Ik vind het oké als ze vroeg Engels krijgen. Maar groep 1 en 2 moeten ze al zo veel leren dus daar ben ik vooral voor het sociale leren. Daarna groep 3 (zit mijn zoontje nu) moeten ze leren lezen dat kost al veel energie en is nieuw. Daarna zou ik zeggen oké vanaf groep 4 vind ik het oké. Zijn de kinderen echt gewend aan school en kunnen ze lezen en schrijven.
Engels in de kleuterklas is natuurlijk ook gewoon spelen he Bij ons komt er 1x per week een native speaker die vragen stelt aan de kinderen, ze zingen liedjes en kijken tekenfilms. Klinkt niet als leren... Toch kon ze Engelstalige mensen op vakantie aardig verstaan. Ik denk... Dat de mensen die roepen ze moeten al zoveel leren... Te veel denken aan echte lessen ipv aan spelenderwijs leren zoals in de kleuterklas normaal is.
Ligt denk ik heel erg aan het kind. Ik vind de 'werkjes' die ze in de kleuterklas 'moet' doen, ook spelen. Kleuren, knutselen, letters en cijfers is voor mijn dochter spelen. Engels ook ja, ze pikken op wat ze leuk vinden. Maar dit geldt niet voor ieder kind. Als ze het niet leuk vinden, er geen zin in hebben, maar het toch 'moeten' doen, dan is het wel meer werken dan spelen.. Zelfs het blijven zitten op een stoel, luisteren, kost het ene kind totaal geen moeite, terwijl het voor een ander heel erg moeilijk is.
Het lijkt mij wel wat voor onze zoon. Hij is erg taalvaardig en heeft op het gebied van taal al een flinke voorsprong. Op het gebied van woordenschat gaat hij in de kleuterklas niet veel meer leren, ben ik bang. Dus zou het voor hem wel goed zijn als hij een goed aanbod in het Engels krijgt. Maar voorlopig is het op de meeste scholen nog niet zo ver hoor. Ik weet van één van de pilotscholen dat het een internationale school is. Dat is toch al een andere situatie dat een gewone basisschool. Ik weet niet hoe dat met de andere deelnemende scholen is. Ik sluit me wel aan bij de kanttekening van anderen dat de leraren dan ook goed Engels moeten spreken. En de meeste collega's spreken echt niet zo geweldig Engels dat ik zou willen dat ze mijn kind les geven. Dus dat vind ik nog wel een bezwaar.
Ik moest vooral heeeel erg lachen om het "voorbeeld" filmpje dat vanochtend bij het journaal was. "You take the page in front of you".. OMG! Prima hoor, engelstalig onderwijs, maar dan wel graag even een spoedcursus engels voor deze leerkracht....
Ik vind het prima dat ze Engels leren, heel goed zelfs, maar niet als vervanging van het Nederlands. En dat vind ik hier wel. Ze moeten eerst dingen maar leren in het Nederlands en dan pas Engelse woordjes erbij leren. En idd, de leraar moet dan wel goed Engels spreken en schrijven.
Ik zou Engelse les helemaal niet verkeerd vinden, ook al worden onze kinderen al 2talig opgevoed. Maar aardrijkskunde en geschiedenis in het Engels? Nee, dank je. Ik vind het landelijk niveau van geschiedenis en aardrijkskunde al zorgelijk, laat staan dat ze datgene wat ze leren in een andere taal krijgen. Geef ze San maar liever wat meer kennis binnen het vakgebied zelf.
Ja ik vind dat niet, we proberen ze juist de taal van hun vader (Turks) bij te leren dus vind Engels erbij nou niet echt nodig. Vooral omdat ze al redelijk laat gingen praten (ivm medische problemen). Dan zou ik als derde taal nog het liefste voor Arabisch kiezen. Mijn middelste (en binnenkort ook jongste) hebben wel een van oorsprong Britse juf op de psz die er dus weleens wat Engels tussendoor gooit. Vind dat verder geen probleem maar wil het niet als vast onderdeel in het lesprogramma.
Er zitten idd wel wat haken en ogen aan, de leraren zouden dan native speakers moeten zijn. Ik zou het voor mijn eigen kinderen niet willen omdat ze al tweetalig (NL/Turks) worden opgevoed, om er dan nog een taal bij te krijgen. Tweetalig VWO vind ik wel heel goed en daar zijn dan ook vaak echt native speakers als leraren. Mijn oude middelbare school doet dat, dat had ik echt wel gewild als dat er destijds al geweest was.
