Erkennen/samenlevingscontr. trouwen!? Help!

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door , 15 mei 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. edithdeb

    edithdeb Bekend lid

    28 dec 2007
    544
    0
    0
    huismoeder
    noordholland
    zover bij mij bekent is is geregistreerd partnerschap. exact het zelfde als getrouwd zijn. je heb dan net zoveel rechten als iemand die gewoon echt getrouwd is.
    alleen geld het in het buitenland niet.
    als je dus geregistreerd partnerschap zou doen en je ook de naam van je man wil dragen kan dit maar dan moet je er wel rekening mee houden dat als je naar het buitenland gaat op vakantie dat je dat dan regeld onder je meisjes naam anders geld het niet..

    mijn vader en vriendin hebben het en mijn zwager en schoonzusje hebben het voor ze moest bevallen van haar zoontje ook laten doen. omdat ze niet wilde trouwen, maar dat geregel niet wilde.

    dus volgens mij is dit wel een goede optie voor je alles geregeld en je heb de rechten enplichten als een getrouwd stel.
    maar dan stukken goedkoper en inderdaad een feest met alles er op en der aan is altijd nog te regelen.

    succes meid
     
  2. KersjeB

    KersjeB Bekend lid

    23 apr 2008
    820
    0
    0
    Hey kleinwondertje!

    Om te beginnen:
    Lekker op de roze wolk blijven zitten en niets van je schoonpa aantrekken. Dit is jou/jullie leven en het enige waar hij gelijk in heeft is dat jullie het goed moeten regelen, juridisch gezien, mocht een van jullie het leven laten.

    Wij gaan waarschijnlijk voor een geregistreerd partnerschap. In verband met jullie kindje is het enige verschil met trouwen dat je wel nog je vriend het kind moet laten erkennen. Het ouderlijk gezag was tot een paar jaar geleden hier niet in geregeld, maar dat is tegenwoordig dus ook!

    Persoonlijk heb ik niets met trouwen, dus daarom kiezen wij daar niet voor. Maar ik vind het wel erg leuk om samen ergens geregistreerd te staan en het is in sommige landen ook wel handig dat er dan in je paspoort staat dat je partner bent van (of je kunt zelfs zijn naam al aannemen). Dit voorkomt dat je met een probleem zit als jij alleen met je kind weg wilt (dit geldt overigens niet voor europese landen hoor, maar meer de 'vage' landen zeg maar).

    Als je nu niet voor trouwen wilt kiezen, omdat je dat leuk over 2 jaar wilt doen, met die kleine erbij, jij in je mooie jurk etc etc, dan kun je een ger. partnerschap dus eventueel nog overwegen en dan dus later trouwen. Dit registreren is overigens in veel gemeentes op bepaalde tijdstippen ook gewoon gratis! Dat kun je wel terug vinden op de website van je gemeente.

    Op postbus51.nl onder 'Familie en gezin' kun je trouwens ook veel vinden over deze voorwaarden en de overeenkomsten en verschillen.
    Een ger. partnerschap betekent bijv wel dat je automatisch in gemeenschap van goederen samen leeft. Wil je dit anders regelen dan moet dat wel via de notaris en zul je dus wel kosten hebben.

    Succes met je keuze en zorg dat het jullie eigen keuze is in ieder geval!
     
  3. Joycie02

    Joycie02 Bekend lid

    12 apr 2007
    635
    0
    16
    Ik wil daar toch nog even wat aan toevoegen:
    Als je geen samenlevingscontract hebt en je woont nog geen 5 jaar samen, dan heb je belastingtechnisch nog niet de status van partner. Dat betekent heel zwart-wit gezegd dat je belasting moet betalen over datgene wat je van elkaar erft (denk bv aan uitkering levensverzekering). Ik neem aan dat dat niet de bedoeling is!

    Het feit dat het huis op 2 namen staat betekent niet dat igv overlijden het ene deel automatisch naar de ander gaat! Het gaat nl naar de wettelijk erfgenamen en zonder testament en samenlevingsovereenkomst is dat eerst het kind, daarna de ouders, broers en zussen.

    Een samenlevingsovereekomst en testament is dus wel degelijk heel belangrijk! Bij de meeste notarissen kun je je vrijblijvend laten voorlichten hierover!

