Hoi, zijn hier mensen die meer weten over DCD? Dit is voor de gene die het niet weten een motorische ontwikkelingsachterstand. Ik zet dit hier neer in de hoop meer mensen te bereiken die me meer hier over kunnen vertellen en over de verloop er van en wat ik hier voor aan hulp kan krijgen voor mijn zoon. we lopen bij een fysiotherapeut en hebben net testen gedaan en zij wil m door sturen naar haren revalidatie centrum. dit moet via de ha dus ik hoop dat zij dit toe stemd. maar daarna wat kan ik gaan verwachten? Het zit m vooral in de fijne motoriek. Al vast bedankt voor eventuele informatie.
Hmm gelukkig geen ervaring mee. Wij lopen sinds kort wel bij het revalidatiecentrum i.v.m. ontwikkelingsachterstand voor ons zoontje, maar bij hem is het het cognitieve deel wat achterloopt. Naar welk revalidatiecentrum willen ze je doorsturen?
Ik weet wel wat over de stoornis, maar het is een enorm breed begrip. Kinderen met DCD zijn er in alle soorten en maten: sommigen hebben moeite met dingen die ze zouden moeten kunnen maar niet noodzakelijk zijn, zoals het vangen van een bal, anderen kunnen nog geen pen fatsoenlijk vasthouden en drinken geen glas helemaal leeg omdat de helft er hoe dan ook overheen gaat. Dus wat DCD voor jouw zoon inhoudt is vanaf afstand niet te bepalen, en de manier waarop hij hulp zal krijgen in dit centrum dus ook niet.
Mijn zoon wordt naar haren gestuurd. Het vang en gooi werk ligt redelijk op niveau net als evenwicht. Maar dan met name links is sterker. Het grote probleem zit in het fijne werk. schrijven is een drama, brood smeren en eten met een lepel bv is moeilijk, veter strikken kan hij niet. ook met de rits dicht doen zie je hem moeite hebben kleuren en tekenen zit hij op peuter kleuter niveua. Hij is 7 maar als je tekeningen of kleurplaten ziet dan denk je echt aan een beginnende kleuer. mijn zoon van 5 kleurt en tekent veel beter, ook kwa mond motoriek is het niet perfect. meer malen logopodie gehad. het praten gaat nu goed, maar bv met mond dicht eten lukt hem niet. Hij zit nu in groep 4 het leren gaat hem prima af alleen door dat hij dus niet kan schrijven loopt hij frustratie op en de juf ook want het is niet te lezen. het is zo sneu om hem zo te zien worstelen er mee. Hij vindt het ook echt niet leuk om te doen. Als dreumes had hij al moeite met de motoriek. hij heeft toen fysio gehad voor de grove motoriek, omdat hij niet zelf kon gaan staan. hij heeft bv de kruipfase over geslagen. heeft zelfs niet getuigerd of buik schuiven, ook lopen was hij vrij laat bijna 2 jaar. zo zie je steeds dingen in het motorische terug komen... vandaar ook mijn vraag. zijn probleem ligt dus echt met name op de fijne motoriek. maar als je hem ziet rennen zie je een fladderend jochie, zo zwaait hij met de armen. hij doet al een hele tijd aan voetbal, maar snelheid kan hij niet maken.
Hoi Ik ben leerkracht basisonderwijs en heb ervaring met verschillende leerlingen met dcd. Wij zijn als school zijnde hier ook in gespecialiseerd zeg maar. Wij hebben voor deze kinderen aangepaste tafels en stoelen, zodat ze stevig kunnen zitten. Ze hebben andere pennen en potloden. Met de gym doen deze kinderen gewoon mee, want meedoen is heel belangrijk. De klasgenootjes van deze kinderen weten (ongeveer) wat er bij deze kinderen speelt en zorgen ervoor dat er niemand uitgelachen wordt. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van het kind. Na verschillende ervaringen krijgen wij het idee dat deze kinderen heel goed terecht kunnen op het VO. Zover is het nog lang niet bij jou, maar ik wil het wel gezegd hebben! Als je nog iets wilt weten, mag je me altijd contacten. Groetjes Jufaman
@jufaman81, kijk dat soort dingen weet ik dus niet en onze school is er totaal niet mee bekend. Onze zoon schrijft wel al in blokletters en moet met potlood schrijven, daarnaast doet hij meer op de computer. voorals nog wordt hij nog niet gepest, maar wat de toekomst zal brengen hier in weet ik niet. En aangepaste stoel en tafel en pen wist ik ook niet. want houding is ook inderdaad een groot probleem. Hier in oefenen we bij de fysio. Heb je tips hoe ik die zaken bekend kan maken aan de school? Of via welke weg ik dit kan aanvragen? Mag ook prive hoor.
