Hoi dames. We willen, na jaren 2 raskatten te hebben gehad maar helaas overleden, weer 2 kittens in huis halen. Geen raskatten meer. Zijn bij asiel hier id buurt geweest maar daar alleen 2 oude katten en dat willen we niet. Nu een oproepje gedaan en wordt overspoeld door reacties. Niet normaal hoeveel nestjes er zijn! Maargoed. Geen raskatten dus, maar weet nu niet zo goed waar we op moeten letten. Een lieve broer en zus gevonden Nu 12 weken, dus goed gesocialiseerd door moeder. Gechipt en ontvlooid maar niet ge-ent. Is dat niet juist heel risicovol? Kitten van 12 weken zonder in-enting? Kan iemand me meer vertellen over de vele kittens die worden aangeboden?? Wat is belangrijk mee te nemen in een beslissing?
Meestal zijn er in het asiel in het voorjaar veel kittens. Het is nu niet 'het seizoen' daarvoor. Als je kittens via een particulier in huis neemt, zou ik voor een groot deel uitgaan van mijn onderbuikgevoel. Geven ze de kittens meteen mee? Dat zou voor mij een no-go zijn. Een echte dierenliefhebber wil meer weten over het gezin waar ze naartoe gaan. Mijn eerste twee kittens had ik via-via. Ik heb in dat jaar nog contact gehad met de eigenaresse. Zij wilde heel graag weten hoe ze het deden enz. Verder zou ik het belangrijk vinden dat ze een inentingsboekje hebben, alle benodigde vaccinaties en gechipt zijn. Neutraliseren adviseren ze vaak pas rond het jaar. Als je bij het dierenasiel een kitten adopteert, kun je vaak op hun kosten je kitten laten neutraliseren. Een kitten van 12 weken dat niet de juiste inentingen hebben gehad, zou ik dus niet adopteren.
Tip: kijk ook eens bij dierenasiels.com & ikzoekeenbaas (van de dierenbescherming) Daar kun je een overzicht bij jou in de regio bekijken.
Het feit dat ze tot 12/13 weken bij mama zitten zou voor mij zwaarder wegen dan de enting. Enten kun je ook doen wanneer ze bij jou komen, scheelt maar een paar weekjes in vergelijking met een officiële fokker, dat kan echt geen kwaad..
Beter goed gehecht en geleerd van mama als een prikje op t goede tijdsvakje. Prikjes is beter af te vangen dan de effecten van een te vroege nestverlaters dat kan je niet meer inhalen. Die van ons kwam al met 8 wkn uit t nest, maar mama vondt t helemaal gescheten en keek er ook niet meer naar om die lag alweer te sjanzen met de kater van een paar deuren verder en vertikte binnen te komen (waar ik tegenwoordig ergens wel begrip voor kan hebben als je 6 koters hebt in mini fase). Viel in dit geval ook weinig meer aan te doen maar had ik wel een kluif aan om verder te socialiseren.
Ja, dat zegt mijn gevoel ook. Vind het heel belangrijk dat ze zo lang mogelijk zijn "opgevoed" door moeder zelf. Maar je leest ook overal dat er met 9 weken ge-ent moet worden..
Waarom bel je niet jouw eigen dierenarts op om na te vragen of het kwaad kan? Ik ben vooral benieuwd waarom diegene dat nog niet gedaan heeft. Wil die persoon geen kosten maken of is er een andere reden? Ik zou dus sowieso eerst langsgaan en goed observeren en navragen. Ik ben het trouwens helemaal eens met het feit dat ze lang genoeg bij de moeder moeten blijven. Helaas is dat niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als mensen zomaar zwerfkittens uit het bos meenemen en naar het asiel brengen.
Ik heb mijn kittens van de stichting zwerfkat in nood. Kost wat, maar van het geld wordt dus de opvang betaald, zijn ze goed verzorgd en ontwormd en ontvlooid en ismoederpoes gesteriliseerd (was een halve zwerver bij een boerderij.) Deze waren bij ophalen 3 maanden oud, maar nog niet geënt. De reden was dat ze dat niet kort na de wormen en vlooienkuur wilden doen. Wij hebben dat toen meteen zelf gedaan. Zijn vrolijke gezonde beestjes.
Ja, dat ga ik ook wel doen. Er wordt aangedragen dat ze anders veel geld moeten vragen voor katjes. Een beter argument is er niet. Ook wordt er wel gezegd dat dierenartsen zowiezo zeggen dat je zo snel mogelijk moet enten... net als dat de normale farmaceutische industrie ook geld wil verdienen. Maar dat is een andere discussie Ik denk dat ik maar vooral op het gezonde verstand moet vertrouwen.