Ik heb 3kg tomaten geplukt en ben pastasaus aan het maken. Kan ik dit heet in de fles doen en zo bewaren of moet ik het nog wecken?
Hoelang wil je het bewaren? Om het langer te bewaren zal je het inderdaad moeten wecken. Andere optie is invriezen.
Ik denk dat het hooguit een maand mee gaat gezien de hoeveelheid pasta die wij eten. Het hoeft dus geen jaren op de plank te staan. Momenteel geen ruimte in de vriezer, daarom wilde ik het in flessen bewaren, maar voor die paar liter de grote ketel er bij te pakken vind ik ook weer zoiets
Pastasaus kun je niet op de kop wecken, zoals met iets in zuur. (Al hoeft op de kop ook niet maar he das een andere vraag haha) mijn advies zou wel zijn om m te wecken. Dan blijft hij zeker weten houdbaar
Mocht je toch ergens nog een plek hebben. Ik vries pastasaus altijd in in ziplock zakjes. Super plat!
Of allemaal dezelfde formaat bakjes kopen die goed passen in je lade. Herbruikbaar, dus ook beter dan wegwerp.
Op zich zijn tomaten al erg zuur. Ik maak ook wel tomatenjam en chutney wat niet geweckt wordt. Was even aan het googlen geslagen en vond een recept waarin het in potten (op de kop ) ingemaakt werd en 3 maanden houdbaar zou zijn. Door te wecken kan je het natuurlijk jaren bewaren maar als het zo in de fles (deksels hebben geplopt) een maand houdbaar is zou ik al blij zijn. Het is heet/kokend de fles in gegaan en langzaam gekoeld. Nu de deksels hebben geplopt is wecken ook niet handig meer. Dan moet ik ze eerst weer open maken neem ik aan?
Hier wordt zoveel mogelijk geconserveerd in potten behalve dat wat me altijd mislukt (bonen, wortelen). Zo min mogelijk zakjes in de diepvries in ieder geval, maar bakjes nemen natuurlijk meer ruimte in.
Ja dat doe ik al jaren maar dat neemt vrij veel plek in en ik zou toch liefst alles wat we krijgen of uit de tuin halen kunnen invriezen ( nu geef ik veel weg maar eigenlijk zou ik zo verse producten liever zelf houden) Omwille van het wegwerpen was ik wel al eens gaan googlen en zag al wat herbruikbare zakjes ook, mss kunnen die wel.
Ik heb die herbruikbare zakjes sinds een paar dagen, nog nauwelijks ervaring. Ze zijn wel stugger en ik denk als je ze een beetje aanduwt in de vriezer, er een kans is dat ze open springen.
Wat je evt kunt doen wanneer je iets in een bakje invriest, is het daarna in een (herbruikbaar) zakje te stoppen.
Maar dan heeft het de doosjes vorm natuurlijk al. Ik ga het gewoon al eerst eens proberen met de zakjes die ik liggen heb. Mss vind ik het wel helemaal niets en lijkt het in mijn hoofd interessanter dan dat het echt is
Ik doe ziplockzakjes vullen met warm water en sop en dan dicht, even mee spelen en goed na spoelen, dan zijn ze afgewassen en kun je ze hergebruiken. Ik gebruik wel dezelfde zakjes voor het zelfde weer, dus altijd pastasaus in zakjes van pastasaus. Zolang de zakjes heel zijn kun je ze prima hergebruiken.
Ik maak alles in potten in, zonder te wecken. Ook niet zure dingen zoals pruimen en appelmoes. Pot (of fles) goed schoonmaken. Beetje water in doen en in de magnetron of de oven, dat hij goed heet wordt en steriliseert. Water er uit en direct afvullen met de hete vloeistof die je wilt bewaren. Vullen tot de rand, er mag geen lucht bij. Randjes schoonmaken met een doekje. Deksel er op en op de kop af laten koelen. Dan plopt het deksel weer een blijft het makkelijk jaren goed. Ik heb mijn hele bijkeuken vol staan. Beter voor het milieu, geen kosten van vriezer en wegwerpzakjes