Het is alleen een collectief probleem van de mensheid. Niet alleen in Nederland. Ben je anders dan gemiddeld dan val je op en dat is eng of gek.
1. Omdat ik wil reageren op het feit dat jij zegt dat Arubanen gek met geld omgaan. Dat jij het allemaal een hels dillema vindt, is niet waar ik op wil reageren. 2. Jij spreekt dus een aantal mensen op Aruba, die in de horeca werken, en op basis daarvan kun jij vertellen dat alle Arubanen slecht met geld omgaan? Dat wij, als we ons salaris per maand krijgen niet komen werken tot ons geld op is? Ik vind dat generaliserend en ook beledigend. Ik ben een Arubaan, en vertel jou dat dit niet waar is, je kunt niet alle mensen over 1 kam scheren omdat jij wat mensen daar hebt gesproken. Je uitspraken kwetsen mij en ik hoop dat je voortaan langer nadenkt voor je een hele bevolking op 1 manier(positief of negatief) wegzet.
Oke je hebt gelijk. Ik had moeten spreken over een groep mensen en niet over de bevolkingsgroep. En het is niet mijn intentie iemand te beledigen of te kwetsen. We komen met veel plezier op Aruba en het is er altijd fijn en gezellig. Maar misschien dat jij dit kan uitleggen. Het is dus wel een onderwerp waar je op gewezen wordt. Het idee bij ons is namelijk dat we misschien toch wel meer op Aruba willen zijn, mijn vriend wil er zelf helemaal gaan wonen (heeft er al 15 jaar een huis) en dus ook gaan werken. Waarschijnlijk iets voor zichzelf en dan in de horeca. Maar waar komt het dan vandaan dat mensen de noodzaak voelen je hier op te wijzen?
Dat snap ik eerlijk gezegd niet goed. Als jij per ongeluk iemand kwetst en die persoon zegt dat. Dan is dat toch juist een opening voor een gesprek. Jij zegt sorry, ik bedoelde dit niet kwetsend. Die persoon kan uitleggen waarom het kwetsend was. En wellicht vinden jullie een weg daartussen. Maar als jij zegt. 'Ok zoek het maar uit dan als ik niks meer mag zeggen'. Dan bereik je niks. Maar waar @citroenrasp volgens mij op doelde was dat haar gezin jaren in armoede heeft geleefd door discriminerende behandeling door de belastingdienst. Dus ja.. snap dat je dan behoorlijk gekwest bent. Ik hoop dat ze dat niet nader hoeft toe te lichten. Ik vond dit wel een verhelderend artikel https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/23/de-doorwerking-van-de-slavernij-heeft-een-zwarte-en-een-witte-kant-a4152526 De ongelijkheid is er en zit diep. Als wit mens kan je je ogen ervoor sluiten. Bij elke tint donkerder wordt dat moeilijker.
Dat klopt zeker, maar we hebben het in dit topic natuurlijk over Nederland. Anders dan gemiddeld houdt dan toch vaak in, anders dan de gemiddelde blanke medemens. Heel interessant wat in het artikel staat wat @Mamafiets noemt: “Hoe valt die ongelijkheid en achterstelling terug te voeren op de slavernij, die bijna honderdzestig jaar geleden werd afgeschaft? Daarvoor moeten we naar wat Van Stipriaan de ‘witte kant’ van de doorwerking noemt. Er loopt volgens hem een duidelijke lijn van de slavernij naar wat, in activistische kring ‘anti-zwart racisme’ heet. Kort gezegd: „Het beeld van de zwarte mens als primitieve, inferieure spierbundel zonder hersens. … Dat beeld, zegt Van Stipriaan, verdween niet na de afschaffing van de slavernij in 1863. Het bleef bestaan, en werd zelfs versterkt door de opkomst van wetenschappelijk racisme aan het eind van de negentiende eeuw, gekoppeld aan nationalisme. „In de raciale hiërarchie stond de zwarte mens onderaan. Je zou kunnen zeggen dat de fysieke onderwerping van Afro-Surinamers en Afro-Antillianen werd vervangen door psychische onderwerping.” Deze beelden en stereotypes overleefden in het collectieve bewustzijn van Nederland, zegt Van Stipriaan. Tot op de dag van vandaag – zij het in subtielere vorm dan eind negentiende eeuw. Dat kon, zegt hij, omdat ze werden overgebracht door de instituties: de kerk, het onderwijs, de wetenschap. „In schoolboekjes glorieerde de witte man. In de kerk overheerste het idee van de zending: de witte mens die de zwarte mens met het christendom uit zijn ketenen van onwetendheid bevrijdt. Er werd gesproken over ‘ontwikkelingshulp’. Dat had natuurlijk iets superieurs en neerbuigends. En daar zijn vele generaties mee opgevoed.”