Ik zou een tweetalige school voor bijvoorbeeld Turks helemaal geen slecht idee vinden. Maar dan ook: goed opgeleide taalvaardige leerkrachten!
Op speelse wijze in de kleuterklassen, prima, maar aardrijkskunde en geschiedenis .. Ik vind dat de kwaliteit van het onderwijs nu al te wensen overlaat en daarbij zijn er ook kinderen die minder taalvaardig zijn, zo ontneem je hen de kans deze vakken goed onder de knie te krijgen. Ik snap dat men Nederland graag als een kennisland wil zien maar je mag niet vergeten dat we 1. ook handen nodig hebben en 2.niet iedereen het vermogen heeft om op HBO/WO niveau te presteren. We zouden beter investeren in goed georganiseerde middelbare scholen met structuur en zonder springuren, ik zie de hele dag door scholieren in hun uppie of in groepen door de stad dwalen. Ik heb zelf in Belgie op school gezeten en had gewoon elke dag van half 9 tot 16 les, met woensdagmiddag vrij. Tot je 16e mocht je tussen de middag niet buiten de poort en als er een leerkracht ziek was, zat je in een lokaal en moest je studeren. Rust, orde en discipline.
Wij hadden ook pas vanaf de 4e klas tussenuren, die niet opgevuld werden. Dus dan ben je ook een jaar of 16 toch. Weet niet of het tegenwoordig anders is, maar lijkt me niet. En Turks op school, dirksmama? Ik neem aan dat je bedoelt voor een beperkte groep dan, niet op grote schaal, zoals hier bedoeld wordt met het Engels..?
Mijn zoontje gaat straks ook naar een school met Engels vanaf de kleuterklas, maar alleen een paar woordjes en afentoe een versje. Ik zou 50% van de lessen echt teveel vinden, leren rekenen bijvoorbeeld is voor sommige kinderen al lastig genoeg, als dat nu ook nog in het engels moet. En als het hakkelend wordt gegeven omdat de juf ook niet meer precies alle juiste benamingen weet.. of met Nederlandse woorden ertussendoor.. dat lijkt me een gruwel. Daarnaast is het nivo in Engels wat Nederlandse kinderen hebben na de middelbare school echt al best hoog. En als het voor een vervolgopleiding verder uitgebreid wordt dan zit je op een prima nivo om overal ter wereld mee te kunnen draaien. Mijn man heeft voor zn werk veel internationale contacten in Azie en Rusland en de teleconferenties die ik weleens voorbij hoor komen zijn echt in miserabel steenkolen-engels de gemiddelde Nederlandse scholier steekt daar echt al met kop en schouders bovenuit . dus ik weet niet of er nou echt verbetering nodig is op dit punt.
Ik vind dat je je niet moet blindstaren op Engels. Er zijn meer talen die voor Nederland en in Nederland belangrijk zijn. Spaans, Arabisch, Frans, Mandarijn, Japans, Duits...allemaal wereldtalen, allemaal belangrijk. Dus waarom niet een paar scholen waar kinderen perfect Nederlands EN perfect Turks leren? Mijn dochter zat vroeger bij een Turkse gastouder, en begreep als peuter heel wat Turks. Jammer dat dat helemaal weg is bij haar, vind ik.
Voor dit soort meetings zou het handig zijn als er meer Nederlanders goed Russisch en Duits spraken...
Nee, sorry die logica ontgaat me. Duits, Frans en misschien Spaans nog evt, maar turks en chinees.. gaat mij echt te ver. Dat vind ik voor specifieke gevallen, als je als ouders van plan bent naar het buitenland te verhuizen oid. Vind je dit vanwege de multiculturele samenleving? Je kunt als Nederlander toch niet alle talen gaan leren. Ja, als je er aanleg voor hebt en het leuk vindt. Maar ik heb er echt geen behoefte aan om Chinees, Turks of Russisch te leren. Vroeger ook niet. Ik heb weinig met talen.
@Dirksmama hangt ervanaf, als je iets wilt verkopen en goed voor de dag wilt komen misschien wel. Maar als je als techneuten onder elkaar samen een hi-tech product inelkaar moet sleutelen, in verschillende locaties in de wereld, denk ik dat het handiger is als iedereen een beetje behoorlijk Engels spreekt. Je kunt niet van Nederlanders met een internationaal beroep verwachten dat ze ook nog 10 talen spreken op een nivo om hele technische discussies te kunnen voeren.