Met dit frisse herfstachtige weer heb ik helemaal zin in winter voedsel. En dus ook in erwtensoep. Alleen heb ik dit nog nooit zelf gemaakt. Wie heeft er een echt lekker erwtensoep recept want op google verdwaal ik tussen de recepten
Nodig: Grote pan Pak spliterwten Pak hele erwten ( deze een nacht laten wellen in water ) Ribbetjes ( of karbonade ) Rookworst Bouillonblokjes ( naar smaak, ik doe altijd 5 kleine op een grote pan ) Laurier Knolselderij Winterwortel Prei 1 of 2 aardappels Bereiding: Pan ruim 3/4 vullen met water De ribbetjes en erwten opzetten met de bouillonblokjes en de laurier en aan de kook brengen Dit net zolang laten koken tot de erwten helemaal kapot gekookt zijn. Ondertussen de groenten en aardappel snijden ( ik doe de hoeveelheden op gevoel en naar smaak ). Als de erwten helemaal kapot zijn gekookt en er een groene, smeuiige soep is ontstaan, haal ik de laurier en de ribbetjes er uit, haal het vlees van de botjes ( en verwijder het vet, bleh ). Het vlees doe ik klein gesneden weer terug in de pan, de groenten en aardappel er bij, rookworst en dit opnieuw aan de kook brengen, zachtjes door laten koken tot de groenten gaar zijn. Je kan er evt. met de staafmixer door heen om de groenten fijn te malen, maar wij vinden de stukjes groenten in de soep wel lekker. Evt. nog wat meer op smaak brengen met zout en peper. Eet smakelijk! Overigens gaat dit wel om een grote pan soep, ik vries een deel er van altijd in.
Bij de Albert heyn kun je een kant en klaar vers erwtensoep (groente)pakket kopen voor een paar euro. Op de verpakking staat precies hoe je het moet bereiden. Ik maak het altijd zonder vlees.
Nee, geen doperwten, je hebt bijna in iedere supermarkt wel zakken ( staan vaak bij de spliterwten ) waarop staat 'hele erwten'. Deze zijn vaak bruin/ grijzig van kleur. Ribbetjes kan je denk ik wel kopen in de supermarkt ( zijn een soort spare ribs, maar dan zonder kruiden of marinade ) en anders kun je hier naar vragen bij de slager. Maar evt. karbonade kan je ook gebruiken.
Wat ik er allemaal in doe Spliterwten Aardappel Wortel Knolselderij Ribbetjes Droge worst Verse worst Rookworst En je kan er ook nog spek in doen Ik gooi alles in 1 keer in een pan 3 liter water ongeveer Zoals hier boven al beschreven word je moet alles gewoon kapot koken. Denk er wel om dat je het vlees op tijd eruit haalt om in stukjes te snijden en ribbetjes te ontdoen van de botten. Hou de ribbetjes goed in de gaten zodra deze gaar zijn word het vlees heel mals en vallen de botjes er gemakkelijk uit, probeer de botjes dus op tijd te verwijderen zodat deze niet onderop de bodem van de pan komen te liggen en later in je bord Succes!!!!!!!
Wij maken vaak het recept achterop de pakjes spliterwten Alleen dan ipv een karbonade gaat er varkenspoot of een stuk ham met bot in. Duurt wat langer, smaakt nog beter. En op het eind doe ik er even een kruidentuiltje bij. En we doen er ook pakje soepgroenten doorheen. (Of ik moet toevallig zo'n erwtensoeppakket hebben maar meestal doe ik dat niet) Opzetten rond lunchtijd en lekker laten staan tot etenstijd (En wil je het echt goed doen moet er nog een nachtvorstje overheen... Maarja dan moet het wel vriezen natuurlik
Hier stoof ik een ui (in stukjes) aan en eventueel één stuk prei in stukken. Daarna de spliterwten erop en een paar liter water. 45 minuten tot een uur laten koken tesamen met 2 of 3 bouillonblokjes. De boel mixen en pas nadien doe ik er eventueel spek of rookworst in. Ik lust zelf geen erwten, dus ik maak ze niet vaak ... maar manlief vindt mijn soep heerlijk .
Of... Ga naar de Albert Heijn en koop -in de bonus - een erwtensoeppakket! Zit alle groenten en beschrijving bij. Eet smakelijk....
Bij ons in de suup verkopen ze "varkensbovenpoot". Dat is ook goed vlees voor de soep. En er zit meer vlees aan dan aan ribbetjes. Vinden wij lekkerder.
ik ben nu via het vers-pakken van de AH erwtensoep aan het maken.. zal mij benieuwen. Ben eigenlijk helemaal niet dol op erwtensoep, maar Sanne heeft het vorig jaar bij mijn so gegeten en vond het heerlijk. Manlief vind het ook erg lekker dus ja.. Ben benieuwd.
Ik koop altijd gewoon een pakje spliterwten en gebruik het recept dat daarop staat als basis. Alleen doe ik het dan wel iets anders, want ik maak mijn soep vegetarisch, dus gebruik groentebouillon, i.p.v. dat ik echt bouillon trek uit vlees. En hij is inderdaad lekkerder als hij een nachtje koud gestaan heeft. Dan is er meer zetmeel omgezet in suiker, waardoor hij zoeter smaakt.
Lekker, zit ik hier in 30 graden op curacao, krijg ik zin in erwtensoep! Ik maak het overigens zelf bijna nooit, manlief doet dat met het recept van mijn vader. Ik kan dus niet helpen met een goed recept.
Nog een klein vraagje hoor want als je het vlees zo lang laat meegaren wordt het dan niet gort droog?