Ik denk er serieus over om de methode van Ria Blom hier in te voeren. Graag zou ik jullie ervaringen lezen! alvast bedankt!!
Nou succes ermee. Ik had het boek ook geleend van de bibliotheek en uit wanhoop wat betreft het slechte slapen van Noelle ben ik op den duur vanalles gaan proberen. Maar ik zal je niet aanraden om die 30 minuten methode van laten huilen te volgen. Toen ik Noelle 30 minuten had laten huilen tot overgeven toe, was ik snel genezen van die methode. Ik had vreselijke spijt, dat ik dat, tegen mijn eigen gevoel in had uitgeprobeerd, en ik heb het boek meteen aan de kant gesmeten. Maar goed, dat is dus mijn enige ervaring met het boek omdat ik daar mee begon. Rust en regelmaat zijn natuurlijk altijd goed, maar ik ben toch meer naar mijn eigen gevoel daarin gaan luisteren.
ja die 30 minuten zijn mij ook te lang,daar zal ik ook mijn eigen draai aan geven. vind 10 minuten meer dan genoeg.
Ik ben het helemaal eens met Frieda, blind op de methode gaan zou ik echt niet doen. Ik kon mijn zoontje absoluut geen half uur laten huilen, het ging recht door mijn hart. Een baby heeft nog veel liefde nodig en snapt soms nog niets van het leven. Als hij niet in slaap kan komen, is er volgens mij altijd iets aan de hand. Misschien te weinig structuur in de dag, of hij heeft pijntjes, z'n slaapzakje zit dubbel wat pijn doet in z'n ruggetje, er zit een boertje dwars, hij is gewoon niet moe of juist te moe. Ik ben heel erg van de rust, reinheid en regelmaat, maar dan wel in combinatie met gevoel en liefde voor je kind. Ieder kind is anders, vraag 3 mensen op dit forum naar het 'ritme' van hun kind dat even oud is als die van jou en je krijgt 3 verschillende antwoorden. Probeer de RRR te volgen op je eigen gevoel, dat is mijn advies. En doe niets tegen je gevoel in. Succes!
Ik kon zelfs nog geen 10 minuten volhouden... Helaas kwamen wij er pas met 7 maanden achter dat ons schatje verborgen reflux heeft. Op het cb zeiden ze telkens dat alle kindjes last hebben van boertjes en van melk dat naar boven komt en weer doorgeslikt werd. Maar hij had wel 20 boertjes (lucht of melk) na een flesje melk en tot aan de volgende voeding. Ik heb er achteraf zo'n spijt van dat ik hem soms tot 10 minuten heb laten huilen, dat arme mannetje voelde zich gewoon helemaal niet fijn! Probeer er dus wel achter te komen of er geen lichamelijke oorzaak voor het huilen is. Wat is eigenlijk de hoofdreden dat je de Ria Blom-methode wilt gaan doen?
wij hebben er onze eigen dingen uitgehaald en voor ons werkt het nu nog geweldig. We hebben een kindje dat vanaf het begin af aan heel onrustig was. Heel gevoelig voor prikkels en we merkte dat hij echt last had van te veel prikkels op een dag. We zijn steeds alles op dezelfde volgorde gaan doen. als hij wakker werd, verschonen, voeden, knuffelen of spelen en naar bed. het eerste half jaar probeerde ik de uitstapjes tot 1 keer per dag te beperken. In het begin was hij zo onrustig dat we een bakerslaapzakje zijn gaan gebruiken. Het echt inbakeren vond ik te ver gaan voor mijn gevoel. maar ik weet zeker dat als je kind heel gevoelig en onrustig is het heel goed werkt. nu nog doen we elke dag veel dingen op dezelfde manier en hij herkent steeds meer het patroon van de dag. elke dag opstaan, aankleden, ontbijten, boodschappen doen, spelen, fruit eten, slapen, lunchen, spelen, even naar buiten(fietsen of wandelen), koekje eten, slapen, spelen, avond eten, in bad, nog even naar beneden voor een slokje water of melk en dan naar bed voor de nacht. met het naar bed gaan ook altijd hetzelfde ritueel. (mijn man en ik doen het niet helemaal hetzelfde maar wel altijd onze eigen manier) naar bed is verschonen, slaapzakje aan, gordijen dicht, ( mijn man zegt dan gedag tegen de diertjes en ik zing slaap kindje slaap) muziekdoosje aan, kus en we gaan weg. het altijd hetzelfde geeft heel veel rust al ziet een uitstapje of spelen er natuurlijk wel elke dag anders uit. de oma's volgen hetzelfde ritme. wat ik zo goed vond van ria blom was de regelmaat (ook erg fijn voor onszelf) en dat baby's en kleine kindjes heel veel slaap nodig hebben al lijkt het soms van niet. bij de eerste tekenen van slaap naar bed en zelf in leren slapen. ik ben zeker geen voorstander van laten huilen. 5 minuten mag en daarna ging en ga ik altijd even kijken als hij blijft huilen. als hij begint te huilen ga ik altijd meteen kijken omdat ik niet weet waarom hij huilt. dan ging ik alles af of er iets was. te koud, te warm, vieze luier, pijn. als er niks was dan ging en ga ik nog steeds weg en kom na 5 minuten terug, dan troost ik hem en dan weer na 7 minuten terug dan troost ik hem weer en dan na 10 minuten terug enz. enz. tot hij wel slaapt. zo ben je er wel maar niet de hele tijd en leren ze ook om alleen in te slapen.. ik vond en vind het een fijne manier van opvoeden die bij ons en bij ons kind past. je moet een manier nemen van opvoeden die bij jou past en bij je kindje. ik hoop dat je iets hebt aan mijn verhaal.
