Iemand hier ervaring mee? Wij zitten al langer in een zindelijkheidstraject met de oudste, nu is gebleken dat hij 's nachts te veel urine aanmaakt en daarvoor medicatie nodig heeft. Eerder zal een plaswekker ook niet gaan helpen. Ik hoor wel vaker van ouders op school; 'oh ja maar ons kind heeft ook nog wel eens ongelukjes hoor, op die leeftijd kan dat nog'. Maar er is eigenlijk niemand met écht dezelfde ervaring, waar een traject en medicatie nodig zijn.. en soms zou het wel eens fijn zijn om ervaringen met iemand te kunnen delen Dus mocht iemand het hier herkennen hoor ik graag hoe het traject met de medicatie verder is verlopen en of het lang duurde voor er verbetering te merken was.
Mijn zoon heeft medicatie gehad om zijn blaas te vergroten (te kleine, overactieve blaas) maar op een gegeven moment ook om de urineaanmaak 's nachts te verminderen. Dit laatste was omdat hij er nog niet aan toe was een plaswekker te gaan gebruiken voor de nacht en de luierbroeken hielden het niet met de hoeveelheid plas, waardoor zijn bed ondanks de luierbroek toch elke ochtend nat was. Hij heeft toen Minrin gekregen voor de nacht. De urotherapeute legde toen uit dat er 3 opties zijn: het helpt zo goed dat het kind droog blijft, het vermindert het plassen wel maar kind blijft niet droog of het doet niets. Bij onze zoon was de tweede optie het geval. Hij was er niet volledig droog door, maar plaste wel minder waardoor zijn luierbroek niet meer overliep en zijn bed in ieder geval droog bleef. Na een tijdje was hij eraan toe om met de plaswekker te gaan slapen en zijn we dus gestopt met de Minrin. Dat is nu iets meer dan een jaar geleden. Hij heeft nog steeds weleens een ongelukje maar over het algemeen is het te overzien. Een tijd terug had hij wel een terugval en weer meer ongelukjes 's nachts. Toen we op vakantie waren, hebben we toen weer Minrin gebruikt om de kans te verkleinen dat hij zijn bed nat plastte. Dus we hebben het nog steeds wel achter de hand voor zulke gevallen. Overigens heeft hij overdag ook nog steeds ongelukjes, dus we zijn er sowieso nog niet wat betreft zindelijkheid. Hij is bijna 12. Er is bij hem overigens nooit gezegd dat hij echt te veel urine aanmaakte 's nachts en een plaswekker daardoor niet zou helpen. Hij was zelf nog niet aan die plaswekker toe. Ze moeten wel willen om zoiets te kunnen laten slagen tenslotte. En de hoeveelheid urine was in ieder geval wel teveel voor de standaard luierbroeken en de zwaardere variant luierbroek hebben we wel geprobeerd maar zaten hem niet goed dus hielpen ook niet.
Ik ben met mijn jongste bij kinderuroloog geweest ivm zindelijkheidsproblematiek. Ze was toen 6,5 jaar. Het ging vooral om overdag, maar ik weet nog dat arts zei dat er voorwaarden zijn voor zindelijkheid in de nacht. Je lichaam moet genoeg ADH (anti-plas hormoon zeg maar) in de nacht (zodat je minder volume hebt), je moet wakker worden van plasprikkel en je moet niet veel drinken in de avond. Hij zei ook dat we als zindelijkheid overdag beter was, terug moesten komen voor de nacht en dat ze dan medicatie zou krijgen (ik neem aan Minrin, want dat is ADH). Om allerlei redenen hadden die nachten voor mij echt geen prioriteit. Ik wist dat mijn dochter op veel vlakken nog erg (neurologisch) onrijp was, dus ik heb eigenlijk afgewacht... De behandeling voor zindelijkheid overdag is goed verlopen (prikkel goed en op tijd gaan aanvoelen) en toen zijn die nachten vanzelf gekomen toen ze 9 jaar was. Dat lijkt op mijn ervaring met mijn zoon, die een vergelijkbaar traject heeft doorlopen (dezelfde behandeling voor identieke zindelijkheidsproblemen overdag vanaf 6,5 jaar), die ook opeens in nacht droog werd zonder medicatie (7,5 jaar was hij). Ik wens je veel succes, hoop dat traject jullie gaat brengen waar je op hoopt. Het is soms best pittig als dat allemaal niet vanzelf gaat...
