Lena is nogal eigenwijs. (Doorgaans erg lief en makkelijk maar d'r eigen willetje is al redelijk sterk ontwikkeld zeg maar) Avondeten ging de laatste maanden redelijk en sinds ze op het kdv zit eet ze 's avonds echt heel goed. Maar sinds drie dagen is ze opeens zo verschrikkelijk vervelend met eten! Zodra ze avondeten voor zich krijgt, gaat ze huilen en in d'r ogen wrijven (terwijl ze echt niet moe is en ze het eten gewoon lust). We krijgen er geen hapje in. Het vervelende is, zodra de koelkast open gaat, (en ook als ie niet opengaat trouwens) gaat ze wijzen naar de toetjes en aangezien ze die dan ook niet krijgt, zitten we dan met een schreeuwende, huilende, zeurende half overstuur zijnde dreumes Normaal kreeg ze gewoon een toetje als ze lekker gegeten had, maar ze vroeg er nooit zelf om eigenlijk. Dit gedrag is echt helemaal nieuw voor me en die ongelofelijke toetjes-obsessie ook. Het vervelende is nu dat ze al drie dagen geen fatsoenlijk avondeten op heeft, maar ook overdag al zo begint te doen. Ze zit 's ochtends met d'r ontbijtspulletjes, ik pak melk voor in de koffie, ze begint naar de toetjes te wijzen en er is niets goed meer. Dacht eerst nog dat ze misschien last had van tandjes en daarom zacht eten wilde, maar ze eet wel andere (harde) dingen, dus dat is het denk ik niet... Iemand tips hoe om te gaan met zulk gedrag?
Krijgt ze wel haar toetje na het eten gewoon? Of nu helemaal niet meer? Ik zou denk ik, voor m'n eigen gemak, de toetjes 'verstoppen' in de koelkast, achter wat anders, zodat je niet continue dat gevecht aan hoeft te gaan.. En verder het gedrag negeren. Wil ze niet eten? Prima. Toetje en klaar. En dan volhouden, want het zal vast een fase zijn, wel vermoeiend en vervelend overigens.. ik herken trouwens wel het 'in de oogjes wrijven' en doen alsof ze moe is, als ze haar zin niet krijgt...
Wat wij al snel deden, iets wat ze lekker vond in het vooruitzicht stellen en dan at ze haar andere eten ook goed. Lekker is hier bijvoorbeeld: appelmoes, kaas, kroepoek. Desnoods pak jij dus een toetje erbij en zeg je dat ze een hapje mag, als ze eerst eet wat jij voor haar klaarlegt, dus bijv. 2 hapjes van avondeten, wat ze dus op zich wel lekker vindt maar nu weigert te eten . Hier gaat het nu nog steeds zo trouwens, Eva is een echte pietlut met eten en nu leert ze door deze 'methode' wel dingen eten. Maar vaak eet ze ook wel gewoon omdat ze nu steeds meer dingen echt lekker gaat vinden.
Ze zeggen toch juist dat je een toetje niet als beloning moet inzetten? Anyway ik zou het gedrag zo veel mogelijk proberen te negeren. Eet ze niet, dan eet ze niet, wil ze wel een toetje (op het moment dat een toetje normaal is!!!) dan krijgt ze een toetje, maar niet extra ofzo. Ze gaat vanzelf wel weer eten. Wordt het echt erger, dan zou ik tussendoortjes ook minderen zodat ze honger krijgt en de belangrijke maaltijden wel gaat eten. Onze Demi heeft ook zo nu en dan van die dagen dat ze amper warm eten eet. Wij negeren het, want we weten inmiddels uit ervaring dat het vaak maar een paar dagen duurt en dan gaat ze ineens beter eten. Probeer er vooral geen gevecht van te maken, want dan is het einde gauw zoek
nooit een toetje als beloning geven, daarmee leer je een kind dat je jezelf kunt belonen met snoep en dat kán leiden tot eetproblemen op volwassen leeftijd. (dit was mijn afstudeeronderzoek ) volhouden, als ze niet eet, dan eet ze niet. savonds wel een (klein) toetje geven. ze krijgt vanzelf honger en dan eet ze de rest ook wel weer.
hier geven wij wel een toetje al eet meneer dan verder weinig krijgt niet extra vla of zo als hij niks gegeten heeft ik vind dat vla bij de maaltijd hoort.... melkproduct he
Wij hebben ook eigenlijk altijd wel een toetje gegeven, onder het motto "dan eet hij in elk geval iets". Dus niet als beloning, maar gewoon als onderdeel van het avondeten. Mijn oudste heeft ook 1,5 jaar lang nauwelijks avondeten op, alleen elke avond een schaaltje kwark of bakje frutapura. Hij werd wel een beetje mager op een gegeven moment, maar net toen ik me daar zorgen over begon te maken begon hij te eten. Het is nog steeds een slechte eter, maar hij is wel een kilo aangekomen in een half jaar tijd. Wat wij nu wel sinds een hele tijd doen, is zeggen dat hij in elk geval 2 happen moet eten, omdat hij 2 jaar is. Hij kan op z'n kop gaan staan, maar die twee happen gaan erin. En voordat hij 2 happen groente op heeft, krijgt ie ook geen vlees. Hij weet het inmiddels, dus meestal schrokt ie dan gauw twee boontjes of worteltjes of zo naar binnen om dan met groot plezier zijn aardappels en vlees op te eten. Een toetje krijgt hij sowieso wel of hij nou wel of niet die groente op heeft (nog steeds datzelfde motto haha).
