Ik had dit niet verwacht. Zeker niet dat ze boven Nederland en Duitsland zouden eindigen. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130117_00436496
geen idee waar het aan ligt maar er is wel veel goedkoper, ik betaalde voor de zorg nog niet eens 200euro per jaar in belgie, autotax is volgens mij ook goedkoper misschien dat die dingetjes het verschil maken?
En in België verdien je veel beter dan in Nederland en hoe meer kinderen hoe minder belasting je daar hoeft af te staan. Meer kindergeld enz... En toch woon ik nog liever in Nederland dan in België
Nou, mijn ervaring is dat het qua salaris weinig uitmaakt. Een ambtenaar in een goede functie zou misschien 2200 euro in de maand netto verdienen, ik vind dat niet heel erg hoog. Boodschappen zijn duurder, maar de zorg is weer goedkoper. Volgens het artikel komt het omdat de meeste Belgen huiseigenaar zijn. Het verschil met Duitsland is echt schrikbarend groot, omdat nog niet de helft van de Duitsers een eigen woning hebben.
Nou mijn ervaring niet Voor een bedrijf dat in Ned. ligt EN in België.(heb er gewerkt) Ga ik in Ned. werken voor dat bedrijf dan krijg ik maar 8 euro (en paar cent) bruto per uur. Ik werkte in Belgie voor hetzelfde bedrijf en kreeg daar 13 euro (en paar cent) bruto per uur voor hetzelfde werk in ander land!!!!! En in België kreeg ik per gewerkte dag 7 euro aan maaltijdcheques dus gratis boodschappen doen bij Jumbo. Dat is in Nederland ook niet. En omdat ik 2 kinderen heb kreeg ik 40 euro per week meer werd niet van de belasting afgetrokken. Conclusie: In belgië verdien je echt wel meer dan in Nederland. En dat is daar in meer bedrijven zo. Ps: hoe de hoge functies zijn in vergelijking met ned. dat weet ik niet zo heel goed zal toch wel wat verschil in zitten maar misschien niet zo heel veel. En ja de zorg is daar inderdaad goedkoper (6 euro per maand) maar de zorg in Nederland is wel veel beter geregeld. Ach ja ieder land heeft wel wat he
Ik denk dat je niet de vergelijking NL-BE moet maken, want dat zijn de nummers 1 en 2 in dit lijstje. Ik vind het interessanter om te weten hoe het komt dat inwoners van de Benelux zo veel meer vermogen hebben dan bijvoorbeeld Duitsers en Finnen.
In België zijn de loonkosten wel veel hoger dan in Nederland, dus dat is ook een verschil. Ik denk echt niet dat het gemiddelde gezin in België meer verdient dan in Nederland. Qua zorg heb ik hier ook niets te klagen, korte lijnen en bij zwangerschap en bevalling word je echt serieus genomen. Maar dat hangt ook van de dokter en het ziekenhuis af, natuurlijk.
Nou, dat vind ik ook. Ik dacht altijd dat de Duitsers het zo goed deden. Maar blijkbaar is nog niet de helft van de Duitsers huiseigenaars, terwijl in België iets van 70% een eigen woning heeft.
Volgens mij verdienen ze in Nederland toch wel meer dan in België, ik heb ook tijdje in Nederland gewerkt, maar Belgen werken meer uren per week, wat het loon omhoog doet gaan. en over betere zorg in Nederland dan in België ben ik het helemaal niet eens. Het is daarom dat er zoveel Nederlanders naar Belgische ziekenhuizen komen?!! Wij betalen ook nog voor elk onderzoek, tandartsbezoek, medicatie, .... Heb vandaag net nog enkele rekeningen gekregen van het ziekenhuis alleen al voor labo onkosten. Ik denk dat Belgen gewoon zuiniger omgaan met hun geld. En hun geld vooral in vastgoed steken. Als ik nog student was, werd altijd gezegd dat Nederlanders gierig zijn, ahwel uit eigen ondervinding, klopt totaal niet, jullie zijn erg vrijgevig. Jullie betalen idd wel veel meer aan autolasten enzo.
Ik werkte maar 37 uur per week. Maar hoe het dan allemaal komt ik weet het niet. De belgen komen voor veel dingen naar Nederland en de Nederlanders gaan weer omgedraaid voor veel dingen naar België
Klopt, looninhoudingen zijn in België veel hoger. Premie ziektekosten (via loon) bedraagt in België gem 13% tov 7% in Nederland (waarover wij alleen loonheffing betalen). Op een modaal inkomen bedraagt dat verschil van 6% netto 100 euro per maand. Daar heb je de oorzaak van 'goedkope zorgverzekeringen' in België. Werkende Belgen betalen hun basispremie via de loon. Voor niet werkende Belgen betaalt de overheid geloof ik.
