Hier gaat mijn zoon straks inderdaad naar een school waar vanaf groep 1 Engels wordt gegeven. Moet er wel bij zeggen dat hij al wat Engels spreekt en nog mee verstaat omdat wij regelmatig engelse vrienden over de vloer hebben. Daarnaast geeft les krijgen in het Engels hem hopelijk wat meer uitdaging op school straks. Hij loopt wat voor op leeftijdsgenoten en is nu bezig met lezen en schrijven. Maar ook voor kinderen die niet voorlopen kan Engels geen kwaad, nu pikken ze het inderdaad nog snel op. De Engelse lessen worden trouwens verzorgd door iemand die ook echt Engels gestudeerd heeft, zodat het niet fout aangeleerd wordt.
Waarom geen Russisch, Chinees of Japans jong leren? Engels behoort grof gezegd tot dezelfde taalfamilie als Nederlands, en is daarom gemakkelijker later bij te leren. En omdat het hele leven in Nederland toch al doorspekt is met Engels leren kinderen dat toch wel. Ik zou zeggen, liever energie, geld en moeite steken in andere talen die van economisch belang zijn en waar je minder op natuurlijke wijze mee in contact komt, zodat kinderen die talen ook beheersen. Ik spreek zelf 8 talen (niet allemaal even goed), en ik vind eigenlijk dat je in Nederland naast Nederlands en Engels nog minstens een andere taal moet kennen.
Engels vloeiend spreken zal een Nederlands kind op een Nederlandse school toch niet lukken. Voor de rest had ik het absoluut niet over een andere taal ipv Engels. Engels leren ze in Nederland echt wel, onze maatschappij is zo veramerikaanst dat ze Engels overal tegenkomen. Beginnend bij tv, internet en muziek. Plus zit Nederlandse taal vol met woorden afkomstig uit het Engels, dus zo moeilijk is Engels niet te leren. Naast Engels wordt echter te weinig aandacht besteed aan andere talen. Zelfs Duits en Frans zijn ver onderbelicht binnen het onderwijs.
Ik denk dat het niveau van Engels toch wel meevalt hoor (van onze generatie iig). Het is denk ik niet voor niets dat t tegenwoordig al vroeger wordt gegeven. Er wat van kunnen brouwen en jezelf verstaanbaar kunnen maken, is toch wat anders dan het op een goed niveau spreken en lastige wetenschappelijke teksten net zo makkelijk kunnen lezen als wanneer dat in het Nederlands is. Dat ligt denk ik ook wel aan je talenknobbel/interesse. Ben het met jullie eens dat bijv Duits of Frans (óf een andere taal) best ook wat beter zou mogen. Máár imo niet perse voor iedereen. Tja en dat wordt lastig als je het op basisscholen gaat aanbieden, want daar is sowieso weinig onderscheid in niveau/toekomstperspectief. Maar volgens mij zit er ook wel een stijgende lijn in. Ik heb Duits en Frans na de 4e nog mogen laten vallen; tegenwoordig hoort het standaard bij het eindexamenpakket. Maar persoonlijk mis ik het niet en een heleboel mensen met mij, denk ik ook niet. Tja, ik weet niet of economisch landsbelang ook bij persoonlijke algemene ontwikkeling hoort. Voor mij iig weinig. Het overgrote deel van de bevolking heeft er geen jota aan om chinees of russisch te kunnen spreken.
Ach nee, Nederlanders overschatten hun kennis van het Engels vaak nogal. En dat komt nogal, nou ja, 'grappig' over soms. De meeste Nederlanders zijn heel goed in Denglish.
Ik zou het zeker doen. OK, ik heb momenteel geen keuze (ik woon in een Engelssprekend land) maar als ik nog in NL zou wonen, dan zou ik mijn kinderen op zo'n school zetten. Ze worden dan feitelijk tweetalig opgevoed, ik vind dat alleen maar handig Mijn man en ik voeden onze kinderen ook tweetalig op.
Mijn zoontje moest laatst "I can" opschrijven en dat moest toch zeker "I ken" zijn. Want je hoort toch duidelijk de "k" en de "e". LOL
Dat is voor niet-Nederlanders niet anders hoor. Werk voor een zeer grote multinational met Engels als voertaal. Steenkolenengels is absoluut niet voorbehouden aan Nederlanders. En ook zeker in de hogere functies verbaas ik me weleens over hoe verschrikkelijk slecht het soms klinkt.