    Gr. Joyce
     
  4. Isabel69

    Isabel69 Lid

    27 apr 2007
    67
    0
    6
    Vrouw
    Hoi Kleinwonder,

    Een samenvatting:

    samenwonen
    Ieder van jullie heeft zijn eigen spullen (goederen) en schulden. Uiteraard zijn spullen die jullie samen hebben gekocht en schulden die jullie samen zijn aangegaan wel gemeenschappelijk. Als samenwoners zijn jullie geen erfgenamen van elkaar volgens de wet. Dit betekent dat als een van jullie zou komen te overlijden zonder testament, alleen de eigen familie erfgenamen zijn. Je kunt elkaar wel in een testament tot erfgenaam benoemen. Als je geen testament hebt, kun je met betrekking tot de spullen die jullie samen hebben gekocht een samenlevingsovereenkomst maken. Daarin kun je regelen dat de gemeenschappelijke spullen, mocht een van jullie komen te overlijden, automatisch naar de langstlevende van jullie beiden gaat. Let op: dit kun je dus niet doen met betrekking tot privé-spullen, daarvoor is een testament nodig! Ook is al gezegd dat je elkaar kunt aanwijzen als partnerpensioengerechtigde (mooi woord voor scrabble).
    Kinderen die geboren worden in een samenwoonsituatie zijn alleen "juridisch kind" van de moeder. Niet van de vader. Het wordt pas een "juridisch kind" van de vader nadat de vader het heeft erkend. Dit kan ook voor de geboorte gebeuren, zoals een paar anderen dit hier al hebben gezegd. Wat heeft die erkenning tot gevolg? Als de vader overlijdt zonder dat hij het kind heeft erkend, kan het in principe niet van hem erven. De erkenning heeft niet tot gevolg dat je als vader ook daadwerkelijk rechten hebt t.o.v. het kind, je hebt alleen plichten. (je mag bijv. niet mee bepalen als vader naar welke school het kind gaat). Wil je ook iets te vertellen hebben over het kind, dan moet je het ouderlijk gezag over het kind aanvragen. Komt een van jullie te overlijden dan heeft de ander automatisch als enige het ouderlijk gezag (mits de man het natuurlijk voor hemzelf heeft geregeld). Wil je iemand aanwijzen die voor jullie kind gaat zorgen als jullie er beiden niet meer zijn, dan kun je een voogdijregeling maken. Dit kan via een eenvoudig testament
    Zowel de erkenning als het ouderlijk gezag aanvragen kost niet zoveel geld. Een samenlevingscontract en testament kosten een paar honderd euro. Alleen een voogdijregeling maken notarissen nog wel eens voor 150 euro.


    Trouwen
    Alle spullen en schulden die jullie hebben worden gemeenschappelijk. Als jullie door echtscheiding uit elkaar gaan dan ontstaat er alimentatieplicht en moeten alle goederen worden verdeeld. Getrouwde mensen zijn elkaars erfgenamen volgens de wet. Je hoeft daarvoor dus geen testament te maken.
    Kinderen die in een huwelijk zijn geboren zijn automatisch "juridisch kind" van beide ouders. (mits er geen sprake is van een homohuwelijk, maar dat is hier niet het geval). Dit betekent dus dat het kind automatisch (van rechtswege) van beide ouders zal erven. Over de kinderen hebben mensen die getrouwd zijn automatisch beiden het ouderlijk gezag. Komt een van jullie te overlijden, dan heeft de langstlevende van jullie automatisch het ouderlijk gezag.

    Geregistreerd partnerschap

    In principe heeft een geregistreerd partnerschaps voor wat betreft goederen en schulden dezelfde gevolgen als een huwelijk. Maar voor wat betreft de positie ten opzichte van kinderen niet! die positie is meer vergelijkbaar met een samenwoonsituatie. Naar mijn mening moet het geregistreerd partnerschap overigens maar gewoon geschrapt worden uit de wet. Nu we een homohuwelijk kennen is het overbodig geworden en het zorgt alleen maar voor verwarring. Mijn advies is: niet aan beginnen.

    Succes met het maken van een keuze!
     
  5. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Ik vind dat echt onzin. Ik ken mensen die eerst een samenlevingscontract hadden en daarna gingen trouwen en hun bruiloft was precies en dan ook precies hetzelfde als bij andere mensen. Misschien dat het voor de gemeente anders in zijn werk gaat, maar niet voor jou als paar tijdens en ceremonie. Dus ik zou dat niet als reden zien om daar niet voor te gaan.
     