Ik heb ook eens gelezen dat een toetje gewoon bij de maaltijd hoort ongeacht of er wat gegeten is van de warme prak. Roos zit nu ook in zo'n fase. Wij maken geen strijd van het eten. eet ze niet, dan niet. Ze moet wel aan tafel blijven zitten tot we gezamelijk het toetje gaan eten. Soms wil ze na een tijdje toch wat warm eten, dat is dan ook goed.
Ik sluit me aan bij de rest...wil ze niet eten? Prima dan gaat het bordje weg. Dan wacht maar tot de rest klaar is en dan nog een toetje. Zo doen wij het als Luca niet wil eten.
We zitten hier ook in een geen warm eten willen fase. Dan krijgt hij de keuze warm eten of een plak brood. Wil je beide niet? helaas dan ook geen toetje want dan heb je geen honger toch? Eet hij wel zijn brood dan krijgt hij dus ook zijn toetje. Niet helemaal volgens de regels maar ach, als hij maar eet denk ik dan maar. Dat warm eten komt vanzelf. Maar het is echt 1van die twee en geen snoepjes of koekjes vanaf half 4 want om 6uur eten we. Dus trek heeft hij meestal wel. (Wel drinken natuurlijk) Liefs Janna
Hier hoort een toetje bij de maaltijd. WIj eten het zelf niet maar Esmee dus altijd. Ook als ze niet wil eten. Esmee heeft een periode gehad van zo'n 2 maanden dat ze amper at. Maar het toetje kreeg ze altijd. Omdat dit bij de maaltijd hoorde. Nu eet ze overigens gewoon weer alles. Gewoon een fase maar oh wat ben ik blij dat die over is!
Tja, een toetje als beloning, ik vind het niet verkeerd om een lekker toetje in het vooruitzicht te stellen als ze goed eet. En als ze weigert goed te eten dan een minder lekker toetje. Maar hier werkt dat toch niet, Eva wil heel vaak helemaal geen toetje. Maar ze is dol op gebakken aardappels en vissticks, als ze dat eet halen we vaak haar bord even weg en leggen groente op haar blad neer en dan moet ze eerst dat eten en dan krijgt ze daarna weer aardappels. Is ook een soort van belonen, maar zo krijgt ze wel groente binnen, anders eet ze dat dus helemaal nooit. En zo blijft het leuk. Het is ook niet dat Eva verder veel tussendoortjes eet en zeker geen koek enzo (eet ze eigenlijk haast nooit), ze eet eigenlijk alleen maar fruit of wat brood als tussendoortje.
Ik zou het (tijdelijk) toch als beloning gebruiken. Of, nou ja, als chantagemiddel . Geen warm eten = geen toetje. Mijn zoontje had een paar maand geleden een probleem met zijn slab, die wilde hij niet om. Wij hebben gezegd: geen slabje om = geen eten. Het was een weekend doorbijten (heel moeilijk) maar op maandagochtend was er ineens niks meer aan de hand En vooral volhouden, dat is het belangrijkste! Als ze dan geen ontbijt wil (of welke maaltijd dan ook), jammer dan. Vooral geen toetje geven op tijden dat het niet "normaal" is, als ze honger heeft gaat ze echt wel eten is mij verteld. Succes!
Joey heeft ook een niet eten fase. Ik maak me er geen zorgen om, hij heeft reserves genoeg. Maar wij straffen nooit door hem zijn toetje te ontnemen! Hij mag een danoontje/kwarkje/yoghurt met Frutapura, ongeacht zijn bordje leeg is of niet. En wat hier helpt; Volwassen bestek! Sinds we die geven eet hij beter dan wanneer hij peuterbestek krijgt.
hier nog een moeilijker eter idd alleen toetje het is een fase dan eet ze een week goed en dan moet ze er weer niks van hebben we maken er geen big deal van dan toch lekker niet eten ze krijgt vanzelf honger in het begin was ik bang dat ze dan snachts van de honger wakker werd maar niks is minder waar ze gaan vanzelf weer eten
Hier is de regel echt, bord niet voor minimaal 3/4 leeg dan geen toetje. Als je je bord niet leeg kan eten dan heb je dus blijkbaar ook geen trek genoeg voor een toetje. enne, melkproducten krijgt noah genoeg binnen met glas melk smorgens. Maar verder maken wij ook geen strijd van het eten, wil je niet dan niet... meestal als ik het bord dan voor m laat staan met zn vork erbij gaat ie vanzelf wel prikken als ie merkt dat er geen aandacht aan besteed word, maar er zijn ook avonden dat ie gewoon zonder eten naar bed gaat.. jammer dan, dan eet ie smorgens meer..