Klopt, hoor ik hier in de Nederlandse expat gemeenschap helaas ook veel te vaak. Als wij niet naar het buitenland waren verhuisd hadden we onze kinderen in NL op een internationale school gedaan, dus ik moedig Engels alleen maar aan op het Nederlandse basisonderwijs. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten, mits je goede native speakers hebt kunnen jonge kinderen prima meerdere talen vloeiend leren. Ik ben zelf drietalig opgevoed, waaronder Engels. Ik heb er al mijn hele leven enorm profijt van, zowel privé als carrière matig. Het zou zonde zijn om jonge kinderen niet de kans te geven minstens één taal naast het Nederlands op jonge leeftijd vloeiend te leren, met Nederlands kom je tenslotte niet erg ver buiten Nederland zelf. Onze kinderen hebben het enorme geluk DE twee wereldtalen vloeiend te spreken, lezen en straks ook schrijven, ze zijn drietalig. Ze zitten op een internationale school waarin ze volledig worden ondergedompeld in drietalig onderwijs, waarin Engels en Mandarijn ('Chinees') de hoofdtoon voeren. Ze weten niet beter en waren nog peuters toen we hier kwamen wonen, ze hebben het enorm snel opgepikt. Ze ervaren het absoluut niet als een extra belasting o.i.d. en ik merk dat het hun algemene ontwikkeling en snelheid van dingen oppikken alleen maar ten goede is gekomen. Het Nederlands hebben we trouwens geheel laten vallen, kunnen ze later wel leren als ze die behoefte hebben.
Ja, dat is het probleem als je de taal niet als jong kind hebt geleerd, als je ouder bent kan je de taal nooit meer vloeiend en accentloos leren spreken. En Denglish is behoorlijk tenenkrommend inderdaad.....
Ik vind Nederlands juist wel belangrijk. Het is nog steeds de hoofdtaal van onze kinderen. Maar ik ben zelf eentalig opgevoed dus dan is het eigenlijk logisch. Bovendien heeft mijn oudste nog in Nederland een paar weken basisschool gedaan. In plaats daarvan hebben wij het Duits laten vallen. Hij kan het nog goed begrijpen maar praten gaat niet zo makkelijk meer. Dat is aan de ene kant natuurlijk zeer jammer maar aan de andere kant ook goed. Onze oudste zoon krijgt vandaag zijn eerste Arabische les en het zou gewoon te veel worden. Op dit moment Nederlands, Russisch, Engels en Arabisch. Ik heb niet de tijd om ook nog Duits bij te houden.
Verschil (is mijn ervaring tenminste) dat andere nationaliteiten zich nog wel eens excuseren voor de kwaliteit van hun Engels
Ik heb met mijn havo-niveau Engels prima kunnen meekomen op hoofdzakelijk Engelstalige universiteit en heb ook jarenlang gewerkt voor een Amerikaans bedrijf. Engels op academisch niveau leer je natuurlijk binnen je eigen vakgebied, en een taal leer je voornamelijk al doende. Ik kan de wetenschappelijke artikelen binnen bijv medische of natuurkundige wetenschap toch amper lezen, in welke taal dan ook. Wat accent betreft: het is geen schande om niet accentloos een taal te spreken als je niet in het land zelf woont. En daarnaast: welk Engels wil je het kind leren? Er zit een wereld van verschil tussen het accentloos spreken van Brits Engels tov Amerikaans Engels. En alle andere Engelstalige landen. Elk land heeft haar eigen uitspraak, wat volkomen logisch is gezien de taalachtergronden. Tijdens mijn werk en studie heb ik diverse cursussen en seminars gevolgd op wereldwijd niveau, en van vond het juist mooi dat vrijwel iedereen Engels op een andere manier sprak. Al deze mensen worden daarmee helemaal niet beperkt in hun carrière. Kijk alleen maar naar hoe Duitsers en Fransen Engels spreken, alsof het ze beperkt in hun groei en ontwikkeling.
Ik vind een accent ook niet erg, dan kun je het nog vloeiend spreken en verstaan. Het is sowieso afhankelijk van je aanleg en interesse hoeveel je opsteekt op de middelbare school. Maar hoe jonger je er mee begint, hoe hoger het niveau uiteindelijk wordt.
Nee ik zou mijn dochter er niet naar toe, naar een school waar ze in groep 1 al 50% Engels spreken. Een Engelse les tussendoor ok, zou ik ook niet percee voor kiezen maar daar zou ik in kunnen komen 20min per dag of maar 50% van de dag Engels praten nee. Leer onze kinderen maar eens eerst goed Nederlands ik ben juf en de Nederlandse taal is echt al moeilijk genoeg! Genoeg uitvallers ieder jaar weer op de Cito. Eerst Nederlands de rest komt later. Ik vind ook dat ze de kinderen eens 'kind' moeten laten. Ze willen en moeten steeds vroeger steeds meer. Ze moeten later nog genoeg laat ze nog even lekker genieten van het kind zijn!
Maar als juf zou je dan toch moeten weten dat twee- en drietaligheid juist een voordeel is? Of zie je meertalige kinderen in je klas als een soort vloek? Een kind dat gedoemd is? Of raad jij anderstalige ouders aan vooral thuis Nederlands te spreken? Ben wel benieuwd Juffie26. Toen mijn kind voor enkele weken op een Nederlandse school meedraaide, had hij geen enkele achterstand ten opzichte van de eentalige kinderen.
Accent vind ik prima, niets mis met laten horen waar je vandaan komt. Maar het wordt pijnlijk als mensen iets anders zeggen dan ze denken te zeggen. Politici zijn daar goed in Dunglish - Wikipedia, the free encyclopedia