  6. miekje1982

    miekje1982 Fanatiek lid

    6 apr 2007
    4.811
    1
    0
    Flevoland
    Dit klopt niet! Bij een geregistreerd partnerschap is het enige verschil met trouwen dat de vader (met toestemming van de moeder) het kind nog moet erkennen. Dit het liefst voor de geboorte, maar mag/kan ook later (na de geboorte).
    Op het moment dat dit gebeurt is, krijgt de vader ook het ouderlijk gezag ect.. Dus is de positie van de vader precies hetzelfde als dat je getrouwd bent met elkaar..


    Hieronder info over dit gebeuren
    Familierechtelijke betrekkingen met kinderen

    Een belangrijk punt van verschil tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk betreft de familierechtelijke betrekkingen met kinderen. Als een vrouw en een man met elkaar trouwen en in dit huwelijk wordt een kind geboren, dan zijn zij van rechtswege de ouders van het kind*). De vrouw uit wie het kind wordt geboren, is de moeder. En de echtgenoot van de moeder wordt door de wet beschouwd als de vader. Door het huwelijk ontstaan tussen de echtgenoten en het kind alle familierechtelijke banden. Met alle rechten en plichten van dien. Het bestaan van familierechtelijke banden tussen ouder en kind heeft gevolgen voor onder meer de achternaam van het kind, het gezag, het omgangsrecht, de nationaliteit en het erfrecht.

    * Met ouder bedoelen we in deze brochure de moeder en de vader volgens de wet. In het dagelijks spraakgebruik bedoelen we met ouders meestal de biologische moeder en vader; dat zijn niet altijd de ouders in de zin van de wet.

    Erkenning

    Bij een geregistreerde partnerschap ontstaan door de geboorte van een kind alleen familierechtelijke betrekkingen tussen moeder en kind. Om familierechtelijke betrekkingen met de mannelijke partner van de moeder tot stand te brengen, moet hij het kind erkennen. Pas dan is hij vader in de zin van de wet. De man kan het kind al erkennen voordat het wordt geboren. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op. Erkenning kan ook plaatsvinden bij de notaris met een notariële akte. Vindt erkenning niet vóór de geboorte plaats, dan kan de man het kind bij de geboorte-aangifte erkennen, of op een later moment. Ook dit gebeurt meestal bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

    Ouderlijk gezag van de vader

    De ouders die het gezag over een kind hebben zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Tot 1 januari 2002 leidde erkenning van het kind niet automatisch tot ouderlijk gezag van de vader over een kind dat binnen het geregistreerd partnerschap geboren was. Tot deze datum was het nodig dat de geregistreerde partners hiervoor een verzoek indienden bij de griffie van het kantongerecht. Op 1 januari 2002 is dit veranderd voor geregistreerde partners. Dan verkrijgt de vader automatisch (van rechtswege) het ouderlijk gezag.

    Groetjes Miekje
     
  7. miekje1982

    miekje1982 Fanatiek lid

    6 apr 2007
    4.811
    1
    0
    Flevoland
    Is per gemeente verschillend. Ik heb een geregistreerd partnerschap en ik kan dezelfde ceremonie 'krijgen' als ik toch nog wil trouwen (zonder eerst te 'scheiden'). Heb dit gevraagd tijdens het proces van het geregistreerde partnerschap regelen. Dit is dus inclusief ja-woord en ceremonie van de trouwambtenaar.(getuigen weet ik niet meer zeker..)

    Groetjes Miekje
     
  8. Isabel69

    Isabel69 Lid

    27 apr 2007
    67
    0
    6
    Vrouw
    Beste Miekje,

    In de folder die je aanhaalt (die ik overigens heb geschreven) staat exact wat ik in eenvoudigere bewoordingen heb gezegd. Namelijk dat voor wat betreft het ontstaan van familierechtelijke betrekkingen een geregistreerd partnerschap niet gelijk staat aan een huwelijk.
    Ik adviseer vanaf 1993 over dit onderwerp, geef (gast)colleges aan universiteiten en lezingen aan notarissen en belastingadviseurs over dit onderwerp. Misschien is het wel zo dat ik weet waar ik het over heb....
     