Hier na in het begin slapeloze nachten en overdag alleen maar huilen ook de 10 minuten 'regel" toegepast. Ik vond het verschrikkelijk.... die 10 minuten duurden een eeuwigheid! Wij hebben na 1,5 week haar gewoon opgepakt, wilden dit niet meer. Na 5 weken zonder slaap en alleen maar huilen bleek onze meid reflux en kma te hebben. Na medicijnen en pepti geen huilen meer. Ik laat mijn meisje nooit meer zo lang huilen! Een paar minuten kan vast geen kwaad, maar doe niets tegen je gevoel in. Sommige kinderen hebben het ook even nodig om in te slapen, maar vast geen 30 min zoals ria blom zegt. Oja, inbakeren werkte hier wel super!!
HIer veel dingen eruit gehaald en mijn eigen moedergevoel gebruikt; heeft enorm goed gewerkt. - wij bakerden Iris wel in; ze moest er even aan wennen maar vond t heerlijk. Ziet er wel zielig uit, maar je moet je bedenken dat kindjes zo ook in de baarmoeder zitten (zo 'strak) en voor veel kindjes werkt het. - wij lieten haar een tijdje huilen, maar gingen er elke 5 minuten heen om haar gerust te stellen; langer achter elkaar huilen vond ik niet kunnen. - het ritme van voeden / samen spelen / alleen spelen en bij de 1e vermoedheidssignalen naar bed brengen hielp prima - wat ik bv niet deed was haar inbakeren in de kinderwagen als we naar buiten gingen; vond dat echt onzinnig, kind moet ook lekker kunnen bewegen. Dus n beetje van mezelf en n beetje van Ria en we hadden na 1 week en heel ander kindje dat veel beter sliep overdag en meer uitgerust was.
Misschien moet je even vertellen wat de redenen zijn, waarom je deze methode wil gaan proberen, want ik heb destijds ook allerlei boeken gelezen omdat Noelle onrustig was, huilde en zo slecht sliep. Uiteindelijk hebben we hiervoor verschillende redenen, zowel lichamelijk (vastzittend nek en koemelkallergie) als psychisch (veel veiligheid en geborgenheid nodig) gevonden, en lagen de oplossingen dus niet alleen in de rust en regelmaat hoek.
mijn redenen zijn de volgende: de eerste week sliep ze goed,daarna kreeg ze krampen. Hele avonden liepen we met haar rond,dan weer een boertje laten,toch weer wat drinken en rond middernacht viel ze in slaap in het bed in onze kamer. na een paar dagen sliep ze niet meer in dat bed en sliep ze alleen maar op mijn arm en naast me (nog steeds) sinds een week slaapt ze overdag ookm niet meer in haar bed want zodra haar rug het matras raakt begint ze weer te huilen totdat ik haar oppak. ze heeft geen kma,geen reflux. ze doet hazenslaapjes,drinkt flesjes amper leeg maar heeft na een halfuur wel weer honger. ik voel gewoon dat ze moe is. en ik ben dat ook. veel mensen vallen over die 30 minuten laten huilen. dat ga ik ook helemaal niet doen,voor mij is de regelmaat belangrijk en misschien met inbakeren,dat moet ik nog even bekijken... vandaar dus mijn vraag
@jolan78: welke bakerslaapzak heb jij gebruikt? waart gekocht? ze is nu 5 weken en weegt bijna 5 kilo,moet ik dan die van 0 -3 maanden nemen of al die grotere?
