Er is hier vast wel iemand die hier verstand van heeft, Google kan mij niet verder helpen. We willen binnen het team een lijst maken met telefoonnummers van de collega's. Wij werken in de zorg en vrij regelmatig wordt een uitstaande dienst niet opgevuld of komt bijvoorbeeld een nachtdienst niet opdagen. De regel is dan dat een avonddienst langer blijft en een dagdienst eerder start. Maar het probleem is dat veel collega's niet bereikbaar zijn omdat men geen nummer heeft van de collega die de volgende dienst moet draaien. Nu wilde we dus een telefoonlijst maken binnen het team waar dus alleen het team toegang toe heeft. Maar nu merkte een collega op dat dit niet mag volgens de wet AVG. Is dat ook van toepassing als je er zelf toestemming voor geeft en je nummer op de lijst zet? De lijst is immers alleen toegankelijk voor het team.
Ik denk dat dat niet geldt als je toestemming geeft. Met school ed krijg je toch ook de vragen over foto's delen en wel of geen adres of telefoonnummer op de klassenlijst. Als je daar toestemming voor geeft komt je kind gewoon op de klassenlijst en met zijn foto op de website oid. Geeft een collega geen toestemming? Dan mag het niet. Geeft hij/zij wel.toestemming? Dan lijkt zo'n lijst me geen probleem. Maar goed wie weet zie ik het toch fout....
Lijkt me dat het gewoon moet kunnen, anders kan je nooit meer ergens je telefoonnummer doorgeven onder het mom van AVG.
De AVG gaat vooral uit van niet meer persoonsgegevens verwerken dan nodig is en niet onnodig delen. In dit geval hebben jullie de lijst nodig voor een goede bedrijfsvoering. Je moet immers je collega’s kunnen bereiken. Dan valt dit onder de grondslag gerechtvaardigd belang, dus je collega’s hoeven ook geen toestemming te geven dan (Toestemming in een werkrelatie is ook een onwenselijke grondslag, want mensen kunnen zich verplicht voelen door hun werkgever en dan is de toestemming niet meer vrijwillig en dus niet geldig). Zou er een oplossing zijn waarbij de lijst minder breed gedeeld hoeft te worden, dan heeft dit altijd de voorkeur. Stel er is altijd een teamleider en de teamleiders kunnen dan altijd de personen bellen. Is dit niet het geval, kun je prima binnen de kaders van de AVG met als grondslag gerechtvaardigd belang deze telefoonlijst opzetten. Denk wel na over hoe dit zo veilig mogelijk kan en met zo min mogelijk mensen gedeeld kan worden.
Waarom maken jullie geen groepsapp met alle collega's? Mocht betreffende collega dan niet reageren op een telefoontje, is er misschien wel iemand anders die de dienst over wil nemen? Of kan ruilen?
Wst @Zxcvb zegt is volgens mij juist. Als je zwart op wit toestemming van iedereen hebt kan het geen probleem zijn.
Maar het gaat hierbij om een privé-nummer, dat mag niet zonder toestemming gedeeld worden hoor, ook niet in deze werkgerelateerde situatie. Als een werkgever zoiets wel wil, moet hij werknemers bv de kans geven een werktelefoon te gebruiken.
Als het zo moeizaam gaat, dan moet er in dat geval gewoon ten allen tijde een teammanager of achterwacht beschikbaar zijn, die accuut openstaande diensten oplost. Niet het probleem van de collega dan dus. Als iedereen zich wel zelf verantwoordelijk voelt om het met elkaar te organiseren, dan lijkt me een groepsapp of telefoonlijst het beste idee. Stuur gewoon een mailtje rond, wie er op de lijst of in de app wil en met welk doel dit is. Die ene collega die valt over AVG en in de cao genoemde tijden dat je buiten werk niet bereikbaar hoeft te zijn, die is natuurlijk altijd vrij om niet in de app of op de lijst te willen.
Ik werk in de wijkverpleging en dit is totaal niet herkenbaar voor mij.wij hebben allemaal een werkmobiel met een open dienstenapp en een " NOOD" app. Hier komen acute vragen op te staan. Wij worden zelden tot nooit gebeld. En zeker niet op ons privé nummer.
Wij hebben hier geen klassenlijst Maar zolang mensen toestemming geven en het een doel dient is er geen probleem om een telefoonlijst op te zetten hoor!
Geef je niet al toestemming op het moment dat je zelf je telefoonnummer op die lijst zet? Er is niet altijd een achterwacht aanwezig en ik werk in een dusdanig volwassen team dat er ook zeker niet onnodig rondgebeld zal gaan worden. Een groepsapp heeft voor zover ik weet niet de voorkeur binnen het team. Het gaat er eigenlijk voornamelijk om dat als dus een nachtdienst uitvalt dat je als avonddienst dan je collega van de dag kan bereiken om te overleggen of deze eerder kan komen omdat de avonddienst langer moet blijven. Dus het is echt een noodlijst die op de schijf staat maar alleen toegankelijk is voor de collega's waarmee de lijst is gedeeld.
Ik zou meer moeite hebben dat er vanzelfsprekend geacht wordt dat ik langer blijf (de halve nacht dus?) Als de nachtdienst zich ziek meldt. Dan met het feit dat mijn prive nummer ergens op komt te staan.
Ja daar heb ik ook moeite mee hoor, dat onze organisatie dit doorvoert en er zonder meer vanuit gaat dat dit ook wordt uitgevoerd.
Een werktelefoon is heel iets anders dan je privé nummer geven. Mijn man (werkt niet in de zorg) heeft ook een werktelefoon, hij krijgt zo 20 berichten per dag binnen en dan heb ik het niet over de mailtjes en als hij geen piketdienst of een gewone werkdag heeft is hij er eigenlijk niet mee bezig. Zou dit op zijn privé telefoon binnen komen dan ben je er constant mee bezig. Dus om die reden zou ik niet snel mijn privé nummer geven, helemaal niet in de zorg dan zorgen ze er maar voor dat iedere werknemer een werktelefoon krijgt.
Ik vind in dit kader dat je niet kan spreken van een rechtvaardig belang in combinatie met de proportionaliteit. Hierin zou de afweging zijn of je niet met een minder invasie maatregel het doel kan bereiken. Vanuit een rechtvaardig belang moet de werkgever over je privé nummer beschikken voor een goede bedrijfsvoering. Maar dit betreft de werkgever en niet al je directe collega's. Hiervoor zijn minder invasie oplossingen te bedenken zoals een teamleider of andere leidinggevende die over de nummers beschikt. Echter als alle collega's schriftelijk toestemming geven ( zonder dwang!) en de optie hebben om ten alle tijden hun toestemming in te trekken en daarmee ook het gegeven kunnen laten verwijderen is er geen bezwaar om een bellijst te hebben onderling (of een Whatsappgroep oid).
Veel zorg cao's hebben tegenwoordig het recht op onbereikbaarheid. Ook iets om na te kijken. Denk dat de AVG niet van toepassing is als jij je nummer zelf doorgeeft om op de lijst te zetten
Waar moet je je ziek melden bij jullie? Ik neem aan bij de teammanager, achterwacht, ANW hoofd oid? Deze mensen beschikken neem ik aan over de telefoonnummers van het personeel? Je zou ook kunnen overwegen om dan ook daar de verantwoordelijkheid te laten voor het invullen van de openstaande dienst. Dan hoeft niemand zijn telefoonnummer te delen met collega's.
Wij hebben op de afdeling ene groepsapp. Als er dan iemand zich ziek meld of een flexer niet komt opdagen word daar in gevraagd of iemand kan komen werken.