Erwtensoep

Discussie in 'De lounge' gestart door sidmick, 21 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.187
    113
    Met dit frisse herfstachtige weer heb ik helemaal zin in winter voedsel.
    En dus ook in erwtensoep. Alleen heb ik dit nog nooit zelf gemaakt.
    Wie heeft er een echt lekker erwtensoep recept want op google verdwaal ik tussen de recepten
     
  2. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.688
    2.387
    113
    Vrouw
    Broek
  3. dochters

    dochters Fanatiek lid

    11 jul 2013
    4.894
    15
    38
    Vrouw
    Oeh lekker, ik lees mee!
     
  4. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    #4 Sifra, 21 okt 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 21 okt 2014
    Nodig:
    Grote pan
    Pak spliterwten
    Pak hele erwten ( deze een nacht laten wellen in water )
    Ribbetjes ( of karbonade )
    Rookworst
    Bouillonblokjes ( naar smaak, ik doe altijd 5 kleine op een grote pan )
    Laurier
    Knolselderij
    Winterwortel
    Prei
    1 of 2 aardappels

    Bereiding:
    Pan ruim 3/4 vullen met water
    De ribbetjes en erwten opzetten met de bouillonblokjes en de laurier en aan de kook brengen Dit net zolang laten koken tot de erwten helemaal kapot gekookt zijn.
    Ondertussen de groenten en aardappel snijden ( ik doe de hoeveelheden op gevoel en naar smaak ).
    Als de erwten helemaal kapot zijn gekookt en er een groene, smeuiige soep is ontstaan, haal ik de laurier en de ribbetjes er uit, haal het vlees van de botjes ( en verwijder het vet, bleh ). Het vlees doe ik klein gesneden weer terug in de pan, de groenten en aardappel er bij, rookworst en dit opnieuw aan de kook brengen, zachtjes door laten koken tot de groenten gaar zijn.
    Je kan er evt. met de staafmixer door heen om de groenten fijn te malen, maar wij vinden de stukjes groenten in de soep wel lekker.
    Evt. nog wat meer op smaak brengen met zout en peper.
    Eet smakelijk!

    Overigens gaat dit wel om een grote pan soep, ik vries een deel er van altijd in.
     
  5. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Bij de Albert heyn kun je een kant en klaar vers erwtensoep (groente)pakket kopen voor een paar euro. Op de verpakking staat precies hoe je het moet bereiden. Ik maak het altijd zonder vlees.
     
  6. regenboogworst

    regenboogworst Fanatiek lid

    22 aug 2014
    1.297
    75
    48
    Voor de beste erwtensoep moet je bij mijn paps zijn :)
     
  7. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.187
    113
    Ok, wat is zijn adres? :D
     
  8. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.187
    113
    Bedoel je met hele erwten doperwten? En ribbetjes??? Gewoon bij de supermarkt?
     
  9. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Nee, geen doperwten, je hebt bijna in iedere supermarkt wel zakken ( staan vaak bij de spliterwten ) waarop staat 'hele erwten'. Deze zijn vaak bruin/ grijzig van kleur.
    Ribbetjes kan je denk ik wel kopen in de supermarkt ( zijn een soort spare ribs, maar dan zonder kruiden of marinade ) en anders kun je hier naar vragen bij de slager. Maar evt. karbonade kan je ook gebruiken.
     
  10. woez

    woez Fanatiek lid

    19 sep 2009
    1.129
    205
    63
    Wat ik er allemaal in doe

    Spliterwten
    Aardappel
    Wortel
    Knolselderij
    Ribbetjes
    Droge worst
    Verse worst
    Rookworst
    En je kan er ook nog spek in doen

    Ik gooi alles in 1 keer in een pan 3 liter water ongeveer
    Zoals hier boven al beschreven word je moet alles gewoon kapot koken.
    Denk er wel om dat je het vlees op tijd eruit haalt om in stukjes te snijden en ribbetjes te ontdoen van de botten. Hou de ribbetjes goed in de gaten zodra deze gaar zijn word het vlees heel mals en vallen de botjes er gemakkelijk uit, probeer de botjes dus op tijd te verwijderen zodat deze niet onderop de bodem van de pan komen te liggen en later in je bord

    Succes!!!!!!!
     
  11. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Wij maken vaak het recept achterop de pakjes spliterwten :)
    Alleen dan ipv een karbonade gaat er varkenspoot of een stuk ham met bot in. Duurt wat langer, smaakt nog beter.
    En op het eind doe ik er even een kruidentuiltje bij.
    En we doen er ook pakje soepgroenten doorheen.
    (Of ik moet toevallig zo'n erwtensoeppakket hebben maar meestal doe ik dat niet)

    Opzetten rond lunchtijd en lekker laten staan tot etenstijd :)

    (En wil je het echt goed doen moet er nog een nachtvorstje overheen... Maarja dan moet het wel vriezen natuurlik :)
     
  12. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    1
    0
    Hier stoof ik een ui (in stukjes) aan en eventueel één stuk prei in stukken.
    Daarna de spliterwten erop en een paar liter water.

    45 minuten tot een uur laten koken tesamen met 2 of 3 bouillonblokjes.

    De boel mixen en pas nadien doe ik er eventueel spek of rookworst in.


    Ik lust zelf geen erwten, dus ik maak ze niet vaak ... maar manlief vindt mijn soep heerlijk :).
     
  13. M02

    M02 Fanatiek lid

    17 nov 2008
    1.372
    0
    36
    Of... Ga naar de Albert Heijn en koop -in de bonus :cool:- een erwtensoeppakket! Zit alle groenten en beschrijving bij. Eet smakelijk....:p
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Bij ons in de suup verkopen ze "varkensbovenpoot".
    Dat is ook goed vlees voor de soep.
    En er zit meer vlees aan dan aan ribbetjes.
    Vinden wij lekkerder.
     
  15. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    ik ben nu via het vers-pakken van de AH erwtensoep aan het maken.. zal mij benieuwen. Ben eigenlijk helemaal niet dol op erwtensoep, maar Sanne heeft het vorig jaar bij mijn so gegeten en vond het heerlijk. Manlief vind het ook erg lekker dus ja..
    Ben benieuwd.
     
  16. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Ik koop altijd gewoon een pakje spliterwten en gebruik het recept dat daarop staat als basis. Alleen doe ik het dan wel iets anders, want ik maak mijn soep vegetarisch, dus gebruik groentebouillon, i.p.v. dat ik echt bouillon trek uit vlees.

    En hij is inderdaad lekkerder als hij een nachtje koud gestaan heeft. Dan is er meer zetmeel omgezet in suiker, waardoor hij zoeter smaakt.
     
  17. Snne

    Snne Bekend lid

    10 feb 2011
    840
    8
    18
    NULL
    NULL
    Neeh de mijne! 😜 hihi
     
  18. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.187
    113
    Mijn vader maakt het idd ook met varkenspoot. Gewoon bij de AH dus?!
     
  19. Poohbear82

    Poohbear82 Fanatiek lid

    12 feb 2013
    2.415
    0
    36
    Vrouw
    Secret agent
    Ergens in het midden
    Lekker, zit ik hier in 30 graden op curacao, krijg ik zin in erwtensoep!
    Ik maak het overigens zelf bijna nooit, manlief doet dat met het recept van mijn vader. Ik kan dus niet helpen met een goed recept.
     
  20. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.187
    113
    Nog een klein vraagje hoor want als je het vlees zo lang laat meegaren wordt het dan niet gort droog?
     

Deel Deze Pagina