Hebben jullie ervaring met een nieuwbouwhuis kopen? Wij twijfelen heel erg om wel of niet te gaan verhuizen. Zou zelf het liefst eerst ons huis verkopen en dan pas gaan kijken, maar dat is met een woning die nog gebouwd moet worden echt niet handig... Maar dan, dubbele lasten? Wat als je je huis niet verkoopt? Hoe toon je aan dat je die dubbele lasten kunt dragen? Krijg je überhaupt een hypotheek als je nog 1 hebt lopen? Willen soweiso binnenkort een adviesgesprek aanvragen, maar dat kost ook al 1000 euro begrijp ik en dat is veel geld als je nog zo twijfelt.
Wij zijn ruim 4 jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouw woning. Hebben tussendoor 9 maanden gehuurd om geen dubbele hypotheek te hebben.
Adviesgesprek zou niets moeten kosten hoor, bij zaken als de Hypotheekshop kun je keurig vrijblijvend advies krijgen. Onze nieuwbouwwoning is onlangs opgeleverd en daar wordt nu druk in geklust. Ik vind het heerlijk, je ziet je eigen huis groeien en steeds meer echt een huis worden, alles helemaal naar je eigen zin, erg fijn. Maar er komen in het hele traject wel 1000 dingen bij kijken om te regelen, beslissen of uit te zoeken, dus vroeg een goede planning maken is echt noodzakelijk. De dubbele lasten kun je op bepaalde manieren relatief laag houden, bijvoorbeeld door een stukje aflossingsvrije hypotheek te nemen dat je na oplevering van de woning omzet in een spaardeel. Je betaalt dan tijdens de bouw alleen de rente. Aantonen of je dubbele lasten kunt dragen doe je op dezelfde wijze als je aantoont een hypotheek te kunnen afsluiten, met al je financiële gegevens. Als je nog een woning hebt en je wilt de eventuele overwaarde daarvan in je nieuwe huis steken, dan zal je oude woning getaxeerd moeten worden, zodat een hypotheekverstrekker kan inschatten hoeveel je huis zal opbrengen en of er overwaarde is die kan worden aangewend. Maar een goede hypotheekadviseur kan je financiële plaatje met je doornemen en alle ins en outs bespreken, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Een voordeel van nieuwbouw vind ik ook dat je bepaalde zaken, zoals een keuken, badkamer, tuin, enzv, nog mee kunt financieren.
Wij wonen nu 2 jaar in een nieuwbouwhuis. De volledige dubbele lasten heb je pas op het einde van de bouw, daarvoor betaal je slecht een percentage van je huis en dus woonlasten, geleidelijk toenemend met de bouw van je huis. Fundering klaar : 10%, eerste verdieping 30%, 2e verdieping 50% (ik noem maar iets hoor, weet niet meer of dat exact de percentages waren). Pas bij oplevering zit je op volledige dubbele lasten. Dat is een vrije korte periode. Was even slikken, maar te doen. Wij hebben 2 maanden geklust voor we er in gingen. (Oke dit stukje is een hele blabla met rentes, maar hier lees je het: https://bieb.knab.nl/hypotheken/hypotheek-nieuwbouw-zo-zit-dat) Wij verkochten ons huis en hebben daarna een jaar gehuurd tot het nieuwbouwhuis klaar was. Was voor ons de beste oplossing (woonden in een klein appartement zonder lift, 2e kind op komst met al een baby in huis, konden ons huis goed verkopen en waren van plan een bestaand huis te kopen,maar toen kwam dit). De huur was véél hoger dan onze bestaande hypotheek (bijna het dubbele) dus 2 hypotheken was veel voordeliger geweest Ik vond al het uitzoekwerk icm hoogzwanger zijn en 2x verhuizen niet zo leuk, en het kost een godsvermogen om je kale huis af te werken. Maar afgezien van dat ben ik er blij met nieuwbouw!
