en napraten maar weten niet of amper wat ze zeggen.
Ik hoef dan wel geen les te geven maar dit dus, bij Quinten op school hebben ze ook engelse les en hij pikt er flink wat van op maar om nu al 50% engels te doen vind ik veel te veel, laat ze maar eerst goed het NL onder de knie hebben qua lezen, schrijven en grammatica regels en dan komt ht engels er wel verder bij. Als ik soms berichtjes lees op oa fb denk ik dat iets meer aandacht voor geschreven nederlands niet verkeerd zou zijn .
Neen. Engelse les als in 2 uurtjes per week engels leren geen probleem mee maar echt een vak zoals geschiedenis al in het engels krijgen toch maar niet. En er mag al vroeg begonnen worden met engels te introduceren, daar heb ik helemaal niks op tegen. Bijvoorbeeld de ene week nederlandse kinderliedjes in de muziekles en de week erop engelse liedjes (wel met betekinis natuurlijk). Genoeg mogelijkheden om engels te introduceren tijdens de creatieve lessen (muziekles, knutselen, eventueel zelfs gym)
Dit dus vooral. Als er een goede bi-lingual school hier in de buurt zou zijn dan zou dat wel mijn voorkeur hebben maar alleen als het native speakers zijn en geen docenten die engels er een beetje bij doen.
JA! maar mijn kinderen zijn ook 2talig opgevoed, en ik vond dat lastiger worden toen de oudste 2 naar school gingen, ineens verdomden ze het om thuis Engels te spreken, terwijl ze niet anders gewend waren. Nu wonen we in Engeland en spreken we thuis juist Nederlands, buiten en tijdens homeschoolinggroepen spreken we Engels. Engels is ZO belangrijk, en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Nee, ik vind nederlands veel belangrijker. Vanaf groep 5 engelse les vind ik goed, maar dan gewoon hetzelfde als een taal/rekenles en niet een vak in het .
Hier al vanaf groep 2 Engelse les van een native speaker 1x per week. Bevalt heel goed! En dat gaat ook gewoon spelenderwijs... Net als dat ze spelenderwijs leren tellen en letters/cijfers leren. Waren dus op vakantie en ze snapte heel goed wat d'r Australische vriendinnetje bedoelde. Ze zal echt niet alles letterlijk hebben verstaan maar over het algemeen snapte ze het aardig. En ook haar ouders.... (Kinderen onder elkaar snappen elkaar sowieso beter op zich)... Snapte ze aardig. Niet verkeerd hoor! En jong aangeleerd gaat het veel makkelijker en leren ze het verschil op gevoel.
Mijn dochter krijgt wel engels vanaf gr1, maar dat is volgens mij 1x per week. Ze kan tellen in heel wat verschillende talen, in het Engels tot 100. Zij is er best in geinteresseerd en kan ook wel wat extra uitdaging gebruiken. Dus in die zin zou het voor haar geen beperking zijn tov het nederlands. Maar dat is nu, en ik vind 50% engels wel veel. Al lijkt het me zeker een verrijking om Engels ook als native taal te hebben. Lastig. Ik zou er denk ik niet voor kiezen, maar ik vind het niet verkeerd. Ik zou het wel een goed idee vinden om kinderen in een plusklas bijvoorbeeld extra Engels te geven, dat lijkt me wel heel nuttig.