Vraagje, hoe kom je in dat zindelijkheidstraject? Via de huisarts? Onze 8 jarige is, als wij hem niet wekken om te plassen, van dekbed tot hoofdkussen helemaal doorweekt in de nacht. En zelfs daar wordt hij pas veel later wakker van. Of niet: dat we t ruiken als we even kijken in de nacht.
De huisarts heeft ons indertijd doorverwezen naar een praktijk in de regio voor dit soort problemathiek met een uroloog en urotherapeutes. Heeft me niet eens een bezoek aan de huisarts gekost, een telefoontje was genoeg. Zoon was toen net 8. Hij had (heeft) ook een probleem met overdag. Je zou eerst zelf met een plaswekker kunnen gaan proberen of die hem kan leren wakker te worden als het puur om de nacht gaat. Maar als je achtjarige in die mate in bed plast, zou een doorverwijzing door de huisarts ook kunnen lijkt mij, zeker als je jij je daar prettiger bij voelt.
Plaswekker heeft hij lang gehad . Alarm bleef maar afgaan en zorgde niet voor zelf ontwaken hij presteerde het zelfs om door t alarm heen te slapen terwijl wij rechtop zaten met hartkloppingen vanwege t luchtalarm
@nijn37 zo is het bij ons ook uitgelegd door de urologe. De medicatie is er niet op gericht om droog te blijven 's nachts, maar om de urine productie te verminderen (het adh hormoon stimuleren). We starten met een lage dosis, dan bijhouden adhv lijsten wat de werking is.. indien nodig ophogen. En wanneer de werking goed is dan kan er gestart worden met een plaswekker (icm de medicatie). De maat 7 luierbroekjes halen het hier nog tot in de ochtend, op een uitzondering naar.. hij moet dan wel écht eerst plassen voor het slapen gaan en ook niet meer drinken na het avondeten.
@Kache wij zijn inderdaad ook begonnen met overdag. Daar zijn we al met al zeker een jaar mee bezig geweest (bekkenfysio, plasklas, medicatie). In december hebben we dat traject afgerond en nu gaan we dan starten met het traject voor de nacht. Het hele proces is best pittig inderdaad. We wisten wel dat het niet met een paar weken opgelost zou zijn, maar zeker wanneer je dan een terugval merkt (dat was rond de feestdagen, logisch ook) is dat best frustrerend. Ook voor hem zelf. Maar we gaan weer met goede moed door.
Wij hebben via de huisarts een doorverwijzing gekregen voor de kinderarts, en daar zijn we vervolgens doorgestuurd naar de uroloog en de plasklas. Als je geen verbetering merkt met de plaswekker dan kan ik je aanraden om een doorverwijzing te vragen. Wij zijn in het ziekenhuis echt goed geholpen en de oorzaken worden onderzocht zodat er een gerichte aanpak gestart kan worden.
Gaat het om je zoon uit 2017? Het verbaast me dat ze zo snel al op medicatie over gaan eigenlijk. Bij ons op de plaspoli deden ze niks met nachtzindelijkheid bij kinderen onder de 7. Wij hebben een dag-zindelijkheids problemen gehad met de jongste tot zn achtste ongeveer. Hij moest eerst dagzindelijk zijn van onze plaspoli voor we aan de nachten mochten gaan werken. Ik had er een hard hoofd in dat het goed ging komen, overdag plaste hij kleine beetjes maar snachts dreef hij standaard zn bed uit. Maar hij is er uiteindelijk echt op de een of andere manier zelf overheen gegroeid, met de hulp van een plaswekker wel, zonder medicatie. Wij gebruikten altijd drynites broekjes en een onderlegger. Die broekjes gaan echt tot 12 jaar ofzo. Daarmee was het goed te doen.
Nou, hier hielden de grootste maat drynites het dus niet meer, zo ongeveer vanaf zijn 10e verjaardag Nog een proefpakket aangevraagd van de meer medische luierbroeken (weet even niet hoe ik het anders moet noemen), maar die waren weer zo groot, dat het niet goed aansloot en er dus tussendoor liep. Ook wasbare luier en overbroek ooit geprobeerd, dat was het ook niet. De plaswekker heeft uiteindelijk wel geholpen, maar hij heeft nog steeds wel af en toe ongelukjes 's nachts. En laatst een terugval waardoor het weer bijna elke nacht mis ging. Dus dan halen we de plaswekker maar weer tevoorschijn. Overigens hebben wij ook lang gezegd dat 's nachts mocht wachten omdat we eerst aan overdag wilden werken. Maar als dat maar niet opschiet en hij bijna 11 is, dan wil je toch weleens verder. De urotherapeute probeerde regelmatig of we niet ook aan 's nachts zouden gaan werken met een plaswekker maar daar was hij niet aan toe tot eind vorig jaar.
