Geven ze bij jullie op school geen extra taken aan kindjes die snel zijn. Spelen ze niet op die behoeftes in?
Ik zou echt kijken naar je kindje. Het onderwijs van nu is niet meer het onderwijs van vroeger hoor, en ik zou je eigen gevoel doorslaggevend laten zijn. Hier verschillende familieleden die een klas hebben "overgeslagen". Zelf was ik een vroege leerling (augustus) en was het niet nodig, maar achteraf zijn we er altijd tegenaan gelopen dat ik erg ver voorliep en te weinig uitdaging had. Bij mijn zusje hebben mijn ouders er wel voor gekozen om versneld naar groep 2 te gaan. (zij is van eind januari) achteraf gezien een prima keus. Ook zij heeft qua stof en acceptatie geen problemen gehad, op één jaar na, maar dat lag vooral aan de leerkracht die haar voor bleef trekken (heel naar, als je als jongste kindje steeds de klas moet uitleggen hoe het moet) Wij hebben ons voorgenomen bij onze dochter vooral te kijken naar een school die er goed op in kan springen, mocht ze ook bovengemiddeld slim blijken. Maar wij kiezen in eerste instantie voor uitdaging in de breedte, ipv stof van hogere klassen etc. Maar mocht dit niet voldoende blijken te zijn, dan zou ik er wel voor kiezen haar te laten versnellen. succes en echt op je eigen gevoel afgaan.
Ik zie dat er al heel veel reacties zijn maar wil toch even reageren. Ik heb nu 3 jaar groep 3/4, iedere keer wel met een leerling van 5jaar erin, dit jaar zelfs 2. Ik zie heel veel verschillen. Het meisje dat vorig jaar met 5 in groep 3 kwam is sociaal emotioneel heel sterk, soms zelf wat te erg overheersend, maar ze staat in ieder geval haar mannetje. Een meisje dat ik dit jaar heb is erg intelligent, wil ook wel leren maar is heel erg verlegen. Als het aan mij had gelegen zou ze een extra jaar groep twee met uitdaging hebben gedaan. Je moet dus goed naar je dochter kijken. Speelt ze graag (in de buurt bijvoorbeeld) met oudere kinderen? Speelt ze graag of is ze juist leergierig? Kan ze van zich afbijten? Als iets een keer niet lukt wordt ze daar heel onzeker van, kan ze daar dan mee omgaan? Als je veel vragen met ja beantwoord, zou ik haar door laten gaan. Groep 2 kan ze altijd dan twee keer doen en als het goed gaat kan ze doorgaan. JE ziet dan ook beter hoe stevig ze in haar schoenen staat. Wel moet ik zeggen dat ik zelf ook vroege leerling was. Ik was alleen altijd al erg verlegen en had dus ook beter niet door kunnen gaan... Basisschool ging nog wel, al had ik wel de neiging erg meegaand te zijn. Maar op het VWO voelde ik me altijd net wat jonger, wat minder bezig met dingen waar klasgenoten al volop in zitten. (was in de brugklas dus 11). succes met je keuze, gemeen om te zeggen, maar over 10 jaar weet je pas of je goed hebt gekozen
Lizab wat jammer dat jouw school nooit in de breedte die stof aan je hebt gegeven. Ik ben zelf 35+ en onze school deed dat gelukkig toen al wel. Ts is dat bij jouw school wel? Zelf zou ik dat de beste oplossing idd vinden. ( gelukkig doet onze school dat nog steeds)
Oja, Je kindje gaat natuurlijk in eerste instantie eerst naar groep 2, dan kun je toch ook bespreken het aan het einde van het jaar alsnog eens te bekijken of ze wel of niet toe is aan groep 3?
Zelfs op de middelbare school konden ze geen uitdaging in de breedte bieden. Te gek voor woorden. Dan liep ik te ver voor en dan moest ik weer 3 maanden niks doen tot de klas weer bij was. Hilarisch. Uiteindelijk ben ik ook redelijk "losgeslagen" en dat zou ik maar wat graag bij onze dochter willen voorkomen.
Ik kijk hier echt van op. Das toch te zot voor woorden? Zo creeer je toch losgeslagen kinderen? En dat lijkt me logisch die vervelen zich rot. maar ben jij 50+ dan Nee even zonder gekheid, ik ben al best "oud" , maar onze school liep schijnbaar erg voor daarin.
