Dag dames, wij gaan binnenkort verhuizen van een appartement naar een echt huis. We hebben hier al 7 jaar een kat, hij is alleen binnen, heel af en toe sneakt ie de voordeur uit, is dan super nieuwsgierig, maar durft niet heel ver te gaan.. Maar straks hebben we een huis, met een tuin en lekker de deuren open zomers.. Ik ben als de dood dat de kat wegloopt, verdwaald of dat hij schrikt en in paniek wegrent, wordt overreden, hij weet zichzelf niet te redden buiten. Hebben jullie tips hoe ik met hem om moet gaan strakjes? Hoe ik hem kan leren buiten te overleven, of denken jullie dat hij al te angstig is en gewoon in en om het huis zal blijven hangen? Alvast bedankt!
Mijn katten waren 2 jaar binnenkatten toen ik ging verhuizen. Ik heb ze 3 weken binnengehouden en toen steeds elke dag met ze naar buiten aan zo'n tuigje. Na een week heb ik ze zonder tuigje buiten gedaan en het gaat nu 2 jaar later nog steeds goed. Ze zijn nog nooit weggelopen oid.
je zal hem eerst toch een tijdje binnen moeten houden enkele weken denk ik wel . en je zegt dat hij al niet zo ver gaat nu als hij buiten omdat hij nogal angstig is , misschien gaat hij dan in jullie huis ook wel niet al te ver weg . ? vrienden van ons hebben ook een kat en die was ook zo angstig , die kwam wel buiten maar die bleef echt in de tuin en als ze de baasjes niet meer zag dan vluchte ze naar binnen dus hopelijk is dat bij jullie kat ook zo , en anders ... misschien toch maar binnen houden ? ze is het toch gewoon om binnen te zijn he dus dan mist ze ook niet echt het buiten zijn succes alvast !
Beeps. Misschien heb je hier wat aan: Katten & verhuizen - Kattenplaza Geef de kat de mogelijkheid om in zijn eigen tempo te wennen aan de nieuwe geuren en geluiden. Als de kat het nieuwe huis voor het eerst gaat verkennen, zet hem dan bij de kattenbak. Het dient voor de kat als oriëntatiepunt. In de eerste weken na de verhuizing kan de kat zich angstig voelen en verstoppen. Geef voldoende aandacht en speel met hem. Om een kat snel aan zijn nieuwe huis te laten wennen bestaat er ook een oud trucje. Smeer de voetzooltjes van alle vier de poten in met een klein beetje roomboter of iets anders dat de kat lekker vindt. Gevolg is dat de kat uitgebreid zijn pootjes gaat schoonlikken, waardoor zijn geur extra goed aan zijn pootjes blijft zitten. Als de kat vervolgens het huis gaat verkennen, blijft zijn geur overal achter en zal hij het huis veel sneller als zijn eigen, vertrouwde plek gaan accepteren. Als de kat voor het eerst weer naar buiten mag, hou dan de eerste paar keer een oogje in het zeil. Als de kat onzeker is moet je hem nooit dwingen om naar buiten te gaan. Laat de buitendeur op een kiertje staan. Op die manier kan hij weer snel terug naar zijn inmiddels vertrouwde plekjes in het nieuwe huis. Het beste tijdstip voor het eerste uitje is een half uur voordat de kat zijn eten krijgt. Als je hem roept is de kans groot dat hij weer snel naar binnen komt. In het begin kun je de kat ook aan een riempje in de tuin laten. Laat hem in dat geval nooit alleen in de tuin achter. Aangelijnde katten kunnen zich niet goed verdedigen tegenover andere katten of indringers. Bovendien kunnen ze zichzelf ophangen. Ook zogenaamd veilige tuigjes geven geen garantie dat dit niet kan gebeuren. Mocht je kat toch ontsnappen en niet terugkomen, neem dan eerst een kijkje in of in de buurt van de oude woning. Het is een fabeltje dat een kat meer gehecht is aan zijn oude omgeving dan aan zijn baasje of bazinnetje. Het niet herkennen van de nieuwe woning en het soms wanhopig zoeken naar vertrouwde dingen, kan er wel toe leiden dat de kat, soms na een lange zwerftocht, terugkeert bij de oude woning.
