Ik heb een vraagje namens mijn neefje, wellicht kunnen jullie raad geven. Hij is momenteel 2 weken ziek ivm een knieblessure (een ontsteking). Hij loopt heel moeizaam en loopt tot aan de toilet met krukken. Gisteren is hij bij de bedrijfsarts geweest en hij heeft hem 100% beter gemeld Mijn neefje werkt in Den Haag, reist met de auto vanaf Rotterdam. Hij kan helemaal geen auto rijden en tot slot eindigt zijn arbeidsovereenkomst morgen (ivm bezuinigingen moeten de laatste werknemers zonder een vast contract eruit). Hij heeft contact gehad met PZ en aangegeven dat hij niet kan lopen laat staan autorijden. En zij hebben gezegd dat dat niet hun probleem is en dat ie voor vervoer moet zorgen. Ik begrijp überhaupt ook niet waarom die bedrijfsarts hem 100% beter meldt terwijl ie dat niet is. Hebben jullie misschien advies??
Second opinion aanvragen bij het UWV, kost hem dan wel 50 euro. Maar ik denk wel dat ik weet waarom ze hem hebben beter gemeld.... Zijn contract loopt morgen af en dan hoeven ze hem dus niet "ziek uit dienst" te melden.... Qua vervoer hebben ze op zich wel gelijk, hij zou een taxi oid kunnen nemen... anderzijds vind ik het wel heel lullig van PZ om te zeggen dat hij dan morgen maar moet komen. Heeft hij nog vrije dagen? Dan neemt hij die morgen alsnog op. Of moet hij nog zaken inleveren op kantoor?
Maar hij mag toch gewoon ziek uit dienst?? Ze hebben hem eerder doorgegeven dat zijn contract niet verlengd zou worden en nadat ie ziek werd kreeg ie daarvan een schriftelijke bevestiging. Nee, hij heeft helaas geen dagen meer om op te nemen. Hij hoeft alleen zijn toegangspas te retourneren.
Kost de baas geld en per 1 januari is dat een een stuk omhoog gegaan. (google op deskundigenoordeel als je hier meer over wil weten). Ziek uit dienst betekend inderdaad voor de werkgever dat hun gedifferentieerde WGA premie volgend jaar omhoog kan gaan. Laat je neef anders even met het UWV bellen om te vragen wat wijsheid is en aan zijn behandelend arts vragen om een verklaring dat hij op dit moment niet in staat is zijn werkzaamheden uit te voeren. Heeft hij een rechtsbijstand verzekering? Misschien handig om deze ook in te lichten en om informatie te vragen. Want dit klinkt niet als goed werkgeverschap.
Als het een tijdelijk contract is, loopt dat gewoon van rechtswege af, ook als hij ziek is. Dus dat gezegd wordt dat dat niet kan klopt gewoon niet. De werkgever kan de werknemer gewoon ziek uit dienst melden, dat is helemaal niet zo'n grote moeite dus snap niet waarom ze dit zo aanpakken.
Als hij zittend werk doet klopt het toch dat hij "beter" is? Zijn knie is niet beter maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Als hij niet kan rijden moet hij een andere manier kiezen om op zijn werk te komen, openbaar vervoer oid. Vervelend dat dat nu net zo loopt nu zijn contract afloopt maar ik zou hem aanraden toch te gaan. Gaat ie niet, zouden ze dat werkwijgering kunnen noemen en verspeelt hij zijn recht op een uitkering.
Als zijn validiteit het enige probleem is, en hij voor zijn werkzaamheden niet valide hoeft te zijn, (omdat hij bijvoorbeeld de hele dag achter de computer zit) dan kan hij zijn werk misschien gewoon voor 100% hervatten en melden ze hem daarom voor 100% beter?
Hij werkt bij een bekend casino Ha heeft gezegd dat hij rust moet houden en niet mag werken. Hij heeft overigens geen zittend werk. Hij loopt dus veel, en met zo'n knie gaat dat niet.
Wat voor werk doet hij dan? Een zittende kantoorbaan kan natuurlijk prima met een knieblessuere. Maar als hij bv in een winkel werkt waar hij staand werk moet doen, kan t natuurlijk niet.. Afgezien dus van het vervoer, zou hij zijn eigen werkzaamheden kunnen doen of niet? Kan hij dat wel dan is ie naar mijn inziens terecht beter gemeld. Kan hij dat niet, dan zou ik een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Het is maakt voor je neefje namelijk wel verschil of hij ziek uit dienst gaat of niet. Het vervoer is geen reden om ziek gemeld te blijven, hoe vervelend ook. Toen mijn man zijn enkel gebroken had en de eerste tijd nadat hij weer aan het werk ging kon hij heel moeilijk schakelen ivm die beweging. Ik heb hem toen dagelijks op en neer gereden. Dat is geen reden om in de ziektewet te blijven.
Omdat hij dus geen zittend werk doet verbaast het ons dus dat ie beter gemeld is. En de arts acht hem dus volledig hersteld. Met een hartstikke dikke knie Als hij nou zittend werk had dan was het een ander verhaal geweest, maar dit? Zijn ha is niet meer te bereiken dus die kan hij ook niet spreken.
In dit geval lijkt het mij het verstandigst als de zieke zich ziekmeldt bij uwv. Als je binnen 4 weken ziek bent nadat je uit dienst bent, kun je je ziekmelden bij uwv en dan kijken zij verder voor een tijdelijke ziektewet uitkering. Echter omdat het om een knie gaat zal de zieke dan wel z.s.m een andere baan moeten zoeken voor als hij weer beter is en kan werken. Als uwv de zieke beter verklaard, zal het recht op de ziektewetuitkering eindigen en heeft diegene misschien recht op ww. Bij de werkgever heeft ziekmelden geen nut, omdat het contract afloopt. Als zijn contract langer had doorgelopen, dan had een second opinion bij uwv nut gehad, omdat je dan in dienst moet blijven vanwege ziekte. In dit geval omdat het contract afloopt, heeft de ex werkgever daar niks meer mee te maken.
Als het hier een contract voor bepaalde tijd betreft loopt deze, zonder dat dit iets te maken heeft met ziekte, gewoon af van rechtswege. De werkgever kan later ook niet geconfronteerd worden met een verhoogde WGA-premie zoals hier eerder vermeld werd, aangezien het hier een contract voor bepaalde tijd betrof. Het is het verstandigste als hij zich even meldt bij het UWV. Aangeeft dat hij nog ziek is en dan een ZW-uitkering aanvraagt. Succes! Groetjes, Josien
Dan is het inderdaad apart dat hij beter gemeld is.. Ik zou gewoon even contact opnemen met het UWV hierover... Het is niet de eerste keer dat een werkgever de werknemer niet ziek uit dienst wil melden, in conflict is er namelijk via een omweg het ook mogelijk bij het UWV zelf als ik het goed heb.
Om gezeik te voorkomen met zijn werkgever heeft mijn neefje besloten om morgen te gaan werken. Hij wordt naar zijn werk gebracht door mijn zwager en kijken hoe dat gaat. Zijn eigen werkzaamheden kan hij niet doen dus moeten zij ervoor zorgen dat hij passend werk kan verrichten.