Hoi allemaal, Even een vraagje voor mijn zus. Zij woont al een hele tijd in Parijs en is nu ook in blijde verwachting. Nu weten we dat we in NL de kazen met daarop vermeld au lait cru beter kunnen laten staan in de zwangerschap. Nu verkopen ze in Frankrijk kaas Comte en Emmental. Daarop staat vermeld lait cru. Dit zijn wel kazen met een harde korst en hier in nl kan je Emmental wel gewoon eten toch? Weet iemand hoe dit zit en of het dan ook voor de geraspte kaas geldt? Alvast bedankt.
Ik weet dat comte hier in NL niet mag... Emmentaler weet ik zo niet. Maar ik zou t risico niet nemen.
Lait cru mag sowieso niet, in welke vorm dan ook (hard, zacht, geraspt, etc). Heel veel kazen in FR zijn van rauwe melk dus toch maar goed opletten.
Als je twijfelt gewoon vermijden. Woon zelf in Frankrijk en staat altijd duidelijk aangegeven. Voor zover bij mij bekend mag je alle harde kazen en (zachte) kazen uit gepasteuriseerde melk eten. Parmezaanse kaas is bijv ook vaak uit lait cru gemaakt maar mag je wel hebben.
Kazen als comté, emmentaler en beaufort zijn kazen 'au lait cru' maar 'à pâte cuite'. Ze zijn dus verhit. Ik lees op veel sites dat je de kazen daarom dus kunt eten tijdens de zwangerschap. Ik ken veel vrouwen die het gewoon zonder problemen eten tijdens de zwangerschap. Je moet wel goed de korst verwijderen. Op weer andere sites lees je dat de kazen zijn verhit tot 55 graden en dat dit niet 100% van de bacteriën dood maakt. Voor de zekerheid heb ik dus besloten om het niet te eten Maar misschien ben ik over-voorzichtig Volgens mij heb je trouwens wel ook emmentaler van gepasteuriseerde melk.
Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting, vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een fout kaasje is gegeten. Het gaat dus vooral om Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola. Daar moet je mee opletten als ze gemaakt zijn 'au lait cru'. Emilie
Harde kazen van rauwe melk (lait cru) mogen wel. De listeriabacterie heeft vocht nodig om te overleven, in harde kazen zit niet genoeg vocht. Je kan als stelregel nemen dat kaas die je met een kaasschaaf zou kunnen schaven altijd veilig is of hij nu van rauwe of gepasteuriseerde melk gemaakt is.