  9. KersjeB

    KersjeB Bekend lid

    23 apr 2008
    820
    0
    0
    Isabel, wat is dan wel exact het verschil tussen huwelijk en ger. partnerschap, puur als het over kinderen gaat? Ik dacht dat het enige verschil is dat je bij de een het kind nog moet erkennen en bij de ander niet. Ouderlijk gezag is in beide gevallen direct geregeld.

    Ik zou overigens iets vriendelijker met je mede-forummers omgaan. Niemand is ervan op de hoogte dat dit een specialisme is van je, dus je laatste zin komt op mij niet erg vriendelijk over zo.
     
  10. Isabel69

    Isabel69 Lid

    27 apr 2007
    67
    0
    6
    Vrouw
    Je kunt alleen ouderlijk gezag hebben als je juridisch ouder bent van het kind. Juridisch ouder word je in een gp nadat je het kind hebt erkend. Het is wel zo dat je - anders dan in een 'gewone' samenwoonsituatie - daarna niet nog eens apart het ouderlijk gezag hoeft aan te vragen. Deze treedt automatisch in. Zolang je niet hebt erkend, ben je geen vader in juridische zin en kan het kind dus ook niet van je erven etc.

    Overigens is dit de eerste keer dat ik niet zo aardig ben tegen een mede-forummer. Kwam door de stelligheid waarmee werd beweerd dat het niet klopte. Dat ben ik niet gewend ;) Excuus als het wat bot overkwam.
     
  11. KersjeB

    KersjeB Bekend lid

    23 apr 2008
    820
    0
    0
    Owkee, dan snap ik um dus wel helemaal goed, thx voor de info!

    Maar waarom vind je dan dat een gp eruit zou moeten? Puur omdat het op minimale puntjes na gelijk is aan het huwelijk en dus voor wat verwarring zorgt?
    Ik vind het namelijk juist wel fijn dat het er is, want ik heb echt helemaal NIETS met een huwelijk of trouwen. Ik vind het wel super om ergens officieel vast te leggen dat hij echt mijn levenspartner is en dan vind ik een 'partnerschap' ook heel fijn klinken. En ik zou dan ook zijn naam aannemen omdat ik het wel leuk vind om als een gezin door het leven te gaan vanaf nu. Mijn broertje draagt onze familienaam maar voort, samen met zijn zoon ;)
    Dus voor mij is het juist heel fijn dat het een mogelijkheid is.
     
  12. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Kom op zeg, alleen omdat het woord je niet goed in de oren klinkt, trouw je niet? Het hoeft helemaat niet zoveel poespas te zijn hoor. Gewoon even naar de gemeente en een papiertje ondertekenen. Als je toch zijn naam wilt, waarom zo moeilijk doen?

    Mensen kunnen tegenwoordig zo zeuren over trouwen terwijl dat echt zo'n onzin is.
     
  13. KersjeB

    KersjeB Bekend lid

    23 apr 2008
    820
    0
    0
    Laat mij lekker mijn eigen mening en gevoel hebben ajb...
    Ik wil graag dat alles geregeld is voor die kleine, ik wil heel graag samen met mijn partner iets registreren en een feestje vieren dat we zo gelukkig zijn samen (dat feestje doen we dan volgend jaar, zodat ik ook lekker een wijntje mee kan drinken :)), maar ik héb gewoonweg niets met een huwelijk, bruiloft etcetera. Met alle respect voor iedereen die dat wel heeft en die ik de mooiste dag van hun leven zie hebben, wordt ik ook alleen maar vrolijker van, maar ik hoef het voor mezelf gewoon niet.
    Ik heb gewoon de mazzel dat dat gp erin is gekomen en daar ga ik fijn gebruik van maken.
    Ik zeur overigens niet hoor, dat heb je me nergens zien doen. Ik stelde de vraag aan Isabel waarom zij het eruit zou willen hebben.
    Ik heb gewoonweg niets met een huwelijk en nu ik deze keuze heb voor een gp, ga ik samen met mijn vent zorgen dat wij 'geregistreerd staan als levenspartners' en als een soort 'eenheid' (lees: gezin met 1 naam) door het leven gaan :)

    NB: moeilijk doen is het helemaal niet hoor, je regelt exact hetzelfde als met een huwelijk, het enige wat we extra doen is dat hij de kleine erkend.
     
  14. miekje1982

    miekje1982 Fanatiek lid

    6 apr 2007
    4.811
    1
    0
    Flevoland
    Hoi!

