Hmmm.. Ik dacht dat zwangere vrouwen gewoon recht hadden op extra pauze, nu schijnt dus dat je dan eerst klachten moet hebben/ontwikkelen vóórdat dit mag. Ik was nl bij mn leidinggevende geweest met een uitdraai van t fnv werk en zwangerschap dat zwangere vrouwen dus recht hebben op meer pauze! Mn leidinggevende zegt van niet.. Dus ik heb juridisch advies gevraagd en ik legde uit dat ik de hele dag staand productie werk heb. Hij zei dat ik dan eerst moest overleggen met de arbo (maar ja, die was al dicht). Wie heeft er nu gelijk??? O ja en de leidinggevende zei ook dat ik dan maar van half 8 tot half 5 moest gaan werken (normaal van 6 tot 3), maar hier ga ik absoluut niet mee akkoord! Dan mis ik mn middagdutje. Dit kan hij toch ook niet eisen?
als je 8 uur werkt heb je recht op 1 uur tot anderhalf uur pauze.bel anders ff met je arbo die weten veel meer.succes.
Je hebt recht op 1/8 deel extra pauze. Dus op een werkdag van 8 uur, zou je recht hebben op maximaal een uur extra pauze. Het klopt dat dit wel in goed overleg met je baas moet gaan. Want een uur is best veel en niet altijd mogelijk. Ik kreeg bijvoorbeeld een half uurtje extra, maar was er wel mee geholpen. Jouw leidinggevende heeft GEEN gelijk. Je hoeft niet eerst klachten te hebben. Die extra pauzes zijn er juist om die extra klachten te voorkomen, lijkt mij. Kijk even op de volgende site (onder ziekten en werk (bij zwangerschap)). www.arbo-advies.nl
Lukt het niet om uw werk volledig uit te voeren? Maak dan met uw werkgever afspraken over aangepaste werk- en rusttijden. Hier heeft u recht op: regelmatige werk- en rusttijden extra pauzes (maximaal 1/8 deel van uw werktijd) een geschikte, afsluitbare ruimte om te kunnen rusten (met bed of rustbank) geen verplichting tot overwerk en nachtdiensten zwangerschapsonderzoek in werktijd. Maar bedoelen ze dan dat je alleen extra pauze mag als t niet lukt om werk volledig uit te voeren? Of heb je hier 'gewoon' recht op?
Pas als je KLACHTEN omtrend de zwangerschap heb, krijg je er recht op. Anders niet! Ik heb t bij verschillende instanties nagevraagd en overal t zelfde antwoord. Dan moet je ook een verwijsbrief/verklaring van de huisarts of verloskundige hebben. Voor een 'gezonde' zwangere geldt: 5 kilo tillen, wel zo min mogelijk bukken. En de hele dag staan mag ook. Ik kijk er van op! Mensen hebben veel rechten maar ik heb er nog weinig ontdekt.
maar is het niet zo dat je dit vraagt omdat je ergens last van hebt??? ik kan me echt wel indenken dat als jij verder nergens geen last van hebt, zij het niet nodig vinden jou extra pauze te geven... anders zou het natuurlijk zijn als je wel ergens last van hebt omdat je zwanger bent en je echt die pauze nodig hebt om je weer ff te kunnen opladen.... probeer hier geen halszaak van te maken zeker niet als je nergens geen last van hebt, want als je straks even pech heb heb je geen eens geen werk meer want dan vinden ze echt wel iets om je te wieberen....
Smoekie, ik kreeg vlak voor dat ik wilde vertellen da'k zwanger was al te horen dat mn contract niet verlengd word, vandaar dat ik er nu alles probeer uit te halen wat er in zit. Lullig of niet... Als je er recht op zou hebben?? waarom dan niet toch? en omdat ik de hele dag til en sta is het vrij vermoeiend. Maar nee, nóg geen klachten nee.
Zelfs een niet -zwangere mag niet 8 uur achtereen staan en tillen. Dat is in strijd met de arbowet. Je hebt toch wel pauzes?? En anders moet je die maar claimen en in goed overleg met je leidinggevende. En inderdaad, bij je arbodienst kun je informatie halen. succes
Jaah, tuurlijk heb ik wel pauze, 2x een half uurtje. Dus ik vind dit vrij vermoeiend. Ik kijk wel hoe t gaat..