Wij hebben onze dochter laten testen bij Zoom In in Nijmegen. Hieruit kwam dat zij DCD heeft. Wij zitten nu net in het begin, vorige week gesprek gehad op school met de juf, ib-er en ambulant begeleider. Mijn dochter krijgt een aangepaste tafel en een gripper voor op haar potlood. Het slordig schrijven gaat de juf niet meer teveel op letten. Mijn dochter heeft tot haar 6e logopedie gehad, daar zijn wij mee gestopt toen ze naar kinderfysio ging. Daar loopt ze nu nog. Eerst voor haar grove motoriek, nu is het voor haar fijne motoriek. Hoewel we vanaf volgende week weer beide proberen (15 minuten schrijven, 30 min bal vangen en evenwicht oefenen).
ik ben ergotherapeut en heb er wel ervaring mee, ga je naar het revalidatie centrum beatrixoord in haren? wat ik je kan zeggen dat je kind door trainen op zijn fijne motoriek echt wel vooruit gaat komen maar dat het nooit zijn sterkste kant gaat worden. ik raad ouders deze site wel is aan omdat het heel simpel en duidelijk DCD beschrijft. De behandeling van motorische onhandigheid (DCD) als je therapie krijgt zullen ze je er van alles over uitleggen en een ergotherapeut kan ook de juf en meesters op school hier extra over informeren e.d. hoe het verloopt is bij ieder kind anders, mijn ervaring leert dat je het ook aan het kind zelf goed moet uitleggen zodat hij zijn vriendjes kan uitleggen waarom hij iets minder goed kan. succes
o ja wat Jufaman81 zegt: goede stoel en tafel ander schrijfmateriaal, evt Ipad etc. zijn allemaal hulpmiddelen die hem kunnen helpen de kinderergotherapeut kan dit dus ook met school bespreken en ergotherapie (10 uur) logopedie en fysiotherapie zit in je basispakket van je zorgverzekering.
Hij gaat inderdaad naar het beatrixoord in haren in elk geval voor het onderzoek. Hij scoorde bij de fysio op de fijne motoriek p5 en eind scoorde was p 16 en ze vertelde dat als 1 vd onderdelen p5 of lager is dat dat een reden is om door te verwijzen. maar ook de eind score vind ik persoonlijk laag. is net over de grens. hij is 7 schrijft nu blokletters. heeft een 3 hoek potlood, en stabilo pen maar t schrijven is gewoon echt onleesbaar. vooral de lange letters vind hij moeilijk. een tablet is inderdaad genoemd op school. we hopen dan ook dat we dit via uwv vergoed krijgen, want de zorgverz vergoed dit niet. ik vind het zelf moeilijk om uit te leggen wat er precies is vooral omdat we het nog niet zeker weten. vooral over t schrijven kleuren tekenen knippen eten krijgt hij opmerkingen. nog niet eens plagend, maar wel waarom dat zo is. lastig om uit te leggen. we zeggen dan maar dat hij er niks aan kan doen, dat hij het wel wil maar dat zijn handen het niet doen.