We hebben van de week nog hierover gepraat met vrienden die in Antwerpen wonen. Belgie merkt nog weinig van se crisis blijkbaar. Of dat komt door zeer slimme overheid, of doordat ze zo lang geen overheid hadden weet ik niet
Wij wonen nu tijdelijk in Belgie en kunnen een beetje vergelijken. Kosten voor de auto (eigendom en van de zaak) zijn enorm veel lager, de wegen vele malen slechter. De zorg "lijkt" goedkoper, een groot deel betaal je via het loon. Verder betaal je aan alles een eigen bijdrage, ook voor de kinderen. Wij waren vorig jaar een stuk meer kwijt, dan in NL aan het eigen risico. Kindergeld is enorm veel hoger, en hoe meer kids, hoe minder belasting je betaalt, helaas zitten wij aan NL vast. En heel fijn, opvang vanaf schoolleeftijd (2,5 jaar) is cheap! Ik betaal hier voor twee kinderen wat ik in NL voor een kind in een uur kwijt ben. Daardoor zie je hier veel tweeverdieners. In NL kon ik niet meer werken omdat er onder de streep minder overbleef, hier zou het makkelijk kunnen, maar wij zijn in tweetalig gebied gaan wonen en mijn Frans is nog lang niet goed genoeg. Boodschappen, telefoon, internet, energie etc. zijn veel duurder (en al helemaal geen euroweken, hamsteren enz.). Het loon ligt wel een stuk hoger, vrije dagen, veel verlofdagen, ecocheques, maaltijdcheques en nog veel meer. De prijs van de huizen is erg afhankelijk van waar je woont. Hier in de buurt lachen ze zich momenteel rot om de prijzen in NL, de een na de ander koopt een flatje in Zeeland voor erbij. Het gebied waar wij wonen begint erg populair te worden en de prijzen liggen er hoger dan in NL (waar wij in de Randstad wonen). Veel mensen hebben een groot vrijstaand huis, maar lijken het onderhoud niet te kunnen betalen en zien er verwaarloosd uit. Ook valt het ons op dat iedereen heel makkelijk doet over zwart geld en daar erg veel van in de omloop is (zelfs bij woningtransacties). Soms heb ik een beetje het idee dat er een schaduweconomie is en dat veel mensen daarom de crisis nog niet direct voelen.
Ik vind bepaalde instanties hier ook menselijker. Ook al praat je met een instantie die wettelijk verbonden is aan regels, als je iemand voor je hebt zitten wiens pet goed staat en je hebt een goed gesprek, kan je meer gedaan krijgen. In Nederland zijn ze wel vriendelijk, maar echt hun nek voor je uitsteken doet niemand, ook al zouden ze dat kunnen. Nederlanders zijn 'gladder', ze laten bijna niet zien hoe ze zich voelen (zakelijk dan, en ik ben zelf een Nederlander). Misschien gewoon professioneler.
Dat vind ik juist andersom. Wij kregen in NL veel meer gedaan dan in Belgie Zo zie je maar, iedereen ervaart dingen anders.
Inderdaad, grappig dat het precies andersom is. Heb je ook niet het idee dat Nederlanders spontaner zijn, maar dat ze minder snel laten zien hoe ze zich echt voelen?
In Duitsland is de kloof tussen arm en rijk vrij groot. Ook kunnen veel jonge mensen geen huis betalen omdat je eigen geld moet betalen, minimaal 20% van het bedrag zijn eigen op eigen rekening. En vergeet ook niet dat het Oosten van Duitsland jaren nodig heeft gehad om er bovenop te komen en er gaat nog steeds veel geld van Oost naar west. Het verbaast me helemaal niet. Duitsland is het China van Europa. Weinig loon, hard werken, arme onderlaag.
Nou ik verdiende in Belgie toch echt veel minder dan in Nederland hoor ! maar dat is wel al 12 jaar geleden
tja: a la geurre comme a la geurre. Belgen zijn kraks in het verschalken van de overheid. Wat wil je, heel europa heeft hier gezeten, dus van de overheid moeten we niet veel weten. En we zijn ook een beetje "zuiderser" qua mentaliteit (daarmee bedoel ik dat je je een beetje met je ellebogen moet werken). Hier kennen ze "dienstbetoon". Een politicus heeft een spreekdag en jij mag dan met je problemen komen (geen werk, slecht huis, hondendrollen op straat) en dan kan het soms gefixt worden. en verder heeft elke belg een baksteen in de maag, van zodra je kan, koop je een huis (of een piepklein studiootje) maak niet uit zolang je maar een eigendom hebt. Pensioenstelsel is hier trouwens op berekend, dat je je huis "opeet" na je pensioen om te overleven. Dus citaat "Belgie is arm, maar de belgen zijn rijk". en dan heb je het onderscheid nog niet gezien tussen Vlamingen en Walen. Enkel Vlamingen zou waarschijnijk nog een grotere kloof geslaan hebben
Kindergeld: 80 euro voor nr1; 160 voor nr2 en 250 voor nr3 (en volgende). Ik heb dus per maand 500euro kindergeld. Betaal per dag per kind ong 12 euro opvang (dus naschools, schooleten en volledige dag creche) Ziekteverzekering: 70 euro per jaar per persoon en dan zelf te betalen per consult (4 euro voor ha, meer voor specialist of tandarts). Ik blijf erbij: we hebben een arme overheid (eigenlijk 4. Een federale, een vlaamse een waalse en een brusselse) maar de inwoners zijn relatief rijk