Mijn man heeft een nieuwe baan en we komen er niet helemaal uit. Wettelijk gezien mag je volgens mij 160 (40 uur per week x 4 weken) meenemen naar de nieuwe werkgever. Hij kan per 22 mei beginnen bij zijn nieuwe baan (waarschijnlijk gaat hij vanaf 1 juni starten) Hij heeft ook overuren staan en die kun je niet meenemen. Die laat hij dan uitbetalen. De zomer moet nog komen natuurlijk, dus hij heeft nog wel uren nodig. Help
Volgens mij is overnemen van uren niet vanzelfsprekend, dat is iets voor de onderhandeling. Ik denk zelf dat hij naar rato wettelijke uren krijgt en naar rato bovenwettelijk. Hetgeen hij niet gebruikt heeft zal worden uitbetaald. Naar rato zal zijn 7/12e omdat hij 5 maanden daar niet heeft gewerkt.
https://www.rendement.nl/vakantiedagen/nieuws/vragen-over-vakantie-en-verlof-mee-naar-nieuwe-werkgever.html Hier staat het wel duidelijk.
Ik voel mij heel dom maar snap het nog steeds niet. Mag mijn mam dan sowieso zijn wettelijke 160 uur meenemen ? Ze lijken niet helemaal op de hoogte te zijn van deze regeling. Wij hebben al meerdere vakanties gepland. Vandaar mijn stress
Voor zover ik het begrijp wel, hij krijgt de uren nu wel uitbetaald, en neemt ze dan straks onbetaald op. Alleen hoeven ze er niet mee akkoord te gaan. Maar hij kon bij sollicitatie toch aangeven dat je wel al vakanties had staan, dat heeft mijn man gedaan. Mocht hij niet uitkomen met de vakantie uren, neemt hij onbetaald verlof op.
Ze worden uitbetaald nu wat hij nog als restant heeft staan op uit dienst datum, oude werkgever stelt verklaring op met hoeveel uren dat waren en of ze wettelijk/bovenwettelijk waren etc, nieuwe werkgever geeft dan onbetaald verlof voor die dagen. Dus hij krijgt die dagen geen salaris! Maar ik zou dat goed in de onderhandelingen meenemen want nieuwe werkgevers zitten daar écht niet op te wachten lijkt me..
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik ben heel vaak geswitched van baan, maar moest steeds mijn uren opmaken of laten uit betalen. Ik zou personeelszaken van de nieuwe werkgever bellen om te informeren. Want kan mij voorstellen dat een nieuwe werkgever niet zit te wachten op dat een nieuwe werknemer veel afwezig. Plus het moet ook kunnen qua vakanties met de bezetting.
Ik heb het in de 19 jaar dat ik loonadministratie ben (met t hele team hebben we zo'n 800 klanten), nog nooit meegemaakt dat t gebeurde. Ik zou er als werkgever geloof ik ook niet echt blij van worden. Zelf hebben wij een individueel keuzebudget. Je kunt hiermee ook uren kopen, dus dan zou je wel een eindje op weg komen.
Maar als werknemer heb je toch recht op vakantie ook al heb je een nieuwe baan? Bijna iedereen is toch 3 weken vrij ergens in de zomer? Of zie ik dat verkeerd
Nou, als je vlak voor de zomer een nieuwe baan aanneemt zie ik meestal dat men maar 2 weken opneemt. Tja, het is niet verplicht om van werkgever te switchen. Je kunt het vragen of het mogelijk is een week onbetaald verlof op te nemen, maat als ze daar niet om staan te springen, dan zou ik mij recht (wat jij aanhaalde, maar waar ik het bestaan niet van kende) niet gaan halen, dan maak je niet echt een lekkere indruk lijkt me. Als er vakanties gepland staan en je er mee in de problemen komt had je man dat duidelijk aan moeten geven bij de gesprekken voor hij de baan aannam.
Heeft hij dat niet van tevoren aangeven? Ik spreek dagelijks sollicitanten en die hebben vaak al vakanties staan en dat is dan geen probleem. Die bouwen meestal per maand vakantierechten op en het kan zijn dat ze dan even tijdens de zomer een stukje de min in gaan maar tegen het einde van het jaar is dat een stuk bijgetrokken. Kortom: gewoon in overleg gaan dus!
Maar als je net voor de zomer in dienst komt dan kan het toch zijn dat je onvoldoende uren nog op hebt gebouwd? Ik krijg zelf met mijn 32 uur iets van 150 uur per jaar. Als ik het eerste half jaar niet hier werk dus maar 75 uur en daarmee kan ik geen drie weken zomerverlof opnemen dus.
Dan neem je toch onbetaald verlof op. Zeker als je veel overuren hebt laten uitbetalen, is dat geen probleem lijkt me.
Ok, bedankt dames! Mijn man en ik werken al heeeel lang bij dezelfde werkgever, dus we wisten dit oprecht niet. Mijn man gaat in overleg
Ik begin in juni met mijn nieuwe baan en ik heb in juli en augustus gewoon 3 weken vakantie. Ik wist niet eens dat dat niet zou kunnen omdat je pas net in dienst treed. Gister had ik de roosteraar nog aan telefoon op mij in te plannen en die heeft dat ook niet benoemd.
Nee, dat is ook niet de taak van de roosteraar, die gaat er van uit dat je zelf op de hoogte bent van het aantal uren wat je te besteden hebt. Heel simpel, als je 1 juni begint, dan heb je 7/12 van de totale vakantie uren op jaarbasis te besteden. Ze zouden het kunnen vermelden voor je in dienst treedt, maar dat is mij nog nooit gebeurd. Ja, wel hoeveel uren ik op jaarbasis heb, maar dan reken ik zelf al uit hoeveel ik te besteden heb. @TS: vakantiedagen bijkopen is wellicht ook nog een optie!
Zo heb ik nog een jaar onbetaald ouderschapsverlof (werkte toen 32 uur, wv 8 ouderschapsverlof) heb alleen geen verklaring...hmmm werk nu 24 uur en heb nog een kind, als ik ouderschapsverlof opneem worden ze gek. vakantiedagen meenemen heb ik ook nog nooit gedaan. Ik kreeg alles uitbetaald, tot grote vreugde van de fiscus. Maar bovenaan je salaris, dat is wel een mooi plaatje.
moah de fiscus snoept graag mee dus je buffertje wordt wel wat kleiner. Verwacht zeker geen maandsalaris extra (al zou t qua aantal uren het niet ontlopen)