Een terugval is echt enorm frustrerend. Dan heb je eindelijk wat bereikt en gaat het weer de verkeerde kant op.
Nee ik snap helemaal dat je bij een kind wat 11 is andere dingen gaat proberen hoor. Ik wou alleen maar zeggen dat 6 echt wel jong is en je er echt nog wel overheen kan groeien. Bij ons is dat gebeurd gelukkig, dus er is hoop.
Ik volg even. Zoon is 6,5 jaar en nog lang niet zindelijk ' s nachts. Ook overdag nog wel eens een ongelukje en moet hem regelmatig naar de wc sturen. Ik kijk het nog even aan allemaal maar ben ook bang dat het niet vanzelf gaat komen. Hij poept zelfs in zijn luier en hij merkt het niet. Wordt er niet wakker van. Want als hij wakker wordt met een poepluier dan moet het direct uit. Gisteravond een luier vol diarree maar hij sliep hoor. (Leuk hè kinderen, je krijgt er een hoop voor terug )
Dit snap ik niet zo goed, het maakt toch eigenlijk niet uit hoeveel urine je aanmaakt, als je maar wakker wordt om te plassen? Als je meer urine aanmaakt zal je misschien 2 keer moeten plassen ipv 1 keer per nacht, en daar dus wel wakker van moeten worden.
Dat klopt wel.. maar omdat de hoeveelheden 's nachts zo groot zijn en hij een wat kleinere blaas heeft, is dat niet gewenst. Dan zou hij zo'n 3 tot 4 keer moeten gaan in de nacht.. De aanmaak van het adh is bij hem verminderd, dat willen ze dus met de medicatie gaan stimuleren. De medicatie is er ook niet op gericht om droog te blijven 's nachts, maar ter ondersteuning.
Wat vervelend dat het bij jullie ook niet lekker loopt met de zindelijkheid.. Het kan inderdaad heel frustrerend zijn en het vergt veel geduld. Telkens jezelf moeten herhalen; 'hij doet het niet expres, hij kan er niets aan doen..'. Wij waren in de vakantie nog een middag weg naar de kinderboerderij + binnenspeeltuin. Bij de kinderboerderij was hij druk aan het spelen, ik zag al aan zijn gedrag dat hij naar de wc moest.. Meerdere malen gevraagd en aangespoord te gaan, maar zijn antwoord; 'nee hoor ik moet niet.' Vervolgens zetten we net 1 stap binnen bij de binnen speeltuin, rent hij naar de wc, maar dus net te laat; er zat al wat plas in zijn broek. Dit was overigens echt een terugval door de vakantie en gebrek aan structuur. Maar het frustreert want je krijgt direct het gevoel dat het hele traject van afgelopen jaar voor niets is geweest. Het zou goed kunnen dat jouw zoontje te diep slaapt waardoor hij niet wakker wordt. En het kan ook een combinatie van factoren zijn.. als je merkt dat het steeds meer gaat frustreren zou ik zeker eens informeren bij de huisarts.
Ja klopt, die uit 2017.. Hij is nu bijna 7 jaar. Wij waren er eerder ook wat sceptisch over hoor, zomaar medicatie gebruiken. Hij heeft voor overdag zindelijkheid ook medicatie gebruikt (solifena) ivm overactieve blaas. Maar het hielp wel, daar zijn we inmiddels mee gestopt omdat hij nagenoeg geen ongelukjes meer had (en heeft) overdag. Bij ons was het ook zo dat hij eerst goed dagzindelijk moest zijn voor er gestart kon worden met de nachtzindelijkheid. Het is ook maar net tot welk punt je wil wachten. Ik was zelf ook pas laat nacht zindelijk en dat heeft mij best belemmerd (ik durfde niet naar slaapfeestjes te gaan, ik schaamde mij ervoor). Dat wilden wij voor zijn, maar voornaamste reden was dus dat hij op school overdag veel ongelukjes had en hij er zelf ook last van begon te krijgen.