Heb niet overal een antwoord op... Maar je kan dubbele hypotheek krijgen als je aan kan tonen dat je 12 maanden de dubbele lasten kan dragen. Dus je moet ong 12000 spaargeld hebben daarvoor. Wij hebben 6 weken 2 hypotheken lopen. Vrijdag krijgen we de sleutel van het nieuwe huis, en 17 juli krijgen de nieuwe mensen de sleutel van ons oude huis. Dus 6 weken lang hebben we 2 huizen. Je moet hier een overbruggingskrediet voor aanvragen/afsluiten/weet niet precies hoe het zit... Maar het is dus allemaal mogelijk. Je kunt toch eerst een vrijblijvend adviesgesprek laten doen? Van: stel nieuwbouwhuis kost dit, ons oude huis krijgen we dit voor, we hebben 14 maanden dubbele lasten, wat dan? Daar hoef je volgens mij echt geen 1000 voor te betalen voor zo'n globaal advies.
Dit is met 2 bestaande huizen, bij nieuwbouw zal het vást iets anders in elkaar zitten. Maar er is veel mogelijk hoor
Die dubbele lasten kunnen we sowieso maandelijks gewoon betalen en nog blijven sparen (wel minder), dus lijkt me dat dat geen probleem moet zijn. Die 12000 ook niet. Geen idee of dat nog kan zo'n globaal advies. Zal er eens naar informeren. Lijkt me zo zonde om dat geld kwijt te zijn als je krijgt te horen dat het toch niet lukt.
Huren lijkt mij een fijner idee, maar er is hier niks te huur en zal zeker duurder dan zijn dan onze hypotheek (450 na aftrek hra), dus dat is niet echt handig.
Aan de ene kant lijkt mij dat ook fijner, aan de andere kant betalen we maar 450 netto voor ons huis nu en daar kun je nergens voor huren denk ik. Ben alleen zo bang dat we dan ons huis onverhoopt niet kwijtraken.
Wij hebben een overbruggingskrediet voor de dubbele lasten tijdens de bouw (ca 1 jaar). Die lossen we af met de overwaarde zodra we verhuisd zijn en ons oude huis overgedragen is. Als je Funda een tijdje in de gaten houdt kun je wel inschatten of huizen in jouw buurt snel verkocht worden. Als je alle risico's wil mijden kun je ook eerst gaan verkopen en tijdelijk gaan huren. Wij hebben daar niet voor gekozen. Particulier huren is veel duurder dan onze huidige hypotheek, en het vinden van een huurwoning in deze wijk is een flinke uitdaging. Het enige nadeel van niet eerst verkopen is dat je niet over de overwaarde kunt beschikken voordat je verhuist. Wij hebben wat extra moeten lenen bij familie om de vloer en keuken voor te kunnen schieten, die willen we bij de verhuizing graag al in het nieuwe huis hebben. En de tuin is nog niet klaar bij de verhuizing, die betalen we ook van de overwaarde.
Dat was onze angst ook. Huren was niet per se goedkoper, maar gaf wel meer rust. Wat al geschreven werd, je hoeft niet gelijk de volle mep te betalen tijdens de bouw, dat loopt op.
Hoe verkopen de huizen in je straat/wijk? Huren is ook gedoe hoor, een extra keer verhuizen en inderdaad, de huur is hoog. Als je pech hebt moet je je hele huurhuis inrichten met een vloer, keukenapparatuur , schilderen en gordijnen. Wij hadden veel geluk dat overal al een vloer lag en een luxe keuken met inbouwapparatuur. Wij betaalden toen net geen 600 euro hypotheek, en de kale huur was 1050. Dat was 2017. Ik heb laatst weer gekeken en nu is hetzelfde huis 1250. En dan heb ik het over een standaard eengezinswoning met 3 slaapkamers, zolder en een standaard tuintje.
