Hallo, Mijn zoontje is 5 dagen oud en kreeg vanaf het begin bv. Dit liep meteen heel vlot, een beetje te vlot, want na 3 dagen kreeg ik melk voor 10 kindjes! het spuit er echt uit. Om de druk er wat af te halen, kolf ik soms voor of tussen de voedingen. Mijn kindje verslikt zich soms door de felle melkstroom. Na een uur zitten ze weer vol. Het is natuurlijk een luxeprobleem. Mijn vraag is nu de volgende: Wat kan ik nog doen met melkoverschot? - Ik vries al porties in. - Ik geef mijn dochter van 1,5 nu ook gekolfde melk ipv groeimelk. Zijn er nog ideeën? (Ps: ik weet wel dat hoe meer ik kolf, hoe meer melk er wordt gemaakt, maar als ik niet af en toe de druk eraf kan halen, is het echt niet te doen...)
Je kan er ook pannenkoeken mee bakken. Vond dreumes hier best geslaagd toen Verder zou ik toch voorzichtig zijn met kolven, overproductie is misschien luxeprobleem maar ook echt wel lastig... Misschien kun je eens overleggen met een lactatiekundige hoe je een en ander het beste aan kan pakken, om het niet erger te maken en geen borstontsteking te krijgen doordat je borsten nooit grotendeels leeg worden. Bij mij hielp de houding goed tegen verslikken, voed meestal fonteinhouding. Ik op m'n rug, baby op knietjes ernaast. Bij zoon kwam de melk anders zijn neus uit... Dit ging wel goed, zwaartekracht werkt tegen. En blokvoeden, ik gaf maar 1 borst per keer vanaf de kraamweek en bij nogmaals willen drinken binnen een uur of 3, dezelfde borst aanbieden. Als je toch moet kolven, hoor ik vaak het advies 1x daags (of eigenlijk zo weinig als mogelijk) resetten door volledig leegkolven.
Ik denk dat het vanzelf wel goed komt. Je zoontje is pas 5 dagen oud. Rond de 6 weken snappen je borsten wel dat ze maar 1 kindje hoeven te voeden. De druk eraf kolven is niet erg, maar kolf ze niet tussendoor leeg, want dan word je productie wel meer.
Ik had ook flink last van overproductie, zo erg dat ik er ziek van werd. Mijn baby kon mijn melk niet verwerken, ik had enorme last van stuwing, deed geen oog meer dicht en het deed echt te veel pijn. Daar kwam nog bij, dat mijn baby mijn borsten niet leeg kon drinken. Hij dronk wel heel vaak, maar dat was alleen de voormelk. Met als gevolg dat hij niet voldoende aankwam, omdat hij niet de vette voedingsstoffen in de achtermelk binnenkreeg. Ik zie overproductie dan ook niet als luxeprobleem, maar als een van "borstvoedingsproblemen", waar je hulp bij kan gebruiken. Wat bij mij goed hielp op advies van de lactatiekundige was het volgende: 1) Voor iedere voeding warmtecompressen op mijn borsten leggen, en een flesje onder de borst houden. Ongeveer 10 minuten zo houden. Je zult zien dat je borsten als vanzelf, zonder dat je iets hoeft te doen, de voormelk gaan lekken. Ik schrijf lekken, maar dat kunnen flinke hoeveelheden zijn. Het voordeel is dat je je borsten niet stimuleert om meer melk aan te maken, maar dat je wel de ergste spanning van je borsten afhaalt. Hierdoor drinkt je baby makkelijker (verslikt minder snel) en krijgt meer vette voedingsstoffen binnen. Deze voormelk gaf ik te drinken aan mijn peuter 2) Zo min mogelijk kolven. Als het echt te pijnlijk werd kon ik kolven ná de voeding. Maximaal 1x per dag per borst de borst helemaal leeg maken om de borsten niet te stimuleren nog meer melk aan te maken, maar wel om borstontsteking te voorkomen (en verlichting te geven). Liever 1x per dag de borst helemaal leeg kolven, dan vaker per dag kleine beetjes kolven. 3) Indien gewenst na de voeding koudecompressen op de borsten om de ergste stuwing tegen te gaan. 4) 24 uur per dag strakke rekbare topjes aan (2 over elkaar), ook aanhouden bij het douchen, om zo de stuwing tegen te gaan. Deze combinatie zorgde er voor dat de stuwing en overproductie zo snel mogelijk weer in normale banen werd geleid. Je zit nu op dag 5, ik heb de ervaring dat tussen dag 4 en dag 8 de stuwing het ergste is. Daarna werd het gelukkig stukken beter.
Een overschot aan melk kun je doneren. Dit kan voor zieke kindjes maar pas na testen ed. Of voor andere baby's waarvan de moeders zelf geen of niet genoeg melk hebben. Die willen vaak wel je ingevroren voorraad hebben als je gezond bent ed. Meen via moedermelk netwerk... anders Google