Mijn dochter is net 7 maanden en tot nu toe pureer of prak ik het eten erg fijn. ze eet fruit als peer, meloen, aardbei, banaan en 's avonds pureer ik aardappelen met groenten. Dit is allemaal best fijngemalen. Ze eet trouwens wel alles wat we haar voorschotelen en ze vindt het allemaal prachtig! Ik durf haar niet goed brood te geven en ook pasta en rijst durf ik niet, ik ben bang dat ze t niet doorgeslikt krijgt. Hoe doen jullie dit? Koken jullie bijv rijst heel lang, of doen jullie pasta door de staafmixer? En brood? Geef je dan een klein stukje zonder korst met boter? Sabbelen ze dat dan weg? Ik heb echt geen idee Graag hoor ik hoe andere moeders dit doen.
Hoi, Vanaf 7 maanden (geloof ik) pureer ik niet meer. Aardappel en groentes prak ik met een vork door elkaar. Sperzieboontjes of peultjes snij ik heel er fijn en roer er dan doorheen. Spaghetti kook ik op normale wijze en snij ik ook in kleine stukjes. Rijst kook ik ook op normale manier. Alle begin is eng, maar heus die kleintjes stikken niet zo snel. Het kokhalsreflex is bij baby's beter dan bij volwassenen. Als ze kokhalzen hoeft het niet te beteken dat ze stikken hoor, ze moeten er namelijk ook aan wennen dat ze grovere structuren moeten doorslikken. Het lijkt eng maar komt helemaal goed. Zolang je er maar bij blijft Ik ben begonnen met broodkorstjes. Daar sabbelde hij dan lekker op en leerde daar ook op kauwen. Toen dat goed ging gaf ik heem dus steeds grover te eten en sinds een maand krijgt hij hele boterhammen met beleg.
Als je uitgaat van Rapley, hoef je vanaf 6 maanden überhaupt niet meer te pureren of prakken. Je kan gewoon stukken geven. Ook al geef je wel met een lepeltje, dan nog hoef je dat dus niet meer te doen. De kokhals-reflex is in het begin soms heftig maar verdwijnt gewoon. Beter een grote brood korst geven dan kleine stukjes.
Qua avondeten deed ik hetzelfde als Cammy hierboven maar heb nooit zo broodkorst gegeven, gewoon een broodje in kleine stukjes (inclusief korst)....als je een stukje in de wang stopt weten ze er over het algemeen wel raad mee
Natuurlijk kan je brood in de wangzak stoppen. Maar waarom zou je? Een kind kan toch gewoon zelf eten met 7 maanden? Goed voor de motoriek van handjes en mondje
Yep mee eens. Ik gaf gewoon een groot stuk broodkorst on z'n handje. Ik doe trouwens een combi met rapley. Brood en fruit geef ik zo veel mogelijk rapley. Avondeten geprakt uit een lepeltje.
Tis maar een tip, eentje die je veel hoort en leest : "Leg het stukje brood aan de zijkant, bij de wang, in het mondje. Hij zal dan automatisch met zijn tong het stukje verplaatsen en vermalen in zijn mond. Als je het stukje brood op de tong legt, heb je kans dat het stukje brood bij de eerste tongbeweging aan het verhemelte blijft plakken en dat kauwen erg moeilijk wordt. Later kun je er een beetje boter opsmeren en eventueel wat beleg zoals appelstroop, jam, geprakt fruit (dat hij misschien al kent) of vruchtenmoes. Korstjes stimuleren het kauwen, bovendien leer je zo je kindje van jongsaf aan om ook de korstjes op te eten."
Hier wordt alles in stukken of geprakt gegeten maar dat was al heel snel. Op de een of andere manier begreep hij kauwen heel goed maar slurpen van een lepel niet.. nou ja, prima joh.. doen we het toch zo. Brood zijn behoorlijke stukken en die pakt hij gewoon lekker zelf.
Zo werkt het juist niet! Een plakbal (we hebben het over zacht brood zonder korst met boter) in de wang, daarvan is het risico dat een baby zich daarin verslikt veel groter dan wanneer het kind het brood zelf in zijn mond stopt. Vóórin de mond, waar ook de kokhalsreflex zich bevindt. Een kind leert echt niet kauwen door een stuk brood wat tegen zijn wangzak aan wordt geduwd: "Een baby loopt minder risico om zich te verslikken als hij zelf de controle heeft over wat er in zijn mond gaat dan wanneer hij met een lepel gevoerd wordt. Dit komt omdat een baby niet in staat is om voedsel bewust naar de achterkant van zijn keel te verplaatsen totdat hij heeft geleerd om te kauwen. En een baby ontwikkelt de vaardigheid van het kauwen niet totdat hij zijn eigen eten kan pakken en naar zijn mond kan brengen. Dus loopt een heel jonge baby geen gevaar om zich te verslikken omdat hij het eten om te beginnen al niet in zijn mond kan krijgen. Om gepureerd eten te eten, moet het voedsel naar achteren gezogen worden. Dat voedsel dat dan achterin de mond komt, kan leiden tot verslikken. Voeden van gepureerd eten met een lepel heeft dus een verslikrisico. En zeker het gepureerd eten dat stukjes bevat."