dat vonden wij ook erg spannend, en hebben er daarom toen erg over getwijfeld. Wij hebben begin 2016 een nieuwbouwhuis gekocht en zijn er in maart 2017 ingetrokken. (Sleuteloverdracht was 1 feb 2017. Wij hebben in overleg met de makelaar gewacht tot september 2016 om het oude huis te koop te zetten. Hij verwachtte dat ons huis redelijk snel zou verkopen. Het was best een gok aangezien de huizenmarkt nog niet zo was als nu, het begon net aan te trekken. Ik zou een/ enkele makelaars vragen wat zij verwachten hoe het met jullie ‘oude’ huis zou gaan lopen qua verkoop. Zij hebben de beste kennis om je daar goed over te informeren. uiteindelijk is het voor ons allemaal goed gekomen en relatief snel verkocht, binnen 6 weken, met de door ons gewenste overdrachtsdatum. Daarnaast kun je je nieuwe huis lekker helemaal inrichten en aankleden zoals je zelf wilt. Wat ons wel ‘tegenviel’ is dat we voor het nieuwe huis heel snel heel veel keuzes moesten maken. Over waar je bijvoorbeeld je wandcontactdozen wilt, of waar de aansluitingen voor de keuken etc moeten komen. Dus eigenlijk moet je al direct een keuken kopen die pas een jaar later geplaatst wordt. Maar nu wonen we er al ruim drie jaar naar volle tevredenheid, en ik vind het ook heel fijn dat alles lekker nieuw is en dat je qua onderhoud etc relatief weinig hoeft te doen de eerste jaren. Heerlijk! ik zou zo weer voor nieuwbouw kiezen. Succes met knoop doorhakken!
@Driessen21 yep dat vond ik ook wel veel werk dat je alles zo snel moest uitzoeken. Wij werden in oktober 2016 ingeloot, daarna ergens eind van het jaar tekenen en we moesten alles in maart 2017 al doorgegeven hebben (meerwerk, keuken). De bouw startte in mei en de oplevering in november 2017. Al met al ging het wel heel vlot, ik ken ook verhalen waar het ruim 2 jaar duurde van inloten tot oplevering.
Ja wij dachten dat het niet zo snel zou gaan met ons huis, maar het huis van de buren stond net te koop en was binnen een week weg. Voor 30000 meer dan wij überhaupt op gehoopt hadden. Als de verhuiskosten erbij komen idd en zie huren voorbij komen van rond de 1200 voor een 3 kamer woning, dan kunnen we denk ik beter blijven zitten en dat risico dan nemen.
Huizen gaan hier als zoete broodjes. Huis van de buren is laatst binnen 1 week verkocht en voor veel meer dan wij dachten. Het lijkt hier met een opleving bezig te zijn (noorden).
Wij hebben dus ook een nieuwbouwhuis. Wij hebben ervoor gekozen om eerst te verhuizen en dan pas te verkopen. Wij hebben ruim 1,5 jaar 2 huizen gehad. Ik vond het idee van een huurhuis zoeken en 2 keer verhuizen (met dus 2 schoolkinderen en een peuter en een baby) stressvoller dan het risico dat het huis lang te koop zou staan. Dat was een starterswoning in een gunstige prijscategorie (rond de 2 ton) dus ik was niet zo bang dat dat veel problemen zou opleveren. Wij moesten met jaarcijfers aantonen dat we de hypotheek konden betalen + een overbruggingskrediet van de geschatte overwaarde van het oude huis (taxatie is dus nodig) Het overbruggingsregeling moesten we na Max 2 jaar terugbetaald hebben of dan een nieuwe hypotheek voor afsluiten. Omdat de huizenmarkt gunstig was hebben we het huis voor 25k meer kunnen verkopen dan 1,5 jaar eerder getaxeerd. En natuurlijk nog wat extra gespaard in de hypotheek. Dus dat was een mooie meevaller en daar hebben we onze tuin van aangelegd. Ik zou zeker een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen, volgens mij moet dat gewoon kunnen? Of heb je toevallig een financieel adviseur die daar iets in kan betekenen? Succes met de afweging!
