Hi allemaal! Mijn dochter is nu ruim 8 weken. En ben een beetje op zoek naar ritme. Mij oudste dochter hebben we ingebakerd en ria blom gevolgd. Dus laten huilen zeg maar. Dat heeft me zo tegengestaan dat ik dit nu anders wil doen. Maar haar altijd in slaap wiegen ben ik ook geen voorstander van. Ik heb nog een dochter van 2,5 die graag (veel) aandacht wil. Hebben jullie ervaring met de boeken van Stephanie Lampe? En zal het lezen van het boek iets toevoegen voor ons? Ik snap het belang van een vast ritme en daar proberen we ons dan ook aan te houden. Dat heb ik uit de boeken van Blom gehaald. Fijne tweede kerstdag allemaal!
Hey, wij hebben met 7 maanden een consult gedaan bij Lampe. Nou zou ik dat niet aanraden (grootste deel van t consult stond ook zo in haar boek). Maar Baby in een droomritme zou ik wel aanraden. Vooral de wakkertijden vond ik verhelderend.
Bij mn oudste heb ik “Blom” gevolgd. Bij mn jongste heb ik “lampe” gevolgd. Hoewel ik het fijn vond om een soort houvast te hebben, gaven beide methodes ook een soort onrust (bij mij) met zich mee. Want wat als je kindje niet netjes de voorgeschreven 2 uur slaapt? Wat nou als ie een uur eerder wakker wordt dan “gepland”. Ik werd er maar zenuwachtig van. Ik hield me op een gegeven moment maar vast aan het feit dat alles beter wordt als ze wat maandjes ouder zijn.
Je moet het wel met een korrel zout nemen ja. Maar het boek lezen geeft ook al meer inzicht in de wereld van je baby. Wij hebben met het boek onze oudste wel beter laten slapen en vrienden van ons ook.
Heeft het boek van Lampe je nieuwe inzichten gegeven? Of kijken de boeken erg op elkaar en verschilt het alleen in het niet laten huilen bij Lampe?
Ik heb het boek nu bij onze dochter (ook de 2e) even van een vriendin geleend, maar vond er niet veel vernieuwends in staan. De wakkertijd van een baby van bepaalde leeftijd wist ik wel aardig en de vaste volgorde hielden we hier ook al heel snel aan van verschonen, voeden, boertje/rechtop, even knuffelen/ spelen en weer naar bed. Ik heb nu bepaalde dingen ook anders aangepakt dan bij onze zoon, maar moet eerlijk zeggen dat onze dochter nu ook een stuk makkelijker is, dus niet helemaal te vergelijken. Wat ik in elk geval gedaan heb is niet direct bij elke kik naar boven, maar kijken of ze zelf weer in slaap valt. Nu werd onze zoon altijd direct krijsend wakker en onze dochter dus niet, die ligt rustig een half uur in d'r bed te babbelen en wordt 't dan pas zat of slaapt weer verder. Ik weet niet waar je verder echt behoefte aan hebt, maar ik vond het gewoon fijn om een bepaald ritme aan te houden waardoor iedereen wist waar hij aan toe was. Al die schema's in dat boek pasten niet bij ons, onze dochter heeft inmiddels wel een aardig schema/ritme, maar dat heeft ze zelf zo geregeld en is ook niet het 7/11/15/19 ritme wat je bijna overal ziet. Oh wat hier wel heeft geholpen is haar op een redelijk vaste tijd 's morgens wakker maken, daar zijn we rond de 3 maanden mee begonnen en dat heeft wel goed geholpen voor een beetje structuur door de dag heen. Laten huilen doe ik overigens niet. Ze mag even mopperen of jengelen, tegenwoordig kan ze soms een paar minuten even boos liggen doen, dat is geen overstuur huilen of krijsen, gewoon wat protesteren, maar al snel valt ze toch in slaap. Dit is puur op gevoel, ik ken m'n eigen kind inmiddels goed genoeg om te weten of het op dat moment nodig is om direct naar d'r toe te gaan of dat ze het mopperen even nodig heeft.