Ik wissel af. Groenten kook ik heel gaar en daar laat ik onze zoon mee spelen en van happen. Maar vanavond hadden we venkel en daar kon hij niet zo veel mee. Hij leek het wel lekker te vinden, dus heb ik het gepureerd en toen heeft hij er flink van gegeten. Ook bijv. rode bieten pureer ik, gewoon omdat ik geen zin heb in die vlekken. Maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, wortel, bleekselderij kook ik heel gaar en kook ik als stuk. Banaan leent zich er ook heel goed voor om niet te pureren, vind ik. Probeer dat anders eerst eens; kind op schoot en jijzelf de banaan vasthouden. Of in de kinderstoel en zelf een flink stuk (halve banaan) geven. Mooi handvat en ze slikken dat echt niet ineens door. Ze sabbelen er mooie hapjes van af. Brood geef ik juist een korst. Dat wordt niet zo'n deegbal. Ook weer een lang stuk. Soepstengel gaat hier ook al prima.
alvast bedankt voor alle reacties! Ik denk dat ik met een stukje broodkorst ga beginnen, ik ben benieuwd! Ze is nogal nieuwsgierig en wil alles zelf doen, dus we zullen het zien. Mn man en ik zijn allebei nogal angsthazen dus dat schiet lekker op. Fijn dat ik nu lees dat ik het allemaal kan gaan proberen!
Een droge, harde broodkorst werkt beter dan een taaie, zachte! Je mag ook een rijstwafel geven. Je hoeft niet bang te zijn; de kans is groter dat een kind zich verslikt in een papje.
Vanaf 6 maamden gaf ik gelijk grote grove stukken wat ze dus niet in 1 keer in hun mond kunnen stoppen. Gewoon eraf sabbelen/bijten nog nooit gepureerd en heel weinig geprakt..met brood eerst met de korst begonnen
Banaan prak ik met een beetje water. De rest wordt gepureerd. Fruit is dan wel wat vloeibaarder als bijv groente en aardappel ( ik heb een stomer/blender), dit wordt nu wel wat stugger ( ligt er ook aan hoeveel water je er nog doormengt). Ik ben van mening dat alles in stapjes gebeurt. Op een gegeven moment wordt het eten steeds grover. Ik ben begonnen met brood te dopen in de flesmelk. Dit om te oefenen. Met een korstje weet ze ook wel raad. Je moet doen waar je zelf het prettigst bij voelt. Als je het wat eng vind, pureer het dan gewoon, zo kunnen jullie allebei eraan wennen .
Wij pureren ook niet, maar geven gewoon stukjes aan. Banaan wordt een beetje geprakt omdat het zo glibberig is om te eten, en dan op een rijstwafel gedaan .
Weet je hoe ik banaan geef? Ik was hem eerst met schil en al. Dan snij ik hem met schil eerst door de helft. Vervolgens snij ik met een mesje een klein stukje van de schil van boven naar beneden af, zodat er een klein stukje banaan (zeg 1 - 1,5 cm) schilvrij is. De rest daar zit nog schil omheen. Zo is hij niet glibberig en kan zl hem zelf goed vasthouden en er niet al te grote happen in een keer van nemen. En als hij het bovenste stukje op heeft, snij ik er telkens weer een stukje schil vanaf. Vindt hij fantatisch !
Hangt af van het voedsel. Als het vrij plat is zoals aardappelen dan prakte ik het gewoon een beetje. Dat is makkelijk fijn te krijgen in de mond. Maar kip ov vlees maalde ik fijn. Omdat hij dan nog geen maaltanden had. Rijst kookte ik normaal en gaf ik zonder malen of prakken. Het is fijn genoeg denk ik. Van pasta gaf ik enkel vermicelli en dan in zijn geheel. Brood enkel een harde broodkorst om op te sabbelen.
Hier ook niet gepureerd. Oudste in stukken, papa gaf soms geprakt. Jongste was te gulzig en bleef aan het kokken, tot ca 8 maand geprakt en daarna alleen stukken. Vanaf een maand of 14 eten ze zelf met bestek. Qua pasta was penne hier een succes. Bij de oudste dan, de jongste wil niets van pasta weten.