Wij gebruikte puckababy. Wij hadden een klein mannetje dus die van 0-3 maanden tot 4 maanden gebruikt. Maar ik denk dat die ook goed is voor jou meisje. De bakerzak vanaf 3 maanden is erg groot en dan heb je er niks aan. Je moet juist de ruimte beperken. Ons mannetje had ook veel last van krampjes waardoor we hem veel bij ons hielden met als gevolg niet meer in zijn bedje slapen. Hij had ook geen reflux. De dag dat we begonnen zijn met de regelmaat sliep hij s nachts door. De puckababy zorgde voor nog meer rust en we gebruikte infacol tegen de krampjes. De rust en regelmaat had bij ons het meeste effect. Mijn advies is leg je kindje te slapen en ga steeds even kijken je kunt haar ook in de kinderwagen leggen in de huiskamer. Maar geef haar vooral rust want het klinkt als oververmoeidheid en neem zelf ook je rust. Succes
Ik denk dat de het slechste wat je kunt doen, als je een goede hechting met je kind wilt, is het volgen van de Ria Blom richtlijn. Ik vind het een van de meest kind onvriendelijke richtlijnen die er maar bestaat en snap ook niet dat mensen dit toepassen. Vooral het 30 minuten laten huilen met een kookwekker. En het beste kun je zelf iets leuks gaan doen, dan hoor je het gehuil namelijk niet. Je kindje leert vanzelf dat er niemand komt als hij verdrietig is, angst heeft, zijn moeder wil of pijn heeft.
Dat mag jij natuurlijk denken Maar het is zeker geen feit. En ik denk ook niet dat het de hechting dusdanig kan schaden, mits er geen medische oorzaak is en je je kind daardoor niet wekenlang langdurig laat huilen. Sterker nog, een goed slaappatroon is meer waard dan een paar keer laten huilen. Langdurig slecht slapen is juist ongezond. Wij hebben niet perse de regelmaat echt strikt toegepast, noch hebben wij een kookwekker gezet, maar ik heb mijn zoontje wel 30 minuten laten huilen. Ik ging dan wel meestal om de 5 a 10 minuten naar hem toe. Overigens ging het na 2 dagen al zoveel beter en na zo'n 3 a 4 dagen sliep ie weer normaal. Bij hem had het dan ook geen medische oorzaak, daar ben ik zeker van.
ik denk ook niet dat het echt schadelijk is om een kind 30 minuten te laten huilen MITS je zeker weet dat het geen honger heeft etc. en natuurlijk ga je dan om de zoveel minuten kijken en troosten,maar hem er dan uithalen zorgt voor meer vermoeidheid. nee ik vind ria blom zo gek nog niet hoor.
Dan volg je dus niet Ria. Ria adviseert om er een kookwekker bij te zetten en pas NA 30 minuten heen te gaan. Ook moet je vooral iets gaan doen waardoor je het gehuil niet hoort. Ik weet dat er momenteel onderzoek gedaan wordt naar de hechting van kinderen en hierbij wordt ook de methode van RB bekeken. Ben erg benieuwd naar de uitkomst.
Kies vooral een benadering die bij je past. Vergeet niet dat je gevoel en je instinct je veel meer vertellen dan welk boek ook. Je moet er alleen op leren en durven vertrouwen. Mijn mening is overigens dat aangezien laten huilen voor heel veel moeders enorm moeilijk is, het dan misschien niet de juiste benadering is. Je hoeft dat echt niet te kunnen, je kindje laten huilen, om een goede moeder te zijn die haar kindje rust en regelmaat gunt. Je kindje is ook nog heel jong. Gun jezelf en je kindje de tijd om elkaar, elkaars manier van communiceren te leren kennen. Staar niet blind op een opvoedingswijze, maar ervaar en handel naar je gevoel. (Klink ik nou zweefteef? hahaha, bedoel ik niet zo hoor....)
ik heb het voor een groot deel wel toegepast bij mijn dochter en voor mij werkte het echt heel goed! en mijn kindjes weten allebei echt wel, als er iets aan de hand is, of als ze bang zijn dat mama echt wel komt.. Maar soms moet je iets doen om een bepaald patroon te doorbreken En voor ons werkte het goed, maar alle kindjes zijn verschillend maar om bij voorbaat al te roepen NIET DOEN vind ik wel een beetje voorbarig. Mensen zijn oud en wijs genoeg om zelf te kijken of de methode iets voor hun is
Ik heb het boek nooit gelezen maar heb wel 3 R's gebruikt en hier werkte het geweldig. 30 minuten aan een stuk door laten huilen vind ik persoonlijk veel en veel te lang. Elke 5 a 10 minuten kwam ik hem troosten, maar haalde hem niet uit zijn bed. Bij mijn zoontje moest een patroon echt doorgebroken worden. Hij werd echt ontzettend moe van niet slapen overdag. En als ik hem eruit haalde dan huilde hij alleen maar harder. Dus vanaf week 2 zijn we ermee begonnen. Na een paar dagen merkte je duidelijk een verschil. Na een week huilde hij nooit meer voor het slapen gaan. Toen kregen wij een heel uitgerust en tevreden mannetje. Later hoorde ik dat het Ria Blom methode was. Uit verhalen die ik over haar methode hoor blijkt dat ik veel van gebruikt heb, maar zeker op een veel mildere manier.
laten we het niet meer hebben over die 30 minuten ik heb al duidelijk aangegeven dat ik daar mikjn eigen draai aan ga geven. ik zie het meer als een richtlijn. en het gaat me meer om de regelmaat. daarbij vroeg ik om ervaringen,niet om meningen dus iemand nog meer ervaring? ik ga straks trouwens de puckababy halen