Lastige beslissing... zeker omdat t er eentje is die nog best lang gevolgen kan hebben! Ik heb zelf een volledige klas overgeslagen en ben dus altijd 1 - 1,5 jaar jonger geweest dan mijn klasgenoten. Voor mij is het goed geweest, ik had de neiging om onder te presteren in de klas waar ik zat (om niet buiten de boot te vallen zei ik vaak dat ik dingen ook niet wist en maakte ik expres fouten) en vond zelfs meer aansluiting toen ik 'over' was... Aan de andere kant heeft t wel voor heftige discussies gezorgd in de puberteit: toen mijn klasgenoten met 15,5 voor het eerst uitgingen was ik 14.. Hoe vaak ik niet woedend tegen mn moeder geschreeuwd heb dat het oneerlijk was dat ik wel de prestaties moest leveren zoals mn klasgenoten, maar de leuke dingen niet meekreeg... Hou hier dus rekening mee!!! Ik zou zeggen: kijk goed naar je kind. Wil ze graag leren, trekt ze nu ook al naar oudere kinderen en is ze lekker sociaal en assertief.. dan zou ik zeggen: doen! Een wat timide, verlegen kindje dat zich de kaas van het brood laat eten, kan misschien beter nog een jaartje kleuteren (en als de school er niet in voorziet zijn er ook zat sites waar je zelf extra 'taakjes' kunt bestellen als ze zich verveelt) Succes met je lastige beslissing!!
En die dan op school geven? Want je kind zit toch meeste tijd op school. Ik herken hier trouwens wel veel van ons kindje: met kindjes van hogere klassen spelen, ( de kindjes uit mijn klas zijn niet leuk) sociaal ( te soms) leest al veel ( nog geen boekjes, maar komt een eind) is bezig met rekenen maar... knutselt ook nog graag
Ik wil mijn ervaring ook nog even met je delen. Ik was zelf een vroege leerling. Uit angst voor verveling al vroeg naar groep 3 gegaan. Hele basisschool tijd kwam ik goed mee, en ik vond de kinderen van het jaar onder mij ook echt kinderachting. Sta er nu nog steeds achter dat ik de basisschool in die klas heb gedaan. Maar... ik was dus ook 11 toen ik naar het middelbaar ging. Qua leerprestaties was dr geen enkel probleem. Wel was ik llat in het puber worden. Dit gecombineerd met het feit dat ik een stuk jonger was dan mijn klasgenoten maakte dat ik totaal niet mee kwam. In de derde klas ging dit helemaal mis, ik was 13, er kwamen een aantal zitteblijvers in de klas die al 16 waren. Uiteindelijk ben ik in de derde klas blijven zitten. De klas waar ik daarna in terecht kwam, kwam ik veel beter in mee. Dus tja, ik las al ergens iemand die zei "pas over 10 jaar weet je of je de goede keuze hebt gemaakt". Ik denk inderdaad dat dit waar is...
Ik weet eigenlijk niet of de school waar Amber op zit, veel verdiepingsstof of verbredingsstof kunnen aanbieden. Het is een school met allemaal verschillende kinderen en verschillende niveaus. Wel weet ik dat de kinderen op 3 niveaus worden ingedeeld. Ze kijken ook echt individueel naar kinderen. Amber is een zeer leergierig meisje, die ook al best lang haar concentratie kan houden. Dus daar zie ik op zich geen problemen in. Ook is ze absoluut niet verlegen (soms zelfs een beetje bazig). Binnenkort hebben we de 10 minuten gesprekken met de juf en dan zal ik mijn '' zorgen'' op tafel gooien
Moeilijk...werk zelf ook in het onderwijs. En inderdaad, zoals hierboven geschreven; kijk naar je kindje. Is ze assertief, wijs, staat ze haar mannetje etc, dan is het misschien een goede keuze. Is ze timide, onzeker, erg gevoelig etc, dan zou ik er nog een keer goed over nadenken. Onze dochter is van februari en gaat volgend jaar naar school. Mochten ze zeggen dat zij wel klaar is voor groep 2 in de zomer nadat ze begint zullen wij weigeren dat ze doorgaat naar groep 2. Dit is dus omdat wij nu al zien dat ze heeeeel gevoelig is. Voor wat anderen zeggen, emoties van anderen, ze is heel timide en trekt zich heel veel aan. Ik ben bang dat ze dan emotioneel gezien er niet klaar voor zal zijn... Succes met je keuze!
