Ojee, zit dus best nog wel verschil in de warmtepompen. We zullen ons goed moeten laten voorlichten heb ik al wel in de gaten. Ik zal nav dit topic de vragen meenemen voor de installateur. Iemand vertelde ons dat een warmtepomp en een houtkachel niet samen zouden kunnen. Omdat je met een goed geïsoleerde niewbouw te maken hebt de extra warmte niet kwijt zou kunnen. Maar ik zal die vraag ook meenemen naar de installateur.
Deze nieuwbouwwoning is "luchtdicht" ,er kan dus geen afvoer gemaakt worden voor bv een afzuigkap of een houtkachel (schoorsteen) ,ik heb niet eens een ouderwetse brievenbus!Nu is een houtkachel ook niet echt goed voor de gezondheid en alles....
Wij wonen sinds een half jaar in een nieuwbouwwoning met warmtepomp en vloerverwarming. Ik kan er nog niet goed weg mee. Hij staat op 20,5 wat 's ochtends veel te warm is, maar 's avonds te koud. Ondanks dat het advies is om hem altijd op dezelfde temperatuur te zetten, zet ik hem in de ochtend een paar graden hoger, zodat het tegen de avond wat warmer is. Duurt zo ontzettend lang, dat vind ik een groot nadeel en niet prettig. We zijn nu opzoek naar bijverwarming, dus ik lees mee.
Je kunt vaak ook iets regelen in de toevoer van water. Heb je ergens zo'n soort plek wasr de slangen uitkomen? Daar kun je ook zaken meer open of dicht zetten.
Wat voor een warmtepomp systeem hebben jullie? Heb je ergens een unit waar je het systeem in kan stellen? Zo ja, dan zou je hier eens naar kunnen kijken. Zo hebben wij op de unit(zo groot als een koelkast) op zolder, een lcd scherm waar we van alles in kunnen stellen. Bijvoorbeeld wanneer hij in werking treedt. Dit kan op basis van tijden en buitentemperatuur. Dit kan je voor elke dag apart instellen, voor werkdagen en weekenden of een vaste instelling voor alle dagen. Zo werkt hij bij ons van 05.30u tot 22.00(elke dag) en bij een temperatuur onder de 18 graden buiten. Hij staat qua temperatuur ingesteld op 21 graden. Dit heb ik na de oplevering van ons huis, door te puzzelen en te proberen, uitgevonden en zo ingesteld.
Klopt ,megading in de kast ja!Ik heb ook na veel puzzelen ontdekt dat weersafhankelijk verwarmen niet werkt hier omdat de buitensensor een te grote afwijking heeft (9graden als de zon er op schijnt,3 als de zon er niet is, het verschil is ook weer te groot om de sensor bij te stellen)...Ik heb nu een vast programma ingesteld ,gewoon zoals bij een normale thermostaat maar dit werkt ook nog niet super omdat de thermostaat bijna in de keuken hangt waar het smaller en dus warmer is.Ik heb dus ook een kacheltje in de woonkamer staan en deze gaat regelmatig aan als ik het te koud heb.En dan moet de winter nog beginnen....
Boven hebben we inderdaad alles dicht gedraaid, behalve de badkamer. Toen we er net woonden konden we niet slapen van de warmte, gelukkig kwamen we er vrij snel achter dat je het per kamer kan uitdraaien.
We hebben totaal geen uitleg gehad over de warmtepomp, iedereen in de wijk loopt er tegenaan, maar ze komen gewoon niet. Afblijven is het advies, maar niet iedereen wil op hetzelfde moment warmte. Ik heb op de warmtepomp ook een scherm waar we van alles kunnen instellen, alleen ben ik nog niet zo ver dat ik weet hoe ik moet instellen dat hij overdag verwarmd en niet (alleen) 's nachts. De buitentemperatuur heb ik uiteindelijk, na veel puzzelen wel ingesteld. Vanochtend was het 21,5 graden toen ik beneden kwam en hij was nog steeds aan het verwarmen (staat op 20,5). Het probleem is dan dat hij vanaf de middag niks meer doet en het daarna alleen maar afkoelt. Ik ga puzzelen hoe ik de tijden in moet stellen, bij jullie is het dan beter ingesteld. Misschien wil je me vertellen waar ik dat kan vinden? Scheelt weer een hoop gepuzzel .
Kun je de thermostaat niet laten verplaatsen naar een goede plek? In de meeste woningen hangt de thermostaat naast de deur naar de hal, volgens mij is dat de meest logische plek (veel ruimte, en wat luchtcirculatie, maar niet op een “koude plek” zoals een buitenmuur). Wij hebben geen warmtepomp, maar ons wel een buitensensor aan laten praten, ik vind dat echt niet fijn, als de zon op onze ramen staat, wordt het veel te warm en moet ik hem dus naar beneden zetten en weer terug als het begint te schemeren. Ik ga hem dus weer naar de binnensensor zetten, als ik door de “onbegrijpelijke” handleiding heen kom .
@sannever Die thermostaat verplaatsen, is dat een optie? Kunnen ze de buitensensor niet een keer kalibreren of vervangen? Het systeem moet gewoon goed werken. @sillies Herkenbaar, bij ons nieuwbouwproject heeft ook niemand uitleg gehad over het warmtepompsysteem.... Ik loop even naar boven om te kijken hoe ik dat ook al weer gedaan heb Zal zo wat foto's plaatsen.
Dit is in volgorde de stappen die ik in het programma moet nemen. Achter elke stap die ik neem(optie die ik selecteer) zie je een wit vlak.
Oh helemaal geweldig!!! Dank je wel!! Ik ga het vanavond instellen. Op de laatste foto staan 2 tijden, benieuwd waarom dat is.
De thermostaat verplaatsen is iets wat ik al een paar keer aangegeven heb bij de woningbouw...zonder resultaat...het is wel "geijkt" maar zodra de zon op de keukenramen staat (hele dag ) gaat de verwarming dus niet meer aan omdat hij denkt dat het warm zat is in huis. Je hebt een ander merk waterpomp ,ik heb me ook door het dikke boek heen geworsteld om een en ander aan te passen maar het komt op hetzelfde neer. Ik kan wel de buitensensor aanpassen qua temperatuur maar dan moet ik dat bijna dagelijks doen,als de zon schijnt is er een groter temperatuur verschil.Hij mag helaas niet weg ondanks de vele klachten van de bewoners. Wat wel opvalt is dat bijna niemand dus weet hoe een warmtepomp werkt omdat de uitleg ontbreekt....hier wist de installateur ook niet veel uitleg te geven...
@sannever Er is inderdaad nog zoveel onbekend terrein wat warmtepomp systemen betreft. Er zijn maar een handjevol monteurs die een goede cursus van de leverancier hebben gevolgd. Voor onderhoud van ons systeem zijn wij dan ook best flink aan het zoeken geweest. De projectontwikkelaars en aannemers waren hierin niet echt behulpzaam. Wat vervelend dat er geen gehoor gegeven aan wordt mbt het verplaatsen van de thermostaat. Waarschijnlijk lost dat 1 van de problemen op, dus waarom moeilijk doen Maar dat is wel meer met woningbouwcorporaties.
Volgens mij kun je vaak de buitensensor geheel omzeilen door iets in te stellen als "regeling alleen op basis van binnentemperatuur". Wij kregen trouwens de beste info van de fabrikant. De installateurs draaiden gewoon een kunstje af en wisten eigenlijk niet waar ze het over hadden.