Wij wonen nu 1.5 jaar in een nieuwbouw huis. Hebben het zo een 3 jaar terug gekocht. Doodeng vond ik het, dat kopen van een plaatje, maar nu inmiddels heerlijk. Onze oude woning had erg veel overwaarde. De dubbele lasten zaten gewoon bij onze nieuwe hypotheek in dus daar hebben we nooit iets van gemerkt. Die lopen langzaam op (iedere keer als er iets klaar is van funderingen, dak, lekdicht etc) komt er iets bij. Wij hebben ons huis pas te koop gezet een half jaar voordat we de sleutel kregen met oplever datum een half jaar later. Toch hebben we uiteindelijk nog 6 maanden op een vakantiepark gezeten omdat ons nieuwe huis iets vertraagde. Je weet nooit wanneer het opgeleverd word, dat is wel lastig. Er zijn woningen hier in de wijk die een jaar vertraagd zijn. Het is waanzinnig gaaf dat je je nieuwe huis helemaal precies kunt inrichten zoals je wilt. De stopcontacten waar je wilt, muren soms waar je wilt, lichtpunten etc etc. Maar bedenk je wel, alles kost (flink) geld. Er zal dus nog een flinke post op de aankoopprijs komen. Wij waren aan meerwerk in de bouw (hebben wel 3 meter uitbouw en dakkapel maar de rest is stopcontactjes, lichtpuntjes, waterkraantje, luifeltje) nog ruim 60.000 euro kwijt. En daarbovenop nog ruim 100.000 voor de inrichting (keuken, badkamer, wanden, vloeren, tuin) En eigenlijk is er in een nieuwbouwhuis niets wat je kunt laten zitten tot later. Maar zo heerlijk, alles nieuw, alles naar je smaak, geweldig geisoleerd. Enigste nadeel vind ik de omgeving. Wij zijn een compleet nieuwe wijk dus buiten is het al 1.5 jaar een sahara gecombineerd met bouwplaats compleet met 1.5 jaar lang bouw geluiden. Ik hang de vlag uit op de dag dat ik geen zagen of boren hoor maar het einde is in zicht!
Hier een jaar geleden nieuwbouw gekocht en het wordt hopelijk binnen 2 mnd opgeleverd. - rente tijdens de bouw kan je ook mee financieren - verkoop woning is een lastige en heel persoonlijk, ik was heel blij toen alles rond was, maar ik ben echt een stress kip. Wij hadden destijds ook meerdere makelaars uitgenodigd wat zij van de woningmarkt verwachten icm onze woning. Wij hadden gewacht met de verkoop tot 9 maanden voor de verwachte uiterste opleverdatum, zodat kopers een offerte van 9 maanden konden opvragen. Ik was zwanger en we wonen 100 meter van het nieuwe huis af dus we wilden hier tot die tijd erg graag blijven wonen. In een andere situatie zou ik dat niet doen, het is heel fijn om je budget te weten. - met een overbruggingshypotheek kan je eventuele overwaarde financieren. Die wordt straks bij de notaris direct afgelost. succes met de overweging. Het is een hele leuke maar spannende beslissing!
Wij hebben vorig jaar ook 2 weken een optie gehad op een nieuwbouw woning, maar hier uiteindelijk niet voor gegaan, we hebben toen wel 1 en ander uitgezocht. Het meeste is al genoemd, dus dat zal ik allemaal niet herhalen. Je kunt bij de meeste hypotheekadviseurs gewoon een vrijblijvend, gratis eerste gesprek krijgen. Dan rekenen ze voor wat allemaal mogelijk is, maar zoeken ze uiteraard nog niet de best passende hypotheek voor je uit (daar moet je wel voor betalen). Dus dat zou ik zeker even doen, dan heb je meteen helder of het een goede optie is en waar je dan ongeveer aan moet denken qua maandlasten. De makelaar van de nieuwbouw waar wij naar hadden gekeken, hadden trouwens ook hun eigen financiele adviseurs, dus je zou ook eerst daar kunnen informeren (was ook vrijblijvend, maar hebben we niet gedaan, omdat ik al contact had gehad met een andere adviseur). Als wij er wel voor waren gegaan, hadden we ons huis waarschijnlijk pas 4 maanden voor de opleverdatum in de verkoop gezet, zodat we heel zeker zouden zijn dat we voldoende overlap zouden hebben. Ivm met onze kinderen, is 2x verhuizen echt geen optie en verhuizen naar een huis wat nog niet helemaal af is, ook niet. Ons huidige huis is middensegment (waarschijnlijk zo’n 400-450.000 euro) en die verkopen hier erg vlot, dus durven dat risico wel te nemen. Nu zijn we nog steeds op zoek en gaan ook pas ons eigen huis te koop zetten als we een nieuw huis hebben gekocht, dus in dat opzicht is dat niet anders dan bij nieuwbouw. Enige reden om het andersom te doen, is als je huidige huis moeilijk te verkopen is.