Ik ben nieuwsgierig. Uit cijfers blijkt dat 40% de studieschuld verzwijgt bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Wie heeft dat gedaan? Vraagt een bank nu tegenwoordig bewust om een uitdraai van DUO, iemand die dat weet? Vriendin heeft een hoog inkomen maar ook een hoge studieschuld. Ze wil het niet opgeven/ bewust verzwijgen en geeft als reden bovenstaande. Wil niet betweterig naar haar overkomen maar volgens mij kun je hiermee aardig in de problemen komen als je het niet opgeeft...
Volgens mij kom je vooral in de problemen als je gebruik wil maken van je NHG. Ik heb ook een studieschuld, maar wij hebben onze hypotheek alleen op het salaris van mijn man genomen, dus ik heb niks hoeven te verzwijgen. Maar anders zou ik dat ook niet gedaan hebben.
De regelgeving gaat binnenkort al veranderen, en dan worden alle schulden hoger dan 250 euro gewoon meegenomen en zelfs de mogelijkheid om rood te staan. DUO zal daarbij dus ook horen. Ik zou het zelf niet verzwijgen: een goed advies kan alles gegeven worden als alle gegevens bekend zijn en er rekening gehouden kan worden met alle kosten.
Wij hebben het gewoon opgegeven. Die berekeningen over wat verantwoord is qua hypotheek zijn er niet voor niets. Bovendien ben je verplicht je financiële situatie eerlijk aan te geven. Ik vind het dus erg onverstandig om je studieschuld te verzwijgen. Ons huis valt niet onder NHG, maar mocht dat voor je vriendin wel gelden...recht op NHG vervalt als ze erachter komen dat je gelogen hebt. De hypotheekverstrekkers kunnen echter niet bij aanvraag checken of je studieschuld hebt en je komt ermee weg. Ook kun je geen boete krijgen voor het verzwijgen. Maar nogmaals, vanuit financieel oogpunt gewoonweg onverstandig.
Ik heb het 10 jaar geleden volgens mij wel genoemd, maar toen deden ze daar niets mee. Anders had ik het wwarschijnlijk verzwegen. Maar dat waren andere tijden. Andere regels en lagere gemiddelde studieschuld.
BKR is voor consumptieve leningen. Studieschuld valt daar niet onder. Bij mijn weten gaat dit ook niet op korte termijn veranderen. Wel dat rood staan en dergelijke sneller BKR geregistreerd worden zoals je aangeeft, maar studieschuld blijft er vooralsnog buiten vallen volgens mij.
Wij hebben het niet opgegeven. Wij gingen goedkoper wonen (ons huurhuis gekocht) dus er is geen sprake van het niet kunnen betalen. Ik heb het genoemd in het hypotheekgesprek maar onze adviseur deed zijn handen in zijn oren en deed lalalala. Hij had het kunnen meenemen maar dan was het maar de vraag of we genoeg zouden kunnen lenen. Eigenlijk ken ik niemand die het wel heeft opgegeven.
Hier wel genoemd bij het aanvragen van de hypotheek, maar het is niet meegenomen in de hoogte van de hypotheek ofzo. Is inmiddels ook ruim 10jr geleden.
Heb het wel aangegeven bij de Rabo toen, maar er is niks mee gedaan.. was ook niet zo'n hoog bedrag..
Nee, die gaat ook meegewogen worden. Logisch ook, want dit is OOK een betalingsverplichting die je hebt. BKR was tot nu toe voor consumptieve leningen, maar dat gaat dus juist veranderen, zodat voor alle leningen echt goed getoetst kan worden of het verstandig is dat jij die krijgt...
Wij hebben het wel door gegeven. We konden toen wel fors minder lenen, waardoor een fatsoenlijk koophuis er niet in zat. Mijn oma heeft toen mijn studieschuld in 1x afbetaald en toen konden we een leuk huis kopen.
Hier wel over gehad .. Maar wij gingen alleen op loon van man hypotheek nemen .. Maar finaceel adviseur adviseerde ons om onze mond er over te houden .. Hier niks hoeven verzwijgen en komen we ook niet in de knoei met nhg gelukkig .. En alleen ik heb een studie schuld die van mijn man was al lang afbetaald ( ik studeerde nog toen we dit huis kochten )
Same here. Wij hebben op mans inkomen gekocht dus mijn studieschuld is buiten beschouwing gelaten door de tussenpersoon. Anders hadden wij 20.000 minder hypotheek kunnen krijgen terwijl mijn schuld nog 'maar' 6000 is. (Restschuld is nog erger. Onze 10.000 restschuld zorgde voor bijna 70.000 minder hypotheek)
Hier is het wel meegenomen. Is niet in me opgekomen om het tr verzwijgen eigenlijk. Het scheelde inderdaad 3x het hele bedrag van die studielening. Voor het huis dat we wilden kopen, maakte dat niet uit trouwens, dat viel nog steeds binnen budget inclusief nhg.
Wij hebben de studieschuld niet verzwegen. De hypotheekadviseur zei zelf dat die toch niet meetelde. Dit was in 2008. De mogelijkheid om rood te staan werd in 2008 al meegenomen... Helemaal mee eens!
Voor zover ik kan zien wordt een studieschuld nog steeds niet bij de BKR geregistreerd, zelfs niet met de nieuwe leenstelsel; https://www.bkr.nl/consumenten/studiefinanciering/studiefinanciering-afgeschaft/ Ook niet per 1 december 2016. Ik zie het namelijk nog steed niet onder de deelnemers staan; https://www.bkr.nl/consumenten/kredietinformatie-per-1-december/ Maat ot; ik zou het wel melden. Gewoon open kaart spelen. De bank houdt niet voor niks daar rekening mee lijkt mij. Het is voor zelfbescherming en om te voorkomen dat je meer dan verantwoord is kan lenen. Ik heb het wel gemeld, maar de hypotheek is op salaris van man (zonder studieschuld) afgesloten. Dus werd het buiten beschouwing gelaten.
Wij hebben mijn man zijn studieschuld van tevoren afgelost.. Was niet veel meer, 3500 euro ofzo, maar toch.. Anders had ik het gewoon opgegeven. Zoals al gezegd, het advies is er niet voor niets, en wij wilden graag een hypotheek met NHG, zonder risico die kwijt te raken..
Wij hebben vorig jaar een hypotheek afgesloten, en toen werd er expliciet om gevraagd als een van de op te leveren papieren. Ook al is mijn schuld maar klein, we hebben hem netjes opgegeven. We moesten overigens niet alleen de huidige hoogte van het bedrag doorgeven met een schermafdruk, maar ook het oorspronkelijke bedrag. Het maakte voor ons weinig uit, want we hebben toch geen maximale hypotheek genomen. Maar op het moment dat een bank expliciet vraagt om de studieschuld, lijkt het me zeer onverstandig om hierover te liegen dat deze niet bestaat.