Ik moet erbij zeggen, mijn oudste is inmiddels 12 jaar. Dus het boek van Blom staat me niet meer heel helder in mn herrinnering (ik weet niet meer alle details die beschreven werden). Wel weet ik dat de manier van blom tegenwoordig als onstreden gezien zal worden. Het laten huilen van een baby zal tegenwoordig door vrijwel niemand meer goedgekeurd worden. En dat is wel waar Blom aardig op hamert. Ik was 12 jaar geleden nog heel jong. Mijn man ook. Onze dochter was een (enorme!) huilbaby. En ik had een zware PND. Dit alles zorde ervoor dat ik Bloms methode als laatste strohalm zag. En ik moet zeggen; het inbakeren was wel echt een gouden tip! De rust keerde (aardig terug). Maar ik heb haar ook regelmatig laten huilen. Ik wist niet beter. Zoals gezegd, inmiddels is ze 12, en heeft ze er niets aan overgehouden . Voordat ik heel zp over me heen krijg; ik handelde uit wanhoop. Toen mijn dochter 10 jaar was kreeg ik nog een zoontje. Bloms methode pastte niet meer bij me (wel inbakeren). Dus heb ik Lampes methode toegepast. En hoewel ik daar wel iets van heb opgestoken kon ik er niet zo heel veel mee. Ik vond het fijn om te weten welke “wakkertijd” er bij welke leeftijd hoorde maar als je baby zich daar niet aan houdt, kan je aardig onzeker worden (zoals ik) Ik heb alle boeken in een hoek gesmeten en ben overgegaan op mn eigen methode; lekker met de wind meewaaien. We zien wel waar het schip strandt. En daar voelde ik me zeer ontspannen bij. Ik weet dat alles mettertijd beter wordt. Zoon is inmiddels 3 jaar en slaapt als een os Alles wordt uiteindelijk beter en makkelijker! Soms heeft het gewoon wat tijd nodig. Doe waar jij je goed bij voelt. Welke methode dat ook is.
Ik vind het boek wel een aanrader, ik pak het er ook bij mijn tweede kind regelmatig bij als 'richtlijn' voor wat een fijn slaapritme voor hem zou zijn. Maar verwacht geen wonderen met zo;n jonge baby: de eerste 2-3 maanden zijn het gewoon kleine ongeleide projectielen die maar wat aanrommelen
Gewoon even lenen in bibliotheek dan kan je het lezen en als het bevalt aanschaffen. Ik heb wel wat aan schema's gehad bij zoon maar dochter was zo onrustig dat lampe niet hielp (alleen kno ingreep).
Ik geloof niet in boekjes, luister naar je gevoel en probeer niet teveel te controleren. Vanuit stress en controle gaat alles mis.
Dit. Al die zogenaamde experts, ik heb er echt een hekel aan. Blijkbaar heeft je dichter behoefte aan jouw nabijheid. Kijk naar je kind. Voel. En dan komt het echt vanzelf. Ik vind daarnaast 8 weken rijkelijk vroeg om een ritme te verwachten. Al eens over een draagdoek nagedacht? Zo kom je tegemoet aan de behoefte van je kindje en kan je je oudste ook aandacht geven. Kijk verder eens wat je wel kunt met een baby in je armen. Ik lees op dat moment een boekje met haar, kruipt ze heerlijk tegen ons aan. Of we gaan kleuren, torens bouwen met Duplo, etc. Er is echt zat te verzinnen wat je kunt doen!
Er is trouwens een groot verschil tussen een vast ritme en een vaste volgorde. Door bepaalde zaken als drinken, spelen, aankleden en badje op dezelfde volgorde te doen creeer je voorspelbaarheid. En dat is fijn als js nog niet met woorden kunt communiceren.
Ik heb er veel aan gehad bij mijn 3e. De 4e had ernstige reflux (bleek veel later) dus toen werkte de tips van Lampe niet. Nu heb ik een heel makkelijke baby (halleluja wat heerlijk!!) en het boek vooralsnog niet nodig, maar heb het hier nog wel liggen en heb er heel bruikbare tips uit gehaald! Vond het echt inzichtelijk.
Ja heb een draagdoek en daar draag ik haar dagelijks in. Alleen ze slaapt er niet zo lang in en wordt er wat onrustig van..
Thanks voor alle reacties! Ik heb besloten om inderdaad nog even met de winden mee te varen en het boek niet aan te schaffen. Sowieso hebben we een vast schema voor de voorspelbaarheid, maar als er behoefte is aan iets anders dan dan doen we dat. Moet snel aan het werk straks weer en zou het vooral ook voor mijn dochter fijn vinden als het slapen lekker gaat.
Hier nooit slaapboeken gebruikt, wel heel veel op dit forum gezeten . Ritme komt er vanzelf in is mijn ervaring hier, probeer een goed startmoment van de dag te vinden (wat straks ook nog past als je gaat werken), houd dingen voorspelbaar in een vaste volgorde en veel meer kan je niet regelen, die ukkies bepalen nog t ritme grotendeels (verplichtingen uitgezonderd) wij zijn momenteel dienstverlenend. Pas met een maand of 4 kregen wij echt een patroon, totdat er weer zo'n sprong voorbij kwam en toen klopte er weer geen hout van. Trok vanzelf weer bij overigens