leg al je vragen neer bij de therapeuten van het beatrixoord. ik heb er vroeger stage gelopen en ze waren toen erg goed. wat betreft de scores ik ben daar nooit zo van, het feit is dat hij problemen ervaart en dan je wil dat er wat aan gebeurd zo dat hij minder problemen ervaart. wat betreft het uitleggen; het is vaak het meest simpel om te zeggen dat hij in zijn hoofd de plannetjes goed maakt (dus hoe je een letter schrijft of een rits dicht doet) maar dat zijn handen en armen het plannetje niet goed uit voeren. omdat het plannetje niet goed wordt door gestuurd van zijn hoofd naar zijn handen. net zoals het door fluister spel. 1 kind verteld en zin en na 20 kinderen komt er een andere zin uit. zo gaat het plannetje van zijn hoofd naar zijn handen. hij schrijft de letter b maar het staat er niet goed/duidelijk, al lijkt het er wel op. zo kan de juf het ook in de klas vertellen. * ze kan dan ook het door fluisterspel doen met de klas * ze kan dan ook de kinderen op 1 been laten staan en dan hun jas aan laten trekken * of met hun minder dominante hand hun naam laten schrijven zo ervaart de rest hoe het voor je kind is en is er vaak meer begrip. hopelijk heb je er wat aan!
Hey Hellen, bedankt voor de tips! Ik zal dit door geven aan de juf, maar kan er zelf ook heel goed wat mee. Ik ben de vaste overblijf juf en op de overblijf merk ik dat vooral de jongere kinderen (groep 3 kinderen) Vragen waarom dylano niet goed kan tekenen eten kleuren. Dus ik ga dit zeker ook doen op de overblijf. Dank je wel!
Heb t fluister spelletje net gedaan en inderdaad kon ik gelijk aan zijn jongere broertje uitleggen waarom hij niet zo netjes kan kleuren Ben er dus superblij mee.
Wij hebben het onze dochter niet verteld dat ze DCD heeft. We hebben wel gezegd dat elk kind anders is, dat we begrijpen dat sommige dingen voor haar moeilijker zijn als voor andere kinderen. Maar zelf heeft ze het nog helemaal niet zo door volgens mij. Ze doet overal aan mee. En ze zit vanaf haar 4e op gym, en ook daar heeft ze nog niet door dat sommige kinderen het beter kunnen dan zij. Vanaf januari gaat ze naar de volgende groep (meisjes van 7 t/m 9) en dan kijken we wel weer of ze het nog leuk vind of dat ze idd door krijgt dat ze 'anders' is, dan zullen we het haar uitleggen.
Hoi, Hier ook bekend met dcd. Heb veel leerlingen gehad met dcd, maar nu ook een zoon met de combi dcd en ADHD. Wij hebben eerst een half jaar bij de Fysio therapie gehad. Daarna bij het revalidatie centrum getest door het multidisciplinaire team. Nu zijn we wekelijks daar te vinden. Sam krijgt er logopedie, ergotherapie en Fysio. Elke therapie duurt een half uurtje. Als je nog vragen hebt, mag je altijd een pb sturen hoor.
Als wij het veel eerder hadden geweten hadden wij er ook zeker niks over gezegd, maar ja we zitten nu in de molen en hij krijgt alles mee. heeft een heel groot observatie vermogen. en ook al denken we dat hij niks mee krijgt, dan hoor je later toch dat hij alles mee krijgt. daarnaast zijn we ook bezig met onderzoeken omtrent pdd nos en ook dat krijgt hij nu mee. we zeggen wel dat het geen probleem is, maar dat hij uniek is net als elk ander kindje, dus hij gaat er goed mee om gelukkig. en de kinderen waar hij bij in de klas zit, kent elkaar al vanaf klein dus dat scheelt denk ik ook. Alleen straks wordt groep 3 en 4 samen gevoegd en daar zie ik dan wel tegen op, maar ook dat komt uiteindelijk wel goed denk ik.
Oja nog een tip!! Kinderboekenschrijver Rien Broere heeft over 1 van mijn leerlingen met dcd een boek geschreven. Zijn vrouw was de ambulant begeleider. Op deze manier kun je kinderen ook uitleggen wat dcd is en wat het betekent. De onzichtbare plaaggeest
hier een nichtje met DCD , ze is nu 5. ze ging pas lopen toen ze 2,5 bijna 3 was en loopt nu nog wat onhandig ze is trouwens overal wat onhandiger in. ze krijgt nu fysio enz , en het gaat al stukken beter. ze is ook meer zelfverzekerd want dat was ze helemaal niet omdat bang was dat ze zou vallen. ze kan nu bijvoorbeeld met een schaartje knippen en ze durft te schommelen en te fietsen