Laatst was hier ook een topic over van een andere moeder. Ik heb toen het volgende geschreven: Ik heb zelf maar één jaar gekleuterd en daar later in mijn leven veel 'last' van gehad. Men gaf destijds aan dat ik toe was aan leren, maar blijkbaar heeft het nogal wat impact gehad om mijn emotionele ontwikkeling. Ik was elf toen ik aan de middelbare school begon. Ik was echt te jong en heb daar denk ik toch wel last van gehad. Weet je... het is altijd moeilijk. Je weet niet hoe het leven was gelopen als ik een jaar langer gekleuterd had. Maar als ik met Sam voor dezelfde vraag kom te staan, denk ik dat ik wel weet waarvoor we kiezen. Veel succes met je keuze! Liefs, Josien
ik ben een niet hele vroege leerling, ben van oktober. maar wel altijd de jongste in de klas, met 11 in de brugklas, met 16 gaan studeren. Ik heb er geen hinder van ondervonden. Wel had ik betere begeleiding van de basisschool nodig gehad, maar ipv dat ik verdiepings of verbredingsstof kreeg, moest ik toetsen van medeleerlingen nakijken... kijk goed naar je kind en weeg de opties af, overleg ook goed met de school wat er kan als je het nu niet doet en later spijt van hebt of andersom!
Heb het niet allemaal gelezen, dus sorry als het mosterd na de maaltijd is. Een kind uit april is toch helemaal geen late of vroege leerling, maar precies in het midden van de jaarlichting jarig (die loopt in principe van 1/10 tot en met 30/9, dus april zit echt in het midden). De ene helft van de klas zal ouder zijn, de andere helft jonger. Ik zou niet snel kiezen voor het overslaan van een klas. Zoek liever een school die een goed beleid heeft t.a.v. verschillen binnen de groep.
Als Amber naar groep 2 gaat naar de zomervakantie is ze toch echt wel een vroege leerling. En mijn dochtertje zit net 3 maanden op deze school. Dit was een weloverwogen beslissing. Je weet tevoren niet hoe het gaat. We hadden altijd wel een gevoel dat ze intelligent is, maar dat denken bijna alle ouders van hun kinderen Dus we gaan haar absoluut niet van deze school halen iig.
dan is ze een vroege leerling, maar niet zoals je in je 1e post schreef ze is van april dus laat. Wel als ze nu al naar groep 2 gaat maar als de school niet kan bieden waar je dochter "naar vraagt"zou ik zeker wel een andere school overwegen.
Idd, ze 'wordt' dan een vroege (of vooral: jonge) leerling omdat ze in feite een groep overslaat. Persoonlijk zou ik daar echt niet gauw voor kiezen. Maar of ik dat in jouw situatie wel zou doen weet ik niet, ik ken je dochter niet en de school ook niet. De meeste scholen hier hebben gecombineerde groep 1/2 groepen, dus dan word je sowieso niet al na een paar maanden voor die keuze geplaatst. Ik bedoel ook zeker niet dat je nu nog van school moet veranderen, lijkt me niet fijn voor je dochter. Kunnen omgaan met verschillen in de groep is overigens niet alleen belangrijk voor verondersteld bovengemiddeld intelligente kinderen, maar ook voor een kind dat bijvoorbeeld met taal erg snel is en met rekenen niet, of dat juist een beetje 'achter' loopt over de hele linie. Eigenlijk voor alle kinderen die niet precies het gemiddelde paadje volgen. Maar goed, je dochter zit nu op die school, dus als deze school niet flexibel omgaat met leerprogramma's zit je nu wel met die keuze van wel of niet overslaan. Ik ben altijd erg tevreden geweest dat mijn ouders er niet voor hebben gekozen, terwijl hun ook die keuze is voorgelegd. Vond het wel fijn om een van de oudsten te zijn (jarig in december) en errug fijn om de slimste van de klas te zijn Sociaal-emotioneel was ik niet vroegrijp, dus ik denk dat ik prima op m'n plek zat tussen mijn leeftijdsgenoten.
@ kaboutertje -> in de eerste post geef ik ook aan dat ze normaal een late leerling zou "worden", maar nu misschien een vroege leerling als we haar naar groep 2 zouden laten gaan. En ik ben verder zeer tevreden over deze school. We wonen in Drachten (Friesland) en daar waren maar een paar scholen die wij echt geschikt vonden voor haar. Twijfels blijf ik altijd houden, maar Amber heeft het erg naar haar zin op school.
Nee ze is ook niet laat. ze is normaal. En vroeg als ze nu naar 2 gaat. Ja naar haar zin hebben, is ook een pre, maar als ze dalijk of op haar tenen moet lopen of zich verveeld is het ook niets. Ik zou gewoon eerst eens gaan praten. Mss bieden ze wel breed onderwijs aan. En mss gaat groep 2 wel perfect en ach anders als het later niet zou gaan, blijft ze een jaartje zitten. Is dat erg? nee toch.