    Dan heb ik je bericht, waarin je het uitlegde, verkeerd opgevat.
    Idd, het verschil zit m daarin, tot het moment dat er erkenning heeft plaatsgevonden, dan zijn de familierechtelijke betrekkingen hetzelfde als een huwelijk..
    Ik had het idee, toen ik jouw bericht las, dat die 'betrekkingen' ook met erkenning anders lagen, terwijl dat dus niet zo is..En dat is wat ik wilde laten weten aan de topic oprichtster..


    Enne, je kwam niet bot over hoor, ik ben wel wat gewend :D
    Groetjes Miekje
     
  15. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.465
    582
    113
    had een heel verhaal geschreven maar zie nu pas dat daar al een discussie over is.
     
  16. kyansa

    kyansa Bekend lid

    20 apr 2008
    689
    0
    0
    Wat vervelend dat je schoonvader zo reageerd, het gaat er toch om wat jullie willen.
    Wat je wel zou kunnen doen is geregistreed partnerschap. Dit telt bijna hetzelfde als dat je getrouwd bent. Mijn vriend en ik hebben dat op een maandagochtend gedaan en dan hoef je alleen voor het trouwboekje te betalen. Bespaard een hoop geld en alles is toch geregeld.
    Succes!
     
  17. kyansa

    kyansa Bekend lid

    20 apr 2008
    689
    0
    0
    Oh ik zie nu dus ook pas dat er een hele discussie over is.
     
  18. Mamma1984

    Mamma1984 Niet meer actief

    Een samenlevingscontract is niet hetzelfde als een geregistreerd partnerschap hè! Voor het gereg. partnerschap ga je naar het gemeentehuis (=wet) en voor een samenlevingscontract ga je naar een notaris. Is heeel verschillend!
     
  19. kleine tinus

    kleine tinus Actief lid

    1 mei 2007
    139
    0
    0
    Limburg
    Als ik om me heen kijk naar stellen die we zo kennen;
    Ze hebben eerst allemaal een huis gekocht, als hulpmiddel hebben ze dan een samenlevingscontract samen.
    Daarna komen de kindjes, dan moet vader die kinderen eerst erkennen en dan later nog adopteren (omdat als er wat met mam gebeurd hij de kids niet automatisch krijgt en omdat mama alsnog om elk ding mee moet naar instanties als de gemeente).
    Daarna wordt besloten dat ze toch altijd bij elkaar blijven en nu met de kinderen is het wel hoog tijd..... dus gaan ze trouwen.

    Iedereen mag van mij doen waar ze zich het prettigst bij voelen. Absoluut. Maar als ik genoemd rijtje bekijk, vind ik het zo een zonde van het geld en de tijd die je kwijt bent om alles te regelen.
    Ook het huwelijk is maar net wat je er zelf van maakt.
    Ik ben getrouwd, heb mijn eigen naam gehouden, we leven exact zoals we daarvoor deden, en als iemand het over "je man" heeft dan denk ik "wie?, oh, mijn vriendje".
    Nichtje van mij gaat binnenkort trouwen, hoogzwanger, dus ik ben erg benieuwd wat ze aan heeft. Het feest houden ze over ruim een jaar, dan hebben ze wat kunnen sparen, kan mams ook lekker meedoen en kan de kleine met eigen ogen zien hoe leuk een feestje is.
     
  20. Lisette28

    Lisette28 Fanatiek lid

    21 feb 2006
    1.439
    1
    0
    Delft
    Hallo dames,

    Volgens mij is het bij een geregistreerd partnerschap juist zo dat je niet meer hoeft te erkennen maar alleen het gezag hoeft aan te vragen bij het kantongerecht, heb ik het fout, corrigeer me dan.

    Overigens vind ik zelf (ongetrouwd met samenlevingscontract en testament) dat het geregistreerde partnerschap gewoon mag blijven. Ik hoef niet zo nodig te trouwen maar als ik ooit de naam van mijn vriend wil aannemen (dan heten we straks alle 4 hetzelfde) dan kies ik waarschijnlijk niet voor trouwen maar voor partnerschap. Dit is voor mij puur gevoelsmatig minder "benauwd" dan een bruiloft.

    Groetjes en TS succes mijn jou keuze en veel plezier met de zwangerschap en de kleine straks!
     

Deel Deze Pagina