voor of tegen? Zo willen de vvd en de d66 dat het in de toekomst zal gaan. Dat de vader nu apart het gezag moet aanvragen hoort niet meer bij deze tijd omdat er veel kinderen geboren worden buiten het huwelijk. Daarbij weten veel vaders ook niet dat dit apart aangevraagd moet worden en ben je niet klaar met alleen een erkenning. Wat vinden jullie van dit voorstel van deze partijen?
Ik ben tegen. Er zijn nog veel te veel mannen die heel graag allemaal rechten verzamelen maar geen plichten wensen te vervullen. Erkennen is één ding, daarmee geef je aan dat het jouw kind is. Gezamelijk gezag is dus ook samen reisdocumenten aanvragen, samen instemmen met medische ingrepen etc. Zo'n rompslomp is het helemaal niet om dit aan te vragen 15 minuten achter de computer en het is gepiept.
ik dacht ook dat daar het erkennen voor was in het begin... want waarom zou je anders je kind erkennen...?
Ik ben voor. Teveel moeders houden hun kinderen liever weg bij de vader. Daarbij: zelfs als ouders getrouwd zijn geweest en later gaan scheiden komen mannen nog steeds makkelijk weg met dingen. Mijn exman had een omgangsregeling, maar keek toch niet naar zijn kind om. Alimentatie betalen was een drama. En beiden was door de rechter geregeld, dus het maakt niet veel uit. Dus ik vind dat een man automatisch ook gezag moet krijgen, het is tenslotte net zo goed zijn kind.
Dan heeft hij het gezag en moet je dus voor alle dingen achter hem aan lopen voor een handtekening. Daar wordt denk ik ook niet iedereen blij van.
Dat klopt, maar dat is wanneer je getrouwd bent geweest niet anders.....In mijn ogen: samenwonen+kind gelijk aan trouwen. Overigens heb ik het niet over een vrouw die zwanger raakt van een scharreltje.
En wat als de moeder het kind verwaarloosd of weghoud van de vader alleen vanwege eigenbelang? (Dus uit boosheid, wraak vanwege een nieuwe vriendin oid) dan heeft een man vaak bijna niks in te brengen. Daar moet wel wat aan gedaan worden vind ik. Waarom moeten alleen moeders alle rechten hebben?
En ook dit: ik ben van mening dat hier wettelijk óók een stuk strengere regelgeving bij aan te pas mag komen. Zet je een kind op de wereld? (als man zijnde dus) Dan draag je financieel bij! En geen excuses meer van "ik heb geen geld etc".....Want moeder moet vaak alle zeilen bijzetten wanneer zij als enige financieele zorg draagt voor de kinderen. Om over de zorgtaken, opvoeding etc maar te zwijgen. En dan hoeft vader heus niet zijn halve salaris in te leveren (er zijn mannen die daardoor geen 2e gezin kunnen stichten, omdat zij teveel betalen aan hun expartner), maar wel een deel, al is het maar 50 euro per maand per kind. Verdeling vakanties net zoiets: normaal worden die gedeeld, wil vader dat niet, zorgt vader maar dat het kind opgevangen wordt bij een creche/peuterspeelzaal, whatever en dat HIJ daar dan de kosten van draagt.
Als een man een klein beetje betrokken is dan heeft hij toch ook van te voren kunnen opzoeken hoe het zit met erkennen/gezag? Ik vind het soort relatie ook wel veelzeggend, bij een huwelijk ga je ervan uit dat er een goede verstandshouding tussen beide ouders is, dat kun je in andere gevallen nou eenmaal niet zomaar navragen. Het zou beter zijn om mannen standaard tijdens de erkenning te wijzen op het gezag en op welke manier dit na de geboorte aan kan worden gevraagd, het kind moet toch ook aangegeven worden.
de man zou in zo een geval vervangende toestemming via de rechter kunnen aanvragen. Als het inderdaad zo is dat de vrouw het kind bij de vader weghoudt uit eigen belang dan zal de rechter de vader in zijn gelijk stellen en toestemming geven gezag over het kind te verkrijgen.
als je het kind erkent dan ben je voor de wet ook de vader alleen heb je dan nog steeds niet het "recht" over bepaalde zaken mee te beslissen. dat is dus het gezag dat apart aangevraagd moet worden en daar gaan veel mannen de fout in. iets dat ik ook niet echt snap want dit wordt ook duidelijk verteld als het kind erkend wordt.
100% voor. Vader heeft evenveel recht als moeder. Moeder heeft nu te veel macht. Kind erken je zodat kind op papier een vader heeft. Zo mag deze man aangifte doen bij de geboorte. Je krijgt dan documenten mee. Deze moeten zowel vader als moeder tekenen, opsturen en.dan heeft ook vader gezag. Als moeder wil pesten tekende ze niet. Moet vader naar de rechtzaal om zeggenschap op te eisen
Ik ben absoluut voor met als kanttekening dat het wel mogelijk moet zijn om een vader enkel te laten erkennen en geen gezag te geven wanneer hij verder geen actieve rol in het leven van het kind zal vervullen. Mijn zoontje ziet zijn vader maar is niet erkent iets dat ik graag anders zou zien ondat er wel omgang is. Gezag vind ik in die zin dus ook gewoon een stap te veel. Hij neemt behalve een uurtje per week en een financiele bijdrage geen verantwoording voor de opvoeding.
Ja daar heb je deels een punt. Maar toch vind ik het raar dat bij gehuwde stellen alles automatisch gaat, maar wanneer je niet getrouwd bent dat je als vader moet opzoeken hoe je gezag kan krijgen. Ikzelf wist ook niet dat je als man een kind al moet erkennen voor de geboorte, daar kwam ik door dit forum pas achter. Nu zijn wij getrouwd dus telt dat niet. Maar ik kan me dus best wel voorstellen dat er mensen zijn die totaal geen weet hebben dat zoiets moet en dat je buiten het erkennen apart gezag moet aanvragen. En ik vind dat daar best meer over verteld mag worden door een verloskundige of medewerker van de gemeente wanneer je een kind erkent.
wist het niet voordat we zover waren zeg maar. nouja nu willen we waarschijnlijk toch ooit trouwens, dus dan is dat ook weer geregeld, maar raar blijft het allemaal wel
Wij zijn hier door de verloskundige op gewezen, dit te regelen voor de geboorte. Vind ook dat dit best automatisch mag gaan. Moet je wel als partners geregistreerd staan ergens.
Altijd automatisch gezag vind ik te ver gaan, omdat er altijd mannen zullen zijn die dan hun kind niet erkennen of er vrouwen zullen zijn die hun kind dan niet laten erkennen. Maar ik denk dat ze het net zoals met de achternaam moeten doen. Dan wordt het de ouders expliciet gevraagd bij het erkennen en hoeven ze hier daarna niets meer voor te regelen.
Wat mij betreft mogen vaders dezelfde rechten krijgen als moeders. Ik vind nu dat vaders te vaak ongelijke rechten hebben, waar de vader de dupe van wordt en automatisch ook het kind.