Hoi Patroeschka, Je zou eens moeten kijken op www.arbeidrechter.nl. Ik heb dat ook gedaan, en dan uitprinten en voor hun neus leggen! : Arbeidsomstandigheden en -tijden Gedurende de zwangerschap en zes maanden na de bevalling (art 4:7 ATW) moet er extra rekening gehouden worden met een zwangere medewerkster: - Zij hoeft in beginsel niet te werken tussen 0.00 uur en 6.00 uur (art 4:5-5 ATW), zij mag regelmatige arbeidstijden verlangen (art 4:5-3 ATW) en zij hoeft niet over te werken (art 4:5-4 ATW). - Op verzoek van de medewerkster wordt het werk aangepast aan haar specifieke omstandigheden (art 4:5-1 ATW). In beginsel dient de werkneemster niet te zwaar te tillen, niet te lang te staan of te lopen en dient zij zo veel mogelijk van trillingen, straling en stress gevrijwaard te worden. De aanpassingen vinden plaats op grond van een inventarisatie van de gevaren die zwangere medewerksters lopen (5.2.1.). Kan bij uitzondering het werk niet aangepast worden en brengt deze te hoge risico's met zich mee, dan kan in overleg met de uitvoeringsinstelling het werk gestopt worden waarbij de medewerkster in aanmerking komt voor een uitkering. - De medewerkster kan per dag één of meer extra pauzes nemen naast de gebruikelijke pauzes, waarbij deze extra pauzes tezamen niet meer bedragen dan een achtste deel van haar arbeidsduur per dag (art 4:5-2 ATW). - De werkgever mag de medewerkster niet laten werken vanaf vier weken (28 dagen) voor de uitgerekende datum van de bevalling tot en met zes weken (42 dagen) na de daadwerkelijke bevalling (art 4:6 ATW). - De moeder heeft gedurende negen maanden na de bevalling het recht in de nodige rust en afzondering het kind te zogen, dan wel tot kolven over te gaan. Dit gebeurt zo vaak als nodig en zo lang als nodig, echter voor niet langer dan een kwart van de gebruikelijke arbeidstijd per dag. Gedurende deze tijd wordt het loon doorbetaald (art 4:8 ATW). - Verder gelden er nog nadere voorschriften op grond van het arbeidsomstandighedenbesluit (art 1:40 AB) (art 3:47 AB). -------------------------------------------------------------------------------- Ik heb dit in ieder geval al voor je gevonden op die site, ben benieuwd wat je leidinggevende daarop te zeggen heeft. Vreselijk die lui die denken alles maar te weten en voor je te kunnen bepalen. Je hebt best veel rechten hoor wanneer je zwanger bent en werkt, alleen weten die werkgevers daar volgens mij weinig van en zeggen ook maar wat. Naar mijn mening ontstaat er op deze manier een soort gevecht waardoor weer stress ontstaat en wat al helemaal niet goed is tijdens je zwangerschap. Ik hoop dat je wat aan de site hebt, succes! Succes, ik hoop dat je er wat aan hebt.
Zat nog even terug te lezen naar je berichten. Je hoeft niet uit te leggen waarom je die extra pauzes wilt, je bent zwanger en hebt er recht op. Je kan ook zeggen dat je extreem moe bent (als ze dan echt persee een reden willen). Ik zou van zo'n situatie al moe worden...... gewoon het onbegrip is erg vervelend zeg.
Ik was in de veronderstelling dat je toch echt ALTIJD recht hebt op extra pauses als je zwanger bent. Ik heb op een advocatenkantoor gewerkt en de advocaat arbeidsrecht, wees mijn collega hier direct op toen ze vertelde dat ze zwanger was.
Maar ik snap niet dat t juridisch adviesburo dit niet gewoon gezegd heeft, én de arbo dienst..? Maar ik durf t bijna al niet meer om wéér een papiertje onder zijn neus te duwen. T is echt een eikel hoor! Ik moest v/d week naar de tandarts vanwege afgebroken vulling maar wist nog niet hoe laat.. Dus toen ik om 9 uur gebeld had, ging ik naar de leidinggevende toe om te zeggen dat ik om kw over 12 terecht kon. Hij zei niks, keek me niet eens aan (hield z'n blik op t beeldscherm v/d comp) en snoof. Nou ja... dan breekt toch je klomp! En dit is 1 van de heel veel voorbeelden die ik nog op zou kunnen noemen.. ps; ik heb wel lekker gezegd dat ik dinsdag naar de vk moet, maar moet morgen op mn vrije dag, ga ik dinsdag lekker om 1 uur weg!
Ik heb die pagian van de arborechter ook als favoriet. http://www.arbeidsrechter.nl/h/h7zw.htm Je hebt er dus gewoon recht op Misschien kan je dat advies bureau vragen of het klopt (terwijl je al weet dat het zo is) en dan hun advies (die dan natuurlijk gelijk is als wat je op site van de arbeirdrechter kan vinden) en die dan voor je baas zijn snufferd leggen. Veel succes.
Ik heb t de arbeidsrechter via e-mail gevraagd of ik er recht op heb. Ik krijg binnen 2 werkdagen antwoord terug (als t goed is). Ben zéér benieuwd!!!