En wat denk je van de oorspronkelijke intro van kinderen voor kinderen? " een kind onder de evenaar, is meestal maar een bedelaar".
Of: ‘Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede vrind. Want al ben ik zwart als roet, 'k Meen het toch goed.’
Ik zou het je niet kunnen vertellen, eerlijk niet. Het ligt er denk ik ook aan wie je spreekt, want ik hoor vaak de andere kant van het verhaal. Dat witte mensen vooroordelen hebben over Arubanen, maar wel op hun eiland willen wonen. Dat alle goede banen voor witte mensen zijn en Arubanen geen kans krijgen, en ga zo maar door. De waarheid zal natuurlijk altijd ergens in het midden liggen, maar ik zie wel veel verschil in kansen onder de bevolking.
Ach ja, die Gooise kakkers. Het valt nog mee dat ze 'onder de evenaar' zongen in plaats van 'onder de rivieren'. Maar ja, dat rijmt minder leuk natuurlijk...
Dat valt ook echt wel op moet ik eerlijk zeggen. Ik heb me laten vertellen (maar of dat klopt weet ik niet) dat het gewone basisonderwijs ook niet te vergelijken is met Nederland. Als je dat zou willen dat je dan naar een private school moet uitwijken en die zijn echt wel erg duur. Wij begeven ons echt wel in het ‘rijke’ stukje. Een koophuis in een mooie redelijk nieuwe wijk, vrienden en kennissen die echt wel de hogere functies bekleden binnen de resorts daar. Ik ben me er gewoon niet altijd van bewust dat mij dat eigenlijk niet altijd een correct beeld geeft. En ik vraag me ook af of je echt een oprecht en eerlijk gesprek kan voeren met de mensen aan de andere kant van de bar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik heb toch vaak de indruk dat het de mensen die daar werken veelal te doen is om de fooi. Die we overigens ook altijd netjes geven. En dan niet op z’n Nederlands maar gewoon 20-30 procent van de rekening.
Nog even een side note: vergeet niet dat KvK is begonnen ten tijde van de hongersnood in Ethiopië, toen ook Band Aid en USA for Africa zijn opgericht en iedereen zijn steentje wilde bijdragen. Ik was toen een tiener, heb die tijd heel bewust meegemaakt en geloof me: er was helemaal geen sprake van dat zogenaamde superioriteitsgevoel wat men ons tegenwoordig aan probeert te praten. Men voelde de wanhoop en wilde op zijn/haar manier helpen. Sommigen door geld te doneren, anderen door een single te kopen. Het zou fijn zijn als dat ook gewoon erkend kan worden.
Of de 'negerpop' (niet mijn eigen woord!) van Jip en Janneke... Dat zoiets überhaupt in (kinder)boeken mocht staan zeg. Mijn kinderen waren echt verbaasd toen ze dat lazen, ze hadden het toen doorgestreept.
Ik kwam laatst een kinderboek van mn vader tegen bij m'n ouders thuis. Ik zat het met open mond te lezen. Het ging over een jongetje dat naar het bos ging en daar woonden bosnegers. En die woonden in een hutje... niemand wil toch in zo een vies hutje wonen? Alleen die negers. Echt letterlijk zulke teksten in kinderboeken. Dat was schijnbaar normaal?!
Ik heb daar nog weleens naar gezocht omdat je dit eerder hebt verteld maar in de druk die wij hebben, staat dit er niet meer in hoor. En ik lees het elke avond voor.
Het boekje waar wij uit lezen is van mijn zus en mij geweest, dus van eind jaren 80/begin 90. Is dus idd best een oude druk.
Ja zoiets dacht ik al bij jou. Ik zal eens kijken bij m’n moeder of het er daar ook in staat. Gewoon interesse hoor, niet dat ik je niet geloof. M’n moeder heeft ook nog de boekjes uit die jaren.
Volgens mij was het “een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar”. Vind ik toch wel een hele andere boodschap, er werd ook juist gezongen “een kind is hier zo rijk, het is zo ongelijk”, dus een beetje oneerlijk om de tekstschrijvers van kinderen voor kinderen iets slechts te verwijten, die waren juist toen al met dit probleem bezig .
Klopt maar de formulering “wordt later vaak een bedelaar” is natuurlijk niet oké. Omdat het ook niet waar is.
Gelukkig worden de uitgaves van Jip en Janneke wel aangepast met de jaren. Mijn moeder las vroeger voor uit Pinkeltje e.d. Dat was ook erg, als je dat nu terug leest
https://bukubooks.wordpress.com/kinderboeken/ Nee dit dan… je kan je gewoon niet meer voorstellen dat er zulke boeken gemaakt worden. Als je dit ziet dan denk ik, er zijn in relatief korte tijd toch best wel stappen de goede richting in gemaakt.