Mja hij MOET natuurlijk niet naar buiten. Ik zou hem sowieso pas verhuizen als je klaar bent in je nieuwe huis. Dat went sneller dan wanneer e eerst poes verhuisd en daarna alles nog eens 3x verplaatst. Onze katten mogen enkel buiten met mooi weer. Dan staat de deur namelijk open. De ene durft niet eens buiten als de deur dicht zou gaan. De ander gaat af en toe bij de buurman op de schuur liggen... Beiden geen zwerfneigingen dus. Wel zo prettig.. Niemand heeft er last van en ze lopen niet onder een auto ook. Je hebt tich weinig invloed op wat je kat buiten doet... Voor hetzelfde gld vind hij het heerlijk buiten en dan kun je hem daar niet bij helpen.... Dat moet hij zelf doen. Je kunt hem niet leren dat hij op moet passen voor auto's... ENige is dat je evt je tuin af zou kunnen zetten met een randje gaas zodat hij er gewoon niet uit kan.
Hier paar weken binnen geprobeerd te houden (ging niet zo ivm open deur in de zomer maargoed..) en toen al snel in de achtertuin laten scharrelen toen wij er ook waren (was hoogzomer) en toen gewoon naar buiten gelaten wanneer ze wilde. Gaat prima hoor, eerst durfde ze niet uit de tuin maar nu gaat ze het gevecht met alle buurpoezen aan hoor er zit ook gewoon een instinct in zo'n kat die red zich wel.. Ze heeft wel een chip en hier niet direct een drukke weg.
Bovenstaand verhaaltje dekt ineens alles al... SLOTJE. Ik had hier ook twee bange dames - toen ze na verloop van tijd naar buiten mochten ging het angstige er snel van af. Eerst een uurtje naar buiten onder begeleiding, een uurtje of twee - ik had telkens de deur open. Vervolgens had ik het raam open in de keuken waardoor ze in en uit konden springen (voor de avond viel waren ze binnen! Ik ben streng) en uiteindelijk in deze woning voor een kattenluikje gegaan. Mijn vriends kat was ook bang, in eerste instantie, maar toen zag hij het mijn meisjes doen en voila; hij is nu de kater van de straat met zijn macho-attitude Hij loopt over motorkappen heen.
Tja, wat moet je verder nog zeggen dan als iemand via Google een waterdicht verhaal kopieert en plakt zonder dat er verder nog iets aan toegevoegd hoeft te worden?
Mijn oudste kat reageerde daar leuk op! Ik dacht; dat is wel leuk voor haar, eens kijken of ze daarmee buiten wil lopen zonder dat ze wegloopt. De hele dag binnen zitten is ook niets. Dus ik deed het tuigje om... Ze verzette letterlijk geen stap meer. Ze zette haar poten in de vloerbedekking en liet haar schouders omhoog komen. Als je dan zachtjes aan het tuigje trok, liet ze zich op haar zij vallen Ik heb het 2x geprobeerd en nadat ik me heb suf gelachen het tuigje maar weggedaan.
Jemig wat fijn zoveel tips! volgens mij maak ik me meer zorgen dan nodig is, ik ben nu al gerustgesteld door jullie ervaringen. Als hij naar buiten wil zal ik er bij blijven, en ik zal een tuigje in huis halen om zo samen de buurt te verkennen als hij dat zou willen.. Bedankt meiden ik ga de tips overschrijven en dan ga ik daar mee aan de slag als we verhuisd zijn!
Één kat hebben we al 16 jaar en die is al zeker 5x verhuisd, zelfs van NL naar Portugal. Een paar dagen binnenhouden was voldoende. Zodra ik zag dat ze comfortabel was in huis deed ik de buitendeur open.
Mijn ouders gingen verhuizen van een klein huis, naar een groot huis met tuin. Ze keken per dag hoe het ging. Eerst in een kleine kamer, na 2 dagen naar de grote woonkamer + keuken. En als het gewend was aan de nieuwe geuren mocht het het trappenhuis in en de rest verkennen. Na een maand was hij de oude en in de zomer deden we de tuindeuren open. Dit was geen probleem. (Dit alles zonder tuigje, onze kat moest daar niets van hebben) Succes!